![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Да караш псевдоджипка на предно е като да караш баничарка . Същото подскачане на предницата , същото зацикляне ако трябва да я качиш някъде , същото безсмислено въртене на гуми . Но както знаем баничарките се карат много , а и нищо не е по-бързо от служебна баничарка на разбит път ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Ами като се замислиш, те франсетата имат цели гами СЮВ без опция за 4х4 въобще. Явно се харчат. За Кашкая е същото, аз съм виждал 4х4 един или два пъти, всичко е предняци. При Кодиаците пък е обратно, преднячки много рядко се купуват или поне аз не познавам такъв.
Бееееее.....
-
- Гараж: Karoq Style 2019 1.5 TSI DSG 4x4 лава син металик
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Пълно е със Кодиак и Карок с предно по пътищата или пък вече не им слагат означение отзад като са 4х4? Купуват такива заради това, че са повдигнати и популярни, обикновено в повечето случаи липсата на 4х4 не вълнува особено масовите купувачи от този ценови клас. Гледат да има визия и да е по-евтино за покупка и поддръжка. Аз лично като тествах Карок само с предно се отчаях колко е зле - за потегляне буксува и върти гуми, в завои е по-нестабилен и цялостното усещане е, че предвид аеродинамиката и високата позиция спрямо една Октавия примерно, човек по-трудно ще го удържи в случай на по-екстремна ситуация на пътя, която дай Боже на никой от нас не се случва, но то понякога дребните детайли правят разликите в такива случаи. Иначе и аз карах преди това Ауди А3 само с предно и не съм имал ядове, но първо то беше много по-ниско и стабилно, а и второ съм избягвал да карам в по-пресечени местности или пък по заледени участъци на слизане/ качване. Същото и с ръчка спрямо DSG - каквото и да говорят, като удобство ДСГ-то е несравнимо спрямо ръчните скорости. В смисъл не можеш да искаш куп екстри и да ръчкаш още скоростите като някой от Третия Свят ![pleasantry [smilie=pleasantry.gif]](./images/smilies/pleasantry.gif)
![pleasantry [smilie=pleasantry.gif]](./images/smilies/pleasantry.gif)
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Kodiaq 1.5 TSI мнения
ABBC3_OFFTOPIC
Аз с RS-ата досега не съм въртял гуми на тръгване, а ти въртиш с Karoq 1.5 ...
Може би проблемът не е в колата?
Нищо вярно няма в това. Директното усещане на колата, което го има при ръчните скорости, липсва при DSG.
Не знам за какво удобство става въпрос, когато DSG-то постоянно сменя скорости или пък когато от 0 до 70 км/ч ти изрежда скоростите от 1-ва до 7-ма и мъчи колата, държейки на 1400-1500 оборота. По-скоро предизвиква раздразнение, а не удобство. Никакви усилия или неудобства няма при ръчните скорости за човек, свикнал с тях. Толкова неусетно и без усилия се сменят, че чак не се замислям. Перата на волана при DSG-то не са същото.
- Драгомир
- Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Много си е добре в Третия Свят с ръчните скорости
. Както и всяко друго нещо, и едните и другите имат предимства и недостатъци.
Факт е, че много от екстрите са за да угодят на човешкия мързел. Автоматика не е изключение. А в момента е модерно да си мързелив и да си плащаш скъпо за мързела. Аз лично гледам да балансирам и да не изпадам в крайности.
![yahoo [smilie=yahoo.gif]](./images/smilies/yahoo.gif)
Факт е, че много от екстрите са за да угодят на човешкия мързел. Автоматика не е изключение. А в момента е модерно да си мързелив и да си плащаш скъпо за мързела. Аз лично гледам да балансирам и да не изпадам в крайности.
-
- Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Абе то и сервото на волана пак е от мързел. Я да го махат и отново да се напиняме по волана. Хем и малко мускулна маса ще тренираме ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
-
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Явно не настъпваш достатъчно, за да не върти гумитеsmoke написа: ↑22.03.2023, 21:22:14ABBC3_OFFTOPICАз с RS-ата досега не съм въртял гуми на тръгване, а ти въртиш с Karoq 1.5 ...
Може би проблемът не е в колата?
Нищо вярно няма в това. Директното усещане на колата, което го има при ръчните скорости, липсва при DSG.
Не знам за какво удобство става въпрос, когато DSG-то постоянно сменя скорости или пък когато от 0 до 70 км/ч ти изрежда скоростите от 1-ва до 7-ма и мъчи колата, държейки на 1400-1500 оборота. По-скоро предизвиква раздразнение, а не удобство. Никакви усилия или неудобства няма при ръчните скорости за човек, свикнал с тях. Толкова неусетно и без усилия се сменят, че чак не се замислям. Перата на волана при DSG-то не са същото.

Това с ДСГ-то дето сменяло 7 предавки и държало ниски обороти пък мен хич не ме вълнува, понеже докато нормален човек е превключил на трета, аз вече съм на седма без да съм усетил въобще за това. И пак казвам - зависи как караш, ако натиснеш малко повече да видиш как на 70км/ч е още на втора с 5000-6000 оборота

Посочи ми една марка/модел от по-висок клас, които да са още с ръчни скорости. Изключваме суперкари в лимитирани изпълнения. То едно време също си имаше чара да сваляш стъклото с ръчката и да сменяш станциите с врътката, но тези времена за добро или за зло отминаха. Същото и с ръчните скорости. Това е лично мое мнение, разбира се. Просто за мен SUV особено висок клас какъвто е Кодиак за Шкода, ще е неадекватно да е с ръчни скорости, освен ако собственикът не е заклет фен на ръчните.
-
- Гараж: Шкода Карок 1.0TSI DKRF 2019
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Всеки си има стил на каране и лични предпочитания, безмислено е да се копае в тази насока стил:
- бензин срещу дизел
- ръчка срещу автомат
- задвижване х2 срещу задвижване х4
Аз си карам и не намирам проблеми в ръчка с х2 задвижване. София, провинция, без екстремни условия разбира се.
- бензин срещу дизел
- ръчка срещу автомат
- задвижване х2 срещу задвижване х4
Аз си карам и не намирам проблеми в ръчка с х2 задвижване. София, провинция, без екстремни условия разбира се.
-
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Подкрепям. За избора на скоростна кутия явно сме на едно мнение с тези от Шкода понеже вече няма опция за ръчна скоростна кутия при поръчка на нов автомобил от което и да е ниво на оборудване (за Кодиак)
ОФФ///
Какво са сменили емблемата с букви - егати обезличаването, честно.
///офф
![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
ОФФ///
Какво са сменили емблемата с букви - егати обезличаването, честно.
///офф
-
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Малко си в грешка колега. Като изключим, че вече няма конфигуратор в сайта на ЕТ за Кодак (което най-вероятно означава, че никакъв Кодиак не може да се поръчва), точно 1,5 TSI можеше да се поръчва с ръчка във всички нова без спортлайн и. L&K
Последно промяна от tzvetozar на 23.03.2023, 09:35:37, променено общо 1 път.
- Архимандрит Дионисий
- Гараж: SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150+к.с.
Kodiaq 1.5 TSI мнения
То като съм от Варна аз само тука карам най-вероятно.
Нямам статистика ама съдъйки по служебната Кия която е 4х4 в 99,99% в случайте си е само на предно то задното си работи там на 5% колкото да върти железата. Единствено в случайте когато сме извън пътя и то в кално време се вижда смисъла от 4х4.
Затова и писах ако се кара само по асфалт няма смисъл.
Карал съм и по големи джипове и пикапи и много рядко и то пак извън пътя ми се налагало да минавам в режим 4х4. През другото време си карам само на главния задвижващ мост.
Апък това със сцеплението в завой на 4х4 как помагало по-добре да не се налага на никой да чака 4х4 да го спаси когато е влязал със скорост непозволяваща да излезе от завоя.
-
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Да именно, в началото е можело, сега който и друг сайт на Шкода да отвориш от европейските където има конфигуратора за Кодиак, ръчни скорости като вариант никъде не се предлага или поне аз не намерих.
Относно 4х4 как го разбирате кога е включено и кога не е при шкодите? Доколкото разбрах режим “Snow” включва перманентно 4х4 (което го усещам по завишения разход) и мисля също спортният режим включва 4х4 докато останалите са при необходимост.
Ако не се усещаше ползата от 4х4 по пътищата, а само оффроуд, нямаше да правят спортни 4х4 автомобили. Има клипчета из нета колкото щете, които сравняват различните технологии на задвижване по “нормални” пътища.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Няма индикация никаква. Можеш да го следиш през OBD-то на живи данни от помпата, ама не е особенно практично.
Не е сигурно. Няма точна информация по въпроса. По-скоро не. Или пък някакъв минимален момент е подаден постоянно. Но определено не е зацепен постоянно на максимум, както е в истинските 4х4.
Уж когато си на offroad, е зацепен на максимум, затова и не можеш да караш с висока скорост. Но и за това не съм намерил някъде да го пише достоверно.
Тц. "Включва" го когато загуби сцепление отпред. Може и пак да има някакъв минимален процент постоянно прехвърлен, ама казва ли ти някой.
Тука не говорим за спортни автомобили, а за Кодиак. Вервай ми, много преди халдекса да се намеси, центъра на тежеста на тоя гардероб ще те е пратил в канавката. Не разчитай на него да те вади от ситуации с висока скорост.
Бееееее.....
-
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Днес видях Kodiaq с нормално изглеждащи джанти. В смисъл не са 1 педя навътре, а на равно с веждите. За първи път ми се случва, винаги ме е дразнило. Ако си взема някога такава кола на втория ден ще бъде оправено...
-
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Стига да е спазен размерът няма лошо. Мен пък винаги са ме дразнели джанти дето стърчат над бордовете на гумите понеже я паркираш залепен до някой бордюр, лакът заминава веднага.