Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Цецо75 написа: ↑16.09.2023, 09:43:53
Всъщност автоматичните светлини не трябва да се ползват на автомагистрала, пишело го в упътването.
В ръководството не пише такова нещо - че НЕ трябва да се ползват на автомагистрала.
Там пише следното:
Когато шофирате по магистрала през нощта, те (фаровете) заслепяват светлинния конус отстрани на разделителната пътна ивица, така че водачите на насрещно пътуващите автомобили не са заслепявани. Тези автомобили е възможно да не бъдат разпознати от асистента, тъй като фаровете им могат да се скриват от разделителната пътна ивица.
Преводът в ръководството на български е малко подвеждащ с тази фраза "те заслепяват светлинния конус". Всъщност имат предвид, че затъмняват тази секция на светлинния конус. Ето го текста на английски:
When driving on the motorway at night, it blinds the light cone on the side of the dividing strip, so that the drivers in the vehicles coming from the opposite side are not blinded. These vehicles may not be recognized by the assistant, because their headlights may be covered by the dividing strip.
По-нататък пише:
Системата може да заслепи другите участници в движението, ако техните фарове/светлини напр. не бъдат разпознати поради следните причини:
- Фаровете/светлините на насрещните автомобили напр. са скрити от мантинелите.
- Фаровете/светлините на насрещния или движещия се отпред автомобил са замърсени или не функционират. Така системата може да разпознае автомобил като едноколесно транспортно средство.
Накратко - в ръководството не пише, че не трябва да се ползват автоматични дълги на автомагистрала. Пише, че на автомагистрала заради мантинелите и зелената разделителна ивица може да се случи да заслепява насрещните.
Цецо75 написа: ↑16.09.2023, 09:43:53
като изключим малоумното поведение на лостчето при изключване.
При мен лостчето работи ясно и надеждно:
- При бутане на лостчето напред включва от къси на "автоматични дълги";
- След това при бутане на лостчето назад изключва "автоматичните дълги" и се връща на къси;
Ако са включени "автоматични дълги" и лостчето се бутне пак напред (а не назад), включва на "постоянни дълги", а при ново бутане напред ги изключва и връща на къси.
Аз и преди май някъде писах за казуса "дългите и магистралата"...
То практически кога могат да се използват при положение, че нон стоп има трафик от другата страна и ТИРажии, на които правиш панорамна снимка на зъбките
Може би освен, ако не е супер висока разделителната мантинела (неприложимо в БГ).
digitalundgrd написа: ↑16.09.2023, 12:32:01
То практически кога могат да се използват при положение, че нон стоп има трафик от другата страна и ТИРажии, на които правиш панорамна снимка на зъбките
Тя системата по принцип си работи, вижда се как изгася секции и се мъчи да движи "сянката" спрямо отстрещнодвижещите се, така че да ги държи в "сянката", но движението на сянката не е съвсем плавно, а е на стъпки (защото секциите на матрицата не са безброй) и при висока скорост камионите постоянно влизат и излизат от движещата се встрани сянка. Когато пък са много далеч, тогава матрицата все още не загася нищо, а загася чак когато насрещните дойдат по-близо. Това ще пробвам да го коригирам с настройката за чувствителност (ако наистина има такава в инфотейнмънта).
По европейските автомагистрали има голямо движение, има и светлоотразители по мантинелите, лампи и всякакви табели и знаци, които отразяват светлина. Пълна какафония от светлини е, затова е цяло чудо, че тази система с матричните фарове функционира що-годе адекватно.
Най-вероятно именно по европейски магистрали са тествани тези технологии, когато са проектирани.
smoke написа: ↑16.09.2023, 13:10:06
Когато пък са много далеч, тогава матрицата все още не загася нищо, а загася чак когато насрещните дойдат по-близо.
Това и на мен ми е правило впечатление и съм съгласен.
Колкото до магистралното шофиране, дори не си и правя труда да пускам дългите, защото след 2 секунди ще трябва да ги изключа като се появи кола.
Автоматични дълги съм пускал точно два пъти на магистрала. Просто от любопитство, за да видя как работят. По принцип не карам на дълги по магистрала. Видимостта на къси е достатъчно добра, почти винаги има много коли, а и ме дразни, когато някой в другата посока кара на дълги. Затова и аз не карам. Колкото и да са добри матричните светлини, винаги има момент, в който на дълги заслепяват някой
Теоретично късите "по книга" светят на около 40м пред колата. На дълги би трябвало да осветява на 100м пред теб.
Със 140км/ч на магистралата, изминавам за 1 секунда грубо 39 метра. Все си мисля, че по-безопасно и спокойно ще ми е да виждам на 100м кво се случва при тези скорости (не коментирам при 140+ и каране на къси).
Лично аз се напрягам да карам нощем на магистрала и на къси
Настройката за чувствителността на сензора в инфотеймънта я минах на "висока". Не бях сигурен дали ще прави по-голяма или по-малка "сянка", всъщност няма разлика.
Разликата е, че просто сензора засича отсрещния по от далече и всички са доволни, никой не ми е пресветвал.
За магистрално каране през нощта нямам наблюдения още.
На 99.9 % съм сигурен, че чувствителността на сензора не касае работата на матричните светлини и бързината и прецизността на затъмняване на секциите, а нивото на осветеност, при което се включват фаровете при слаба светлина. Т.е. при висока чувствителност фаровете се включват по-рано, при по-висока осветеноност, а при ниска чувствителност - по-късно / по-тъмно.
Тази опция я има и на Октавия 3, а тя матрични фарове няма.
Драгомир написа: ↑16.09.2023, 21:43:27
не касае работата на матричните светлини и бързината и прецизността на затъмняване на секциите, а нивото на осветеност
Може би не се изразих коректно като писах "сензора". Сензора за светлина преценява кога да включи фаровете, но управлението на матричните на дълги (сенките), (след като са включени, понеже сензора е преценил, че трябва да светят) би следвало да го следи мултифункционалната камера на стъклото, понеже сензора за светлина няма как да следи трафика и да прецени къде да свети и къде не, за да управлява секциите на дългите-спецаилно за матричните. При стандартните фарове с 4те секции, вероятно е сходно, но там само се спират и пускат дългите.
Не е много осезаемо, но по мои наблюдения на високата чувствителност прави по-рано сянката.
Като ходя до сервиза ще попитам тази чувствителност, за която става въпрос на сензора за светлина ли е или на управлението на секциите на матричните.
Имат си хората "екстрата" и ги вълнува как се случват нещата, нормално е поне за мен. В тази връзка да попитам някой дали си е чел манУала, какво пише по въпроса?
tsb написа: ↑17.09.2023, 20:17:42
чел манУала, какво пише по въпроса?
Лично аз съм си прочел цялото ръководството, понеже ми стои в колата, не винаги ми е под ръка.
Ако ми трябва нещо отварям от сайта на Шкода онлайн такова и проверявам каквото ме интересува.
Поведението на сензора и мулти камерата не е описано, просто са описани условията за функциониране и как се използва. Аз си прецених как да постъпя в моя случай, нека другите колеги си преценят за тях си