Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2013г. до днес
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Отпред няма разлика.
Отзад:
- вентилираните ми дискове са: 7.1кг
- старите 272мм невентилирани са : 3.9 кг (моите поне)
20170731_104255.jpg
Новите апарати обаче и супортите (за 310мм диск) са поне с 1.5кг по-леки от заводските на Шкодата. (да ги измери Сами, аз не се сетих)
Нещата са на кантар.
П.С: И стига с тези килограми. Не сме рали състезатели или драгаджии , пълни глупости са това. Дали ще съм 1-2килограма по-лек, много важно.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Но спирането би трябвало да е 1-2м. по-добре от 100-0. Може би трябваше да го замериш.
Хубави са дисковете, интересни канали са им направили. Базикаме се, но ъпгрейда е повече от добър
Между другото Golf R е с 340mm отпред, а Cupra-та е с 370mm!
Енцо, знаеш, че аз не се "впечатлявам" от чуждо мнение. Изслушвам всеки, приемам и критика, но в крайна сметка, колата си е моя- аз не разжалвам (но, никой не е застрахован от грешки).
Иначе, съвсем сериозно казвам, на живо са брутални. На снимки , не може да се прецени!
BlackPearl написа: Новите апарати обаче и супортите (за 310мм диск) са поне с 1.5кг по-леки от заводските на Шкодата. (да ги измери Сами, аз не се сетих)
Като ги слагахме на моята ги мерихме и бяха по-леки, но не пазя данните.
Мисля, че около 2кг повече тежеше цялата история.
@bega4kataказа: Ама всичко да ти е Рево не е геройство.Всичко им е нескопосано на тях.Като започнеш от софтуера дето сеца, минеш през колера дето не пасва и стигнем до джантите, дето според И. Пецов няма проблем да се карат с навито тиксо на главините.
Разчистих малко,
По темата за дисковете: За всеки е индивидуално. Колата си спира перфектно със заводските, все пак всичко е сметнато.
Сега, ако се кара на писта или постоянно по проходи на предела, нормално е- ще издишат.
Все пак, да не сме коне с капаци- Шкода е. Ценовите нива трябва да са оправдани.
Не могат да се сравняват със спирачките и апаратите на БМВта, Мерцове и тн от премиум клас.
Но, за това е краста, да си ги правим ние за красота и перформанс.
Иначе: Ето храна за Милчо, да ме храни:
bastun kychek.jpeg
bastun2.jpeg
bastun3.jpeg
bastun4.jpeg
hrani milcho.jpeg
hrani milcho.jpeg
Иначе, след като си взех нещата, онзи ден изкочи оферта:
550лева, което си е наистина ДОБРА оферта, за: (боя и профилактика им трябва)
зекзек.jpeg
След като пребоядисах преди време елемените: преден капак , предна броня и десен калник, започнах да имам "проблеми" с предния капак и леко с калника.
В какво се изявяваха "проблемите".
След измиване, появяваха се малки скречове/холограми, които след вакса изчезваха.
Обаждах се на Иван (Еуратек) , говори с хората и ми каза, че са я пръскали с най-добрия лак на Глазурит.
Имах някакви съмнения, но все пак не съм професионалист и не бях сигурен.
И тъй като щях да полагам керамично покритие по колата, трябваше предният капак да е в (колкото може) перфектно състояние:
За това, ваксата не беше вариант:
Извиках мой прятел, който има една от най-добрите автомивки в Добрич, работи в Англия последните 5 години и се занимаваше с детайлинг. (за него споменах, че догодина ще отваря детайлинг студио във Варна)
Дойде с професионална дуъл екшън машина и съответното оборудване:
Проверихме покритието на колата навсякъде (що е ламарина, на пластмаса не лови).
Отлично си личи, кои детайли са боядисвани. Разлика между таван и преден капак.
20170922_125719.jpg
20170922_125723.jpg
20170922_125741.jpg
20170922_125746.jpg
20170922_125831.jpg
20170922_125838.jpg
След това нагледно ми показа колко са 50 микрона:
20170922_130458.jpg
И така, след 2 теста с различни гъби и пасти, метнахме предния капак.
Какво се оказа:
След като са го боядисали, са го минали с "по-едра" водна шкурка, надраскали са го добре и след това с "ситна" водна са го "изгладили". Добре, ама са претупали работата и не са изгладили много добре "едрата"
След това, са минали с полиш, който е запълнил и загладил ръбчетата на минималните язвички V от "едрата" щкурка. Добре, но след всяко миене, те се отварят/ отмиват и капака става на (то аз си ги виждам с лампата) на леки лентички, чертички.
Трябваше, ако исках да е в перфектна кондиция, да се шкурва първо, но имаше и вариант с паста хубаво да се мине. Решихме с пастата и след има няма 2часа работа, капака стана "почти" стъкло. Пак има забележки, но те се виждат само в зала с лампи и под определен ъгъл.
След това вече, можеше да се нанесе керамичното покритие:
Удариме една ръка, изчаках около 2-3 часа на температура 15градуса и ударих 2ра ръка на предна броня, преден капак, калници и огледала. Останаха ми даже 10мл., а аз не пестях . Сега, колата ще остане 3 дни(без да се мърда за всеки случай) в помешението на 15 градуса, за да стегне максимално и да изкристализира.
20170922_161637.jpg
Ето едно клипче от преден капак на първа ръка:
Всеки един детайл, се гледаше с фенерче. Точката на клипчето е следа от камъче, няма как.
Днес е дъждовен ден и след като свърших работа, реших да си измия колата.
Вчера бях в Бургас и смених свещите, че вече е на 40к. Сложиха ми и подложката (долу на тампона на ск. кутия). Няма вибрации, няма разлика.
Реших да си изчистя филтъра днес, да проверя всички тръби и скоби (на CTS ) и ако трябва леко да ги притегна.
Открих няколко забележки, които отстраних веднага.
За това ми харесва, да си човъркам колата (била тя и нова).Както аз си го направя (гарантирам за себе си), в сервиз и никъде другаде колата ми няма да получи такова отношение.
За това се и запалих (разболях). 2005та като си купих Фабиата (РС), за да си сменя габаритите , ходих до Шкода, да ми ги сменят. Един габарит не можех да си сменя.
И...като ги видях, как се отнасят към колата и как никой не пази и тн (надраскаха ми капака на акумулатора, а на Фабиа РС се маха, за да има достъп до фара) и си казах:
Не съм толкова прост, няма да е сложно- аз ще си правя каквото мога.... и така почнаха нещата!
20171028_152454.jpg
20171028_152500.jpg
Ще има още малки изгъзици, но по-нататък!
И така, дойде време да ъпна малко темата с няколко дреболии!
От доста време, след като карам със Стейдж 2 гледах да я настъпвам след 3000оборота, за да не товаря съединителя, защото на високите предавки от време на време леко приплъзваше.
Много се чудих и накрая си избоцах един Закс Перформанс - само птитискател и феродо.
Първо , както става в тунинга, объркаха комплекта и ми пратиха такъв, но за олекотен маховик. Следователно, притискателя не му влизат дупките в маховика (стандатния).
Тук искам да благодаря на La Furia Roja, че ми даде неговия заводски Sachs, че не знаехме, какво е излезе от моята (99% бяхме сигурни, че ще е Закс, но какъвто съм късметлия, реших да се застраховам).
След като се оправиха нещата и ми изпратиха верен комплект + лагер помпа, вчера , благодарение ( и не само вчера, а ВСЕКИ ПЪТ) на Иван Петров - petel , всичко беше наредено в ЕУРАТЕК Бургас.
Иван винаги се отнася с голямо внимание за колата. Даде ми заместващ автомобил, че поради работа се налагаше да я оставя сутринта и да си я взема днес сутринта.
Снимков матРиал: с правилните чаркаля.
20171110_092320.jpg
20171110_092331.jpg
20171110_092335.jpg
20171110_092338.jpg
23483102_1875805945793258_1813891895_o.jpg
23484561_1875805979126588_2033078370_o.jpg
23484578_1875805962459923_2088642535_o.jpg
Поведението на педала, разбира се- стана по твърд. Отделя по-нагоре (нормално за Закс Перформанс).
Иван ми звъни и казва:
- Претриса на 1ва.....малеееее, не можах да спя снощи.
Днес , отивам в 8 и 30 ( Иван, заради мен днес работи ) и се качаме, да карам. Тръгвам, подавам газ и бой- перфектна.
Иван, нормално за него е свикнал на коли с мек съединител и си тръгва на полу, почти без газ.
Бях много доволен, провървя ми.....
А, защо сложих съединител?
Вижте по долу.....................
И така, след като сложих съединителя, тръгнах към.....
Момент.....има предистория.
Вече, може би, се досещате, какво ще следва?
Да се върнем назад във времето, защото трябва разяснение.
През Април (някъде), бат Дидо направи един Голф Р с хибрид и момчето пусна оригиналната си турнина IS38 за продажба във форума.
Който е по-наблюдателен , е видял, че обявата изчезна след един ден.
Звъннах на Дидо , цената на която се продаваше и го помолих да му я платя на 2-3 вноски (турбина на 40хилки на такава цена, не беше за изпускане).
Дидо се съгласи (благодарности), плати я на авера си, а аз после на всноски на него.
И така, през началото на Юни имах IS38. Но, дори и на 40хилки , нямаше да я използвам така.
Казах на Дидо, да я праща на РЕВО за хибрид (4ка). Тогава (ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ), цените за НОВАтурбина хибрид бяха - 2400, а да пратя моя и да ми направят - 1200евро и 1 месец чакане. В тунинга, трябва да имаш и късмет и да набараш и верния момент.
Прати я Дидо, отиде тя в РЕВО, но след 3-4 дни получи неприятен мейл.
Вдигаха цените ( със сегашните в сайт-а). Вдигам им аз телефона и проведохме коректен и нормале диалог. РЕВО си бяха прави за себе си, аз за мен си.
Стигнахме до консенсус- 1800Е и ми пращат ЧИСТО НОВА турбина. Супер. Няма такава оферта, на фона на сегашната цена за НОВА.
Приех и всичко беше ОК.
Да, ама .....не знаех, че леко го набих на ДИДО.
РЕВО се разбраха с мен, но се обадили на Дидо и му казали:
Кешаш ни 3300евро, пращаме ти турбината. С клиента ти сме се разбрали за 1800евро, 1500 евро ще ти върнем, след като Турбо Техникс одобрят турбото (изпратеното) след щателна инспекция. Дидо гарантираше, че на 40хилки е ок- така и се оказа.
Върнаха му разликата след 1 месец.
И така, края на Юни или началото на Юли (не помня), турбината беше при Дидо и чакаше да се наканя, по-точно да пуснат стейдж 4 за Октавияна официално.
След като се пусна официално и турбото и стейдж-а, време беше да си бодна съединител (за всеки случай) и да монтирам турбинката.
И така, днес, след като си взех колата от ЕТ с монтиран съединител, отидох при бат Дидо.
20171111_112947.jpg
20171111_113024.jpg
20171111_113032.jpg
20171111_113034.jpg
20171111_113115.jpg
23514570_1462295153826178_1815932298_o.jpg
23516239_1462295143826179_1731157997_o.jpg
23516239_1462295143826179_1731157997_o.jpg
Всичко мина перфектно, нямаше никакви спънки при монтажа (освен, че Дидо леко се поряза) и дойде време за наливане на софта: Прехвърлихме всичко на новото турбо - DV+, APR muffler delete.
Направихме тест- всичко беше 6.
Много доволно. Колата се взривява.
Много голяма разлика, спрямо стейдж 2. Моторът , все едно се освободи. Сега мога да си карам спокойно на 1500об.-2000об. без да свалям скорост, какт със Стейдж 2 (просто си го искаше), а когато искам да набоцам, след 3к просто се взривява.
Прибрах се от Съдиево, като не я пържих много/много- 200км. никакви проблеми.
Направих тестове на 3та/4та/5та на високите обороти- НЕ СЕЦА. А и реално на 5та, тя отива на 230-240, кога ще я карам така.
След като мина около 1000км., ще отида във Варна и ще я замеря на диното.
Та, за сега, това е от мен!
1. АПР имат същия Стейдж 4 като на Рево, но при тях се води 3 плюс.
2. Предлага се към момента само за Голф Р и Голф ГТИ и то само за Американския пазар.
3. Стейджът освен Хибридно турбо EFR7163 Borg Warner иска да купиш Подобрена Фуелинг система.... помпа, дюзи, рейки и т.н. Искат и Подсилване на двигателя. Въобще една камара пари, но колата става ЛУДНИЦА:
504 к.с. при 98 Октана файл
531 к.с. при 105 Октана файл
561 к.с. при 109 Октана файл
105 и 109 Октана файловете, обаче в БТго са неприложими, защото нямаме такива бензини, а тези високи Октан настройки изискват Бензин с такъв процент Октан, а не с разни измислени добавки като Бардал и Лики Моли да го докарваш.
Само вариантът 98 Октана или 504 коня става, но за сега както писах не го предлагат въобще за Европа и за Шкода.
Абе и ПО-ДОБРЕ, че кат са знам
@bega4kataказа: Ама всичко да ти е Рево не е геройство.Всичко им е нескопосано на тях.Като започнеш от софтуера дето сеца, минеш през колера дето не пасва и стигнем до джантите, дето според И. Пецов няма проблем да се карат с навито тиксо на главините.
На мен пък ми е предостатъчна наличната мощност при моя стейч.
Не искам да сменям съединителя. Става зверски твърд. Не мога да си го причиня и това. Тежък съединител, а знам колко тежък става, ми е най омразното нещо. Предпочитам да съм бавен.
Другата причина е в това, че турбото е хибридно. А аз хич не съм фен на хибридните турбини,старите фенове, знаят, че дълги години се занимавах с направа на хибриди. Те от IHI са я сметнали.Страх ме е да не стане лагава колцата. Но не изключвам и добре да се получава.
А и не са малко пари, които трябва да се дадат.
И да видим, реално колко е по бърза. Знаете 30 коня разлика на дино, а вървят на кантар.
Трябва тест, на Джерман Хайвея.
Исята остава единствения стейч 4.Поздравления за мерака.
п.п.Аз отдавна знам кви ги гласи. Той е вечно в схеми на далавера.
Може Милчо да направи хибрида.
GUNTER SERVICE ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Идват празници, освен за роднините и семейството, трябва да се погрижа и за колата си.
За това, по празниците ще пристигне подарък за "Сандъка", вече е на път .
wortec.jpg
white-sump-flyer-1.1.pdf
При смяна на следващото масло към Март ще го монтирам.
(Ето, казвам предварително...., дано само не излезе после греда)
Освен него, пристигат и ОЕМ пластмаси от Ауди РС3 (2017), които насочват въздушния поток към спирачните дискове. Не струват много пари- 60лв. са двете и бих ги пробвал. Гледам, че доста колеги с Октавия и Голф ГТИ/Р ги слагат.
genuine-rs3-8v-brake-ducts.jpg
genuine-rs3-8v-brake-ducts1.jpg
Поздравления. Много е бърза. Баси въртежите на 3-та Аз да пита пак нещо?
Този картер не е ли само за "трак дейс"? Защото ако сваля наистина темп. на маслото с 8-15гр. то тогава при нормално каране ще е 85-92гр., което не оптималното/ефективното за мотора доколкото съм чел? До колкото знам компа се стреми/регулира темп. винаги да е в оптималните граници 100-105гр.? А при завои с какво помага, сваля ли се засмукващата цедка/тръба на маслото така, че пак да е максимално ниско? И последно, колко по-ниско ще стои картера на пътя?
Поздрави.