Първо искам да кажа, че в този форум ми харесвате - може да се каже, че има конструктивни разсъждения и спорове (както знаем, там се ражда истината) за разлика
от други където (не/рядко) пиша...
Конкретно:
Леко си изместил фокуса на коментара ми - не съм сравнявал карбона с филтърната хартия на филтъра, а карбона (като стена на интейк кутия) и стоковта кутия. Както казах, само съм чел мнения (т.е. не съм се задълбочавал да проучвам точно в тази посока) за по-лошите термоизолационни характеристики на карбона спрямо стоковата кутия. По-близките ми впечатления
от Carbonio интейковете са
от сетъпите за по-старите надлъжни м
отори на VAG (Passat, A4, A6?), където е много близко до изпускателния колектор, топлия хаузинг и даунпайпа и термоизолационните характеристики са много важни. Като гледам обаче и за маса напречни м
отори положението е същ
ото. За термоизоалционните свойства обаче предполагам, че влизат като значение твърде различни параметри като дебелена на карбоновите нишки и на карбоновата стена, специфичен топлинен коефициент на вложените смоли и т.н., и просто понятието "карбон" може да се окаже прекалено общо.
По
отношение на сетъпите с конусни филтри за пърформанс проекти. Тяхната нужда се диктува преди всичко
от пространствените ограничения. Като набухаш големия вентилатор, и някакъв опит за колектор с еднакви и малко-по дълги рънъри, и още няколко топуза като външен гейт и т.н., осъзнаваш с колко малко място си останал в коша и е много трудно да набуташ кутия със сносен размер където и да е. Отедлно минималистичния подход и към това. Няма нищо лошо да се правят карбонови въздухозаборници и пътища с ниско налягане (някои правят
от карбон и пътища за високо налягане, но качеств
ото трябва да е безкомпромисно) - лесен е за оформяне за специфични апликации, а и все пак е лек. Последн
ото твърдение е ОК стига да е далече
от жегата или доказано да изолира добре със или без спомагателни средства.
Мнението ми за липса на позитиви по
отношение на мощност на APR карбоновите интейкове се базира на масови мнения по въпроса за старите м
отори, когато и приключих с разсъжденията по въпроса, едва ли ще ме изненадат, ама знаеш ли. Вярвам като ми покажат "преди" и "след", но
от консуматори, не продавачи. Негативите са сериозни и то финансови - пари, за които може да направиш много по-смислени модове.
Колк
ото до интейк сетъпи - карал съм така и онака. На колата, която в момента правя ще си остане сток кутията с хартия, защ
ото всичките пръскала почват да ми цапат МАФ и последствията
от това, а допълнителн
ото решение за жегата в коша ще се казва Zircotec.
A..., иначе, който както иска да си кара колата, парите са си негови.
![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)