Superb MK3 (B8, 2015–) - Полезни съвети и техническа информация

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Ispanska muha

Мнение от Ispanska muha »

marcas написа: 20.01.2025, 16:04:04 Зимата, особено като не е загрята колата всякаш каруца карам
Ей сега паднаха температурите и скърца и при мен повече от обикновено. Обръщал съм внимание и в сервиз и ми казват да не сменям оригиналните тампони, защото са добре. Само дето скърцат.
Аватар
marcas

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Superb III L&K 272 PS, 7 DSG

Мнение от marcas »

Аз не издържах с това скърцане. [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
Steels
Гараж: VW Arteon SB 280кс

Мнение от Steels »

bega4kata написа: 20.01.2025, 10:56:43 Не знам, може и да съм ги показвал вече,но ето разликата Изображение
И пак казвам,не може да се гресират. Това са пълни глупости.
Скърца от предните. Те гресират гледам задните. Те да кажем че могат да се гресират)задните),ама не е от там проблема обикновено. Повече и по често скърцат предните.
Тези тампони, дали са същите и като за Arteon Shooting Brake. От две седмица го имам и като се прибрах тук в БГ от Германия. Доста се чува това скърцане по нашите пътища. Колата е с DCC.
Аватар
R Dynamic LR5

Škoda Фен²

Гараж: Шкода Октавия 3 1.4ТSI 6M
Ленд Ровър Дискавъри 5
Обратна връзка:

Мнение от R Dynamic LR5 »

Steels написа: 13.02.2025, 21:02:52 Тези тампони, дали са същите и като за Arteon Shooting Brake. От две седмица го имам и като се прибрах тук в БГ от Германия. Доста се чува това скърцане по нашите пътища. Колата е с DCC.
Колега Steels, вижте тази тема:

https://skoda-bg.com/forum/viewtopic.ph ... 0%BD%D0%B8

Може би колегата DoH_KuXoT ще Ви е от помощ.
ЦецоNOL:
"Ти като си реализирал световни идеи,
какво правиш при хората с Таратайките?
Купи си Бентли Бентайга и не ни занимавай."
Аватар
DoH_KuXoT

Škoda Ентусиаст

Гараж: Passat B8 2.0tdi - 190hp

Мнение от DoH_KuXoT »

Моите тампони са за повдигане на задница , не са тези , за които се говори в случая. Аз не чувах скърцане при мен (Passat B8 - 2018 ) но от скоро започнах да го чувам при по-бързо преминаване през изкуствена неравност , ами чеатно казано не е нещо супер дразнещо , скръцва си там нещо глухо под двигателя и трябва да си намаля музиката , за да го чуя наистина , не знам какво пък толкова Ви дразни, нормален звук
falco

Мнение от falco »

Здравейте, знаете ли с колко ключа пристигат колите, дали има разлика между различните нива на оборудване?
Нашата е лизингова и сега след продажбата на старата обмислям да я изплатя, да знам дали да търся от тях още един ключ.
Когато я поръчвах ми казаха, че ще ми предоставят един ключ, другия остава при тях. Когато я вземах обаче ми казаха "ами тя се води L&K, затова ще Ви дадем два ключа", от там и чуденето ми.
Благодаря!
Аватар
slavikatsarov

Škoda Фен

Гараж: Skoda Superb III L&K 2.0 TDI 190 h.p. 4x4 2019
Skoda Rapid 1.6 TDI 90 h.p. 2014

Мнение от slavikatsarov »

Би трябвало да има още един ключ при тях. 3 са на брой.
Аватар
SlipX

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Superb III L&K 2.0 TDI 190 PS DSG 7 4x4
Skoda Fabia III 1.4 TDI DSG

Мнение от SlipX »

Относно скърцането, и при мен се появи като свърши лятото. Не го издържах повече от 3 дни. Излекувах го с нови тампони. Сега да не напиша някоя глупост, ама по спомен майстора спомена, че сложил тампони , които са за RS3. Може да пиша глупости в момента, но колата не скърца откакто ги смених през Ноември, до ден днешен. Като цена помня, че бяха 55 лв. бройката, като с труда платих 210 лв.
Аватар
Steels
Гараж: VW Arteon SB 280кс

Мнение от Steels »

SlipX написа: 15.02.2025, 16:52:25 Относно скърцането, и при мен се появи като свърши лятото. Не го издържах повече от 3 дни. Излекувах го с нови тампони. Сега да не напиша някоя глупост, ама по спомен майстора спомена, че сложил тампони , които са за RS3. Може да пиша глупости в момента, но колата не скърца откакто ги смених през Ноември, до ден днешен. Като цена помня, че бяха 55 лв. бройката, като с труда платих 210 лв.
Да, като я извадя студена от гаража се чува повече, като я покарам и явно позагрее ли не знам и спира да се чува това скърцане. Не е болка за умиране, но просто ми беше чудно има ли лек за това.
falco

Мнение от falco »

Супърб 3 фл, има ли камера ir или друга, която да следи водача? Гледах където се сетя с камерата на телефона, но не намерих.

П.П.
Също ако може да попитам, понеже е с e-sim карта, има ли начин за "премахване"?
Аватар
lanshot

Škoda Фен

Гараж: Superb Combi L&K 280hp 2024
E 55 AMG 1998

Мнение от lanshot »

В менюто на медията в профил настройките ,мисля ,че имаше някъде деактивиране или спиране на услугата или нещо такова.
falco

Мнение от falco »

Има инкогнито моде, не му вярвам.
kolyo b8

Škoda Фен²

Гараж: Passat Variant B8.5 2.0 TDI DTSB/ DSG7

Мнение от kolyo b8 »

falco написа: 18.03.2025, 17:39:09 има ли камера ir или друга, която да следи водача?
Ако става дума за системата за разпознаване на умората.
Системата НЕ използва камера и НЯМА камера, която да следи за умората на водача.
Системата става активна след приблизително 15 минути шофиране – това е времето, необходимо за да се оцени поведението при шофиране.
При скорости от и над 65 км/ч системата започва непрекъснато да следи поведението при шофиране и да си „вади”заключения относно годността на водача за шофиране.
За да следи водача, системата наблюдава начина, по който се управлява автомобила (скорост на автомобила, работа с педалите, използване на мигачите, в коя част от денонощието се кара, продължителност на пътуване и др.) и бутоните, които се натискат от водача заедно със използваните допълнителни системи (климатроник, телефон, радио и др.).
Всички тези данни се анализират от системата и ако установи умора – ще изведе съобщението с чашката кафе.
Системата може да бъде „заблудена” от водача. Правил съм си експерименти, като натискам педала на газтта на тласъци или да местиш често крака от газ на спирачка – тогава много бързо дава съвет за почивка.

В Superb 4 и Passat B9 системата е активна при скорости от и над 10 км/ч.
Няколко различни контролни блока предоставят информация за оценка на умората, включително и от предната камера на системите за подпомагане на водача и блока за управление на ESC. Времето за шофиране пак се взима в предвид. Ако си карал идеално – след 2 часа ще ти излезне пак съобщение за почивка (това е и при С3 и С4) При С4 дисплеят на информационно-развлекателната система замръзва за кратко със съобщение да се внимава с трафика.

В новите Superb4 и Passat 9 съобщенията са с три нива на предупреждение.

1 ниво: Ако започнеш да работиш „усилено” с медията – те предупреждава да внимаваш и да си съсредоточен в трафика (бяла иконка и съобщение)

2 ниво: Червена иконка и съобщение

3 ниво: Червена иконка и текст „Аре стига бе дебил – гледай трафика. Ще се разбием някъде заради тебе. Аман от такива тюфлеци – Отивам си в Чехия/Германия (в зависимост дали е Skoda или VW) [smilie=sarcastic.gif] . Текста е друг: Сериозна опасност и тн...
falco

Мнение от falco »

Точно за червената икона и съобщението за челен удар в градски трафик. В 10 от 10 случая ми излиза съобщение, ако наистина съм разсеян. Като гледам напред и чакам да " изписка", без да пипам педалите не сработва.
Разбира се, възможно е все пак да вземам контрол преди да светне червен екран, но чакам до определено малк дистанция.
kolyo b8

Škoda Фен²

Гараж: Passat Variant B8.5 2.0 TDI DTSB/ DSG7

Мнение от kolyo b8 »

falco написа: 18.03.2025, 21:48:03 Точно за червената икона и съобщението за челен удар в градски трафик.
Това е друга система :Emergency Braking (Front Assist) използва предния радар.
Най вероятно ти излиза тази икона:
Изображение

Системата за разпознаване на умора изкарва тази икона:
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”