Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
DIDOO

Škoda Фен²

Гараж: Суперб 3V ,L&K ,280 ps TVS engineering
- ECU & DSG st.4

Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Мнение от DIDOO »

Резервната патерица или гума си е задължителна

При разкъсване на гумата никакви спрейчета не помагат
Не мога да качвам снимки да покажа за какво става въпрос [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
Impress_me

Škoda Фен²

Гараж: Ex: Октавия 2.0ТДИ РС 2008
Ex: Октавия 2.0ТДИ ДСГ РС 2016
Ех: Фабия Монте Карло 1.0ТСИ ДСГ 2018
Ех: BMW X1 18d F48 x-drive
Ех: Skoda Fabia mk3 R5 Edition
Ex: MB W213 All-Terrain
Current: BMW X1 20d F48 x-drive
Current: Служебно Камри

Мнение от Impress_me »

Аз зимата цепнах задна дясна. Нямам резервна и компресора помогна за да изкарам 150 метра. И вече само рънфлат.
Аватар
oggie

Škoda Фен²

Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI

Мнение от oggie »

Аз мога да кача то е цяло видео но ето скрийншот от това, което се случи на един приятел преди няколко дни. Открадната решетка върху отводнителен канал пред дома му е причината. Успех със спрейче, фитил или каквото и да било.
Изображение
wallofsky

Мнение от wallofsky »

На моята Октавия предходните ми летни са 205/50/17 Kumho Ekowing и съм нямал никакви проблеми. Зимните ми са Michelin 205/55/16, не помня модела, но отново съм нямал проблеми. От съвсем скоро съм с летни с борд Firestone Roadhawk 225/40/18 и нямам никакви впечатления за сега. На 2.7 Атм са сегашните (осемнайските), като стандартното налягане 2.4 и мисля да ги изпусна до 2.5. Интересно ми е точно по книжката ли си помпате гумите или се запасявате като мен :) и какво препоръчвате.
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Seat Leon ST FR

Мнение от istoyanov »

Аз гледам стикера на вратата/капачката на резервоара и връщам 0,5 атмосфери. Ако сме пълна кола вдигам на 0,5 под препоръчителното за пълен автомобил.
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Гараж: FreakOBoost

Мнение от The Hooligan »

Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: PORSCHE CAYMAN GTS 982С 4.0 PDK 2023 - The Dream

SKODA KAMIQ 2024 MONTE CARLO 1.5TSI 6M-MPA3KO

AUDI S4 B8 STAGE 2+ 500+ - SAMANTHA

AUDI A6 ALLROAD C5 2.5TDI - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

DIDOO написа: 18.07.2024, 21:41:24 Само за сравнение оригиналните гуми ,с които излиза колата са 235/45/18 -диаметър 668 мм
658mm ми е патерицата
125/70/19
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
Аватар
vermeer

Škoda Фен²

Мнение от vermeer »

The Hooligan написа: 21.07.2024, 10:02:23
Гледам картинката и си мисля - на алхамбрата гумите са изтъркани като за карани на ниско налягане, а като я товаря за дълъг път до оставям на +\- 3 бара… май я товаря повечко тая кола…
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

Не е много лесно да задаваме и поддържаме точно налягане в гумите.
Препоръчителните стойности за съответната кола са указани за незагрети гуми при 20º амбиентна температура. Всеки 10º отгоре на амбиентната температура увеличават налягането с 5% (т.е. с около +0.1 бар), а всеки 10º надолу намаляват налягането с 5% (т.е. с около -0.1 бара):
https://en.wikipedia.org/wiki/Cold_inflation_pressure

Съобразяването с външната температура е лесното - лесно ще добавим или извадим 0.1 или 0.2 бара от спецификацията. По трудното е, че обикновено помпим гумите на бензиностанция, демек след като колата вече е със загрети гуми, т.е. те вече не са на външната температура, а това доста изкривява нещата.

На бензиностанциите е пълен хазарт - на едни не им работят манометрите, на други пък манометрите им са неточни. Помпя на една бензиностанция, отивам на друга - там показва 0.2-0.4 разлика. На практика, за да помпим точно, трябва да помпим сами преди тръгване (демек с наш си компресор) и да мерим с наш манометър. Аз не си причинявам чак такива неща. Помпя на бензиностанции, при вече загрети гуми, с ясното съзнание, че това изкривява нещата.

Важното нещо според мен (което аз спазвам) е при пътувания с повече хора и багаж да се увеличава налягането на задните гуми, защото при натоварена кола увеличеният товар отива на задната ос. Затова спецификациите указват при много натоварена кола значително увеличаване на налягането на задните гуми, докато увеличението на предните е доста минимално. Например, при О4 спецификацията за немного натоварена и за много натоварена кола е с разлика от 0.6-0.7 бара на задните гуми, докато при предните е само 0.1 бара:

Изображение
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Гараж: FreakOBoost

Мнение от The Hooligan »

Помпане на гуми с азот:
https://www.google.com/amp/s/automedia. ... s-azot/amp
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
Старата любов:
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

Искам да споделя нещо. Аз като заклет противник на евтините гуми понеже съм си патил от Дебици и Корморани по стечение на обстоятелствата Супърба който взех в началото на годината беше само с летни гуми копувани предното лято. А именно става вапрос за Petlas VELOX SPORT PT741 235/45/18 цена в Применс 157лв. на половин цена спрямо премиум гумите. Та понеже беше януари във Варна нямаме сняг, но сутрин си е доста лигаво покарах колата така в търсене на още едни джанти за зимни гуми ( за тях по-късни) В тези два дни без никакви очаквания към гумите останах доста изненадан от поведението им на студена и мокра настилка. На база на 2та дни през януари реших да дам още един шанс на така неизвестните за мен Petlas и слагайки ги в средата на март, все още съм със тях. След поредици тестове от моя страна с по рязко спиране и тръгване с нарочно провокиране на колата при завиване останах доста впечатлен от поведението на гумите. Сега последно им навартях едни 4500км. из Европа и мога да твърдя, че тези гуми не отстъпват по нищо на Goodyear EAGLE F1 ASYMMETRIC 6 и CONTINENTAL SportContact който съм карал на предните си Шкоди.

Сега за зимните: търсеики още един комплект джанти, ми излязоха оргинални 17 за Суперб 3 със чисто нови гуми Petlas SnowMaster 2 Sport - 139лв. цена на нова гума в Примекс, в близост до Варна на много добра цена ( колега със Суперб 2 взел джантите, сложил нови гуми и в последствие разбрал, че размера не му е таман ). На тази цена си викам, ще ги пробвам все ще изкарат 2 месеца и ако трябва догодина ще си сложа премиум. Ами и тука смея да твърдя, че останах изненадан. Страхотно пътно поведение. Също така и 2та модела гуми са доста тихи според мойте разбирания.
Ще видим как ще се представят евентуално и другия сезон, но ако изкарат и тогава определено ще залова пак на тази марка.
В последствие се разрових за марката и се оказа, че е доста сериозна компания със история. Правят гуми за абсолютно всичко. Самолети, камиони, тежка стройтелна техника и разбирасе автомобили.
niki

Škoda Фен²

Гараж: Фабия 1 комби 2006 ASY
VW Golf 1997 AHU
Volvo XC70 D5

Мнение от niki »

Аз имах много добри впечатления от три години употреба на Maxxis Victra sport 5 в размер 225/45/17 карани на Октавия 1. В абсолютно нищо не са ме разочаровали - спиране, тръгване, сухо, мокро. Нямаха загуба на качества дори и в третия си сезон. А цената беше много прилична. Купих ги като експеримент и останах доволен.
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
Обратна връзка:

Мнение от skodko »

@Архимандрит Дионисий, карам същия модел в размер 225/55/16 вече 4-ти сезон. И мен никога не са ме предали и не съм попадал в ситуация, заради гуми. Обаче мн яко се напукаха бордовете и в каналите за водоотвеждсне. Явно са се опекли вече. Същото нещо съм го виждал и на клиентски коли с такива гуми. Зимните, tyre reviews ги бяха включили в един тест и на сняг нямаше по добра гума, обаче в останалите категории не бяха нещо особено.
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
Аватар
bobrock
Гараж: Superb Combi MK3 FL L&K 2.0 TSI/140 kW/DSG7

Мнение от bobrock »

Здравейте колеги,
Това лято взех Супърб 3 FL, който беше със стоковите джанти и гуми 18” летни. За зимни искам да взема отделни зимни гуми но де колебая между;1) да взема зимни 18ки хубави или джанти 17”+ зимни 17ки гуми.
Досега съм карал летни 16”+зимни 15ки и винаги съм избирал клас А ( мокро /разход). Защо в онлайн магазините за гуми всички опции за моя размер 18” или 17 зимни независимо Континентал или други няма клас А?
Благодаря
Superb Combi MK3 FL L&K 2.0 TSI/140 kW/DSG7
shibumi

Škoda Фен

Гараж: Fabia 1 2006 1.4 TDI PD 80 ps, Octavia Scout 2008 2.0 TDI PD 140 ps, Fabia 1 VRS 2005 :) , Fabia 1 1.9 SDI

Мнение от shibumi »

bobrock написа: 01.09.2024, 22:37:23 Здравейте колеги,
Това лято взех Супърб 3 FL, който беше със стоковите джанти и гуми 18” летни. За зимни искам да взема отделни зимни гуми но де колебая между;1) да взема зимни 18ки хубави или джанти 17”+ зимни 17ки гуми.
Досега съм карал летни 16”+зимни 15ки и винаги съм избирал клас А ( мокро /разход). Защо в онлайн магазините за гуми всички опции за моя размер 18” или 17 зимни независимо Континентал или други няма клас А?
Благодаря
Привет, без да имам претенции за голям специалист - аз подкрепям насоката, зимните гуми да са един размер по малки джанти. Обективните аргументи са няколко : 1. Цена - при първоначално закупуване трябва да добавим цената на джантите, но след това става доста по-бюджетно 2. Размер на "балона" - за да се запази общият диаметър, при по малки джанти, размера на гумата - тази част,която е от джантата до грайфера , за която съм срещал да се нарича " балон " ( без да съм сигурен дали е правилно ) става повече и респективно дава по-мека возия, повече възможност за компенсация, при поадане в дупка или качване на бордюри... Има разбира се и неудобство, понякога е по лесно да се съхраняват само гуми от колкото комплект гуми с джанти, но ако ползвате някъде услугата " хотел" за гуми, цената е една и съща независимо дали с джанти или без. Понякога позлвам автомобил, който лятото е на 20 цолови джанти а зимата на 18 цолови... определено се чувства разлика в мекотата на возенето.
Но в крайна сметка, всеки сам преценява

Успех
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”