Съвет за нов Камик!
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
b5202s
Съвет за нов Камик!
Не съм я получил! Няма транспорт. Кога ще дойде и те не знаят. Просто реших да питам за маслото и бензина.
-
ekamberova
Съвет за нов Камик!
Мисля, че тази седмица би трябвало да има транспорт. Може да проверите
- ЦецоNOL
- Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА - Обратна връзка:
Съвет за нов Камик!
Първо - никой не може да каже какво са наляли в заводаb5202s написа: 29.12.2024, 16:17:12 До колкото разбирам, колата идва с Castrol - предположение! Доливаш това, което има в колата
0/20 Шел
0/20 кастрол
0/20 ОЕМ , което не се знае какво ще е .
Досега не съм чул някой да долива масло на 1.5TSI 150 за последните няколко години.

ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
-
istoyanov
- Гараж: Seat Leon ST FR
Съвет за нов Камик!
На О3 FL доливахме, но се сменяше само на 30х км. Доливахме по 200-300 грама на около 20-25х км.
Колата се кара до 81х км и я върнахме. Значи 2 пъти сме доляли.
-
b5202s
Съвет за нов Камик!
ЦецоNOL написа: 29.12.2024, 20:07:16 Досега не съм чул някой да долива масло на 1.5TSI 150 за последните няколко години.
Супер! Просто навици, литър масло, литър антифриз, вода 2 литра винаги да имам в багажника. Плюс крушки от тези дето ми се е наложило да сменям.
- digitalundgrd
- Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo
Съвет за нов Камик!
b5202s, ekamberova,
Класика в жанра "Еурашпек"
След обаждане днес да дадат информация за колата, нашият дилър бил в отпуск. Вдига някоя женица, която ми казва, че такъв договор за поръчка няма?!?
Следва лек скандал... Пренасочва ме към друг явно по-кадърен. Той казва има поръчка, но колата е произведена, но не е в БГ...
След малко явно нещата са стигнали до въпросния дилър отпускар, който звъни и ми казва колата е тук в БГ, но след 6ти може да се задействат нещата
Объркан съм![search [smilie=search.gif]](./images/smilies/search.gif)
Класика в жанра "Еурашпек"
След обаждане днес да дадат информация за колата, нашият дилър бил в отпуск. Вдига някоя женица, която ми казва, че такъв договор за поръчка няма?!?
Следва лек скандал... Пренасочва ме към друг явно по-кадърен. Той казва има поръчка, но колата е произведена, но не е в БГ...
След малко явно нещата са стигнали до въпросния дилър отпускар, който звъни и ми казва колата е тук в БГ, но след 6ти може да се задействат нещата
Объркан съм
-
kolyo b8
- Гараж: Passat Variant B8.5 2.0 TDI DTSB/ DSG7
Многохилядният Сокол
Съвет за нов Камик!
ABBC3_OFFTOPIC
Камик на Шрьодингер
-
nik0lay
- Гараж: Служебна Skoda Superb Mk4 Edition, 2.0 diesel, 4x4
Ex. Octavia 1.5 Mhev Edition
Съвет за нов Камик!
4 пъти съм доливал масло - не повече от 1/2 l , като винаги светва за доливане на около 24-25к км след смяна.ЦецоNOL написа: 29.12.2024, 20:07:16 Досега не съм чул някой да долива масло на 1.5TSI 150 за последните няколко години.
Имам още около 10к км до 145 000, очаквам пак да светне.
PS маслото се сменя на 30к
-
b5202s
Съвет за нов Камик!
- ЦецоNOL
- Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА - Обратна връзка:
Съвет за нов Камик!
Ами
Няма какво да кажа
За 25-30к е санитарен минимум тая ОЕМ шитня.
И за да не съм голословен - моят е на 20 000км с Равенол VSE 0/20, колата се ката , когато може с 180-200+ на магистрала и е толкова , колкото са наляли в ЕТ.
Карам го толкова заради тест.
После почвам на 8к.
Надявам се да е служебна колата поне твоята.
Това не е доливане за 25 000км , а просто някакъв санитарен подминимум даже и то от изпарения/конденз.istoyanov написа: 29.12.2024, 20:11:52 На О3 FL доливахме, но се сменяше само на 30х км. Доливахме по 200-300 грама на около 20-25х км.
Колата се кара до 81х км и я върнахме. Значи 2 пъти сме доляли.

ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
-
zdrash
- Гараж: Kamiq 1.0tsi dsg
Touareg 7p6 3.0tdi
Съвет за нов Камик!
Излезе тема " зачудване при подаване на газ Карок 1.5tsi". Като писах по-горе че 1.5 "тъпче" имах това предвид. При 1.0tsi не го усещам. Вероятно е от синхронизирането с dsg-то, но това не променя факта че за мен е неприемливо.
Между другото ако някой иска да си ретрофитва нещо по колата, в провинциалните представителства не отказват за разлика от софийските.
Между другото ако някой иска да си ретрофитва нещо по колата, в провинциалните представителства не отказват за разлика от софийските.
-
ivo_67
Съвет за нов Камик!
Нормално поведение с лаг на 1.5 tsi. Карам ФВ с този двигател и се усеща лаг при рязко натискане на газта. Разликата между 1.0 tsi и 1.5 tsi е в турбината. 1.0 използва нискоинерционна турбина с по- нисък дебит и по- високо статично налягане, поради малкия ходов обем. Което означава по- бързо развъртане на турбината от ниски обороти (ниска инерция) и също толкова по- бързо спадане на оборотите след отпускане на педала. Недостатъкът на тази конфигурация е в сравнително кратката крива на максималния въртящ момент, която започва да спада малко след 4000 оборота и започва да "тъпче" над 4500 оборота, за разлика от 1.5tsi, който поддържа кривата до по- високи обороти. И двата двигателя са оборудвани с един и същ тип турбокомпресори (едностепенни с правопропорционално на изгорелите газове развъртане. Липсват системи за оптимизиране на дебита като туин скрол на БМВ или Митсубиши, променлива геометрия или битурбо.), които се различават само по дебита и налягането. Така че ако има минимално предимство, според мен е плацебо на 1.0 при развъртане от ниски обороти, недостатъкът на този двигател е във високите обороти.
Ще се опитам да обясня подробно за какво става въпрос. По- скъпите и с голям ходов обем двигатели с принудително пълнене използват комбинация от два турбокомпресора - малък с нисък дебит и малка маса на въртящите части, които осигуряват значително намаляване на лага при смачкване на педала от ниските обороти. Но дебита е недостатъчен при обороти от 2500 и нагоре примерно, поради голямата кубатура. За целта се поставя след малката и една голяма турбина с голям дебит, по- ниско налягане и висока инерция, която дава необходимия бууст в целия оборотен диапазон от 2500-3000 нагоре. Другият тип са с променлива геометрия, наскоро навлязоха и при бензиновите двигатели. Устройството е известно на повечето потребители- проходът на изгорелите газове не е фиксиран, а се изменя според работния режим. Турбините са нещо като "среден размер". При развъртане от ниски обороти се стеснява, газовете излизат с висока скорост и развъртат бързо турбината, с което съкращават лага. Но поради високата инерция в процеса на развъртане, компресора ще пренадуе в колектора и това налага увеличаване на отвора и съответно оптимизиране на оборотите. Дебитът е достатъчен да покрие почти целия оборотен диапазон. Туин скрола или означението туин турбо пауър при БМВ използва един турбокомпресор, но два пътя на изгорелите газове- къс и дълъг. Охлюва на турбината е проектиран с два отвора- вътрешен къс и външен дълъг, които водят до едно турбинно колело, но действат в различни части на конуса на колелото. Поради естеството на изгорелите газове и газовете по принцип, разширението (дългия път) отговаря на по- ниско налягане и обратно късия път е с по- високо налягане. Преходът между двата пътя се управлява с клапа от ЕКУ, отваря и затравя според режима съответните отвори. Ефектът е подобен на турбо с променлива геометрия.
Ще се опитам да обясня подробно за какво става въпрос. По- скъпите и с голям ходов обем двигатели с принудително пълнене използват комбинация от два турбокомпресора - малък с нисък дебит и малка маса на въртящите части, които осигуряват значително намаляване на лага при смачкване на педала от ниските обороти. Но дебита е недостатъчен при обороти от 2500 и нагоре примерно, поради голямата кубатура. За целта се поставя след малката и една голяма турбина с голям дебит, по- ниско налягане и висока инерция, която дава необходимия бууст в целия оборотен диапазон от 2500-3000 нагоре. Другият тип са с променлива геометрия, наскоро навлязоха и при бензиновите двигатели. Устройството е известно на повечето потребители- проходът на изгорелите газове не е фиксиран, а се изменя според работния режим. Турбините са нещо като "среден размер". При развъртане от ниски обороти се стеснява, газовете излизат с висока скорост и развъртат бързо турбината, с което съкращават лага. Но поради високата инерция в процеса на развъртане, компресора ще пренадуе в колектора и това налага увеличаване на отвора и съответно оптимизиране на оборотите. Дебитът е достатъчен да покрие почти целия оборотен диапазон. Туин скрола или означението туин турбо пауър при БМВ използва един турбокомпресор, но два пътя на изгорелите газове- къс и дълъг. Охлюва на турбината е проектиран с два отвора- вътрешен къс и външен дълъг, които водят до едно турбинно колело, но действат в различни части на конуса на колелото. Поради естеството на изгорелите газове и газовете по принцип, разширението (дългия път) отговаря на по- ниско налягане и обратно късия път е с по- високо налягане. Преходът между двата пътя се управлява с клапа от ЕКУ, отваря и затравя според режима съответните отвори. Ефектът е подобен на турбо с променлива геометрия.
-
ivboje
Съвет за нов Камик!
1,5 TSI evo2 (96 и 110kW) са с променлива геoметрия на турбините с електро а не пневматичен актуатор. По информация на VW, защото работят (и) по цикъла на Милър и се нуждаят от прецизно и интензивно пълнене при съкратения всмукателен такт. Напоследък, от края на 2022г, ако се не лъжа, се вграждат само такива във всички автомобили на концерна произведени за ЕС.
-
maiden
Съвет за нов Камик!
Всички EVO2 (DXD) са с променлива геометрия. А при първото поколение (DAD) само 130 к.с. е с такава турбина (слагат се предимно на Сеат).
Обаче не всички нови Шкоди са с EVO2. Предполагам имат залежали бройки двигатели EVO1 (DPC).
Като пусна произволно VIN-вете на наличните автомобили в "горещи оферти" на ЕТ с ВИН декодер -> някои излизат с DPC мотори.
Обаче не всички нови Шкоди са с EVO2. Предполагам имат залежали бройки двигатели EVO1 (DPC).
Като пусна произволно VIN-вете на наличните автомобили в "горещи оферти" на ЕТ с ВИН декодер -> някои излизат с DPC мотори.
- FaKeR
- Гараж: Kamiq Vision 1.0 TSI 95HP MY23; Peugeot 208 1.4 HDI 2012;
Съвет за нов Камик!
А 1.0 последно със "статична" турбина ли е? Вероятно да, предвид малкият му размер и ниска мощност.