Този ефект е познат като Helmholtz Resonance и се случва при всякакви автомобили. Има значение формата на каросерията, колко и кои прозорци са отворени, дори температурата на въздуха. Решението обикновено е да отвориш единия прозорец повече от другия, а не равномерно.julian написа: 12.09.2021, 00:10:03 от вятъра който влиза, става резонанс и в цялата кола започва да се чува непоносим пулсиращ звук
Дефекти и повреди по време на гаранционния период на Шкода Карок и Шкода Камик
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
bambinka
- stefan L
- Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.
Зависи от вид, размер и налягане на гумите.julian написа: 12.09.2021, 00:10:03 скорост между 45-50 км/ч на Павета със затворени прозорци вибрациите достигат отново до резонанс
-
Alvin_iv
- Гараж: Skoda Kamiq, 1,5 TSI
julian,
Също редовния проблем със скърцането до пасажерското място, който се мъча да локализирам.
Най-вероятно сърца от дръ ката на пасжерската врата.
И аз не съм предполагал, че нов автомобил може да се разскърца на 5000 км, но уви има го май и при други модели? Много се издразних, когато го локализира, но взех да свивам.
Иначе за резонанс от задните прозорци и при мен е така. Има го и при Пежо 208, но малко по-слабо. Преди карах Форд Мондео и там се усещаше. Ако е отворен и преден прозорец този тътен изчезва.
Също редовния проблем със скърцането до пасажерското място, който се мъча да локализирам.
Най-вероятно сърца от дръ ката на пасжерската врата.
И аз не съм предполагал, че нов автомобил може да се разскърца на 5000 км, но уви има го май и при други модели? Много се издразних, когато го локализира, но взех да свивам.
Иначе за резонанс от задните прозорци и при мен е така. Има го и при Пежо 208, но малко по-слабо. Преди карах Форд Мондео и там се усещаше. Ако е отворен и преден прозорец този тътен изчезва.
Шкода Камик, 1.5 ТСИ, 150 к.с.
- Мичев
- Гараж: Superb 2.0TDI, 147KW DSG
Да видиш на супърба какъв резонанс има.. Доста се изненадах. И на всички други коли е така, но ми се струва, че е било по-слабо от колкото в Шкода. На Октавия 4 също е доста бумтящо.julian написа: 12.09.2021, 00:10:03 От 3 месеца съм собственик на Камик 1.5 ръчна и констатирах ужасен проблем в дизайна, който се съмнявам да има оправяне, но все пак да попитам дали и при вас е така и някакво решение дали е открито. Когато шофирам над 60 км/ч и отворя задните прозорци, от вятъра който влиза, става резонанс и в цялата кола започва да се чува непоносим пулсиращ звук, като приглушена картечница, който може буквално да ти увреди слуха.
Но както ти казаха - отваряш 6-7см някой преден прозорец и си решаваш проблема.
- blindbard
- Гараж: Skoda Karoq, 1.5 TSI, DPCA, 6M, Business, MY 2020
- Обратна връзка:
При Карок MY 2020 скърцат и двете дръжки - на шофьорската и на пасажерската врати!
ЕА 211 EVO ACT, 110 kw/150 hp; тема: viewtopic.php?f=13&t=2656
- redalex
- Гараж: i3
Брато, това го имат 80% от колите. Проста физикаjulian написа: 12.09.2021, 00:10:03 Реално погледнато за мен проблема с резонанса при отваряне на прозорците в движение е недопустим дефект, който при знанието му никога не бих взел този автомобил.
Няма и логична причина да караш с максимално отворени задни джамове при скорости над 30-40км/ч
- Taratajki
- Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi
Мо'е да е щатен сватбар, знаеш ли
- Мичев
- Taratajki
- Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi
И аз имам дете/ца, ма не ми е минавало през акъла да карам с над 30 км/ч при отворени задни прозорци
- makaveli
- Гараж: Dacia Sandero Stepway Eco-G 100,
Fiat Fiorino 1.4i,
Citroen C3- служебна
Само кучета и абитуриенти съм виждал да висят през задните прозорци, като първото го виждам целогодишно! ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
- redalex
- Гараж: i3
Деца имаме всички. Което не виждам какво общо има. 
Нито е добре за тях да ги шие вятъра с 70-80км/ч в лицата, а за голям град пък съвсем няма смисъл - по-добре пусни климатика да върти през филтъра, за да не дишат говната от улицата.
Тествал съм и на бмвто - абсолютно същия резонанс се получава. Тоя въздух, който нахлува в купето, къде се очаква да отиде?
Не ми е хрумвало, че това е проблем на дадена марка, че чак и да стигам до заключения "ако знаех, че е така, нямаше да я купя тази кола"![fool [smilie=fool.gif]](./images/smilies/fool.gif)
Нито е добре за тях да ги шие вятъра с 70-80км/ч в лицата, а за голям град пък съвсем няма смисъл - по-добре пусни климатика да върти през филтъра, за да не дишат говната от улицата.
Тествал съм и на бмвто - абсолютно същия резонанс се получава. Тоя въздух, който нахлува в купето, къде се очаква да отиде?
Не ми е хрумвало, че това е проблем на дадена марка, че чак и да стигам до заключения "ако знаех, че е така, нямаше да я купя тази кола"
- Pijomir
- Гараж: O3 FL 1.4TSI Style 2018г.
Оправя се като отвориш и някой преден прозорец.
„Времето е наркотик, твърде много от него убива.“
- Мичев
Бъркаш се. Аз нямам драма с това, че бумти. Знам как да противодействам. Само потвърждавам, че го има и какви може да са причините за отваряне на прозореца в движение.Taratajki написа: 13.09.2021, 09:30:00И аз имам дете/ца, ма не ми е минавало през акъла да карам с над 30 км/ч при отворени задни прозорциОтварям прозорците, всичките, за около 2-3 мин. да се проветри купето в най големите жеги, а после оставям нещата на климатика. Но щом на теб ти е важно, пробвай с ветробрани, може да подобрят ситуацията, въпреки че са екстремно грозно нещо
![]()
Относно проветряването - аз отварям в движение за някакви секунди. А детето често желае да е с отворен прозорец (обикновено първите 2 минути при тръгване), независимо дали климатика работи или не.
- jorkom
- Гараж: Kamiq 2021 Edition 1.5TSi
Citigo 2019 1.0 MPI GreenTech
Моят Камик стана на 3400км - засега няма скърцане от никъде.
Относно вибрациите по павета - провери си налягането в гумите. При мен се оказа, че и четирите ми гуми са напомпени "заводски" от 2,9 до 3,2 (трябва да са 2,6атм).
За резонанса при отворен прозорец на задна врата - съмнявам се да го има при скорости под 60км/ч. При всяко преминаване на границата от скорост над 85км/ч моят Камик вади съобщение "за икономия на гориво моля затворете прозорците" - без значение кой прозорец е отворен (преден/заден) дори и само сантиметър да е отворен. Така, че ползвай климатроника и ще е тишина.
Относно вибрациите по павета - провери си налягането в гумите. При мен се оказа, че и четирите ми гуми са напомпени "заводски" от 2,9 до 3,2 (трябва да са 2,6атм).
За резонанса при отворен прозорец на задна врата - съмнявам се да го има при скорости под 60км/ч. При всяко преминаване на границата от скорост над 85км/ч моят Камик вади съобщение "за икономия на гориво моля затворете прозорците" - без значение кой прозорец е отворен (преден/заден) дори и само сантиметър да е отворен. Така, че ползвай климатроника и ще е тишина.
- divia
- Гараж: Karoq Business 1.5 TSI DSG 2021
Здравейте! И аз да се разпиша по темата: Карок 1.5 DSG 2021г на 4200 км.
- на 200 км се разтропаха предни накладки по павета при скорост около 45 км/ч. Излекуваха ги с лепенки за около 1000 км. После пак в ЕТ с друго лечение - смазване на супортите
Успеха според мен беше за около 100 км. Третият път се оказа( по техни думи), че е от DSG- то (което наистина си трака, ако отворя прозорец по паваж)
- започна да скърца дръжката на шофьорската врата
- викнаха ме за някаква сервизна кампания, свързана с гресиране на шлици на полуоски. От време на време при потегляне се чуваше едно изпукване отпред. Сега май пак го има понякога, но по-слабо изразено.
В общи линии не съм много впечатлен от качеството. Леко неприятно впечатление прави това, че оправданието им е "Новите коли са такива". Споменах им, че имам и CRV 2017г. купувано ново и там драми липсват. Отговорът беше "Еее тук не говорим за легенди"![hunter [smilie=hunter.gif]](./images/smilies/hunter.gif)
- на 200 км се разтропаха предни накладки по павета при скорост около 45 км/ч. Излекуваха ги с лепенки за около 1000 км. После пак в ЕТ с друго лечение - смазване на супортите
- започна да скърца дръжката на шофьорската врата
- викнаха ме за някаква сервизна кампания, свързана с гресиране на шлици на полуоски. От време на време при потегляне се чуваше едно изпукване отпред. Сега май пак го има понякога, но по-слабо изразено.
В общи линии не съм много впечатлен от качеството. Леко неприятно впечатление прави това, че оправданието им е "Новите коли са такива". Споменах им, че имам и CRV 2017г. купувано ново и там драми липсват. Отговорът беше "Еее тук не говорим за легенди"
![hunter [smilie=hunter.gif]](./images/smilies/hunter.gif)