И така, да продължим нататък.
Много време се чудих, как да засиля колата. В който и да е тунинг, винаги има риск. Моята кола обаче винаги е била ежедневка и исках поне да се сведе (колкото се може) до минимум този риск.
Не исках на хартия да имам много коне на дино, а исках кола, която от 2200 до 4500 да върви перфектно. Тоест да имам една по разнесена мощност в дизеловия диапазон и да се запази чувството, че караш дизел, отколкото да бухна нещо голямо, да изкарам коне на диното, а колата да е мъртвец в ниските а от 3000 до 4500-5000 да чупи врата....
Бях се спрял след много търсене и консултации на турбина: GTB2056VL (L-liquid). Това е турбина от Волво Д5 185к.с(май бяха). Но тъй като нова е доста скъпа, търсих доста, докато намеря такава на прилична цена.
И така, намерих си такава турбинка. Тя имаше леки забележки, но Сами (bega4kata) я вкара във върхова форма- той за това си е факир.
Хубавото на тази турбина е, че се развърта перфектно в ниските, а във високите почти не отстъпва на GTB2260VK. Мен ме устройва, защото както написах искам добра (що годе бързичка) ежедневна кола, винаги ще има по-бързи от мен....
И така, колата отиде при Сами, който много се стара и въпреки малките проблеми я сложи, след това направи и СОФТУЕРА. Наду колата на 2бара (2.2пик) и колата стана- саМАлет!
(беше я надул на 2.2 / 2.4 пик, но решихме да я върнем, защото имаше голям шанс да се строши).
Поръчах си маслена магистрала и фланци от един готин сайт: darkside developments
http://www.darksidedevelopments.co.uk/engine-parts/
(нещата им са скъпи (за нашия стандарт), но ти идват готови, само остава да се монтират- БОЛТ ОН)
Сами- пусна антифриз, понеже това турбо е и с водно охлаждане....и всичко си заспа!
DSC_0289.JPG
DSC_0290.JPG
DSC_0291.JPG
DSC_0292.JPG
DSC_0293.JPG
DSC_0294.JPG
DSC_0295.JPG
DSC_0296.JPG
DSC_0308.JPG
Малко преди да избоцам турбинката се погрижих и за турбо пътищата.
Пътищата на Форджа бяха 51мм, което за мойте (тогава) коне беше достатъчно.
Сега, аз не съм гуру в тунинга, но мисля, че трябва да се избере оптимален вариант за тези пътища, защото ако са много големи, също не е много добре.
Пак след доста питанки и прочие, включително се обърнах и към един холандец- ТУРБО ЙОХАН, който постоянно боца коли дизелаци с по 300коня, човекът каза (негово мнение - не ангажира никого).
До 300коня , от турбото до кулера (след като е Фордж, а не Сеат Спорт)51мм, а от кулера до турбото 57мм. Така и направих. Преправих кулера и тръбите (благодарение на Маджо), качих си мап сензора горе , за да мога да го сменя с 4 баров, ако реша да надуя колата на 2.4 (че 3 баровия до 2.2-2.3 я види, я не).
DSC_0309.jpg
DSC_0310.jpg
DSC_0311.jpg
Тъй като тръбите на кулера ми закриваха дупката за слагане на куката за теглич, а все пак всичко става, си купих въженце

.(рацинг стайл за теглене). Първо беше черно, но после си взех зелено, да е в тон с решетката и апаратите.
DSC_0387.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.