Кодиак 2 - воланът стои накриво

Всичко за второ поколение SUV Kodiaq
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Bear

Шкода Новак

Мнение от Bear »

Да докладвам резултат. Накратко, причината за волана е в лошата геометрия, не е от гумите (поне тяхното влияние в моя случай, според мен е пренебрежимо малко). След три опита/реглажа в ЕТ нещата се оправиха съществено. Остана един лек наклон във волана наляво - градус, градус и половина може би, понякога, но него бих го отдал вече на субективизъм, вираж на пътя и т.н.
Относно гумите - кривички си бяха. Смених ги с нови bridgestone turanza 6. Няма вече вибрации. Но, нещата с волана са си същите - една идейка (градус, градус и нещо, понякога, най-вече при по-високи скорости, при по-ниски няма проблеми).
Ей така за мое успокоение (че с ЕТ много бях насъбрал), отидох при моя приятел за реглажи - на друго място работи, ръцете му златни. Провери геометрията, действително добре е направен реглажа - най-накрая! Неговото предположение за остатъчния наклон на волана е в шарката на гумите - и двата модела гуми са асиметрични, със страна за монтиране /outside/. Възможно е, на теория, това да влияе върху сцеплението и от там нещо да се лъже системата. Но не съм мн сигурен, повечето ми гуми на автомобили са били асиметрични, и да е имало нещо едва доловимо, чак такова чудо не съм имал. Ще видим занапред как е. След едно отъркалване, ротация и няколко хиляди км би следвало нещата да изчезнат съвсем. Те и тампони ще слегнат до тогава, но както и да е [smilie=sarcastic.gif] .. Пък и наесен ако взема едни нови зимни - да кажем с посока на въртене, ще видим дали ще има разлика.
Туй-то. Търкалям си я и си свиркам. Повече не се занимавам.
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До @Bear - Ако ТИ се занимава, сложи за ден-два сегашните гуми нарочно наобратно и ще се докаже/опровергае теорията със значението на шарката [smilie=pardon.gif]
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Аватар
krachunov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Мнение от krachunov »

Не съм с кодияк, с карок съм но имах сходна "драма" с волана.
Още откакто взех колата волана седеше ЛЕко на една страна. Не е биело не е носело. Но волана седеш крив. Уж правиха реглаж в ЕТ резултат нулев. След това понеже бях на път в Сливен правих... и там спорен резултат.
То наистина е малко но много ме дразнеше. И така карах си свикнах. [smilie=pardon.gif]
И понеже наскоро завъртях на диагонал гумите, викам дай да направя и реглаж. Вчера въртях по задачи и се бухнах във вианор в друбжба (вианор ли е мото експерт ли е. уеиза го даде вианор, на место пишеше мотоексепрт.)
Та човека направи реглаж отпред отзад и вече волана си е идеално центриран.
Един приятел ми вика ти си измисляш. Точно в този момент човека излиза и вика седеше леко на ляво нали. Викам ДА.
Та според мен в Ет правят реглаж ама волана го завърта 5 за 4 не гледа дали е центриран.
Цецо75 написа: 29.04.2026, 16:28:13 Отделно, че двуспицовия волан е толкова грозен (лично мнение), особено когато не е с емблема, а с надпис - че нищо чудно и да дава илюзия за кривотия...
абе не е илюзия. Някои хора имат нещо сбъркано и ги дразни и най - малкото отклонение.
Един приятел както казах нон стоп ми обясняваше че съм сбъркан.
Taratajki написа: 27.05.2026, 23:16:09 С'а, аз разбирам, нова кола, в гаранция, у, а.... Ама нервите са си нерви. Що не идеш до някой читав сервиз за реглаж на предницата, ще дадеш някой евро лев, ма па ако се оправи.... и бирата е с пари 😉 Аз принципно нямам сериозни оплаквания от Еуратек, ама имат тенденция да са пълни гъзове понякога [smilie=pardon.gif]
200% подкрепям
Bear

Шкода Новак

Мнение от Bear »

krachunov написа: 07.07.2026, 16:42:35 Та според мен в Ет правят реглаж ама волана го завърта 5 за 4 не гледа дали е центриран.
Воланът там с нивелир го правят и пак ти го връщат крив! Проблемът при мен не е в центирането на волана, а в монтажните ъгли. Теглене реално си имаше, след като трябваше непрекъснато да правя корекции докато карам. Дори да е в норма сходимостта, има и други ъгли, като trust angle, изместване - setback на задна спрямо предна ос, което би могло леко да насочва повече на една страна дадена ос и/или пък и на двете оси, освен че понякога те не се и регулират (не знам на Кодиака дали подлежат на реглаж). Плюс това също биха могли да повлияят, макар и малко, различни стойности на сходимостта от двете страни, дори и да са в норма. Но задапаратното устройство не винаги ги съобразява всички тези неща, за да знае какво точно да направи. Ако гледаш просто сходимостта да е в зелено, това най-често е половин решение, колкото да не износваш гуми. Нещо подобно правят и в завода-производител. За около минутка и хоп-готово... Един път уцелват, три пъти не. А може и някое си пиянде "Бай Франтишек, Иречек" или де да знам кой, дето на трезво ги е гледал нещата, да ни се е паднал на смяна у завода, га са ни излезнали нашите бройки [smilie=sarcastic.gif]
По принцип тая работа просто не е за всеки. Изисква се желание, съобразителност, търпение, прецизност и задължително пътен тест след процедурата. Няма логика един път да ми направят реглаж за петнадесет минути, да ми хвърлят ключовете и да твърдят, че всичко са направили, а колата да продължава да си стои все по същия начин, после да направя "панаир" за същото нещо, те да повторят и потретят същата процедура, тоя път да вземе да се оправи, макар и със старите гуми, и после някой да ми каже, че не е от реглажа... И пак да повторя, при мен не беше много малко - около, между 7 и 10 градуса.
Публикувай отговор

Обратно към “Kodiaq 2”