Octavia 1.5 TSI 6M - Драгомир
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Ами то, който чете форума ще знае, ама що хорица са заблудили...
Бееееее.....
-
ИзтрЪпнал
- Гараж: kamiq style 1.5tsi evo2 6m my23
Освен т.нар по-директен волан, обърнал ли си внимание дали се променя и предавателното отношение на рейката ? Тоест при спорт да са необходими по-малко завъртвания на волата от упор до упор ?Драгомир написа: 01.10.2023, 13:18:01 избора на режим на шофиране. Добавих го основно заради по-директния/твърд волан на режим спорт, но с радост установих, че има и бонус - по-директен/отзивчив педал на газта. Комбинацията от двете прави автомобила по-приятен за шофиране.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Абе много ми е любопитно, как точно си го представяте да стане това? Чисто механично как да стане?ИзтрЪпнал написа: 01.10.2023, 18:55:03 Тоест при спорт да са необходими по-малко завъртвания на волата от упор до упор ?
Режима спорт просто намалява налягането на помпата на рейката, т.е. намалява серво ефекта. Волана става "по-твърд", демек нужно е повече усилие, да постигнеш същото. Предавателните числа са си същите и не се променят. Няма как да се променят, те са заложени механично.
Режима спорт няма нищо общо с прогресивния волан. Той е независим от това какво си избрал. Просто си купуваш кола с прогресивен волан и тя винаги си е такава и той (прогресивния режим) винаги е "включен".
Дали си на спорт или не, от рупор до рупор винаги е едно и също. Това си е заложено механично.
Бееееее.....
- Драгомир
- Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М
@ИзтрЪпнал, както каза и @Цецо75, прогресивния волан е отделна екстра и няма общо с избора на режим на шофиране. При Октавия прогресивното управление се предлага само в комбинация със спортно окачване. При RS-ките е серийно оборудване.
-
tuningmania
- Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!
Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
До "ВСИЧКИ" - Така би трябвало да е при "Skoda":

Съд, Конфискация и Затвор - Сега!
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
-
Dimitar4
- Гараж: Octavia 2023 1.5 tsi Dynamic and Sport
Така е (спорт лайн също го има) моята има режими на шофиране и промяната е осезаема, аз лично предпочитам индивидуалния режим, който сам настройвам.Драгомир написа: 01.10.2023, 19:25:38 @ИзтрЪпнал, както каза и @Цецо75, прогресивния волан е отделна екстра и няма общо с избора на режим на шофиране. При Октавия прогресивното управление се предлага само в комбинация със спортно окачване. При RS-ките е серийно оборудване.
- Драгомир
Миналата седмица направих първа смяна на маслото в ЕТ Дружба на 14700 км.
Занесох си Равенол-че от @ЦецоNOL, . Маслен и въздушен филтър си бях купил още миналата година от ЕТ по време на есенната им кампания.
Смяната + пробка + уплътнение = 76 лв.
Филтъра за купето го взех от Цецо и ще си го сменя сам.
Питах за софтуера. Приемчикът провери и каза, че колата е с последния наличен, но скоро чакат да излезе голям софтуерен ъпдейт и ще направят сервизна акция за да го налеят на всички Октавии.
Почти от началото има стържене от предните спирачки. Пак им обърнах внимание. Качи се механик да чуе. Каза, че било нормално. Ползвали вече по-некачествени материали, купето не било добре шумоизолирано и от това било
При О3 няма подобно стържене, а е по-зле шумоизолирана.
Сложих и зимните гуми. Две седмици по-рано минах през форумната гумаджийница за баланс.
Размених си джантите сам. Не за да спестя пари, а за да изляза малко от зоната си на комфорт. Пък и не съм сакат или с вързани ръце![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
Интересно, че със "зимните" 17-ки стърженето се чува повече отколкото с "летните" 18-ки. Не знам какво точно усилва стърженето. Може би по-затворения дизайн на джантите.
Занесох си Равенол-че от @ЦецоNOL, . Маслен и въздушен филтър си бях купил още миналата година от ЕТ по време на есенната им кампания.
Смяната + пробка + уплътнение = 76 лв.
Филтъра за купето го взех от Цецо и ще си го сменя сам.
Питах за софтуера. Приемчикът провери и каза, че колата е с последния наличен, но скоро чакат да излезе голям софтуерен ъпдейт и ще направят сервизна акция за да го налеят на всички Октавии.
Почти от началото има стържене от предните спирачки. Пак им обърнах внимание. Качи се механик да чуе. Каза, че било нормално. Ползвали вече по-некачествени материали, купето не било добре шумоизолирано и от това било
При О3 няма подобно стържене, а е по-зле шумоизолирана.
Сложих и зимните гуми. Две седмици по-рано минах през форумната гумаджийница за баланс.
Размених си джантите сам. Не за да спестя пари, а за да изляза малко от зоната си на комфорт. Пък и не съм сакат или с вързани ръце
Интересно, че със "зимните" 17-ки стърженето се чува повече отколкото с "летните" 18-ки. Не знам какво точно усилва стърженето. Може би по-затворения дизайн на джантите.
- Kamen
.
Човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му.
Mazda 6, 2.0 CD, 121 к.с., '03г. - бивша,
Skoda Octavia ІІІ, 2.0 TDI, 150 к.с., '13г. - бивша
Skoda Octavia lV, 2.0 TDI, 150 к.с, '24г. -настояща.
Mazda 6, 2.0 CD, 121 к.с., '03г. - бивша,
Skoda Octavia ІІІ, 2.0 TDI, 150 к.с., '13г. - бивша
Skoda Octavia lV, 2.0 TDI, 150 к.с, '24г. -настояща.
- gencho01
- Гараж: Skoda Octavia 4, 1.5 TSI 6M Combi; VW Golf mk3 GT 1.6
Четейки публикацията на @Драгомир, по-горе за стърженето на спирачките, при мен чувам едно ламаринено дрънчене (при отворен прозеорец, но понякога се чува и при затоврен), когато предно колело (без значение ляво или дясно) влезе в по-дълбока неравност, с по-голяма дълбочина. Като сменях гумите огледах и почуках тук там, единственото което ми заприлича на това продрънкване е като чукна по ламарината зад спирачния диск, нищо друго не издаде подобен звук.
Някой от Вас чувал ли е нещо подобно или просто още не се е натрупал спирачен прах по ламарината![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
Някой от Вас чувал ли е нещо подобно или просто още не се е натрупал спирачен прах по ламарината
- Драгомир
@gencho01, виждам, че твоята е с ръчни скорости, така че DSG отпада. Не съм чувал подобно дрънчене при мен. Ако го прави винаги, записвай час в ЕТ да видят колата.
-
peyopetrishki
- Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp
Ламаринките на накладките дрънчат. Масов проблем е, но няма нищо притеснително.
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
- gencho01
- Гараж: Skoda Octavia 4, 1.5 TSI 6M Combi; VW Golf mk3 GT 1.6
@peyopetrishki, след огледа, който направих набедих големите предпазители, не се змислих, че може да са крепежите на накладките. Като се замисля като минавам на спирачки през неравност не се чува нищо. Мислех, че е само при мен, понеже познат със същия модел не е забелязал нещо такова преди няколко години като я взе.
Иначе си е леко неловко - нова кола да подрънква през дупки, не на всяка неравност, но все пак...
Предполагам като посъберат малко замърсявания ще спре вибрацията.![beach [smilie=beach.gif]](./images/smilies/beach.gif)
Иначе си е леко неловко - нова кола да подрънква през дупки, не на всяка неравност, но все пак...
Предполагам като посъберат малко замърсявания ще спре вибрацията.
![beach [smilie=beach.gif]](./images/smilies/beach.gif)
-
peyopetrishki
- Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp
Ще си дрънкат цял живот. Рано или късно идва тоя момент ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
- Драгомир
Вчера трябваше да закарам жена ми и децата до Марково (Пловдив), че бяха на детски рожден ден и да се върна обратно в София.
На отиване спрях да заредя на Лукойл на изхода на София, a.k.a Гернан. До изхода на магистралата за Пловдив разходът (само по магистралата) беше

Средният разход София, Младост 2 -> Марково -> София, Младост 2

Днес следобед пътувах отново до Пловдив.
Имах си и ВИП ескорт през част от пътя.
Десетина км след тунелите в далечината назад видях лампи на НСО. Постепенно ме понастигнаха два джипа Тойота и едно БМВ 7-ма серия посредата. Малко преди Пазарджик ги пуснах пред мен и се лепнах зад тях. Перфектно ми разчистваха пътя до Пловдив. Интересно, че не караха бързо - основно в диапазона 140-150

Ето и разхода от днес. София, Младост 2 -> междинна спирка за външно миене на мивката до Практикер на Цариградко -> Пловдив, бул. България

За мен няма какво повече да се желае откъм разход.
На отиване спрях да заредя на Лукойл на изхода на София, a.k.a Гернан. До изхода на магистралата за Пловдив разходът (само по магистралата) беше

Средният разход София, Младост 2 -> Марково -> София, Младост 2

Днес следобед пътувах отново до Пловдив.
Имах си и ВИП ескорт през част от пътя.
Десетина км след тунелите в далечината назад видях лампи на НСО. Постепенно ме понастигнаха два джипа Тойота и едно БМВ 7-ма серия посредата. Малко преди Пазарджик ги пуснах пред мен и се лепнах зад тях. Перфектно ми разчистваха пътя до Пловдив. Интересно, че не караха бързо - основно в диапазона 140-150

Ето и разхода от днес. София, Младост 2 -> междинна спирка за външно миене на мивката до Практикер на Цариградко -> Пловдив, бул. България

За мен няма какво повече да се желае откъм разход.
-
maiden
Объркали са те с на Бойко Суперба