Струва ли си vRS

Всичко за второ поколение SUV Kodiaq
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Kiko

Škoda Ентусиаст

Гараж: Служебна Dacia Duster

Струва ли си vRS

Мнение от Kiko »

Да си купиш джип, когато искаш да раздаваш газ по завои е нещо като фенерче на слънчеви батерии. Играли сме добро, немали сме шанс.
На морето колите са най-бързи!
Аватар
ostavime

Škoda Фен

Гараж: Deville

Струва ли си vRS

Мнение от ostavime »

Ама аз не очаквам от Кодиака да взимам завоите с 200. Очаквам пространство за багаж, някакъв нормален комфорт, сигурност и някакво средно поведение на пътя. Когато ми е кеф и като дам газ, да усетя някаква прилична тяга, а той си има толкова, колкото на мен ми е нужно, да си направя кефа за кратко и после да си круизвам. 🙂 При нормално каране си се държи съвсем нормално колата. Казаха ми да я пазя първите 2-3К километра. По-скоро точните думи бяха: карай с ограниченията. Ясно е, че ако ти се наложи да изпревариш няма проблем да я натиснеш, но като цяло да се щади малко. Не да е в лютеницата постоянно. Минах 700 км. с него. София - Ивайловград - София. Екстра си е. 135 на магистралата на автопилота и на другите места 95. 4 човека и доста багаж. 8.9 ми даде разход. Между другото автопилота ми хареса. Когато спадне до 90 по една или друга причина, след това не гледа да навакса паксимално бързо до 135 отново и да сваля 2 предавки примерно. Действа си съвсем плавно и нормално. В предишната ми кола това ме дразнеше. Буташе две предавки надолу и газ до ламарината, за да навакса до зададените километри. Също така често се случваше да засече автомобил в съседната лента и забавяше. Тук не е така. Лейн асиста хваща почти всичко. Действа добре. Обдухването е доста по-слабо от на предишната ми кола и това също ми харесва. Не знам дали духа или смуче, но е приятно леко. Не шуми и почти не се чува. Все пак пазим бъбреците. хахаха Със седлаката "леген" се свиква малко трудно, особено в долната час, където се намира това дето се дърпа напред. Явно е до настройка, но не съм имал времето да си играя. Ще я настроя. Като цяло ми харесва как прилепва по тялото отстрани. Интересно е, че няма дупка горе между подглавника и самата седалка. Там е някаква измищльотина - стойка за таблет или телефон. Пълно щуротия. За да видя децата отзад, трябва да се обръщам само през средата. Волана ме кефи много. Отрязан отдолу, хубави шевове... супер е. И него не съм ръчкал и местил, както и копчетата и функциите му не са ми съвсем ясни всички. Тъпо е, че май не може да отговаряш на телелефона при звънене. Може и да може, ама не знам как.
Аз все пак няма да живея в тая кола. Като почнете да се говорите само за това возене, ще кажеш, че прекарвате по 8-10 часа всеки ден в тия коли. Ясно се усеща разликата по новата част от ремонтирана магистрала Тракия на връщане примерно. Колата заспива, не се чува, не "скача", не тропа, не друса, не се люлее и т.н. Проблема ни е в пътищата. Това са фактите.
Колата си е ТОП. Има едно потропване/похлопване в дадени моменти отпред при някаква средна скорост между 20-40 км/ч. на павета примерно, когато има дупки, шахта, пътя е рязан и преасфалтиран напряко и има някаква кръпка примерно... Не е винаги, но понякога се усеща. Понякога минаваш и няма нищо, друг път се чува нещо. Не знам от какво е. Усеща се понякога и това подритване отзад, но не винаги. Явно е 4х4 системата. По-скоро като тръгваш но и завиваш едновременно го има чат пат.
Дразни ме малко, че на всички режими без комфорт има това леко бучене от ауспуха и при всяко палене трябва да врътваш на комфорт. Само там май го няма. За мен би било редно това бръмчене да е само на спорт. Ще видя на индивидуалния режим дали не може да се спре. Веднъж ми заби средния бутон с врътката дето е. Стоеше само на режимите. Натискаш и нищо. Не ги сменяше. Рестрат на медията със задържане на бутона за включване и изключване под диспелея и се оправи. Не знам дали мога да виждам Уейз при километража. Трябва да разръчкам. Не съм имал време. И дали има различни визии освен тази с кръглите километраж и оборотомер? Също така всеки път като се приближавам до колата има светлинно шоу. 🙂 хахаха Него също мисля да го спра, ама не съм ровил да видя от къде. Като цяло съм си доволен и ме кефи. Пак казвам. Колата преди всичко трябва да носи наслада за окото, да ти харесва и да те радва. Да е безпроблемна, комфортна, просторна и сигурна (моите критерии). Другото вече е за прекалено претенциозни хора. Кусури има, няма как. Да, доста пластмаса има, ама... въпрос на личен избор при покупка. Не че я бях виждал преди да я купя де. 😂

Добавям: защото петък вечерта пристигнахме късничко и накрая беше на фарове. Уникални са!!! И там докато разбера кое какво е и как да бутна лостчето беше майтап ама... оправих се и всичко стана ден. 😁🏁
Последно промяна от ostavime на 29.06.2026, 15:34:09, променено общо 2 пъти.
Аватар
ostavime

Škoda Фен

Струва ли си vRS

Мнение от ostavime »

Изображение
Аватар
Stoyanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.

Струва ли си vRS

Мнение от Stoyanov »

ostavime написа: 29.06.2026, 15:25:29 Когато спадне до 90 по една или друга причина, след това не гледа да навакса паксимално бързо до 135 отново и да сваля 2 предавки примерно.
В супърба това е настройка. Мисля, че даже имаше 3 степени колко бързо да ти ускорява. Може и 2 да са, не помня. Аз със сигурност му намалих ускорението.
ostavime написа: 29.06.2026, 15:25:29 Обдухването е доста по-слабо от на предишната ми кола и това също ми харесва.
При Супърба ми е на 3 степени. Не знам при Кодиаците как е.

Иначе честито за колата, супер е. Важното е да ти харесва, да ти е удобна, пък и как те кара да се чувстваш.
А каква ти е била предишната кола иначе?
Изображение
Аватар
ostavime

Škoda Фен

Струва ли си vRS

Мнение от ostavime »

Stoyanov написа: 29.06.2026, 15:40:02 В супърба това е настройка. Мисля, че даже имаше 3 степени колко бързо да ти ускорява. Може и 2 да са, не помня. Аз със сигурност му намалих ускорението.
Не съм имал време да търся из менютата. Може би е по същия начин и има някакви опции за настройка. Но и сега ми е ОК. Не дава много газ, за да навакса.
Stoyanov написа: 29.06.2026, 15:40:02 При Супърба ми е на 3 степени. Не знам при Кодиаците как е.

Иначе честито за колата, супер е. Важното е да ти харесва, да ти е удобна, пък и как те кара да се чувстваш.
А каква ти е била предишната кола иначе?
Да, то и при мен са 3 степени, но и трите са доста по-слаби от предишната ми кола, която смучеше, а не духаше, но дори и на 1-ва степен беше доста силно.
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1

Струва ли си vRS

Мнение от Rangel »

ostavime написа: 29.06.2026, 15:30:17 Изображение
Направо го гаси тоя климатик, само гориво "харчи" на тея градуси :)
Аватар
ba7ka7a

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 4 FL Combi 2.0TSI 4x4

Струва ли си vRS

Мнение от ba7ka7a »

Stoyanov написа: 29.06.2026, 15:40:02 Мисля, че даже имаше 3 степени колко бързо да ти ускорява.
Три са, нещо такова изглежда:

Изображение

Това е само за Круиз Контрола колко агресивно да намалява/ускорява.
Аватар
ostavime

Škoda Фен

Струва ли си vRS

Мнение от ostavime »

Rangel написа: 29.06.2026, 16:01:21 Направо го гаси тоя климатик, само гориво "харчи" на тея градуси
Мръсникоооо, хахаха, сигурен бях, че някой ще му обърне внимание. ☺️
Дори и на 27-28 духа приятно хладно при високата външна температура.
Да, това беше другото, което трябваше да спомена, че доста късно разбрах, че с тия врътки, с които се нстройва на къде да духа, реално се изключва и се включва конкретното място/секция. Въртиш на дясно - спира потока на въздух от духалката, въртиш на ляво - започва да духа. Или... беше обратното?! хахаха, няма значение, дано сте ме разбрали. 😂
Аватар
Kiko

Škoda Ентусиаст

Струва ли си vRS

Мнение от Kiko »

Ако климатика е читаво направен ( духалки, сила и прочие ) и на 26 ще духа вътре много приятно и прохладно лятото.
Мен ми се е случвало в Сандански с А4 B5та прибираме се от Гърция, някой беше направил климатика на 18 и пристигаме на обяд - 42 градуса.
Едната мацка в момента в който отвори вратата и излезе и се строполи. Малко 24 градуса разлика направи вътре вън.

Аз също на Октавията служебната като я взех под 24 градуса не съм го слагал лятото и тя духа идеално приятно. Не знам как е при по-старите Шкоди, но всичко ново което съм карал климатроника доста добре се справя на Шкода. Виж на служебната Дачия имаме една от магазина я докараха - 2025 година. Няма нагласяне там - или е прекалено студено или прекалено топло, или ти духа в главата или в пръстите на краката. Пълна скръб.

В Рупите сме с Mitsubishi климатик в къщата и лятото под 25 градуса не слиза, защото вътре става ледена пещера.

Някой майстор да ме поправи, ако греша, но климатиците на Skoda в момента се доставят от DENSO, а пък те доставят климатиците за BMW, Mercedes, Lexus и т.н.

П.П Колата е СТРАХОТНА. Най-доброто за България. Хиляди безаварийни километри. От Еуратек Надежда ли я поръча или от Дружба? Можеш ли да напишеш какви са им таксите в момента за лизинг при тях - проценти, такси и т.н.
Последно промяна от Kiko на 29.06.2026, 16:49:02, променено общо 1 път.
Аватар
redalex

Skoda Electric

Гараж: i3

Струва ли си vRS

Мнение от redalex »

За последите 28 години, откакто карам кола или айде може би за последните 20, откакто карам кола с климатик/климатроник, съм 100% убеден, че НИКОГА не съм слагал климатика на над 24 градуса през летния сезон, макар, че уточнението за сезона е излишно, защото и зимата пак се държи в диапазона 22-24. Сега в тежката жега, при кратки дитанции е на 16-20.
Аватар
Stoyanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.

Струва ли си vRS

Мнение от Stoyanov »

Kiko написа: 29.06.2026, 16:40:51 з също на Октавията служебната като я взех под 24 градуса не съм го слагал лятото и тя духа идеално приятно.
Аз като видя някой да държи 18 или LO, направо лошо ми става : )
Аз под 23.5 рядко падам. Даже като повече се задържа в колата става ми студено и си го правя на 24 също. За сравнение вчера пътувах с баща ми и той даже на 25 си направи неговия.
Изображение
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Seat Leon ST FR

Струва ли си vRS

Мнение от istoyanov »

Вчера имам 750км с Леона - Габрово -> Варна -> София.
На 33гр околна бяхме на 21гр в колата настроено. През нощта бях на 22/22.5 гр. Климатикът е проверен преди месец.
Над тези градуси настройка течем в колата. Хора всякакви.
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Струва ли си vRS

Мнение от Taratajki »

Stoyanov написа: 29.06.2026, 12:32:04 "друго си е като свикнеш да гледаш отгоре" и
Така е. Чувствстваш се важен, като слезеш от високото и доставиш хляба в магазина [smilie=sarcastic.gif]
За мен всичко, в което се качвам със степенка и седя като на пейка е.... бус [smilie=sarcastic.gif]
За динамиката.... Ами не са чак толкова зле шкодите [smilie=pardon.gif] Аз с едни сменени пружини на фабията добих доста послушна кола.
Октавията е леко шизофреничка, но... като и посвикнах , става [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
Kiko

Škoda Ентусиаст

Струва ли си vRS

Мнение от Kiko »

Аз съм израснал в Сандански, а селото ми е Рупите. Предполагам, че просто тялото ми е свикнало да вирее на малко по-топъл климат. Но и в Казахстан нямах проблеми на -40, просто се обличаш.
Иначе в Испания днес е доста приятно за работа, работниците малко почнаха да залитат, на мен не ми пречи изобщо. Днес 9 часа навън от 6 до 3. След 3 имаме забрана и не ни дават да работим заради жегите:

Изображение
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Струва ли си vRS

Мнение от Цецо75 »

Е то това и е проблема на гамата на Шкода като цяло - че от Фабия до Кодиак, окачването е едно и също (почти).

Една кола имаха с напредничево окачване - Супърб 1. И го спряха.
Бееееее.....
Публикувай отговор

Обратно към “Kodiaq 2”