Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1

Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни и летни гуми)

Мнение от Rangel »

Не пазарувам от тях, но мисля че VIANOR са вносител на NOKIAN.
Аватар
ToYaGa

Škoda Фен

Гараж: Superb III Scout

Мнение от ToYaGa »

Няколко статии за тестове на ADAC за зимни гуми 205/55/16:
https://www.thetirelab.com/adac/winter/2018/205-55-r16/
http://www.tyrereviews.co.uk/Article/20 ... 55-R16.htm

Ако може да им се вярва, в зависимост от моментните цени в сезон, аз бих избрал Goodyear UltraGrip 9, Dunlop Winter Sport 5, Kleber KRISALP HP3 или Vredestein Snowtrac 5 (последните съм ги тествал на въшката - Ситроен Ц3 и съм много доволен).
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До "@SKODILAK, - Препоръчаха ми avtogumi.bg и останах доволен. Цените им са добри и като се уговориш за "DOT" идва това, което са ТИ казали.
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Аватар
Георги Г

Škoda Ентусиаст

Гараж: Superb 3, 2.0 TDI, 190HP

Мнение от Георги Г »

Дайте добра марка среден клас за зимни 13ки. Ескимото са спрели да го произвеждат и се чудя сега. Като разглеждам по сайтовете съм се спрял на fulda kristal montero, barum polaris 5 и debica frigo.
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Мнение от Rangel »

Дебика: най-скапаната зимна гума евър!
Барума е бомба.
Аватар
Вероломния Кръчмар

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 PF Vision+ 1.4 TSI - Victoria
Обратна връзка:

Мнение от Вероломния Кръчмар »

Първите ми зимни гуми на предишната ни Шкода, Октавия 1, бяха Debica Navigator, току що излелзи като модел, сезон 2008/2009.
Водят се всесезонни, но съм ги ползвал само и единствено за зимни, много бях доволен, правили сме изпълнения на Витошко лале, на заледено, в преспите, по баирите, отлично представяне.
Доколкото виждам, почти еднаква е шарката на Навигатора и Фригото, разликата е във формата на грайфера и сигурно в сместта.
Приятеля ми и колега Шкодаджия, който ми ги препоръча, беше с Debica Фриго и след като обухме нашата кола с Навигатор-а и той я покара няколко пъти до Витоша и до Берковица, казваше, че за само за сняг предпочита неговите, но за сняг и мокро през зимата би си сложил като моите.

След това минах на зимни Барум Поларис 5 - интересно е как на мокро при скорост над 80км/ч. изхвърля водата на 90 градуса настрани спрямо гумата. Имат специфичен звук на мокро, не е дразнещ.
Също много доволен, подарих ги на тъста, когато сдадох Октавията като част от апортната вноска за Топазената кокона.

Поздрави.
Последно промяна от Вероломния Кръчмар на 17.09.2019, 12:35:48, променено общо 1 път.
ТТодоров "Гестапото" - Следвай 11-тата Божа заповед, момче. Тя гласи "Ни съ пръй!"

Stuci - Калпазани има при всяка марка, ама такива изтърбушеняци като нас, дет' ядем боб в подземията - НЯМА !!!
Аватар
SKODILAK

Škoda Фен²

Гараж: O1

Мнение от SKODILAK »

Георги Г написа: 17.09.2019, 12:10:10 Дайте добра марка среден клас за зимни 13ки. Ескимото са спрели да го произвеждат и се чудя сега. Като разглеждам по сайтовете съм се спрял на fulda kristal montero, barum polaris 5 и debica frigo.
На пунтото бях с 14-ки и си взех 4 бр нови NEXEN WINGUARD SNOWG WH2 .В снега копа като снегорин !
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Мнение от Rangel »

@Вероломния Кръчмар, Ице с уважение към теб, ама по-дървена гума от Фригото не съм срещал. Правиш и 10 сезона и грайфера не е мръднал! Всичко друго е по-добро :).
Аватар
Вероломния Кръчмар

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 PF Vision+ 1.4 TSI - Victoria
Обратна връзка:

Мнение от Вероломния Кръчмар »

Аз ползвах Навигатор на Дебица, от него имам впечатления и бях доволен. Зимна гума на 5-та година се сменя, правило ми е, пък ние повече от 1000 км. на месец рядко правим, та и това е от значение - колко ще се търкаля обвивката на джантата. [smilie=sarcastic.gif]

Жорката си решава, ние споделяме кой през какво е минал.
В моя случай говоря за преди 10 години и какво е било наскоро до 2016.

За мен оптималното бюджетно решение в съотношение цена, качество, представяне (проверено) е Барум, няма смисъл да се набиват излишни пари в 13-ки, но споделих и друг производител, на база опита си.

Уважението е взаимно и никога няма да се изчерпи. наздраве
Последно промяна от Вероломния Кръчмар на 17.09.2019, 13:12:55, променено общо 1 път.
ТТодоров "Гестапото" - Следвай 11-тата Божа заповед, момче. Тя гласи "Ни съ пръй!"

Stuci - Калпазани има при всяка марка, ама такива изтърбушеняци като нас, дет' ядем боб в подземията - НЯМА !!!
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Абе то и с гумите стана една... определено има голямо значение къде и в кой батч е произведена гумата. Уж всичко, трябва да е под контрола на марката... ама явно бъркат различни смески. И една година Барума страхотна гума произведна в Германия (примерно), на другата година същия размер, същата шарка, ама произведена в Румъния - пластмасарка... А се изхитриха и вече пишат произведена в EU... де бре? Ами там някъде...

Отделно, че зимните гуми са зимни и "много зимни". Внимавате какво купувате, щото "много зимните" са гадни за каране на сухо и с висока скорост и ако човек не обикаля планините е лишено от смисъл да се мъчи по магистралите с тях.

На мястото на колега аз бих взел Барума. И без това след 3 години всичките спират да са зимни, по-добре да е нещо по бюджетно.
Последно промяна от Цецо75 на 17.09.2019, 13:12:58, променено общо 1 път.
Бееееее.....
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Мнение от Rangel »

[smilie=thank_you2.gif]
Аватар
VALDO

Site Admin

Гараж: Škoda Octavia L&K 1.8TSI DSG
Yamaha Neo's 50 4T
Honda Forza 350
Toyota Corolla 2.0 Hybrid
Honda XL750 Transalp
Обратна връзка:

Мнение от VALDO »

Взимаш всесезонна Continental или Good Year и рахатясваш!
[smilie=music.gif]
Изображение
Аватар
Бай Онзи

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 3 FL, Vision, 184 Hp, 4x4, DSG.

Мнение от Бай Онзи »

VALDO написа: 17.09.2019, 13:32:11 Взимаш всесезонна Continental или Good Year и рахатясваш!
[smilie=fool.gif]
Аватар
Георги Г

Škoda Ентусиаст

Гараж: Superb 3, 2.0 TDI, 190HP

Мнение от Георги Г »

Много ви благодаря момци! [smilie=thank_you2.gif]
Цецо прав си за завода...
За опела взех ts850, произведени в Румъния. Много добри на сняг, но на мокра настилка жужаха гадничко. Ходих по гумаджии, че и на реглаж, че си помислих че имам проблем с колата, но всяка пролет като сложа летните, шумът изчезваше.
Сега съм със същите на Супърба, но произведени във Франция. Ами....перфектни са.

Адаш, те се карат като всесезонни, тъй като баща ми минава 1500-2000 км на година на къси разстояния и няма да успее да съсипе зимните за 4-5 години, а съм предубеден към всесезонните.
@shkodilak, относно твоето питане, румънските ги взех от avtogumi.bg, а френските от gumi7.
Аватар
mariyan

ŠKODA MASTER

Гараж: 2019 Superb Combi 4x4 TDI 190hp 7DSG

Мнение от mariyan »

Какво мислите, дали от 215/55/17 мога да мина на 225/55/17? Това означава, че освен ширината, вдигам малко и височината на балона, което за зимата е ОК, ми се струва. Разликата в диаметъра ще е 10 мм, което е незначителните +1,5%. Ще ми се вдигне с 2,2 км/ч реалната скорост при 150, спрямо отчитаната, но това би ми елиминирало частично разликата, която имам сега, тъй като при около 150 км/ч сега реалната ми (по GPS) е с около 5 км/ч по-ниска. Има ли някакъв проблем, който не отчитам?
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”