Проблеми с Octavia IV??

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
steee

Проблеми с Octavia IV??

Мнение от steee »

Аз карам O4 FL Комби от ноември и нямам проблеми с инфотеймънт системата от 10 инча (да чукам на дърво). Всичко работи доста мазно, няма забавяния или забивания. Ползвам я с Galaxy A55 (безжично) с Android Auto. Eдинствените проблеми, за които се сещам е, че безжичното зарядно ми прецака безконтактното плащане на една карта в първите дни. Имаше предупреждение на екрана, че отчита NFC устройство наблизо, но докато се усетя, се беше прецакала. Май остана няколко дни без да реагирам. Иначе въпросната карта работи конткатно. Също веднъж амбиентното осветление нещо примигваше, но след рестарт - всичко се оправи и съм нямал повече проблеми. Колкото до фаровете - аз съм с матричните с готиния дизайн и съм супер доволен - и като визия и като работа през тъмната част от деня. Определено визията с матричните ми допада повече сега спрямо преди фейслифта. Обикновенните обаче са малко по-постни. Друга особеност е, че адаптивния темпомат не работи много добре със системата за разпознаване на знаци в България и е по-добре да се изключва при работа с ACC. Както пътувах първите дни със 140 на магистралата с адаптивен темпомат и пуснато разпознаване на знаци, преминах през виадукт, имаше знак за 50км при лошо време и колата реши да го спази и наби сама спирачки. Добре, че отзад нямаше никой.
maiden

Škoda Фен²

Проблеми с Octavia IV??

Мнение от maiden »

Това със следването на знаци в режим ACC може да се изключва. Т.е. да се изключва само да следва знаците, а самият адаптивен темпомат си остава да работи. Настройката дори се запаметява. По този начин започва да работи като ACC на всяка друга кола, т.е. нормално [smilie=pardon.gif]
Аватар
Жегов

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Octavia 1.5 mHEV 2024
Обратна връзка:

Проблеми с Octavia IV??

Мнение от Жегов »

Дам системата за знаците е доста глупава.
Друг пример е като караш по Околовръстното в София и тя хваща 60 знака, който е на локалното и айде пак спирачки.
И водачите могат да бъдат подведени.
maiden

Škoda Фен²

Проблеми с Octavia IV??

Мнение от maiden »

Да и не различава дали е за зимни условия или е за камиони и т.н. А винаги се опитва да ги следва.
Хубаво е, че се изключва това.
steee

Проблеми с Octavia IV??

Мнение от steee »

Аз направих глупостта да платя едни 10лв през приложението на година за допълнително разпознаване на знаци. Почна да следва и някакви знаци по карти, които все още не мога да разбера откъде ги упдейтва. Имам чувството, че след тази добавка, нещата станаха още по-неточни. Факт, че често преминавам през един надлез, където отчита 30км/ч ограничение, а такъв знак не мога да видя никъде.

Самият автопилот на магистрала си се справя супер с изключено разпознаване на знаци. На старата кола имах обикновен - само със задаване на скорост без дистанция и т.н. и разликата е от земята до небето. Доста добре реагира, когато някой се набута отпред.

Няколко пъти ми се включваше предупреждението от аварийната спирачка, особено като някой се набие гадно отпред - явно и тя работи добре. И в двата случая успях да реагирам бързо без нея, но е успокоително, че работи прецизно и следи. Готино е, че понякота и показва предупреждение, че не спазваш дистанция спрямо скоростта на таблото.
maiden написа: 16.02.2025, 09:50:39 Това със следването на знаци в режим ACC може да се изключва. Т.е. да се изключва само да следва знаците, а самият адаптивен темпомат си остава да работи. Настройката дори се запаметява. По този начин започва да работи като ACC на всяка друга кола, т.е. нормално [smilie=pardon.gif]
Имаш ли идея откъде става изключването? Трябва да се поразтърся. Аз го спирам от волана с бутона за асистентите, но при гасене на колата се рестартира.
maiden

Škoda Фен²

Проблеми с Octavia IV??

Мнение от maiden »

От настройките на автомобила : Vehicle->Settings->Assist Systems -> ACC. Нещо такова беше.
kolyo b8

Škoda Фен²

Гараж: Passat Variant B8.5 2.0 TDI DTSB/ DSG7

Проблеми с Octavia IV??

Мнение от kolyo b8 »

]От бутон Menu-> Асистенти-->Stup->ACC

Махат се "чавките" на последните два реда
Изображение
Аватар
bega4kata

Škoda Мод

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Проблеми с Octavia IV??

Мнение от bega4kata »

Жегов написа: 16.02.2025, 09:55:17 Дам системата за знаците е доста глупава.
Друг пример е като караш по Околовръстното в София и тя хваща 60 знака, който е на локалното и айде пак спирачки.
Те доста системи са много глупави. Пак като не ви спират пред пешеходец стъпал на пешеходната пътека,но ви махащ да минете вие с колата пред него [smilie=sarcastic.gif] . Викам му,ти ми махаш,ама колата спря бе . И аз му махам. Отзад колие ще ме блъснат....
Добре че успяг да го изключа и сега само ме предупреждава че има човек до/на пешеходната пътека визуално. И звуковото успях да изключа. Но на дисплея с километража грейва някакъв червен надпис.
GUNTER SERVICE
Изображение
450дизел bega4ka няма
nnmmkk

Проблеми с Octavia IV??

Мнение от nnmmkk »

steee написа: 16.02.2025, 10:20:56 Факт, че често преминавам през един надлез, където отчита 30км/ч ограничение, а такъв знак не мога да видя никъде.
На мен ми се струва, че взима информацията от някаква база данни, а не от камерата. Може и да бъркам... Наскоро карах по нова отсечка от път в чужбина с немалко знаци, но колата упорито не разпознаваше този път, съответно и знаците и пищеше на 30км/ч. [smilie=pardon.gif]
steee

Проблеми с Octavia IV??

Мнение от steee »

nnmmkk написа: 17.02.2025, 08:43:08 На мен ми се струва, че взима информацията от някаква база данни
През MySkoda приложението имах опция за допълнителни цветове на амбиентното осветление и допълнително по-добро уж разпознаване на знаците, не само с камерата, но и от база данни. Струваше 10лв на година и пишеше, че трябва да се упдейтва от време на време. Така и не разбрах, как става ъпдейтването. Някъде там започна и сагата с тези 30км/ч. Струва ми се, че като го нямяше, познаваше по-точно знаците само с камерата... Като нищо може в някой нива да го има активирано по презумпция.
nnmmkk

Проблеми с Octavia IV??

Мнение от nnmmkk »

Аз просто съм с нави, и явно нямам избор...
steee

Проблеми с Octavia IV??

Мнение от steee »

А някой знае ли, на кого звънят двата бутона, пред отделението за съхраняване на очила и осветлението на купето с икона инфо и гаечен ключ? Днес си вадих очилата и явно съм натиснал без да искам един от двата сензорни бутона и взе да набира някакъв номер аварийно. Едвам го спрях, тъй като и бях в движение. Това са единствените два бутона, с които имам проблем, че са сензорни. По принцип аварийния бутон е друг, скрит е с капачка и би трябвало да набира 112. Поне там има някаква защита от неволно натискане.
Аватар
oggie

Škoda Фен²

Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI

Проблеми с Octavia IV??

Мнение от oggie »

steee написа: 17.02.2025, 22:56:15 А някой знае ли, на кого звънят двата бутона ....
И двата те свързват с кол център. Ключа в случай на авария, другия бутон е ако искаш информация за нещо.
PlamenEnev
Гараж: Octavia IV 2,0 TDI /110kW/ 150 к.с. 7DSG

Проблеми с Octavia IV??

Мнение от PlamenEnev »

И при мен системата не разпознава реалните знаци, а действа по предварително зададени параметри. разбрах го, когато на две места ми намали рязко на места, където няма знаци от години, Преди имаше, но отдавна няма. Очевидно не е свързано с навигацията, защото аз нямам навигация. Моля някой да обясни как работи тази система за разпознаване на знаци.
kolyo b8

Škoda Фен²

Гараж: Passat Variant B8.5 2.0 TDI DTSB/ DSG7

Проблеми с Octavia IV??

Мнение от kolyo b8 »

Това, че не виждате навигацията не значи, че я няма. Може ли да снимате менюто с АСС ; Menu -> Асистенти ->АСС. Там би трябвало да има два или три реда с условия за задействане на АСС.
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”