Kamiq- след 1 г употреба

Модел Yeti от 2009 до 2017
Karoq от 2017
Kamiq от 2019
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
zorobg7
Гараж: Skoda Kamiq 1.5 tsi DSG

Kamiq- след 1 г употреба

Мнение от zorobg7 »

Здравейте,
Нека споделя мнението си , след 1 г експлоатация

Камик Vision 1.5 , DSG 7.
Като цяло, колицата е ОК. За тези пари, общо взето това е оптималното, което може да се очаква.
Пространство в купето - предостатъчно.
Материали - доста бори за класа си
Напасване - добро.
След 1 година , по не най-добрите пътища, колата поскърцва малко, предимно зимата. Постоянно се долавя звук само от областта на километража. Иначе, при по-ниски температури започна да се долавя и скърцане от таблото в близост до челното стъкло.
Окачването - Бива .. нищо лошо, нищо за похвала.
Управление - учудващо добро. Доста стегнат волан и добра обратна връзка. Стабилно стои на пътя, на първокласен път до към 160-170 км/ч. Доста податлива на страничен вятър.
Двигател и динамика - Бива. Има мощност. Развърта се във високите, което е нормално. Над 3000 об шума от двигателя може да е доста дразнещ, особено при ускорение.
Ск. Кутия - 7 DSG , DQ200 - не мога да се изкажа ласкаво. Не е трагедия, но и не съм карал по-лоша автоматична кутия. При ниските предавки (1-3) е пълна шизофрения. Много муден старт. Обороти при смяната на предавките, от първа до трета , е пълна лотария. Може да ги сменя леко и плавно, при нормални обороти, но ако реши ще ги смени при 3500 об/ Мин, но може и да тръгне на втора .. Зависи дали розовите хапчета си били в повече или сините.
Само да уточня, че тук мокрите или сухите сънища , съединители, нямат нищо общо , според мен Просто кутията и нейния софт, толкова си могат.
При по-високи скорости, предавките се сменят леко и точно.
Спирачки - има много какво да се желае. Ама доста. Имат какво да учат от другите производители.
Разход - учудващо добър, нисък.
Като цяло - приличен автомобил за парите си. Хора с по-високи изисквания по отношение на техниката, да си изберат друга марка 🍻
zdrash
Гараж: Kamiq 1.0tsi dsg
Touareg 7p6 3.0tdi

Kamiq- след 1 г употреба

Мнение от zdrash »

За този мотор с тази кутията съм със същите впечатления, за това си взех 1.0tsi. (2.0tsi за съжаление не се предлага в Kamiq). За спирачките не съм съгласен, колата спира много добре според мен. В моята нищо не скърца, но съм минал само 2000км. Най големия минус на новите ( от 2024) VAG е SFD2 заключването на модулите - не можеш да пипнеш нищо, ако в официален сервиз не се смилят над теб. Като цяло за тези пари не мисля че може да се вземе по-добър нов автомобил.
Аватар
lybrator

Škoda Фен²

Гараж: '05 C180 Kompressor SportCoupe LPG
'09 А160 1.5 95hp
'15 Vivacity 50cc 2T
'18 Tiguan 1.4 150 4motion DQ250
'19 Leon Cupra ST300 4drive DQ381

Kamiq- след 1 г употреба

Мнение от lybrator »

zorobg7 написа: 10.01.2025, 19:55:06 При ниските предавки (1-3) е пълна шизофрения.
На Sport пак ли е такава неадекватна?
OctavianNot

Škoda Фен

Гараж: Škoda Karoq

Kamiq- след 1 г употреба

Мнение от OctavianNot »

Не знам дали ще помогне и дали е валидно, но в една друга тема имаше процедура за да занулиш наученото от DSG за да почне пак да се учи?
maiden

Škoda Фен²

Kamiq- след 1 г употреба

Мнение от maiden »

Ако е изправна няма нищо неадекватно. Карал съм ренталки в Германия.
Аватар
uboy

Škoda Photo

Гараж: O1 FL AGR 4x4
O2 FL BMM 4x4
S2 BMP

Kamiq- след 1 г употреба

Мнение от uboy »

Нормално е да тръгва основно на 2ра.
Аватар
FaKeR

Škoda Фен²

Гараж: Kamiq Vision 1.0 TSI 95HP MY23; Peugeot 208 1.4 HDI 2012;

Kamiq- след 1 г употреба

Мнение от FaKeR »

За спирачките трудно бих се съгласил - не съм карал кола с по-добри спирачки. Чак са стряскащо ефективни на моменти. Само дето при леко натискане на педала при бавно движение се чува и усеща едно много странно скръц. Сякаш звука на захапване на апаратите към дисковете. Не е дразнещо, но още ми е трудно да свикна с него.
За управлението напълно те подкрепям - стои много стабилно на пътя, "чете" неравностите много добре, вози много меко. Като има сняг карам на Individual и съм настроил само волана на спорт, че иначе е много лигаво поведението.
За двигател и скорости ми е трудно да сравнявам с теб, тъй като съм с 1.0 TSI и ръчна кутия.
Toshanos

Kamiq- след 1 г употреба

Мнение от Toshanos »

С голф 8 1.5 eTSI съм, но двигателя / кутията са същите. На D е мудна кутията, така е, но на S е адекватна в 95% от ежедневното шофиране. Единствено при изпреварване и на магистрала карам на ръчен режим, защото там вече има достатъчно чудене, че да дразни, или поне мен. Впрочем на ръчен режим реално може да се види какво може двигателя / кутията , защото няма търсене на предавки, kickdown и т.н., просто натискаш газта и тръгва.
zorobg7
Гараж: Skoda Kamiq 1.5 tsi DSG

Kamiq- след 1 г употреба

Мнение от zorobg7 »

Относно кутията, написах, че тази кутия , с този софт, толкова. Според мен, основния проблем на кутията е в софта.
На спорт е значително по-адекватна, но дори и тогава е леко позаспала , когато искаш рязко и бързо да ускориш. Първата й реакция е леко мудно, но човек се учи как да се справя с нея 😁
Ако трябва да сме честни, кутията трябва да е добра във всички режими, не само спорт. Няма драми, Кутията сменя предавки, каквото трябва и да прави, но явно с цел екология, софт е такъв какъвто е.
Относно спирачките .. И там мнението ми е чисто субективно. Предвид лекото купе, и относително пъргавия двигател за тези килограми, трябва и да спира добре. Според моите изисквания, имам какво да се желае.
Всичко изказано е лично мое мнение и мои наблюдения. Всеки има пълното право да не е съгласен с мен.
Не ме разбирайте погрешно. За тези пари, мисля, че е максимума , което може да се вземе на пазара .
b5202s

Kamiq- след 1 г употреба

Мнение от b5202s »

Здравейте,

Ще ползвам тази тема нищо, че съм на 300 км и една седмица.

1. Комфорт и возене - за моя вкус имат Отличен, сравнявам я с първата си кола Волво 850, очевидно колите се развиват, но возията с 16" гуми си е супер. Както казва жена ми може би новата кола още не е станала каруца и вози изключително добре. Колата е по-скоро е хечбек от колкото SUV. Още не съм си намерил моята височина на седалката.
2. Салон - приличен и просторен, ако нарочно не бяха направили този тунел и изнесените духалки, спокойно си събира 3 пътници отзад. Взех пакет Lodge - тапицерията си е супер, осветлението ми добата доста, когато е тъмно си има медна подсветка на таблото, свети и в краката. Облегалката за ръце на задната седалка прави возеното една идея по-комфортно.
3. Скоростна кутия – ръчна. Никакъв лаг, изключително пъргав автомобил. Независимо, че уж трябва да не го натискам, на два светофара, като натиснех газта до долу и ми залепи гърба за седалката, без да минавам 3000 оборота. Някой някъде спомена, че има щракане при превключване от 2-ра към 3-та скорост! Да има го и при мен, но просто си мисля, че така си работи лоста. Все пак скоростната кутия е метър отпред и едва ли, това щракане се чува оттам. Два пъти не ми влезнаха веднъж първа и веднъж задна от място. Остава на някакво междинно положение и шума вече не е никак приятен за ухото. Отдавам го на нужно време за свикване със скоростите.
4. Шумоизолираност на купето - на този етап карам максимум 2200 оборота, така че от шумове не се оплаквам.
5. Паразитни шумове - с времето почваш да чуваш колата, нищо не обичайно или да ме притеснява. По павета няма скърцане и тропане.
6. Екстрите - нищо в повече не съм поръчвал от това което си идва с пакет Edition - доволен, парктроник преден/заден, камера за заден ход, асистенти, инфотеймент, цифров дисплей, безжична връзка с Android Auto за мен 6-. Дразни ме че веднъж, като си вързал телефона и щом запалиш и WAZ- цъфва, още търся опцията в която да му кажа да не тръгва автоматично. Успях да го накарам ако изгася колата на радио да не тръгва андроит аутото. Ако има екстра за която съжалявам, че не взех е електрическа задна врата, това виме дето виси и се дърпа не отива на целия автомобил, просто не му е мястото там.
7. Външна визия - ясно е че щом съм избрал това ми харесва, но черния цвят с хромираните рейки и хрома на предната решетка и на прозорците дават доста колоритен вид.

За кола от този клас получих много повече от колкото съм очаквал. И накрая наистина ще излезе вярно че при Шкода получаваш максимум кола за парите си.

Щях да забравя най-важното цял живот карам втора ръка коли и фаровете винаги са били кенеф. Е ОБИЧАМ пред мен да ден! Супер е. Корнер функцията също е много удачна. Анимираните мигачи са мания, но аз не ги виждам.
Аватар
ways

Škoda Фен

Гараж: Kamiq Vision 1.5 TSI 2023

Kamiq- след 1 г употреба

Мнение от ways »

b5202s написа: 21.01.2025, 13:30:08 Някой някъде спомена, че има щракане при превключване от 2-ра към 3-та скорост! Да има го и при мен, но просто си мисля, че така си работи лоста. Все пак скоростната кутия е метър отпред и едва ли, това щракане се чува оттам. Два пъти не ми влезнаха веднъж първа и веднъж задна от място. Остава на някакво междинно положение и шума вече не е никак приятен за ухото. Отдавам го на нужно време за свикване със скоростите.
Това бях аз. Това с влизането и при мен го имаше първите ~1000 километра, но след това се свиква. Остава само прихрупването от 2ра на 3та, но мисля да ги питам ЕТ при следващото посещение след няколко месеца. От 4та на 5та го няма, нито при слизането надолу (дори и ако се пропускат скорости).
Публикувай отговор

Обратно към “Škoda Kamiq, Karoq, Yeti”