Въпроси от нов/бъдещ собственик

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Stoyanov

Škoda Фен²

Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.

Мнение от Stoyanov »

Аз имам много малко опит с моя и честно казано се изненадвам, че масово е нехаресвана опция.
Със сигурност е спънат в някои ситуации, но поне аз май доста бързо му свикнах на моя, или поне така го усещам и не ми прави проблеми или да ме нервира.
Аз противно на повечето исках да ми гаси колата [smilie=pleasantry.gif] Но много лесно и непрекъснато ми се включваше и затова по-скоро наобратно подходих.
Като неволно шавна волана дори леко да го докосна - двигателя се пали и повече не гасне докато не тръгна и не спра пак.
Като отпусна спирачката същото се случва - двигателя се пали и повече не гасне докато не тръгна и спра пак.
Съответно обратния начин на експлоатация пък му пречи да гасне. Като съм се изнесъл на кръстовище и спирам не спирам директно до пълен стоп ами преди да спре колата отпускам спирачката тип да пълзи колата. Не съм сигурен дори какво точно правя, но след като 2-3 пъти ми изгасна колата на такива места някак се научих да го контролирам и да не ме дразни.
Ще се радвам някой да сподели как да го изгася принудително, като неволно съм го запалил на светофар ако има такава опция. [smilie=pleasantry.gif]
Другото - при нормален светофар въобще не усещам лаг-а за палене. Обикновено съм свикнал като видя, че колите пред мен тръгват и наближава моя ред, да тръгвам вече напред към тоя пред мен докато той още не е тръгнал. Сега е същото просто пускам една идея по-рано спирачката. Съответно на светофар не ми променя тайминга.
Изображение
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Страшно лайно е тоя аутостоп на колите след 2021. Нагласен е отвратително, гасне точно в критични моменти насред кръстовището. Гасне ми като паркирам пред блока. Абе ЛАЙНО с главни букви.
Бееееее.....
Аватар
n_ivanov

Škoda Фен²

Гараж: > Skoda Superb 3 | L&K | 1.8 TSI - 180 к.с. | DSG 7 DQ200
> ex. Mercedes B-class | 180 CDI - 109 к.с. | manual

Мнение от n_ivanov »

И на мен ми беше много тегаво в началото с този старт/стоп, докато си изградя нявика да го изключвам ми отне поне 4-5 дена интензивно градско шофиране. Сега вече си ми е рутина - първо старт бутона, после изключвам старт/стоп системата и накрая "хакам" на D и потеглям. Дори на скоро се наложи да шофирам старта кола и толкова съм свикнал вече с Шкодилака, че като се качих там, тръгнах да търся старт бутона, а след това и да изключвам старт/стоп-а [smilie=pardon.gif]

Относно запаметяването на режимите за шофиране, явно нулира при фейслифтовите модели, защото при мен си помни последният режим на който съм бил. Единствено при зададен индивидуален режим, при всяко палене ми стартира DSG-то в режим "Normal", при настроен спортен режим на кутията - всичко друго си е както съм си го настроил. Но и с това вече свикнах и при потегляне винаги чуквам лоста още веднъж към мен, за да вкара кутята в спортен режим.
Аватар
dotamaster

Škoda Фен

Гараж: Superb 3 2.0TSI 4x4 2018

Мнение от dotamaster »

Цецо75 написа: 13.02.2024, 16:57:15 Страшно лайно е тоя аутостоп на колите след 2021. Нагласен е отвратително, гасне точно в критични моменти насред кръстовището. Гасне ми като паркирам пред блока. Абе ЛАЙНО с главни букви.
Напълно съгласен! На няколко служебни коли го изключвах веднага щом се качвах. След като взех и лична кола, която го имаше като "екстра", неговото деактивиране беше първото "персонализиране", което направих (още веднъж благодарности на @JORDITO).
ABBC3_OFFTOPIC
gbuyukliev написа: 12.02.2024, 00:08:52 Аз сега сменям марката и май ще ми се реве докато свикна да ми е тясно...
Ти май отиваше на BMW - поправи ме, ако греша, но тогава ще си малко така:
Изображение
Нищо лично, не се сдържах :D
[Everybody lies]
Аватар
lys

Škoda Фен

Гараж: Subaru Forester SG 2.5 XT 230hp Stage 2
Superb III L&K Combi 2.0 TSI 280HP Y24

Мнение от lys »

Привет и от мен с първи коментар в групата! Смятах да отворя тема, но се оказа, че тази има много повече информация от тази, която търсех :)

Утре отивам на тест драйв и ще поръчвам (или по-скоро ще си купувам) вече пуснати за поръчка с намаление, последни бройки (до колкото разбрах, преди да пуснат Супърб 4) Супърб Скаут.

Дълго време се лутах и чудех между следните неща:
1. L&K vs Scout
2. TDI 2.0 200 к.с. vs TSI 2.0 280 к.с.

Е вече направих избора - Scout - 2.0 TSI 280 к.с. - тъй като прочетох, че е вече с EA888 evo4, уж доста подобрен и с доста изчистени проблеми от предходните генерации на EA888. Да не говорим, че не навъртам повече от 10-12К годишно и след доста четене из форума, бързо се отказах от дизела.

Защо Скаут - Ами първо, до сега карам Субару Форестър 2005 2.5 турбо и със съпругата ми обичаме да къмпингуваме и да прекарваме време сред природата, но пък вече не ми се кара компактен СУВ или СУВ а Скаута някак ми допадна като алтернатива. И второ, в България за съжаление пътищата някак не ми отговарят особено на визията и лукса на L&K макар, че дълго време точех лиги точно по него и за малко да избера именно L&K.

Скаута е натупан доволно с екстри, които се доближават до L&K, но все пак има няколко неща, за които просто ще трябва да направя компромис.

1. Не съм фен на дигиталното табло, малко съм консервативен в това отношение и бих се радвал повече на аналоговото с малкия дисплей по средата.
2. Няма DCC, но пък от друга страна не съм агресивен шофьор. Предимно си возя семейството и се наслаждавам на пътя, с редки мачкания на газта на правото.
3. Напълно излишни за мен:
- Виртуален педал и електрическо отваряне и затваряне на капака на багажното
отделение – 379 ЛЕВА
- 2 спицов мулти волан с подгряване, за DSG – 485 ЛЕВА
- Навигационна система AMUNDSEN с цветен тъч-скрийн дисплей – 802 ЛЕВА
- Фарове за мъгла с функция CORNER – 246 ЛЕВА
- Travel Assist High (Side Assist, ACC, traffiс sign recogn., Park&LaneAssist + adapt
guidance, DQ + Emergancy Assist) + дигитално табло – 3 859 ЛЕВА - От всичко това бих добавил задължително само ACC + Blind spot

Които можех да си спестя като разход, но пък нали намалението на основната цена компенсира доволно.

Също като колегите, съм се засилил вместо лизинг, да действам с потребителски, макар че видях нещо от рода на 4.2% лихва а на мене днес ми предложиха с 5.2% в ДСК, като техен клиент. И то това беше преференциална оферта. 1% е голяма разлика, не съм прочел всички отговори по темата, но утре ще поразгледам да видя, дали някой е писал - кой в коя банка за да се ориентирам.

Ами това е от мен, благодаря на всички за темата, доста ми е полезна. Утре ще действам и ще се похваля ако задвижа нещата с поръчката. Супърбчетата се очакват да пристигнат Март / Април, което е доста вълнуващо, няма и 2 месеца и може би ще се сдобия с един :)
Единствената константа в живота е промяната.
Аватар
lys

Škoda Фен

Мнение от lys »

gbuyukliev написа: 14.02.2024, 23:49:27 DCC не е за агресивни шофьори, а за повече комфорт в града и на магистрала, както и по-стегнато окачване при пътища с повече завои, за да не повърне някой в колата от мекото стандартно окачване на Супърба. За мен заедно с прогресивното управление са двете задължителни екстри на тази кола, но ако само това има налично защо пък не - прецени си. Много ми е странно на този мотор във високо изпълнение да липсва нещо толкова важно.

Колата няма ли матрични фарове, че фаровете за мъгла са отделна опция? Ако няма, то това е огромен червен флаг за мен откъм конфигурация.
Привет, @gbuyukliev! Четох аз доста позитивни отзиви за DCC, но както казах, Скаута повече ми допада, като практичност и като стил. Л&К си го има като база...

Матричните фарове на Скаут също са част от базовото оборудване, но фарове за мъгла CORNER не са. Колата смятам да си я остава за поне 7-8 години, живот и здраве. Колкото до DCC и комфорта, до сега съм карал такива варели, че сигурно дори и без него, ще ми е супер окачването ;)

Също се чудя за тапицерията от обърната кожа / кожа – Alcantara - колко е добра. Като цяло бих взел кожа, но тези бройки Скаут - нямат.

За кредита, проверих набързо в сайта на ОББ и нямаше нищо относно промоции за 4.15% Но в края на краищата вече съм си намерил и застраховки с около 20% по-ниско от това, което предлагат ЕТ. Отделно, ще си спестя таксата от 1200лв. за "заявка на лизинг", така че ще действам почти 100% с потребителски. Да не споменавам и това, че потребителския ще мога да погасявам без наказателна такса от ден първи :) Така може да я изплатя живот и здраве доста по-скоро от 5г.

Единствено се чудя... ако в момента нямам пълната сума, ЕТ имат ли нещо от рода на "капаро" за запазване на даден автомобил, до пристигането му и превод на пълната сума?
Аватар
naster

Škoda Фен²

Гараж: Superb III L&K 2.0TDI 140kW DSG7 4x4 MY19
Suzuki V-Strom DL650 XT MY21

Мнение от naster »

@lys, Направете задължително тест на Superb Scout без DCC - много оплаквания в английския форум за люлеене по лоши пътища и голям дискомфорт. Отдават го на повишения с 1,5см просвет. Аз нямам такива оплаквания с L&K DCC.
Am driving a 2021 Superb Scout 2.0 TSI without DCC suspension.
I am having a horrible issue with the comfort of the car. The suspension is jiggling all over the road imperfections and there is enourmous LEAN when accelerating or breaking. Its soo disturbing that all of the passengers wife, kids and any other peoples that are sitting in the car. I guess the problem is that the car is with Rought Road suspenion with increased height with 1.5cm over the normal Superb (again without DCC because the DCCC ones are lowered). Even the tiny road imperfections, stones, chips are feeling inside the cabin. it is very strange because on the nice roads the car drives OK and its sitting very well. It has somekind of floatty feeling but in the second that there are even a small bumps the suspenions cannot settle down. The bad feeling increase when there are successive bumps in the road.
Plus that - there are always some kind of creaking and squeezing sound coming from the suspenion over the bumps.
https://www.briskoda.net/forums/topic/5 ... uspension/
Последно промяна от naster на 15.02.2024, 07:36:02, променено общо 1 път.
Изображение
Аватар
naster

Škoda Фен²

Мнение от naster »

Stoyanov написа: 13.02.2024, 15:25:53 Ще се радвам някой да сподели как да го изгася принудително, като неволно съм го запалил на светофар ако има такава опция.
Много е просто - натискам 2 пъти старт-стоп до скоростния лост и пак гасне. Аз също ѝ се кефя в повечето случаи - карам такава система от 2011 на ръчка. Доказано е, че спрямо гасене и палене пести гориво/емисии, ако всяко гасене е с интервал поне 7 секунди. Толкова бил еквивалента изхабено гориво за запалване, демек спестено от празен ход. Много яко правило, което ми помага умно да я деактивиран, когато е очевидно, че ще има пълзене. Ауто-Холд допълва комфорта да не държа спирачка.
Изображение
Аватар
skertin

Škoda Фен

Гараж: 1. Skoda Superb III facelift, 2.0 TSI, 190 к.с.
2. Hyundai Kona Hybrid, 1.6 GDI

Мнение от skertin »

lys написа: 15.02.2024, 00:22:50 ЕТ имат ли нещо от рода на "капаро" за запазване на даден автомобил, до пристигането му и превод на пълната сума?
Привет и добре дошъл :) При поръчка на колата се заплаща капаро от 10% от крайната сума, при пристигането на автомобила се заплаща останалото. И според мен DCC и матричните фарове са си must при тази кола. Също така виртуалният педал е изключително удобен и работи добре, не съжалявам, че го добавих
По-добре да те мислят за глупак, отколкото да си отвориш устата и да разсееш всички съмнения!
Аватар
lys

Škoda Фен

Мнение от lys »

naster написа: 15.02.2024, 06:36:17 Am driving a 2021 Superb Scout 2.0 TSI without DCC suspension.
I am having a horrible issue with the comfort of the car. The suspension is jiggling all over the road imperfections and there is enourmous LEAN when accelerating or breaking
Благодаря за отбраната връзка @naster! Товааа ми звучи супер абсурдно. Параход за 100К и да се държи на пътя като желе... Все едно е с изтървали амортисьори? Инженерите от шкода или пасат трева или този е тип "принцесата и граховото зърно". Не ми се струва изобщо за нормално, обикновеното окачване да e "пълен боклук". Тогава защо изобщо го слагат? Защо не се продават всички големи шкоди с DCC? Ако ще повръщат хората в купето от "желе" ефекта.

Както каза, не съм против DCC, даже го исках като опция, но го няма в произведените бройки Скаут, а съм категоричен, че го предпочитам пред Л&К.

Днес съм на тест драйв на обикновен съпърб, ще ги питам задължително дали е с DCC или без. Дано да е без, за да мога да си направя изводи поне до някъде за окачването без DCC. Ще питам и още един път дали нямат бройки с DCC.
Аватар
naster

Škoda Фен²

Мнение от naster »

За мен беше абсурдно да го чета, затова го споделям тук. Единствената логична причина е голямото междуосие в комбинация с увеличения просвет, без да са сложили по-твърди пружини например… При пасат скаут височината е същата, но междуосието май е по-малко. L&K хич не е ниска също, но колата не се наклонява.

Подозирам, че няма да усетите проблем при стандартното окачване на Супърб без DCC. Бих попитал дали имат евентуално някоя с пакет за лоши пътища. Според мен там се корени проблема - увеличеният просвет умножава ефекта на рамото при по-голямото междуосие на колата, но се усеща само при неравности, когато е стъпила на противоположната от седящия ос. Няма ли вариант да тествате по обява някой скаут без DCC?
Последно промяна от naster на 15.02.2024, 08:30:05, променено общо 1 път.
Изображение
ИзтрЪпнал

Škoda Фен²

Гараж: kamiq style 1.5tsi evo2 6m my23

Мнение от ИзтрЪпнал »

lys написа: 14.02.2024, 23:06:02 предложиха с 5.2% в ДСК, като техен клиент
Отиди, задължително на място в офис, при ОББ и Алианц за потребителските кредити.
Иначе за DCC - добре е и да повозиш някой отзад за впечатления. Отдели и настоявай за повече време на тестовото каране за я усетиш дали е твоята. Също така Скаут е по-висок с 15мм спрямо стандартното окачване. Обърни внимание на колко км е тестовия авромобил. След около 2500км и няколко месеца обикновено поумеква още малко.
RAPTOR_84

Škoda Фен

Мнение от RAPTOR_84 »

lys написа: 15.02.2024, 07:36:48
naster написа: 15.02.2024, 06:36:17 Am driving a 2021 Superb Scout 2.0 TSI without DCC suspension.
I am having a horrible issue with the comfort of the car. The suspension is jiggling all over the road imperfections and there is enourmous LEAN when accelerating or breaking
Благодаря за отбраната връзка @naster! Товааа ми звучи супер абсурдно. Параход за 100К и да се държи на пътя като желе... Все едно е с изтървали амортисьори? Инженерите от шкода или пасат трева или този е тип "принцесата и граховото зърно". Не ми се струва изобщо за нормално, обикновеното окачване да e "пълен боклук". Тогава защо изобщо го слагат? Защо не се продават всички големи шкоди с DCC? Ако ще повръщат хората в купето от "желе" ефекта.

Както каза, не съм против DCC, даже го исках като опция, но го няма в произведените бройки Скаут, а съм категоричен, че го предпочитам пред Л&К.

Днес съм на тест драйв на обикновен съпърб, ще ги питам задължително дали е с DCC или без. Дано да е без, за да мога да си направя изводи поне до някъде за окачването без DCC. Ще питам и още един път дали нямат бройки с DCC.
Правих тест драйв на Superb с DCC и Кодиак без DCC.
Дилъра ми каза да мина през улица дето беше в ремонт с дупки и неравности да видя разликата в окачването на двата автомобила
Кодиака без DCC беше супер за моите разбирания на скорост ,на завои през дупки.Вдигнах на магистрала 150-170км и беше доста стегнат с отлични спирачки.
Минaх трасето със Superb-a .Не можах да повярвам че с такъв шлеп усещах всички неравности на пътя.
На скорост от 150-170км на магистрала колата се люлееше ненормално като лодка и лично за мен беше опасна за шофиране.Най вероятно грешката беше в мен че не погледнах на какъв режим е била-най вероятно на comfort или normal.Superb-a беше Lauren&Klement.
В крайна сметка мой приятел-механик ме посъветва да не слагам DCC щото след 50К правили проблеми а смяната им струва скъпо.
Като се замислих кола с 200к.с не е спортен автомобил за да има нужда от DCC.То и без това над 120км е доста тромав.
Поръчах си KODIAQ SPORTLINE без DCC.
В Събота ще ходя да си го взема от Шкода .
Аватар
naster

Škoda Фен²

Мнение от naster »

Kodiak и Superb са несравними автомобили, и като център на тежестта, и като размер на гумите, камо ли да се прави адекватно сравнение с или без динамичен контрол на шасито. В няколко страни съм карал Супърба по магистрала и не съм усетил да се усеща опасна. Шофирам изключително в 90% в режим комфорт. По паветата на бул. Цар Борис също се държи много комфортно.
Изображение
RAPTOR_84

Škoda Фен

Мнение от RAPTOR_84 »

Само споделих впечатленията си от Тест драйв на Superb и Kodiaq.Незнам каква беше причината за люлеенето при по-висока скорост,но не е нормално за този клас автомобил.Усещането на всяка дупка също няма да я коментирам.
Дори ускорението от място на Superb беше по бавно в сравнение с Koiaq,а моторите им бяха еднакви 2.0 TDI-200к.с.
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”