DSG и неговата правилна експлоатация.

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
tteodoshev

Шкода Новак

Мнение от tteodoshev »

Забравих да допълня , предавките нагоре ги сменя плавно и няма никакви 'ритници' , същото е надолу от 7ма до 4та , проблема е само от 4та надолу.... [smilie=fool.gif]
Аватар
Us3rnam3d

Škoda Фен²

Гараж: Octavia III 2.0 TDI 184 DSG 4x4 '18 L&K

Мнение от Us3rnam3d »

А 1-2-3 как ги сменя? Рита ли? Принципно нищо не трябва да се чува
Octavia III 2.0 TDI 184 DSG 4x4 '18 L&K
tteodoshev

Шкода Новак

Мнение от tteodoshev »

Не , няма ритане, мазно и плавно ги сменя нагоре скоросите.
Аватар
Us3rnam3d

Škoda Фен²

Гараж: Octavia III 2.0 TDI 184 DSG 4x4 '18 L&K

Мнение от Us3rnam3d »

Карай и не я мисли [smilie=sarcastic.gif]
Octavia III 2.0 TDI 184 DSG 4x4 '18 L&K
tteodoshev

Шкода Новак

Мнение от tteodoshev »

Честно да си призня в началото и аз така си виках ама все повече взе да ми бърка там дето сълнце не прониква. Нчкой тук не се ли е сблъсквал с нещо подобно при тези кутии?
Аватар
naster

Škoda Фен²

Гараж: Superb III L&K 2.0TDI 140kW DSG7 4x4 MY19
Suzuki V-Strom DL650 XT MY21

Мнение от naster »

https://youtu.be/9xcyOJHUGk0?si=Iu1c6SE5g-Z2xJv7
Още един хубав клип за кутиите. След 7:30 се вижда много хубаво, ако стоите на добре натисната спирачка на D, че въртящият момент на съединител 1 е отрицателен. Въпреки че темата е за разлики между D S М, много ми хареса как се онагледява.
Изображение
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Какво ще рече "отрицателен въртящ момент"? Не съм гледал клипчето, но питам сериозно, че ми е интересно това определение?
Бееееее.....
Аватар
naster

Škoda Фен²

Гараж: Superb III L&K 2.0TDI 140kW DSG7 4x4 MY19
Suzuki V-Strom DL650 XT MY21

Мнение от naster »

Точно това ми привлече вниманието и на мен. Очевидно мерят момента/усилието, което се прехвърля от двг към кутията през сцеплението. Отрицателното аз го тълкувам примерно като хидравлично увличане от циркулиращия флуид, или просто е твърдо кодиран датчика към определени стойности.
Изображение
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

Цецо75 написа: 20.02.2024, 14:09:04 Какво ще рече "отрицателен въртящ момент"? Не съм гледал клипчето, но питам сериозно, че ми е интересно това определение?
Не съм специалист по механика, но предполагам, че става въпрос за следното:

Въртящият момент има посока. Когато двигателят прилага усилие, за да движи колата напред, съединителят предава въртящ момент от двигателя към колелата (положителен въртящ момент). Когато обаче двигателят работи като моторна спирачка, тогава се получава обратното - колелата се опитват да развъртят двигателя, т.е. в съединителя се появява въртящ момент в обратна посока (негативен въртящ момент).

Когато имаме DSG, единият съединител е зацепен, а другият съединител (на другия вал със скорости) е незацепен. (Доколкото зная всъщност нито единият не е напълно зацепен или напълно незацепен, но нека се абстрахираме от това). Зацепеният предава положителен въртящ момент към колелата. В другия съединител, обаче, когато неговият вал е на по-ниска предавка, единият му диск (който е към колелата) се върти с по-високи обороти отколкото диска откъм двигателя. Т.е. там се получава същата ситуация като при моторна спирачка, с тази разлика, че съединителят не е зацепен. Но поради маслената баня, в която са дисковите пакети на съединителите, в незацепения съединител все пак се получава някакво предаване на малък момент от колелата обратно към кутията (т.е. в незацепения съединител се получава негативен въртящ момент). Същото ще се получи и ако при незацепения съединител не е включена никоя предавка. Тогава пак въртящият се диск откъм колелата ще се опитва през маслото да предаде някакъв малък въртящ момент към диска на вала към двигателя (т.е. негативен въртящ момент).
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

smoke написа: 20.02.2024, 15:03:59 в незацепения съединител все пак се получава някакво предаване на малък момент от колелата обратно към кутията (т.е. в незацепения съединител се получава негативен въртящ момент).
Ама беше написал, че колата е в покой. Демек от колелата към мотора, момент няма как да дойде. Не ли?
Бееееее.....
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

Цецо75 написа: 20.02.2024, 15:20:53 Ама беше написал, че колата е в покой. Демек от колелата към мотора, момент няма как да дойде. Не ли?
Не беше такъв въпросът ти. Въпросът ти беше "какво значи отрицателен въртящ момент", а не "откъде и как се появява отрицателен въртящ момент при кола в спряло положение". Второто и на мен ми е интересно и нямам за него отговор.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

smoke, Да де, той въртящия момент е векторна величина и като такава има посока. Т.е. може да се говори за отрицателен. Ама как ще се "обърне" въртящият момент при кола в покой... на това се зачудих.
Бееееее.....
peyopetrishki

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp

Мнение от peyopetrishki »

Ама то няма положителни и отрицателни посоки [smilie=sarcastic.gif]
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Условно говорим. Има вектори.
Бееееее.....
DMateev

Шкода Новак

Гараж: Skoda Octavia 4, 2.0 TSI, 4x4;
Skoda Octavia 3, 1.4 TSI

Мнение от DMateev »

Привет бърз въпрос,

Карам Skoda Octavia 4 2.0 TSI 4x4 DSG DQ 381 доколкото разбирам от темата. При паркиране директно гася автомобила, това грешно и вредно ли е? Да поясня, че го правя при напълно спрял автомобил. Старт/Стоп не го гася, та обикновено тогава даже двигателя се е спрял от тази система.
Преди да изчета темата не се бях замислял, защото при гасене на автомобила той автоматично минава на P и вдига ръчната /глезотиите на модерния свят/. Не съм наясно в какъв ред ги извършва тези действия.

Уж, изчетох цялата тема, не видях някой да прави подобна простотия или поне не си признава.
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”