Kodiaq 1.5 TSI мнения
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Мичев
- Гараж: Superb 2.0TDI, 147KW DSG
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Гледам често споменавате, че DSG създава лага, обаче, предходната ми кола (пежак) беше с ръчни скорости и пак имаше лаг в педала на газта. Досущ като в супърба - с променливо поведение спрямо стила на каране към него момент. Та на мен ми се струва, че двигателя е виновника а не DSG-то.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Ми незнам, аз досега все ръчки съм имал (вярно 10 години по-стари), но лаг на педала не е имала никоя. Карам и сега такива ръчки - нямат лаг.
Някой със 2020+ и ръчна кутия да каже там как е.
Някой със 2020+ и ръчна кутия да каже там как е.
Бееееее.....
-
- Гараж: kamiq style 1.5tsi evo2 6m my23
Kodiaq 1.5 TSI мнения
тука като че ли има също допълнителна променлива заедно с тнар избор на режим на шофиране.
Ако приемем че опцията режим на шофиране променя кривата на респонса на педала на гаста, а режимите на работа на DSGто се влияят в голяма степен от това дали кутията е в режим спорт и това как е каран самият автомобил (тнар адаптивност която е обсъждана във форума многократно), нещата може да се окажат че не са чак толкова прости
![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
-
- Erebus
- Гараж: Octavia IV 2.0 TDI
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Според ЕТ, екстрата 'Избор на режим на шофиране' добавя само Еко режим. Т.е. между нормален и спортен от това меню нямало разлика.
-
Kodiaq 1.5 TSI мнения
В спортен режим държи по-високи обороти и наистина е доста по-бързо отговаряща на ускорението.
Забравих да спомена, че при този двигател DSG-то е със сухи съединители. Поне при моята от дек 2018. Т.е. Съединителите се намират извън маслото и не се обслужва на 60к км като мокрите. Но пък след време се сменят съединителите по-рано, което си е сума.
Забравих да спомена, че при този двигател DSG-то е със сухи съединители. Поне при моята от дек 2018. Т.е. Съединителите се намират извън маслото и не се обслужва на 60к км като мокрите. Но пък след време се сменят съединителите по-рано, което си е сума.
-
- Гараж: Skoda Kodiaq Vision FL 2021 1.5 TSI ACT
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Аз съм с 1.5 TSI, предно и ръчни скорости.
Предварително отговарям на евентуалните въпроси
- защо SUV с предно - искаме голям багажник, висок просвет, висок изглед към движението и максимален лукс за цената си, без да влача постоянно железария (4х4), която я ползвам веднъж-дваж в годината, я не. Супърб комби беше другата опция, но не успях да преборя "то е като катафалка" на любимата
- защо ръчна - заради лаг-а на автоматика. При тестовото каране го усещах винаги, независимо от режима на шофиране, но при по-мощния двигател определено е по-слаб. А и не ме тормози да си движа левия крак и дясната ръка![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
- защо не по-голям двигател - разход + предишната точка
С ръчните скорости изпреварването не е голям проблем, а и не ми е драма, ако покарам малко по-дълго зад някого - пускаш си темпомата, намаляваш дистанцията и чакаш удобен момент.
Най-хубавото на двигателя се оказа разходът. До момента, при изминати към 5000 км., основно градско, междуградски и селски пътища, е 6.3/100. До Кавала, преди седмица, беше 5.2/100.
Лично мнение - ако се колебаеш между автоматик и ръчни, силно препоръчвам ръчни. Ако решиш за автоматик, по-мощния двигател е спасението от лаг-а.
Предварително отговарям на евентуалните въпроси

- защо SUV с предно - искаме голям багажник, висок просвет, висок изглед към движението и максимален лукс за цената си, без да влача постоянно железария (4х4), която я ползвам веднъж-дваж в годината, я не. Супърб комби беше другата опция, но не успях да преборя "то е като катафалка" на любимата
![kiss3 [smilie=kiss3.gif]](./images/smilies/kiss3.gif)
- защо ръчна - заради лаг-а на автоматика. При тестовото каране го усещах винаги, независимо от режима на шофиране, но при по-мощния двигател определено е по-слаб. А и не ме тормози да си движа левия крак и дясната ръка
![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
- защо не по-голям двигател - разход + предишната точка
С ръчните скорости изпреварването не е голям проблем, а и не ми е драма, ако покарам малко по-дълго зад някого - пускаш си темпомата, намаляваш дистанцията и чакаш удобен момент.
Най-хубавото на двигателя се оказа разходът. До момента, при изминати към 5000 км., основно градско, междуградски и селски пътища, е 6.3/100. До Кавала, преди седмица, беше 5.2/100.
Лично мнение - ако се колебаеш между автоматик и ръчни, силно препоръчвам ръчни. Ако решиш за автоматик, по-мощния двигател е спасението от лаг-а.
- Мичев
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Еха, тоя разход бие нафтата, че и по-малките коли с 1.5tsi. Нямам ни най-малка идея как се постига това нещо с такъв тип автомобил.
-
- Гараж: Audi A4 B9 2.0tfsi
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Автомата няма лаг, имате вие, понеже явно сте се научили да карате ръчка, но не сте се научили да карате автомат. Например, возиш се на 5-та предавка с 50км/ч и решаваш да изпревариш, следват следните неща според зависи дали колата е автоматик или ръчка:
1. Автоматик - колата сваля 1-2-3 предавки в рамките на десети от секундата след натискане на педала и започва да ускорява.
2. Ръчка - сваляш сам на избраната предавка, разбира се по-бавничко (сиреч лага е по-голям) отколкото автомата го прави.
Това, което правите вие при ръчно сменяне на скорости може да се прави и при автомата с перата от волана или със самия лост ако нямате пера.
Къде е тоя лаг? Ако имате предвид, че автомата на 5-та е на 50км/ч а вие карате на 3-та при тази скорост, то не автомата е лагав, а вие не сте ефективни.
Тая думичка е толкова популярна, че хората я изпозлват за какво ли не - лаг на кутията, лаг на мотора, лагаво това, лагаво онова... Има единственно турбо лаг, като такъв едва ли се усеща в 1.5тси с турбинка колкото орех. Няма лаг на мотора, няма и лаг на кутията.
1. Автоматик - колата сваля 1-2-3 предавки в рамките на десети от секундата след натискане на педала и започва да ускорява.
2. Ръчка - сваляш сам на избраната предавка, разбира се по-бавничко (сиреч лага е по-голям) отколкото автомата го прави.
Това, което правите вие при ръчно сменяне на скорости може да се прави и при автомата с перата от волана или със самия лост ако нямате пера.
Къде е тоя лаг? Ако имате предвид, че автомата на 5-та е на 50км/ч а вие карате на 3-та при тази скорост, то не автомата е лагав, а вие не сте ефективни.
Тая думичка е толкова популярна, че хората я изпозлват за какво ли не - лаг на кутията, лаг на мотора, лагаво това, лагаво онова... Има единственно турбо лаг, като такъв едва ли се усеща в 1.5тси с турбинка колкото орех. Няма лаг на мотора, няма и лаг на кутията.
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
-
- Гараж: Skoda Kodiaq Vision FL 2021 1.5 TSI ACT
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Явно двигателят си е икономичен и теглото и аеродинамиката при по-ниска скорост не са такъв проблем.
Това е разхода от км 0 (всъщност 14)

Това е до Кавала и обратно, с обикаляне на плажовете наоколо и кошмарно прибиране в неделя в задръстванията на Кресна.

Не правя нищо по-специално за икономия - не подавам газ рязко, ако няма нужда; спускам на скорост, вместо по инерция; превключвам навреме; използвам старт-стоп, където има смисъл. Все навици останали от времето, когато карах Москвич с разход 12-15/100 (без старт-стоп система) и резервоар винаги на минимума.

- Мичев
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Ами какво да ти кажа -
. Наистина не очаквах подобен автомобил да може да докара такъв разход и то на бензин.
Скоро ходихме по чужбинско и взехме рент-а-кар, който в крайна сметка се оказа Скала с 1.0 двигател и направихме подобен разход, без да сме се юркали и превишавали разрешената скорост.
Комшията ми със Скала 1.5 също споделя за 5, 5 и нещо извън града, като кара спокойно.
Не е в моята глава или умения, определено. Сега, къде точно е - е мистерия. Едни хора казват че е в кутията, други в двигателя. За мен е в двигателя (по-точно в управлението му). Предходната ми не вагаджийска кола с ръчни скорости също го имаше. Не говорим за турбо лаг а за софтуерно забавяне на реакцията на педала на газта. Натискаш и абсолютно нищо не става определено време. Примерно секунда - две, че и повече - точно 0 реакция. След това изведнъж се сеща, че си я натиснал и тръгва с въртел. Това се случва не само с ниски скорости ами и с високи (примерно 80-90км/ч).
Лага се мени според това как си карал колата - ако си я натискал - почти го няма. Ако си карал спокойно - лага е голям.
Лаг имаше и тестовият супърб със 190кс дизел, 4х4. Търговеца каза, че е заради 4х4-то
Имал съм и дизелов автомобил с PD. Там лаг определено нямаше. А а си трепнал на газта - а си го усетил. И ECU нямаше де..

Скоро ходихме по чужбинско и взехме рент-а-кар, който в крайна сметка се оказа Скала с 1.0 двигател и направихме подобен разход, без да сме се юркали и превишавали разрешената скорост.
Комшията ми със Скала 1.5 също споделя за 5, 5 и нещо извън града, като кара спокойно.
Уточнявам първо, че говоря за дизел а не за 1.5 бензин - лаг има

Лага се мени според това как си карал колата - ако си я натискал - почти го няма. Ако си карал спокойно - лага е голям.
Лаг имаше и тестовият супърб със 190кс дизел, 4х4. Търговеца каза, че е заради 4х4-то

Имал съм и дизелов автомобил с PD. Там лаг определено нямаше. А а си трепнал на газта - а си го усетил. И ECU нямаше де..
Последно промяна от Мичев на 28.09.2022, 15:59:56, променено общо 1 път.
-
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Предните колела преди да тръгнат пишат СМС на задните сигурно?
Такъв търговец да не ти е във фирмата, че всички ще гладувате покрай него...
- Taratajki
- Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 3 2.0 tdi
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Е, да бе, минута
- Мичев
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Какъв ти СМС - факс им пращат на 9600 бода.peyopetrishki написа: ↑28.09.2022, 15:59:37 Предните колела преди да тръгнат пишат СМС на задните сигурно?
Като се събирате следващият път, помолете някой до вас с дизелов автомобил (примерно с ево двигател) и DSG да ви демонстрира проблема.
-
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Няма нужда да се демонстрира нищо. Карали сме и ние дизели, а за жалост сме и притежавали такива. По-скоро другия път като се събираме ела ти и ще ти покажа как да го избягваш )