Застраховане и правно съдействие пред съда
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
- Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp
@_v_
Привет Васко, днес ме удариха на междуградски път:
- другия шофьор е виновен;
- цялата дясна страна ми е за боя и изправяне - 5 детайла;
- писахме протокол;
- не съм звънял на КАТ;
- нямам каско;
- колата е на ЮЛ, в което аз нямам участие, нямам и пълномощно, но винаги мога да кажа, че управителя е бил с мен в колата.
Смятам да заведа щета при застрахователя по гражданска на виновния шофьор - Булстрад.
- трябва да заведа щетата до 5 календарни дни от датата на протокола;
Някакви подводни камъни да очаквам ли тука, или някакъв съвет при завеждането на щетата?
Привет Васко, днес ме удариха на междуградски път:
- другия шофьор е виновен;
- цялата дясна страна ми е за боя и изправяне - 5 детайла;
- писахме протокол;
- не съм звънял на КАТ;
- нямам каско;
- колата е на ЮЛ, в което аз нямам участие, нямам и пълномощно, но винаги мога да кажа, че управителя е бил с мен в колата.
Смятам да заведа щета при застрахователя по гражданска на виновния шофьор - Булстрад.
- трябва да заведа щетата до 5 календарни дни от датата на протокола;
Някакви подводни камъни да очаквам ли тука, или някакъв съвет при завеждането на щетата?
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
-
Привет.
Всяко ПТП, за което се съставя двустранен протокол, трябва да се регистрира на 112, за което получавате номер, който се вписва на съответното място в протокола.
Всяко ПТП, за което се съставя двустранен протокол, трябва да се регистрира на 112, за което получавате номер, който се вписва на съответното място в протокола.
- _v_
- Гараж: Шкода Октавия Скаут
Щом има разбирателство за това, чия е вината и събитието е документирано с двустранен протокол позвъняването на 112, т.е. уведомяването на КАТ не е задължително.Izolini написа: 04.07.2024, 14:17:25 Привет.
Застрахователно посредничество и правна защита - https://www.facebook.com/Обезщетение-от ... 626356002/
- donci
- Гараж: Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI PD 170hp+ RS 2008 BMN
Skoda Fabia I 1.9 TDI PD 131hp+ RS 2005 ASZ BlackPearl
Това отпадна, ако и двата автомобила могат да се придвижват самостоятелно и няма пострадали лица.
- _v_
@peyopetrishki, Привет, съжелявам за ситуацията, но както казваше едно време моя инструктур "беля с пари не е беля" 
Сега конкретно: аз винаги съветвам при ПТП да се направят снимки с телефон, за да може да се удостовери местоположението на водачите, пътната обстановка и т.н. При теб явно няма как - до колкото разбирам, вече сте напуснали мястото на ПТП.
Не е нужно да се обаждате на КАТ и т.н.
Отиваш с двустранния протокол при застрахователя по Гражданска отговорност на виновния (разбирам, че е в Булстрад) и там те снимат и по т.н. "експертна оценка" ще ти платят "нещо". Ако ми кажеш за кой регион става на въпрос ще ти пусна и данни за това, къде можеш да заведеш щетата и тел.
По правило е хубаво и двете МПС-та да се явите пред застрахователя по Гражданска отговорност - ти и виновния. Казвам, че е добре, но рядко се прави. Може и само ти. Ще ти искат банкова сметка на ЮЛ за да преведат обезщетение, което обезщетение ме съмнява, че ще е достатъчно, за да ремонтираш вредите, та за това какъвто и ремонт да предприемеш - пази документи за него (фактури и т.н.) и след като видим какво ти платят - пиши ми.
Ако има нещо друго - на линия съм![beach [smilie=beach.gif]](./images/smilies/beach.gif)

Сега конкретно: аз винаги съветвам при ПТП да се направят снимки с телефон, за да може да се удостовери местоположението на водачите, пътната обстановка и т.н. При теб явно няма как - до колкото разбирам, вече сте напуснали мястото на ПТП.
Не е нужно да се обаждате на КАТ и т.н.
Отиваш с двустранния протокол при застрахователя по Гражданска отговорност на виновния (разбирам, че е в Булстрад) и там те снимат и по т.н. "експертна оценка" ще ти платят "нещо". Ако ми кажеш за кой регион става на въпрос ще ти пусна и данни за това, къде можеш да заведеш щетата и тел.
По правило е хубаво и двете МПС-та да се явите пред застрахователя по Гражданска отговорност - ти и виновния. Казвам, че е добре, но рядко се прави. Може и само ти. Ще ти искат банкова сметка на ЮЛ за да преведат обезщетение, което обезщетение ме съмнява, че ще е достатъчно, за да ремонтираш вредите, та за това какъвто и ремонт да предприемеш - пази документи за него (фактури и т.н.) и след като видим какво ти платят - пиши ми.
Ако има нещо друго - на линия съм
![beach [smilie=beach.gif]](./images/smilies/beach.gif)
Застрахователно посредничество и правна защита - https://www.facebook.com/Обезщетение-от ... 626356002/
- n_ivanov
- Гараж: > Skoda Superb 3 | L&K | 1.8 TSI - 180 к.с. | DSG 7 DQ200
> Mercedes B-class | 180 CDI - 109 к.с. | manual
Специални благодарности на Васко @_v_, помогна ми страшно много със сключването на имуществена застраховка. Изтърпя всички мои питания, забавяния и капризи. 

- _v_
Благодаря ти за думите @n_ivanov, ![thank_you2 [smilie=thank_you2.gif]](./images/smilies/thank_you2.gif)
![thank_you2 [smilie=thank_you2.gif]](./images/smilies/thank_you2.gif)
- tsb
- Гараж: Шкода Карок 1.0TSI DKRF 2019г.
Мазда 626 GF 1.8 бензин/газ 2000г.
Колега _v_, използвам темата, да помоля за телефон. Може на ЛС.
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.
- _v_
писах на л.с.
-
- Гараж: Octavia MY2024, 1.5TSI 7DSG m-HEV
Здравейте,
използвам темата да благодаря на Васко @_v_, при съдействие за застраховане на новия ми автомобил!
Васко, благодаря за търпението да отговориш на всичките ми въпроси - повечето задавани "на час по лъжичка"
. За страхотната експедитивност, с която подходи към мен без дори да се познаваме лично! Както писах, можеш да се конкурираш със Светкавицата!
И накрая, благодаря ти за най-добрата оферта, която успя да ми предложиш за Каско и ГО към предпочитан от мен застраховател.
Жив и здрав бъди! И скоро да си запознаем на живо!
използвам темата да благодаря на Васко @_v_, при съдействие за застраховане на новия ми автомобил!
Васко, благодаря за търпението да отговориш на всичките ми въпроси - повечето задавани "на час по лъжичка"
![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
И накрая, благодаря ти за най-добрата оферта, която успя да ми предложиш за Каско и ГО към предпочитан от мен застраховател.
Жив и здрав бъди! И скоро да си запознаем на живо!
- _v_
@калата, ![thank_you2 [smilie=thank_you2.gif]](./images/smilies/thank_you2.gif)
- _v_
Получавал съм доста запитвания във връзка с недоволни потребители на чисто нови автомобили, като по време на експлоатацията им собствениците им чуват неприятни скърцания, шумове или всякакви нехарактерни за чисто нов автомобил звуци. В тази връзка бих искал да ви запозная със съдебната практика, като прилагам съдебно решение на Софийски районен съд, съгласно което съдът приема, че дилърът на Фиат за България дължи връщане на заплатената сума (31 484 лв.) за чисто нов автомобил (Фиат 500), тъй като автомобилът нееднократно е вкарван в официален сервиз за отстраняване на смущаващи шумове и скърцания, но така и не е намерена причина за тях, съответно не са отстранени повредите.

Тъй като от 2020 год. (когато е постановено решението на районния съд) до днес има промяна в Закона за защита на потребителя /ЗЗП/, то бих искал да обърна внимание за правата на потребителя в подобен род казуси:
За да съответства на договора, услугата трябва:
да отговаря на разумните очаквания на потребителите предвид естеството на услугата и всички публични изявления, направени от търговеца или от други лица или направени от името на търговеца или от името на тези лица, съдържащи се например в рекламата или в етикета
Търговецът отговаря за всяка липса на съответствие на услугата, която съществува при предоставяне на услугата и се прояви до две години след предоставянето и, но не по-късно от 14 дни от установяване на несъответствието с договора.
Когато услугата не съответства на договора, потребителят има право да получи услуга, която съответства на договора.
Когато изпълнението на услугата в съответствие с договора не е възможно напълно или частично или е незаконно, или би причинило непропорционални разходи за търговеца, потребителят има право на намаляване на цената при частично изпълнение на услугата или да развали договора.
Потребителят има право да предяви рекламация на услуга, когато тя не съответства на договора, пред търговеца или упълномощено от него лице.
Рекламацията се подава устно или писмено.
При предявяване на рекламация потребителят може да претендира за привеждане на услугата в съответствие с договора, за намаляване на цената или за разваляне на договора и възстановяване на заплатената сума.

Тъй като от 2020 год. (когато е постановено решението на районния съд) до днес има промяна в Закона за защита на потребителя /ЗЗП/, то бих искал да обърна внимание за правата на потребителя в подобен род казуси:
За да съответства на договора, услугата трябва:
да отговаря на разумните очаквания на потребителите предвид естеството на услугата и всички публични изявления, направени от търговеца или от други лица или направени от името на търговеца или от името на тези лица, съдържащи се например в рекламата или в етикета
Търговецът отговаря за всяка липса на съответствие на услугата, която съществува при предоставяне на услугата и се прояви до две години след предоставянето и, но не по-късно от 14 дни от установяване на несъответствието с договора.
Когато услугата не съответства на договора, потребителят има право да получи услуга, която съответства на договора.
Когато изпълнението на услугата в съответствие с договора не е възможно напълно или частично или е незаконно, или би причинило непропорционални разходи за търговеца, потребителят има право на намаляване на цената при частично изпълнение на услугата или да развали договора.
Потребителят има право да предяви рекламация на услуга, когато тя не съответства на договора, пред търговеца или упълномощено от него лице.
Рекламацията се подава устно или писмено.
При предявяване на рекламация потребителят може да претендира за привеждане на услугата в съответствие с договора, за намаляване на цената или за разваляне на договора и възстановяване на заплатената сума.
-
- Гараж: Skoda Kamiq, 1,5 TSI
Много полезно инфо!
Как ли се е развило делото на втора инстанция, ако от АИ са жалили?
Как ли се е развило делото на втора инстанция, ако от АИ са жалили?
Шкода Камик, 1.5 ТСИ, 150 к.с.
- makaveli
- Гараж: Dacia Sandero Stepway Eco-G 100,
Seat Leon 5F1- 1.0 TSI, 115 hp,
Dacia Duster 1.5 dci 4x4- служебна
_v_, Както се спомена в една друга тема дали има значение автомобила на лизинг ли е или собственост на ФЛ?
- enenen
- Гараж: Kia Sportage NQ5 MHEV
Това нещо като американския lemon law ли е? За пръв път чувам за такова връщане на пари.