Избор на Шкода Румстър

Модел Roomster от 2006 - до днес
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
NYMBUS
Мнения: 3
Регистриран на: 17.02.2020, 09:18:44
Репутация: 0

Избор на Шкода Румстър

Мнение от NYMBUS »

Здравейте, форумци!
От няколко дена съм във вашия форум и едва сега намерих време да ви пиша.Реших да си купя кола, но първо да отбележа, че до сега никога не съм имал и тази ще ми бъде първата. Също трябва да спомена, че откакто имам книжка не съм и шофирал, а това беше някъде около 1994-95 година. Не съм кой знае какъв фен на автомобилите но просто необходимостта ме принуждава да търсят такъв. Основно го вземам за да пътувам с него до местоработата ми, която отстои на 60км. от там където живея. Направих една калкулация, значи: Средно при 16 дежурства на месец, повече от половината с колата,(другата половина с влака), това прави грубо около1200км. на месец, а за година 14400км(извънградско). Това е само за ходенето на работа, като не смятам други извънградски и градски пътувания, (затова слагам още 5000км).Около20000км. за година. Това го пиша за да добиете възможно най ясна представа за какво ще ми трябва колата и да ме насочите, (като се надявам да получа възможно най обективните отговори) в избора ми на превозно средство. Реших да ви пиша, защото съм се спрял именно на автомобил Шкода, а моделът е Румстър. Първоначално мислих за Фабия хечбек но случайно видях, че съществува и модел на име Румстър, който ме грабна веднага. След по задълбочено "ровене" по сайтовете открих, че има и Румстър Скаут и като го видях, взех окончателното си решение, че това ще бъде моят автомобил. Но стига предистория и да се захванем със същността на въпроса. След като реших какъв ще бъде автомобила се обръщам към вас за съдействие.
Първо искам да ви питам правилен избор ли съм направил, няколко думи за румстера-скаута, що за автомобил е и защо не са чак толкова срещани по пътищата и градовете. Лично аз на живо все още не съм го виждал. Търсих клипчета в YouTube, но такива има само на Руски. Ревюта, тестове и изпитания има за всякакви модели Шкода но не и за Румстър (на Български), поне аз не съм намерил. Друг важен въпрос е какъв двигател да избера? Дизел или бензин. Като, че ли имам афинитет към бензин-газ, но пак съм пред дилема 1.4 86кс. или 1.6 105кс. Според вас кой е по добър, чувам, че вторият бил с верига плюс или минус е това? Кой е по подходящ за газификация, първият пък бил в малкия данък. След 2010г пък се появил 1.2TSI 86 и 105кс, само не разбрах има ли 1.4TSI. Кой двигател е по добър 1.4 86 кс 16V или 1.6 105кс 16V и двата бензин,ако е дизел кой е по подходящ в моя случай за този автомобил и още въпроси, информация, информация, въпроси главата ме заболя. Относно Скаутчето знам, че не е 4x4 не ми и трябва, но не знам, каква е тази разлика в окачването спрямо конвенционалния Румстер. Прочетох още, че бил с по голям пътен просвет (клиренс), което го намирам за плюс с оглед нашите пътища. Това, че бил с няколко милиметра по широк, висок и дълъг не е от значение. Предвид всичко изложено по горе само ще добавя, че държа колата да бъде с климатроник, панорамен покрив, стерео уредба с aux и USB. Също искам да вметна, че трябва да бъде най рано от 2007, и няма да е зле ако има парктроник и темпомат. Друго, а щях да забравя, казаха ми, че за мене както не съм шофирал по добре било да бъде с автоматична трансмисия, но такива били само 1.6, 105кс(верига)и поддръжката била много скъпа. Двигателите, които са след 2010 година (TSI), стават ли за газификация и има ли смисъл . И накрая като за финал да отбележа, че трицилиндрова не искам, защото ми казаха, че били по "спънати". И последен въпрос, ако взема 1.4, 86коня(бензин), подходящ ли е за газ, добър двигател ли е като цяло и могат ли да се увеличат конете на 101. Това е всичко за сега от мен, наистина писмото стана малко дългичко но смятам, че колата е дългосрочна инвестиция и трябва да се избира внимателно и в детайли за да ти служи вярно години за напред. Благодаря ви предварително за съветите и отговорите, които ще получа(надявам се), и Шкодичката, която избера(с ваше съдействие естествено) се окаже сполучлива. Благодаря още веднъж... И приятен ден!!!
Аватар
joro_kem

Škoda Фен²

Мнения: 486
Регистриран на: 31.03.2016, 21:54:50
Репутация: 169
Местоположение: Пловдив
Гараж: Octavia I Tour 1.9 TDI Octavia III FL 2.0 TDI

Избор на Шкода Румстър

Мнение от joro_kem »

NYMBUS написа: 23.02.2020, 10:26:59 Предвид всичко изложено по горе само ще добавя, че държа колата да бъде с климатроник, панорамен покрив, стерео уредба с aux и USB. Също искам да вметна, че трябва да бъде най рано от 2007, и няма да е зле ако има парктроник и темпомат.
изброеното според мен (както и данъка) не трябва да е водещо при избора на автомобил. уредба, парктроник, темпомат можеш да добавиш винаги, за панорамните покриви при сюпърб има описани много проблеми, не знам конкретно за румстър как е. при този пробег аз бих избрал бензин и то 1.6 двигателя, газифицира се лесно и не е капризен.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Мнения: 8412
Регистриран на: 26.08.2015, 16:16:57
Репутация: 1929
Местоположение: София
Гараж: BKC+, CFGB, ALH

Избор на Шкода Румстър

Мнение от Цецо75 »

Търсиш Румстър и държиш на панорамен покрив???

Това прилича на задание за "обществена" поръчка [smilie=sarcastic.gif]
Бееееее.....
Аватар
zloQQ

Škoda Ludicrous

Мнения: 2075
Регистриран на: 25.03.2017, 23:29:31
Репутация: 538
Местоположение: София
Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Избор на Шкода Румстър

Мнение от zloQQ »

Привет, бъдещ колега :)
Хубаво си избрал кола, модел, модификация... обаче, да не те разочаровам - ще е адски трудно да намериш всичко изброено на куп в една кола, за не кажа - невъзможно. Т’ва е вторичен пазар и някой да е поръчал тази кола с изброените и желани от теб неща - ще си е “шестица от тотото”. Да оставим, че и да я има, на дали лесно ще я откриеш. Хем автомат, хем с панорама, хем Скаут... По-скоро, ще трябва да направиш някои компромиси - подготви се. Освен т’ва, не знам, дали изобщо си разглеждал такава кола на живо, да я покараш с различните двигатели и изобщо - да придобиеш представа за самия автомобил дето се вика - от първа ръка. Има достатъчно на пазара - иди, покарай различните двигатели и ще усетиш твоя :)
Успех!
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Мнения: 3509
Регистриран на: 26.11.2017, 16:29:00
Репутация: 1261
Местоположение: София
Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 3 2.0 tdi

Избор на Шкода Румстър

Мнение от Taratajki »

Колега, първо, и най важно, според мен е, да идеш на опреснителен курс по кормуване. Ако наистина не си шофирал изобщо от 94-та,95-та година, както аз те разбрах. И второ, да откриеш този автомобил във вид и оборудване, каквото си го описал.... моля те, пиши, когато се случи, за да дойда да се отъркам в теб, за късмет.
Лично за мен, Румстър е една обикновенна баничарка и комфорта не и е сила. Возил съм се два пъти, да уточня само. Можеш да потърсиш някоя кола с фабрично вградена газова уредба. Специално в България повечето румстъри се купуваха за служебни, сервизни, търговски нужди. И на мен искаха такава да ми вземат от фирмата, но аз казах, че няма да се кача в това нещо и ми взеха Октавия 1 Тур. Колкото до моторизацията, нямам наблюдения.
Успех в търсенето.
Аватар
dimibo

Škoda Ludicrous

Мнения: 1822
Регистриран на: 10.06.2015, 15:45:31
Репутация: 397
Гараж: Супърб 2, 2.0 TDI
Октавия 2, 1.9 TDI
V10

Избор на Шкода Румстър

Мнение от dimibo »

Имахме един служебен Румстър. Колата си е чиста Фабия с "голям" багажник, нашия беше 1.6 TDI 105 кончета, вървеше повече от доволно, харчеше мноого прилично малко, въпреки якото настъпване от колегите.
Имаше проблем със спирането, но след много жалвания по този въпрос към ЕТ, накрая се оказа че е просто така проектиран, отзад беше с барабанни спирачки, отпред с малък диск ииии за да спре се набирахме дооста прилично на педала за спиране.
При високи скорости 130-160 се усеща и малкото страничен вятър, просто колата си е лека и висока.
И ние се чудехме дали да вземе Скаут, но единственат разлика спрямо нормален румстър е само едните външни пластмаси, просвет и подобни е 1:1 с обикновен румстер. По размери заради страничните пластмаси Скаута изглежда и го дават маалко по-голям, вътре обаче разлика няма никаква.
Относно возията и Скаута и нормалния возят по един и същ начин.
Правихме и на двете тест драйв, всичко като оборудване беше еднакво само пластмасите на скаута бяха разликата.
Е и накрая разлика от 2000-3000 лв. За едните пластмаси сметнахме че е необосновано и си взехме нормален Румстър с някои добавки вместо скаут.
Günter Stg 1
NYMBUS
Мнения: 3
Регистриран на: 17.02.2020, 09:18:44
Репутация: 0

Избор на Шкода Румстър

Мнение от NYMBUS »

Цецо75 написа: 23.02.2020, 11:18:47 Търсиш Румстър и държиш на панорамен покрив???

Това прилича на задание за "обществена" поръчка [smilie=sarcastic.gif]
  Taratajki написа: 23.02.2020, 16:35:22 Колега, първо, и най важно, според мен е, да идеш на опреснителен курс по кормуване. Ако наистина не си шофирал изобщо от 94-та,95-та година, както аз те разбрах. И второ, да откриеш този автомобил във вид и оборудване, каквото си го описал.... моля те, пиши, когато се случи, за да дойда да се отъркам в теб, за късмет.
  Лично за мен, Румстър е една обикновенна баничарка и комфорта не и е сила. Возил съм се два пъти, да уточня само. Можеш да потърсиш някоя кола с фабрично вградена газова уредба. Специално в България повечето румстъри се купуваха за служебни, сервизни, търговски нужди. И на мен искаха такава да ми вземат от фирмата, но аз казах, че няма да се кача в това нещо и ми взеха Октавия 1 Тур. Колкото до моторизацията, нямам наблюдения.
  Успех в търсенето.
  strezo
  Мнения: 1
  Регистриран на: 01.01.2017, 17:23:55
  Репутация: 0

  Избор на Шкода Румстър

  Мнение от strezo »

  Няма да съжаляваш! Супер е модела, моята е 1.6,105к.с.,верига.Никакви грижи наливаш и караш.
  Публикувай отговор

  Обратно към “Škoda Roomster”