Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Радвам се, че успях да се добера до нея, защото и мен ме интересуваше доста дълго време. А относно технологията на защита на метала ще се радвам да ми разясните малко. Доста съм чел в реставраторските теми и има доста различни методи.
Аз също доста съм се ровил в класик форума,но не мисля,че методите са различни.
За себе си разбрах,че най-добре е песъкоструене на напълно оголено купе/без стъкла, калници/.Тази процедура е скъпа и доста трудоемка,но си заслужава.Не знам в Плевен дали съществува такава услуга...
След като я изчистят до метал с песъкоструя се маже и пръска по кухините с преобразовател Вюрт,защото голата ламарина бързо ръждясва.
След това изглежда е най-добре да се наръси с двукомпонентен епоксиден грунд и то на 2-3 ръце.После идва ред на шегрето за отдолу и накрая се пръска по труднодостъпните кухини с консервационен парафин.Всички продукти трябва да са на реномирани производители.
Та,такива изводи направих сам за себе си,но не съм го правил на практика
Имай в предвид,че зимата не е подходящ сезон за тези работи!Най добре е да е топло времето,за да може материалите да изсъхнат в дълбочина,а не само повърхностно,иначе рискуваш да прецакаш делото.
Топъл гараж е решение за зимата,но да е наистина топъл и въпреки това трябва да се дава повече време за съхнене...
С една приказка-да не бързаш с нищо,тогава се постигат истински добри резултати!
п.п.Ако не намериш песъкоструй,ме викай да търкаме с теловете
Ами смятам да почна от идните почивни дни, трябва да подредя гаража и да сваля двигателя, кутията, таблото, да опиша кабелите и да ги извадя.
Относно защитата съм напълно съгласен, но има и много други продукти, който трябва да се ползват. Преди всичко не трябва да забравяме че има за кърпене, което е не малка част от задачата.
Гледах една обява в моя град за стойки http://olx.bg/ad/t-obrazni-stoyki-za-vd ... 3sILw.html и мисля да се възползвам от тях.
п.п. Деси ако тоз уйкенд и на теб ти е почивен, заповядай, ще има чифт ръкавици и за теб
Малък ъпдейт - след като пиша и в другия форум, стария собственик написа историята на колата:
Здравей Колега,
Не се познаваме но по това което виждал вярвам че рапида е попаднал във добри ръце. Не знам колко знаеш за колата (колко ти е казал Оги) ,но радкото при този Рапид е ,че си е червен по рождение и почти не е каран зими. Дефакто е купен от сестрата на един професор във Химическия от някаква скандинавска държава (имаше сервизна книжка) през средата на 90-те ,като той го паркира до орлов мост и практически почти не го кара поне 5 години. После след като го удрят тоз професора го продава на момче от форума ,той го е карал точно една зима и после прави реставрация и боядисване. След това е при Оги доста години без да се кара много ,следва още едно (второ) изкърване и боядисване през 2005-2006.
Няма да се съглася със колегите за трансмисиата ,там точно даде фира последния път когато го карах. От повече от 1 милион километра и много сериозно количество автомобили и бусове дето сам карал никога не са ме оставяли на пътя ,но какво ли не правих не можах да включва на никаква скорост и то при условие че сам имал подобен проблем на 105-цата преди много години но на Рапида във трансмисията вътре има некакви пласмасови неща дето са беха разпаднали. Отделно от трансмисията капеше масло ,та като минимум ревизиа ,смяна на всички пласмаси и най-вече семеринги. Като я свалиш предполагам ще ти направи впечатление че тампона на които се окача откъм прединцата е във сравнително добро състояние ,точно защото колата е на много малко реални километри.
Другия и проблем винаги е бил разкрачването ,над 3 градуса страничен наклон от дясно и над 2 от ляво. Сашо на бригалница и "смени" тампоните от заде и имаше някакво много малко подобрение ,но явно проблема си е че железата са криви и требе да се оправят както е описано във темата тук. Иначе със толкова статичен страничен наклон беше сериозно стабилна във завойте ако човек я кара във стила на старо Порше т.с. знаейки че всеко пускане на газта във завоя е забранено )
Иначе мотора е купен от Миро (Хашек на този форум) ,той е третия чоек дето си взе рапид във тогавашния шкода форум и неговия сребристия Рапид си дойде със този мотор . Не е свалян от Фаворит ,а е купен като резервна част със дредата на 90-те. Когато се пазарихме за мотора ми каза че колектора е от рапид 135 ма немаше кой да пратя да го вземе освен Келеша (TST) и той не е забелязал че 10-те градуса на карбуратора е правено със някакви самоделни подложки. Според мен там имаше вакумен теч и резултата е че колата беднееше ,най-добре 135 колектор някога струваха 150-на лева и ги имаше. Валовете също не е ясно какви са ,трябваше да са 136 ,обаче пак варненската групичка всичко си въртеше щото тогава имаха 3 рапида и не е ясно какво са сложили. Дистрибутора между другото е чисто нов ,струваше колкото половината мотор застояла стока някаква със подменена пружини.
Съединителя като го взех беше преправен да работи със 120-ков ,всичко е разбирасе смено както си требе със Sach. Спирачките също са Sachs ,като сам го карал на Калояново после ме питаха как може да спира толкова зверски
Пожелавам ти усшех със реставряцията и винаги ако имаш некакви въпроси пиши тука. Имам доста спомени със колата все пак и направих 3 морета и 2 обиколко на страната със минимални проблеми. Е разбирасе и други емоции като на това видео
Снимки очаквайте следващия път ако не забравя. Иначе следствие на удара знайни и беззнайни майстори са работили по тази красавица, в резултат на което има три слоя боя и кит, на места дебел до един пръст и отдолу изненада - целия калник е за смяна от пасажерската врата до задната маска.