Хайде и аз да дам своите 50 цента в темата.
Идваме на събора за първи път. Направи ми впечатление организацията. Шатри, осветление, че даже и хладилници. Добре, че ги имаше (хладилниците), та да може да сложим яйцата, маслото и млякото за палачинките
![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
.
Атмосферата беше позитивна и приятна. Още първия ден се запознах със страшно много колеги - всички усмихнати и приветливи. Указаха ни къде да се разположим, и
@donci се оказа през 1 маса. Другия път да ми запазиш до теб, че да става лаф/моабет.
Съботата започна много добре - на футбола ми излезнаха дробовете втория мач, но беше много забавно турнирче. Правя евала на всички отбори - нямаше грубости от сорта на ритане, спъване, бутане и т.н. Вече на детския футбол направих грешката да се съглася да им свиря на дечурлигата. С цел да съм максимално безпристрастен - трябваше да свиря и срещу сина си, и дори ако ситуацията беше 50/50 - свирих срещу него. Догодина съдия да е някой, чието дете не играе футбол
Следобеда ни се разказа играта с прословутите палачинки - Започнахме в 16ч. и приключихме малко преди 21. За тия близо 5 часа, успях да си "почина" като обиколих поляната веднъж да видя какви коли са пристигнали. Нямахме представа колко точно са децата, но разпитвайки и броейки "наличните"
дечурлига (тук говорим за деца до 14-15г.), ги сметнахме около 30-35. Затова и първо направихме около 40бр и тогава обявихме, че има палачинки.
За наше изумление се изсипаха незнайно от къде още 10-15, но всички стояха чинно и кротко и си чакаха реда за да вземат палачинка директно от тигана.
След съвещание със съпругата ми - решихме да им кажем, че ще ги викмен, когато направим абсолютно всички палачинки - за да няма чакане. Направи ми силно впечатление една млада госпожица, която идваше през 10-15мин да пита дали почивката е свършила (казахме им че сме в почивка и ще даваме по-късно). Миличката даже се върна и попита дали има с какво да ни помогне.
В крайна сметка направените палачинки бяха около още 30-35, и ние започнахме да се чудим как ще има за всички. Добре, че беше
@Архимандрит Дионисий да даде страхотната идея да режем палачинките на две. Това гарантира, че за всяко дете ще има поне по още 1 палачинка. Та чак и родители/колеги намазаха накрая.
Малко ми беше мъчно, понеже имаше игри с родители и деца, и моят не можа да вземе участие, щото баща му и майка му въртяха тигана, и леко се натъжи.
Няма да лъжа, че събота като се прибрахме в хотела се чувствахме смазани от цялата хамалогия, затова си обещах догодина да идвам не с 2 тигана, а 2 празни чинии и да се изхранвам от барбекютата на колегите и салатите на жените им
![yahoo [smilie=yahoo.gif]](./images/smilies/yahoo.gif)
.
За мен беше важно да спазя даденото обещание и да не остане дете без палачинка, въпреки големия брой. Някои деца/тинейджъри успяха да хапнат повечко от другите, но ние не сме полиция да ги следим.
Неделя се наложи да тръгнем рано-рано, и не можахме да присъстваме на награждаването на децата. Тук е момент да благодаря на
@BlackPearl за реверанса, който направи.
Като финал - събора беше страхотно преживяване, изпълнено с много позитивни емоции. Със сигурност ще дойда догодина, и дано да има повече Кодиаци, защото сега беше срамна работа - 3, от които единия на Еуратек.
Благодаря много отново на
@BlackPearl,
@Архимандрит Дионисий,
@bega4kata и всички останали замесени в организацията и приятното протичане на събора! Страхотни сте!
п.с. Понеже няколко майки ме питаха за рецептата, прилагам я така, както аз съм я научил от майка ми, заедно с някои мои модификации.
За една доза - около 12-15 палачинки в зависимост колко тънки/дебели ги правите:
300мл./ 1¼ чаша брашно. Като го сипете в съда/мерителна чаша, удряте няколко пъти да изкарате въздуха от брашното, докато стане указания размер. След това го пресяване в купа.
2 яйца (размер Л)
2 щипки сол
1л. прясно мляко. Първо слагате около 250-300мл в купата, и почвате да бъркате здраво, докато не стане хомогенна смес, и яйцата и брашното са напълно разбити. След това добавяте останалото мляко, като не спирате на бъркате с бавни и плавни движения. Целта е да не се получи пяна/балончета в горния слой. Затова и препоръчвам да НЕ използвате миксер.
Успех, и да се похвалите с резултатите!