Грешка P0121 - Throttle Position Sensor
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- maxuel82
- Гараж: Skoda Octavia II 2.0 TDI (140 Hp) 2012г.
Ами това и е 3-то чистене и явно се е понадрала от чегъртането с отвертката. Предполагам не и пречи. То много сажди ,много нещо и ако не се отстранят механично ,няма чистене .
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
@maxuel82 Това надиране на клапата няма никакво отношение към работата ѝ, така че да не те притеснява.
На мен друго ми е чудно - на моята О2 2.0 TDI-PD BKD 2005 г. дроселовата клапа е преди EGR-а в потока на входния въздух и в нея никога няма нагари:

C=EGR
D=Anti Shudder Valve (ASV) (дроселова клапа)
Е=Inlet pipe (тръбата за входния въздух)
Затова пък при мен в дроселовата клапа се стича надолу масло от маслените просмуквания във входния въздух, идаващи от турбото, и машинариите и електрониката на клапата винаги са пълни с масло. Но никога не е имало там нагари. При теб къде е разположена тази клапа, че се пълни с нагари?
На мен друго ми е чудно - на моята О2 2.0 TDI-PD BKD 2005 г. дроселовата клапа е преди EGR-а в потока на входния въздух и в нея никога няма нагари:

C=EGR
D=Anti Shudder Valve (ASV) (дроселова клапа)
Е=Inlet pipe (тръбата за входния въздух)
Затова пък при мен в дроселовата клапа се стича надолу масло от маслените просмуквания във входния въздух, идаващи от турбото, и машинариите и електрониката на клапата винаги са пълни с масло. Но никога не е имало там нагари. При теб къде е разположена тази клапа, че се пълни с нагари?
- PSG
- Гараж: ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI 140hp CFHC 4x4 '15
ŠKODA Superb III FL 2.0TDI 190hp DFHA '19
Саждите по клапата са най-малкия кахър. Досещате се какво се случва с цилиндро-буталната група от тези твърди частици. 
После сменяйте маслото на 25,000км.
После сменяйте маслото на 25,000км.
ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI CFHC 4x4 '15
- maxuel82
Маслото го сменям между 10 и 12000 км. Слагам Кастрол 5w-30 504-507 . Качествени филтри и си го сменям сам ,така ,че нема вероятност да са ме излъгали със калпави консумативи и пак се получава тая гняс. Относно колегата от предния пост - клапата и при мен е на същото положение ,само ,че ЕГР Ра е зад мотора над дясната полуоска . Аз съм с 2.0ТДИ CFHC .
- PSG
Най-правилното решение, иначе вечни и постоянни проблеми.
Другото решение е downgrade на софтуера, ако си с дизелгейтския. При този вариант пак ще се омазваш, но след по-голям пробег.
- PSG
Дроселовата клапа при common-rail двигателите е на входа на колектора. Разликата е, че EGR системата е коренно различна. Тя е с водно-охлаждане и управление на газовия поток през охладителя - т.е. един доста голям кютук, който се намира на кучето у трътката - долу зад мотора. Тръбата от EGR минава проходно през цилиндровия блок, и от там се забива след дросела.
Интересното е, че въпросната тръба се врязва в колектора посредством нещо като дюза, която е обърната към клапата, а не по посока на изгорелите газове към колектора. Нямам обяснение с каква цел е направено така. Предполагам, че в някои режими (работа на място или преходен момент на неразвъртяна турбина) налягането, с което газовете постъпват в колектора, е по-голямо от наляганео на входящия въздух. Т.е. се получава връщане на газове назад и завихряне около клапата, и от там идва оплескването и. Няма друго логично обяснение, поне за мен.
А и не търся вече обяснение - решил съм си проблема кардинално.

- maxuel82
Добре де , като се затвори ЕГР и се "оправи " и софтуера - няма ли по бързо да се прецака ДПФ да? Освен това ЕГР вкарвайки изгорели газове ,намаля кислорода и по този начин се намаля температурата на изгаряне в горивната камера . То тия мотори са изчислени да си работят с тия систем ?
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
Като вземете да умувате....
Кой кво чул,дрънка.
Питай някой професионалист,дето в практиката си е затварял агр-и и е наблюдавал с години какво се случва.
Агра-а намалява температурата на горене в цил. за да има по малко азотни окиси. Когато обаче температурата на горене е по ниска се образуват ПОВЕЧЕ САЖДИ.
Сети се сам кога му е по добре на дтфа.
Когато агр-а"работи"по малко или изобщо не.
Кой кво чул,дрънка.
Питай някой професионалист,дето в практиката си е затварял агр-и и е наблюдавал с години какво се случва.
Агра-а намалява температурата на горене в цил. за да има по малко азотни окиси. Когато обаче температурата на горене е по ниска се образуват ПОВЕЧЕ САЖДИ.
Сети се сам кога му е по добре на дтфа.
Когато агр-а"работи"по малко или изобщо не.
GUNTER SERVICE

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
- maxuel82
Май ,когато изобщо не работи . Такава е логиката.