Kodiaq 1.5 TSI мнения

Модел Kodiaq - 7-местен SUV
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
Мичев

Škoda Фен²

Гараж: Superb 2.0TDI, 147KW DSG

Kodiaq 1.5 TSI мнения

Мнение от Мичев »

Гледам често споменавате, че DSG създава лага, обаче, предходната ми кола (пежак) беше с ръчни скорости и пак имаше лаг в педала на газта. Досущ като в супърба - с променливо поведение спрямо стила на каране към него момент. Та на мен ми се струва, че двигателя е виновника а не DSG-то.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Kodiaq 1.5 TSI мнения

Мнение от Цецо75 »

Ми незнам, аз досега все ръчки съм имал (вярно 10 години по-стари), но лаг на педала не е имала никоя. Карам и сега такива ръчки - нямат лаг.

Някой със 2020+ и ръчна кутия да каже там как е.
Бееееее.....
ИзтрЪпнал

Škoda Фен²

Гараж: kamiq style 1.5tsi evo2 6m my23

Kodiaq 1.5 TSI мнения

Мнение от ИзтрЪпнал »

Мичев написа: 27.09.2022, 11:38:01 че двигателя е виновника а не DSG-то.
Цецо75 написа: 27.09.2022, 11:41:42 Някой със 2020+ и ръчна кутия да каже там как е.
тука като че ли има също допълнителна променлива заедно с тнар избор на режим на шофиране.

Ако приемем че опцията режим на шофиране променя кривата на респонса на педала на гаста, а режимите на работа на DSGто се влияят в голяма степен от това дали кутията е в режим спорт и това как е каран самият автомобил (тнар адаптивност която е обсъждана във форума многократно), нещата може да се окажат че не са чак толкова прости [smilie=sarcastic.gif] . Решението е може би stage 1 софт за DSG.
5rar

Škoda Фен²

Kodiaq 1.5 TSI мнения

Мнение от 5rar »

Пак си има лек лаг кутията на S режим. Лекува се със софт, но извънгаранционно :)
Спортният режим влияе върху реакцията на дросела.
Вкарва двигателят в по-високи обороти и държи по-ниска предавка.
ИзтрЪпнал написа: 27.09.2022, 11:44:09 тнар адаптивност
Това също влияе на "умния" робот ДСГ.
Аватар
Erebus

Škoda Фен²

Гараж: Octavia IV 2.0 TDI

Kodiaq 1.5 TSI мнения

Мнение от Erebus »

ИзтрЪпнал написа: 27.09.2022, 11:44:09 Ако приемем че опцията режим на шофиране променя кривата на респонса на педала на гаста, а режимите на работа на DSGто се влияят в голяма степен от това дали кутията е в режим спорт и това как е каран самият автомобил
Според ЕТ, екстрата 'Избор на режим на шофиране' добавя само Еко режим. Т.е. между нормален и спортен от това меню нямало разлика.
70d0r

Škoda Фен

Kodiaq 1.5 TSI мнения

Мнение от 70d0r »

В спортен режим държи по-високи обороти и наистина е доста по-бързо отговаряща на ускорението.

Забравих да спомена, че при този двигател DSG-то е със сухи съединители. Поне при моята от дек 2018. Т.е. Съединителите се намират извън маслото и не се обслужва на 60к км като мокрите. Но пък след време се сменят съединителите по-рано, което си е сума.
stivek
Гараж: Skoda Kodiaq Vision FL 2021 1.5 TSI ACT

Kodiaq 1.5 TSI мнения

Мнение от stivek »

Аз съм с 1.5 TSI, предно и ръчни скорости.
Предварително отговарям на евентуалните въпроси ;)
- защо SUV с предно - искаме голям багажник, висок просвет, висок изглед към движението и максимален лукс за цената си, без да влача постоянно железария (4х4), която я ползвам веднъж-дваж в годината, я не. Супърб комби беше другата опция, но не успях да преборя "то е като катафалка" на любимата [smilie=kiss3.gif]
- защо ръчна - заради лаг-а на автоматика. При тестовото каране го усещах винаги, независимо от режима на шофиране, но при по-мощния двигател определено е по-слаб. А и не ме тормози да си движа левия крак и дясната ръка [smilie=pardon.gif]
- защо не по-голям двигател - разход + предишната точка

С ръчните скорости изпреварването не е голям проблем, а и не ми е драма, ако покарам малко по-дълго зад някого - пускаш си темпомата, намаляваш дистанцията и чакаш удобен момент.
Най-хубавото на двигателя се оказа разходът. До момента, при изминати към 5000 км., основно градско, междуградски и селски пътища, е 6.3/100. До Кавала, преди седмица, беше 5.2/100.

Лично мнение - ако се колебаеш между автоматик и ръчни, силно препоръчвам ръчни. Ако решиш за автоматик, по-мощния двигател е спасението от лаг-а.
Аватар
Мичев

Škoda Фен²

Kodiaq 1.5 TSI мнения

Мнение от Мичев »

stivek написа: 28.09.2022, 10:59:49 Най-хубавото на двигателя се оказа разходът. До момента, при изминати към 5000 км., основно градско, междуградски и селски пътища, е 6.3/100. До Кавала, преди седмица, беше 5.2/100.
Еха, тоя разход бие нафтата, че и по-малките коли с 1.5tsi. Нямам ни най-малка идея как се постига това нещо с такъв тип автомобил.
peyopetrishki

ŠKODA MASTER

Гараж: Audi A4 B9 2.0tfsi

Kodiaq 1.5 TSI мнения

Мнение от peyopetrishki »

Автомата няма лаг, имате вие, понеже явно сте се научили да карате ръчка, но не сте се научили да карате автомат. Например, возиш се на 5-та предавка с 50км/ч и решаваш да изпревариш, следват следните неща според зависи дали колата е автоматик или ръчка:

1. Автоматик - колата сваля 1-2-3 предавки в рамките на десети от секундата след натискане на педала и започва да ускорява.
2. Ръчка - сваляш сам на избраната предавка, разбира се по-бавничко (сиреч лага е по-голям) отколкото автомата го прави.

Това, което правите вие при ръчно сменяне на скорости може да се прави и при автомата с перата от волана или със самия лост ако нямате пера.

Къде е тоя лаг? Ако имате предвид, че автомата на 5-та е на 50км/ч а вие карате на 3-та при тази скорост, то не автомата е лагав, а вие не сте ефективни.

Тая думичка е толкова популярна, че хората я изпозлват за какво ли не - лаг на кутията, лаг на мотора, лагаво това, лагаво онова... Има единственно турбо лаг, като такъв едва ли се усеща в 1.5тси с турбинка колкото орех. Няма лаг на мотора, няма и лаг на кутията.
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
stivek
Гараж: Skoda Kodiaq Vision FL 2021 1.5 TSI ACT

Kodiaq 1.5 TSI мнения

Мнение от stivek »

Мичев написа: 28.09.2022, 14:31:47 Еха, тоя разход бие нафтата, че и по-малките коли с 1.5tsi. Нямам ни най-малка идея как се постига това нещо с такъв тип автомобил.
Явно двигателят си е икономичен и теглото и аеродинамиката при по-ниска скорост не са такъв проблем.
Това е разхода от км 0 (всъщност 14)
Изображение

Това е до Кавала и обратно, с обикаляне на плажовете наоколо и кошмарно прибиране в неделя в задръстванията на Кресна.
Изображение

Не правя нищо по-специално за икономия - не подавам газ рязко, ако няма нужда; спускам на скорост, вместо по инерция; превключвам навреме; използвам старт-стоп, където има смисъл. Все навици останали от времето, когато карах Москвич с разход 12-15/100 (без старт-стоп система) и резервоар винаги на минимума. ;)
Аватар
Мичев

Škoda Фен²

Kodiaq 1.5 TSI мнения

Мнение от Мичев »

Ами какво да ти кажа - браво. Наистина не очаквах подобен автомобил да може да докара такъв разход и то на бензин.
Скоро ходихме по чужбинско и взехме рент-а-кар, който в крайна сметка се оказа Скала с 1.0 двигател и направихме подобен разход, без да сме се юркали и превишавали разрешената скорост.
Комшията ми със Скала 1.5 също споделя за 5, 5 и нещо извън града, като кара спокойно.
peyopetrishki написа: 28.09.2022, 15:10:21 Автомата няма лаг, имате вие...
Уточнявам първо, че говоря за дизел а не за 1.5 бензин - лаг има :) Не е в моята глава или умения, определено. Сега, къде точно е - е мистерия. Едни хора казват че е в кутията, други в двигателя. За мен е в двигателя (по-точно в управлението му). Предходната ми не вагаджийска кола с ръчни скорости също го имаше. Не говорим за турбо лаг а за софтуерно забавяне на реакцията на педала на газта. Натискаш и абсолютно нищо не става определено време. Примерно секунда - две, че и повече - точно 0 реакция. След това изведнъж се сеща, че си я натиснал и тръгва с въртел. Това се случва не само с ниски скорости ами и с високи (примерно 80-90км/ч).
Лага се мени според това как си карал колата - ако си я натискал - почти го няма. Ако си карал спокойно - лага е голям.
Лаг имаше и тестовият супърб със 190кс дизел, 4х4. Търговеца каза, че е заради 4х4-то :)
Имал съм и дизелов автомобил с PD. Там лаг определено нямаше. А а си трепнал на газта - а си го усетил. И ECU нямаше де..
Последно промяна от Мичев на 28.09.2022, 15:59:56, променено общо 1 път.
peyopetrishki

ŠKODA MASTER

Kodiaq 1.5 TSI мнения

Мичев написа: 28.09.2022, 15:56:03 Търговеца каза, че е заради 4х4-то
Предните колела преди да тръгнат пишат СМС на задните сигурно?
Такъв търговец да не ти е във фирмата, че всички ще гладувате покрай него...
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 3 2.0 tdi

Kodiaq 1.5 TSI мнения

Мнение от Taratajki »

Мичев написа: 28.09.2022, 15:56:03 Примерно секунда - две, че и повече
Е, да бе, минута [smilie=sarcastic.gif] Това забавяне трябва да е от кутията. Аз съм 2.0 TDI и ръчни скорости, и няма никаква забавена реакция на педала на газа. Като се настроя за изпреварване си избирам подходящата предавка, вкарвам мотора в обороти, в които ще има буст на турбото и като натисна газта, колата се изстрелва. До колкото може да се изстрелят 150 коня [smilie=sarcastic.gif] С'а, гъзаритте с DSG очакват колата да знае предварително, че те точно е сега ще трябва да ускорят и да направи същото, което аз описах. Ама тя не знае, преди да натиснеш рязко газта. И за това и трябва време да го свърши. И понеже това се случва, когато си "на зор" и времето спира [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
Мичев

Škoda Фен²

Kodiaq 1.5 TSI мнения

Мнение от Мичев »

peyopetrishki написа: 28.09.2022, 15:59:37 Предните колела преди да тръгнат пишат СМС на задните сигурно?
Какъв ти СМС - факс им пращат на 9600 бода.

Като се събирате следващият път, помолете някой до вас с дизелов автомобил (примерно с ево двигател) и DSG да ви демонстрира проблема.
peyopetrishki

ŠKODA MASTER

Kodiaq 1.5 TSI мнения

Няма нужда да се демонстрира нищо. Карали сме и ние дизели, а за жалост сме и притежавали такива. По-скоро другия път като се събираме ела ти и ще ти покажа как да го избягваш )
Публикувай отговор

Обратно към “Škoda Kodiaq”