Впрочем реших да си намеря и договора. Има три точки, свързани с този казус:
Наемателят се задължава да не извършва каквито и да е промени, допълнения или подобрения на автомобила, включително промяна на броя на местата, без предварителното писмено съгласие на Наемодателя.
Дотук добре, но имам и още две:
Гаранционните условия на производителя, съответно на доставчика на автомобила са задължителни за Наемателя от датата на предаване на МПС,
независимо дали техническото обслужване на автомобила е включено в общото месечно възнаграждение по Договора или не е калкулирано в него и се заплаща отделно от Наемателя. Наемателят е задължен да спазва гаранционните условия и да се явява в съответния оторизиран сервиз на определените интервали за обслужване. В случай че общото месечно възнаграждение по Договора включва гаранционно техническо обслужване в оторизиран сервиз спрямо изискванията на производителя, това обстоятелство се уговаря изрично в Договора и в отделно приложение към него, като се прилагат и разпоредбите съответно на т. 9.19. от тези Общи условия.
В случай на необходимост от ремонт на автомобила/ите поради повреда, включително и при възстановяване на щети, възникнали при застрахователно събитие, Наемателят е длъжен незабавно да уведоми Наемодателя, да представи автомобила за оглед от страна на Наемодателя и застрахователя, както и да ремонтира повредения автомобил единствено в оторизиран от доставчика автосервиз. Наемодателят не носи отговорност за сроковете за ремонт. Всички разходи за ремонт, които не се покриват от гаранцията на автомобила или от изплатеното застрахователно обезщетение, са за сметка на Наемателя.
Тези са малко по-строги, и ме задължават да ползвам ЕТ. Обаче според мен духа на закона тук е да не си закарам колата при бай Иван от Волуяк, и чиракът му да направи поразии. Не мисля, че е свързана с доливане (не смяна!) на течност след индикация на таблото.
Търсейки по думата "масло" намирам това:
Наемателят поема риска от щети, които са възникнали в някой от следните случаи: (...) автомобилът/ите е управляван без охладителна течност и/или масло, или с неподходящо гориво (...)
Според мен съм прав. Ама ще звънна и ще пиша как е при мен.