Миналата година не бяха, за тази не знам. То постоянно вкарват нещо ново и се чудим после защо цените са само нагоре. Последно за "черна кутия" разбрах... Факт е, че стават все по-безопасни новите коли, добре е според мен да се действа в тази посока.
Октавия 4 / Octavia IV Facelift - общо обсъждане на модела
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- atanashh
- Гараж: Octavia 4 RS TDI 4x4 7DSG
- Erebus
- Гараж: Octavia 4 2.0 TDI
Никой не му отговори на въпроса на човека- пакета за лоши пътища определено ще влоши поведението на колата. Повдига я, като сам отбеляза, и вече ще имаш лашкане в завои като с някой сув.
Моята октавия е със спортно окачване, т.е. още по-ниска и никога не е задрала никъде. Имам коментар и по сравнението с камък и скала, но ще си го спестя, че ще отидем пак на спора бензин вс дизел.
Ако имаш възможност за октавия- взимай. Определено е едно ниво нагоре.
Моята октавия е със спортно окачване, т.е. още по-ниска и никога не е задрала никъде. Имам коментар и по сравнението с камък и скала, но ще си го спестя, че ще отидем пак на спора бензин вс дизел.
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Не само не е задължителна, ами е напълно излишна при Октавия.
Навремето съм карал Опел Вектра лифтбек - там задна чистачка си трябваше.
Карал съм след това няколко години Октавия 1 лифтбек, карам от 19+ години Октавия 2 лифтбек, от 2 години карам и Октавия 4 лифтбек - всичките без задна чистачка - при всичките тях абсолютно никога не съм изпитал нужда от задна чистачка.
DCC е доста полезна екстра. Особено, ако колата е със спортно окачване, което си е твърдо за неравностите и копките по улиците в нашите населени места и "великолепните" ни второразредни пътища. С DCC можеш да превключиш на Comfort и тогава неравностите се минават много по-добре, но пък при преминаване през големи бабуни след подскока нагоре колата после забива нос надолу и може да забере предницата. Често да си кажа, все още ми харесва повече стандартното окачване на моята O2 (хем стегнато, хем безпроблемно по неравности и бабуни, хем изключително стабилно на висока скорост) отколкото окачването на О4 (то някакси разхлопано усещане ми създава - хем е твърдо, хем го чувствам сякаш е разхлопано). Интересно би ми било да направя кръгче със стандартна О4 без DCC, за да сравня.
Адаптивният круиз контрол (ACC) за мен е ненужен. Аз лично нито бил ползвал такова нещо, нито пък според мен по пътищата в България има къде да се ползва.
Матричните фарове не са такава панацея, за каквато ги представят. Ако си решил да вземаш такива, недей да очакваш много, за да не се разочароваш. Прекалено отсечена е светлината - свети до едно ниво на височина, а над него е пълна тъмнина. Ако не видиш осветените крака на пешеходеца, тялото му нагоре може изобщо да не го забележиш. Същото е с дупките напред по пътя - фаровете светят сравнително наблизо, а по-нататък е пълна тъмнина и дупките там може да те изненадат. Ако пък ти регулират светлините малко нагоре, тогава заслепяваш насрещните.
Ако поръчаш колата с обикновените LED-светлини с рефлектори, е препоръчително да си вземеш автоматичен контрол на дългите - да гаси автоматично дългите при разминаване.
Side Assist (сигнализацията в страничните огледала за наличие на кола в мъртвия ъгъл) вероятно е полезна екстра. Видимостта при О4 е доста по-зле отколкото на старата ми О2 - както настрани през прозорците, така и назад, така и обхватът на страничните огледала. Тъй като при О2 нямах такъв проблем, изобщо не се замислих за Side Assist, когато поръчвах О4, но сега си давам сметка, че при О4 щеше да ми е полезен.
Електрически седалки с памет би било полезна екстра, ако колата ще се ползва от повече от един човек. Иначе постоянно ще трябва да нагласяте седалки, когато се сменяте. Когато имаш такъв модул с памет, тогава може и дясното огледало да пада надолу при включване на задна (за да улеснява паркирането). Иначе без този модул огледалото не пада.
Разпознаване на пътни знаци, Travel Assist (в който и вариант да е), автоматично паркиране - за мен са безсмислени екстри.
Ако паркираш в гараж с нисък таван, тогава електрически отваряем багажник би била полезна екстра - с нея можеш да отваряш вратата на багажника до определено ниво и да спреш дотам, без да стига догоре, където би ударила тавана.
Задната камера е полезна, но изображението от нея е доста изкривено (за да може тя да хваща голям ъгъл). Колкото и да съм се опитвал да карам назад, гледайки само камерата, без да гледам огледалата, толкова пъти съм установявал, че не става - все имам чувството, че съм прекалено близо или прекалено далеч от колоната, ръба или каквото друго има там.
- Erebus
- Гараж: Octavia 4 2.0 TDI
Мен много ме е яд, че се доверих на търговеца (че не е нещо уау) и не поръчах DCC. При мен на по-разбитите пътища си друса (със спортно окачване).
За АСС в БГ наистина е малко използваемо, евентуално в задръстване. Но пък преди няколко дни изминах над 500 км в гръцко с включен АСС. Или не съм попаднал, или е по-рядко срещано на магистралата да има хора каращи с 80, после с 60 и след това с 200..
Моята е такава, може да се разберем да тестваш.smoke написа: 24.06.2024, 19:48:12 Интересно би ми било да направя кръгче със стандартна О4 без DCC, за да сравня
Side assista наистина е много полезно нещо. Според мен трябва да е must за всички коли. Но май сега е в някви скъпи пакети.
- smoke
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Благодаря ти за предложението!
Под "стандартна О4" аз имах предвид О4 със стандартно (не-спортно) окачване, за да усетя как е стандартното окачване. Все пак, ако ходиш на събора в края на седмицата, може там да си разменим колите за няколко километра, за да видим как е с DCC и без DCC. А пък може и някой път в София - тук къдрави улици бол.
Когато аз поръчвах (декември 2021 г.), беше апогеят на кризата за чипове и тогава изобщо не можеше да се поръча Side Assist, електрически багажник и Canton. Не можеше и камера за заден ход, но малко по-късно пак я позволиха (но само при RS) и аз я добавих тогава.Erebus написа: 24.06.2024, 20:11:06 Side assista наистина е много полезно нещо. Според мен трябва да е must за всички коли.
- Rangel
- Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1
@tihich, тва да знаеш е твоят човекErebus написа: 24.06.2024, 20:11:06Мен много ме е яд, че се доверих на търговеца (че не е нещо уау) и не поръчах DCC. При мен на по-разбитите пътища си друса (със спортно окачване).
За АСС в БГ наистина е малко използваемо, евентуално в задръстване. Но пък преди няколко дни изминах над 500 км в гръцко с включен АСС. Или не съм попаднал, или е по-рядко срещано на магистралата да има хора каращи с 80, после с 60 и след това с 200..Моята е такава, може да се разберем да тестваш.smoke написа: 24.06.2024, 19:48:12 Интересно би ми било да направя кръгче със стандартна О4 без DCC, за да сравня
Side assista наистина е много полезно нещо. Според мен трябва да е must за всички коли. Но май сега е в някви скъпи пакети.
-
style34
- Гараж: Kodiaq FL, 190 TSI 4x4
Аз бих поръчал Кантон, защото музиката стандартната обикновено в Шкода е много зле.
DCC имам на Кодиака, реално още се чудя струва ли си. На лека кола може да е по-необходимо.
При всички положения вози в пъти по-добре на всички режими от Октавията ми, но тя си е каручка така или иначе.
Ел. багажник с виртуален педал е много готино и практично.
На магистрала аз винаги карам на темпомат. Даже сега като имам адаптивен редовно го включвам и в града. При пълзящ трафик е доста удобно.
Задна и предна (ако има опция) камери са доста полезни, но може и без тях реално.
Безключов достъп и палене задължително.
Акустични стъкла - много яко, но може и без тях, просто ще е по-шумно.
Затъмнени задни стъкла и щори според зависи. Ако отзад ще се возят деца, както при мен - задължителни.
Подгрев на предно стъкло е готино, но за няколко дни в годината може и без него.
Подгрев на седалки - задължително за мен.
Сега оценявам много и обдухването.
Самопаркиране - напълно излишно.
Сайд асист - задължително.
По принцип всяка екстра би била полезна в дадена ситуация, въпрос на приоритети и пари.
П.С. задна чистачка имам на Октавията. Ползвам я чат пат, но определено не стои добре на седан/хеч и бих я спестил.
DCC имам на Кодиака, реално още се чудя струва ли си. На лека кола може да е по-необходимо.
При всички положения вози в пъти по-добре на всички режими от Октавията ми, но тя си е каручка така или иначе.
Ел. багажник с виртуален педал е много готино и практично.
На магистрала аз винаги карам на темпомат. Даже сега като имам адаптивен редовно го включвам и в града. При пълзящ трафик е доста удобно.
Задна и предна (ако има опция) камери са доста полезни, но може и без тях реално.
Безключов достъп и палене задължително.
Акустични стъкла - много яко, но може и без тях, просто ще е по-шумно.
Затъмнени задни стъкла и щори според зависи. Ако отзад ще се возят деца, както при мен - задължителни.
Подгрев на предно стъкло е готино, но за няколко дни в годината може и без него.
Подгрев на седалки - задължително за мен.
Сега оценявам много и обдухването.
Самопаркиране - напълно излишно.
Сайд асист - задължително.
По принцип всяка екстра би била полезна в дадена ситуация, въпрос на приоритети и пари.
П.С. задна чистачка имам на Октавията. Ползвам я чат пат, но определено не стои добре на седан/хеч и бих я спестил.
- Пастир
- Гараж: Octavia 4FL, 1.5mHEV, DSG
Благодаря на всички за мнението. Това е особено ценно за мен.
Насочих се към Octavia 1.5m-HEV DSG. Шофирам по София и настоящият опит с дизелов двигател в града ме кара да избера бензинов двигател.
Поглеждайки ценовата листа, става ясно, че най-изгодният вариант по отношение на конфигурацията е EDITION. Дилърът добави много от обсъжданото тук за 56 778 лева.
И първият ми въпрос към дилъра беше за Side Assist. Но за да го добавите, трябва да платите допълнително 5523лв.
Защото не можете да го поръчате отделно, само с пакет от опции, някои от които не ми трябват, а другата част вече е включена в пакет.
ЗА DСС искат 2000 лева, а за спортно окачване още 821.
Общо 65 000 лв. с отстъпка.
Кантон не совместим с m-HEV ....
Още малко и вече можете да разгледате Audi A4 или базовия Tiguan.
Вече искам да платя капаро, но още обмислям списъка за екстри. И проблемът е, че няма кола за тест драйв с всички тези екстри, същото спортно окачване или как работи DCC.![fool [smilie=fool.gif]](./images/smilies/fool.gif)
Насочих се към Octavia 1.5m-HEV DSG. Шофирам по София и настоящият опит с дизелов двигател в града ме кара да избера бензинов двигател.
Поглеждайки ценовата листа, става ясно, че най-изгодният вариант по отношение на конфигурацията е EDITION. Дилърът добави много от обсъжданото тук за 56 778 лева.
И първият ми въпрос към дилъра беше за Side Assist. Но за да го добавите, трябва да платите допълнително 5523лв.
ЗА DСС искат 2000 лева, а за спортно окачване още 821.
Общо 65 000 лв. с отстъпка.
Кантон не совместим с m-HEV ....
Още малко и вече можете да разгледате Audi A4 или базовия Tiguan.
Вече искам да платя капаро, но още обмислям списъка за екстри. И проблемът е, че няма кола за тест драйв с всички тези екстри, същото спортно окачване или как работи DCC.
- Пастир
- Гараж: Octavia 4FL, 1.5mHEV, DSG
Моля, споделете вашия коментар, ако не искате да отидете на обща, можете на лично съобщение.Erebus написа: 24.06.2024, 19:34:32 Имам коментар и по сравнението с камък и скала, но ще си го спестя, че ще отидем пак на спора бензин вс дизел.
Има възможност да взема. Но кой да взема? това е въпросът.
- smoke
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Да.
Като погледнах в стари ценови листи какъв дълъг списък с отделни екстри имаше, а какъв постен е сега ...
С тези пакети покрай нещото, което искаш, ти набутват няколко ненужни за теб неща ...
Със смяната на политиката рязко прецакаха клиентите.
Да.
Преди, когато Side Assist можеше да се поръча отделно, той струваше 917 лв.
То и преди струваше горе-долу толкова - струваше 1794 лв за по-ниските нива на оборудване и 1602 лв за RS.
След това го покачиха на 1888 лв за по-ниските нива на оборудване и 1682 лв за RS.
Сега вече е 2003 лв, а за RS все още няма цена.
Последно промяна от smoke на 24.06.2024, 23:18:30, променено общо 1 път.
-
style34
По-големият екран реална полза каква ти носи?
Освен, че изглежда по-добре.
Нито филми ще гледаш на него, нито игри ще играеш. Пак ще гледаш 90% от времето уейз и спотифай, които и на по-малък екран става да ги гледаш.
По-хубаво е, ама май и то беше някакви хиляди, което не си заслужава.
Освен, че изглежда по-добре.
Нито филми ще гледаш на него, нито игри ще играеш. Пак ще гледаш 90% от времето уейз и спотифай, които и на по-малък екран става да ги гледаш.
По-хубаво е, ама май и то беше някакви хиляди, което не си заслужава.
-
style34
И аз смятам, че широките екрани при БМВ и други марки са много по-удачни в автомобил.
- oggie
- Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI
За мен възможността за по-голям екран на инфотейнмънта при фейслифта е една от най-апетитните нови екстри. Даже 13'' е малко, няма защо да се стискат от компанията майка да дадат 15'' които така или иначе имат. Трябва да се промени малко дизайна на таблото и да се разкарат тия безумни духалки в коляното, място има. Пък и от сегашния дизайн с тия забучени в таблото таблети има какво да се желае.
- tihich
- Гараж: Superb Scout 2.0 TSI 280
Още ми е крив. При последното посещение в Еуратек си говорих с него...Трудно ми бе да сдържам да му кажа какво мисляRangel написа: 24.06.2024, 21:14:06@tihich, тва да знаеш е твоят човекErebus написа: 24.06.2024, 20:11:06Мен много ме е яд, че се доверих на търговеца (че не е нещо уау) и не поръчах DCC. При мен на по-разбитите пътища си друса (със спортно окачване).
За АСС в БГ наистина е малко използваемо, евентуално в задръстване. Но пък преди няколко дни изминах над 500 км в гръцко с включен АСС. Или не съм попаднал, или е по-рядко срещано на магистралата да има хора каращи с 80, после с 60 и след това с 200..Моята е такава, може да се разберем да тестваш.smoke написа: 24.06.2024, 19:48:12 Интересно би ми било да направя кръгче със стандартна О4 без DCC, за да сравня
Side assista наистина е много полезно нещо. Според мен трябва да е must за всички коли. Но май сега е в някви скъпи пакети.![]()
В интерес на истината скоро сложих Bilstein B6 от Passat Alltrack и нещата са по-добре. Като ми остане малко време ще опиша по-подробно, но тези амортисьори има защо да са толкова хвалени. Потресаващо добри са, ВЪПРЕКИ, че работят с тия умрели пружини. Може и пружините да ги сменя в някакъв момент, но ще търся такива със същата височина и може би една идея по-стегнати.
-
Манев
- Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TDI-CR 6M
Пакет "Лоши пътища" са едни защитни пластмаси и нямат нищо общо с возията или просвета.
Идеята е ако хвърчат камъчета да защитят окачването и шасито.