DPF принцип на работа

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
vankata82

Шкода Новак

DPF принцип на работа

Мнение от vankata82 »

Да, явно има значение как се кара, но чак сега мога да си направя някаква равносметка. Когато купувх колата изобщо не съм знаел за какво става въпрос.
vankata82

Шкода Новак

DPF принцип на работа

Мнение от vankata82 »

ТТодоров, сигурно за 22к е вдигнал повече порценти, аз съм навъртял толкова общо, но я следя с програмката от около 5-6к км.
vankata82

Шкода Новак

DPF принцип на работа

Мнение от vankata82 »

vankata82 написа:ТТодоров, сигурно за 22к е вдигнал повече проценти, аз съм навъртял толкова общо, но я следя с програмката от около 5-6к км.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Günter Service - гаражът на Сами! - Варна

Мнение от Цецо75 »

За ВАГ филтъра определено не струва 10 бона.

А и може да се почисти, може да се рециклира.

Едни 1000-2000лв. ще го оправят. Ама нали сме в БГ... Колко да струва чистата съвест?
Бееееее.....
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1

Мнение от Rangel »

Цецо75 написа: 02.09.2018, 20:36:07 За ВАГ филтъра определено не струва 10 бона.

Едни 1000-2000лв. ще го оправят. Ама нали сме в БГ... Колко да струва чистата съвест?
Като цяло съм съгласен, че трябва да се купи. Предишната ми кола беше Лансър 2.0 DI-D 2008г. Купихме го чисто нов, от 10к км почнаха проблемите с DPF, дадох доста над 1000лв, за да го накарам да работи ок, просто не. Светваше нон стоп и нямаше оправяне, ясно ми е, че нафтата беше проблем, както и глупавата система...
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

DPF принцип на работа

Мнение от bega4kata »

По проблема с колегата, оказа се, че не грешка за филтъра е имало, а за агр-а. А относно премахването на филтрите и катализаторите, правил съм го много пъти, но съм против да се махат. Но аз ако не го махна, ще отиде човека който си го е наумил това да го направи, при друг и той ще го махне. Доброволно си тровим децата. Аз лично и на двете си коли си имам каквото трябва. На Шкодата дори два пъти купувах спортни катализатори, Тигуана си е с дпф-а и кат-ра. Имам си дори резервен дпф. Защото има мит, че много се задръстват необратимо. Задръстват се обаче, най-вече, когато автомобила има проблем. С дюзите основно. Иначе няма грижи с дпф-а.
Но и дпф-а и дюзите са му много скъпи на Българина.
Трябва строг контрол. Спират те от движение и солена глоба и на комисия преди пускане пак в движение. Иначе сами си се тровим. Децата ни също.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Гараж: FreakOBoost

Мнение от The Hooligan »

Така е, ако има истински контрол в ГТП пунктовете, няма да има толкова кенефи по улиците. Толкова е лесно, но не става...
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
Аватар
skauta

Škoda Фен²

Гараж: Шкода Октавия Скаут 2 CR TDI
Шкода Фабия 1 TDI

Мнение от skauta »

Цецо75 написа: 02.09.2018, 20:36:07 За ВАГ филтъра определено не струва 10 бона.

Преди да махна моя DPF се обадих в ЕТ да питам, колко струва туй нещо и обадиха цена 9000лв нов, рециклиран в Германия 4500 [smilie=pardon.gif]
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

ЕТ е последното място където ще питам за нещо такова, доматите все още не ги ям с колците...

Рециклираните от Германия излизат с една нула надолу при мойте търсения, но е факт, че не съм купувал за да съм сигурен. Но не виждам какво да му струва толкова, рециклирането е всъщност чистене с химикали.

Аз моя съм решил да го почистя първо пък ще видим. Ако се стигне до махане, ще махна колата.
Бееееее.....
Аватар
skauta

Škoda Фен²

Шкода Фабия 1 TDI

Мнение от skauta »

Понеже не съм специалист и не съм много наясно с функцията ми е интересно, кво толкова чисти това това нещо след като започне да прави регенерации и пуши, като парен локомотив, особено с тоя новия софтуер, къде го слагат и масово хората са недоволни, ами то е постоянно в някакви регенерации с него, обаче чисти, а стига бе. Хайде специалистите да обяснят на простолюдието, като мен, та да ми стане ясно? Знам, че това е процес на ИЗГАРЯНЕ на твърдите частици и то при завършена регенерация, ама самия процес не отделя ли газове, които според мен са още по-вредни, ама те са приемливи и си някак в еконормата. Пак ви казвам, това което го има, като обяснение в нета, аз не го приемам, ако може някои по логично обяснение да ми даде, ще си помисля, иначе за момента съм доста скептичен за функцията му. Лично мнение.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Аз не съм спец, имам някакви теории по въпроса, но неща да спамим темата на Сами. Ще пиша в другата за филтрите по-късно днес.

viewtopic.php?f=47&t=592&p=99938#p99938
Бееееее.....
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

DPF принцип на работа

Мнение от Цецо75 »

Може ли да помоля модераторите да извадят темата от раздела за Октавия, защото и други сме оборудвани с тая модерна екстра, а така се губи и трудно се намира. Нещо в сервизи и майстори, помощ или там където преценят, че периодично изкачат въпроси.
Бееееее.....
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

DPF принцип на работа

Мнение от Цецо75 »

skauta написа: 03.09.2018, 00:18:40 Понеже не съм специалист и не съм много наясно с функцията ми е интересно, кво толкова чисти това това нещо след като започне да прави регенерации и пуши, като парен локомотив, особено с тоя новия софтуер, къде го слагат и масово хората са недоволни, ами то е постоянно в някакви регенерации с него, обаче чисти, а стига бе. Хайде специалистите да обяснят на простолюдието, като мен, та да ми стане ясно? Знам, че това е процес на ИЗГАРЯНЕ на твърдите частици и то при завършена регенерация, ама самия процес не отделя ли газове, които според мен са още по-вредни, ама те са приемливи и си някак в еконормата. Пак ви казвам, това което го има, като обяснение в нета, аз не го приемам, ако може някои по логично обяснение да ми даде, ще си помисля, иначе за момента съм доста скептичен за функцията му. Лично мнение.
Идеята е да се редуцират ФПР (финни прахови частици), които при дизела изобилстват предвид саждите отделяни при горенето. Активните филтри натрупват саждите в себе си. В даден момент трябва да ги разкарат естествено. Това става с регенерацията. За да се изгорят саждите е нужна висока температура. Такава във филтъра при нормални условия няма как да се достигне. Затова по време на регенерация се прави допълнително впръскване на гориво, което не се възпламенява в цилиндъра, а се изхвърля към генерацията и се възпламенява там. По тои начин се загрява филтъра до 700+ градуса и се изгарят саждите. Това са белите пушеци бълвани по време на регенерация. Те (поне на теория) би следвало да съдържат доста по малко ФПР, поне цвета е друг ;)

Цялата тая галимация има няколко вредни за колата ефекта - пече се турбото, харчи излишно нафта, вкарва нафта в маслото. Екологията иска жертви.

Лично според мен филтъра помага много. Не ми правеше впечатление, докато не подкарах такъв дизел. На братото аудито е с катализатор, но без филтър, е разликата е покъртитална. Зад аудито - вони!

Тук някъде трябва да намесим и Adblue, мойта кола няма такова, но на прима виста бих заложил, че е нещо улесняващо горенето на саждите. Твърди се, че и разните добавки на ксенум и бардал би следвало да помагат за това, реципрочно да намалят натоварването от регенерациите.

За мен лично идеята с филтъра е добра, а и явно работеща след като всички модерни камиони и автобуси я имат. Има си и негативи за собственика - факт.

Има и пасивни филтри, ползват се при други марки, но там как става магията - незнам.
Бееееее.....
Аватар
skauta

Škoda Фен²

Шкода Фабия 1 TDI

DPF принцип на работа

Мнение от skauta »

Цецо, не ми казваш нещо повече от това, което и аз знам, но пак ще повторя, изгаряне без отделяне на вредни емисии няма как да стане, а относно моята, тия бели пушеци, аз и това го нямам, нямам никакъв дим, зареждам само от скъпите горива с добавки,които способстват за доброто изгаряне на горивото и това има значение в случая, за миризмите съм нямал проблем, вероятно не са големи, защото въобще не съм им обръщал внимание. Тая вафлена история дето струва една камара пари, щото това представлява DPF филтъра и тия новите за бензина дето ги измислиха, е за мен едно легално замазване на положението с цел все още ДВГ да не се бракуват, може да има някакви намаления на вредите, но те не са чак толкова, колкото се изтъкват, ама няма как трябва да се имитира нещо си там, щото половината свят фалира, нали ти е ясно. Затова взимам си семейството, ходим си по планините и на разни девствени места с по-малко хора на чист въздух, когато може. Не инвестирам в някакви заблуждения и да са правя на велик, колко съм екологичен, айде, мерси.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

DPF принцип на работа

Мнение от Цецо75 »

Е гледай сега, аз като прост инженер, вярвам на направеното от други инженери, особенно когато има смислено техническо обяснение.

За мен това е смислен агрегат, малко тъпо е организирана работата му във Шкодата, ама програмисти... толкоз си могат.

Както и да е, никой не мога да насиля да мисли като мен.
Бееееее.....
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”