Подгрев на страничните огледала - нормално ли е?

Компактен хетчбек на Шкода
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Shady

Мнение от Shady »

От както започна “дъждовния” сезон, забелязах, че дясното огледало едвам подгрява. Има топлина, но почти не се усеща на 3-4 градуса външна температура.
За сметка на това, лявото направо ще ти изгори ръката…
Веднага запазих час да я погледнат. Казаха ми че някакъв кабел бил повреден и го смениха гаранционно. Когато взех колата, дясното си беше същото (едва топлеше), а лявото вече беше нормално топло (без да пари, че чак да не може да го бутнеш).
Звъннах им отново, и хайде, пак на сервиз… Два дена, че чакали ново огледало…
Звъннаха, че е готова колата и когато отидох да я взема.
Взеха да ми обясняват, как това било нормално… Как всички Скали в представителството били така. Били звънели в завода да попитат и от там им казали, че винаги лявото топли повече от дясното, и че било нормално.
(Не става въпрос за ЕТ)

Имаме колата от нова и за двете зими в които я имаме, не съм имал проблеми в дъжд, сняг, в нищо и изведнъж било нормално…

Та въпроса ми е - може ли някой със Скала да направи един тест и да каже, дали има голяма разлика в топлината или са еднакви?
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

VCDS-a, не мереше ли амперите, по това е най-сигурно да се свери?
Бееееее.....
Shady

Мнение от Shady »

За съжаление нямам VCDS или друг вид диагностика с която мога да проверя. Не познавам и човек, който да има.
С obdeleven ще стане ли, че обмислям покупка или най-добре да инвестирам в VCDS?
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Нямам идея, аз и за VCDS говоря по някакви мъгляви спомени, може и да бъркам и да не се мери тока.

OBD11 е по-добрия вариант за хобаджийство. VCDS е за работа. За начало най-добре е наистина да свериш с идентична кола. Най-добре двете да са на едно са на едно и също място, по едно и също време и да ги пипа една и съща ръка. Че от топло до топло разликата е огромна.
Бееееее.....
baijoro

Škoda Фен²

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

Дясното огледало никога не съм се сещал да го пипам, защото си мисля, че загрява като лявото. А лявото никога не е било топло "направо ще ти изгори ръката". И двете си вършат бързо работата.
Имам предвид, че бързо подсушават, когато е изпотено огледалото.
Не очаквам да изсушат мокро огледало.
Shady

Мнение от Shady »

Ще пробвам да намеря друга Скала и да ги сравня.
И за мен не е нормално да пари до такава степен, че да не мога да си държа ръка на огледалото, ама от завода така казали…. [smilie=pardon.gif]

Ако проверя колата чрез Obdeleven, има ли шанс да разберат, понеже колата все още е в гаранция? Даже не знам дали е SFD Locked.
Реално няма да променям нищо, просто ще видя live data, както ме посъветва Цецо75.
Shady

Мнение от Shady »

Другия вариант за който се сетих е мултицет директно на огледалата, но някой знае ли правилния ампераж?
Мисля да сравня двете огледала и да видя дали има огромна разлика ( което предполагам, че е така ).
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Гараж: FreakOBoost

Мнение от The Hooligan »

Shady, И без да ги знаеш, просто измери какво стига до двете огледала.
Shady

Мнение от Shady »

Замерих с мултицета, доколкото ми позволяват знанията на абсолютно пълен аматьор (буквално гледах клипчета) и сравних с другата ми кола (Пежо) и резултатите са:
Пежо

Ляво
13.98V на кабели - запален двигател
11.1ohm - съпротивление на огледалото

Дясно
14.3V на кабели - запален двигател
12.3ohm - съпротивление на огледалото

Скала

Ляво
14.6V на кабели - запален двигател
5.3ohm - съпротивление на огледалото

Дясно
14.8V на кабели - запален двигател
10.5ohm - съпротивление на огледалото
Съответно според мен дефекта е в лявото огледало, понеже не дава достатъчно съпротивление и пари прекалено много.
До такава степен пари, че докоснато с горната страна на пръстите, не може да си задържиш ръката повече от 4 секунди.
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

Мнение от zar »

Shady, Лявото ти е с двойно по-ниско съпротивление ,следователно по-висок ток протича през него и затова грее повече - закон на Ом.Така,че разсъждаваш в правилната посока ;) Въпросът е защо?Не съм наблюдавал в детайли Скала ,но предполагам ,че размера и на двете й огледала е еднакъв ,както и броя на нагревателите вътре?И къде е логиката(от Шкода) ляво да грее повече от дясното ,при положение ,че и двете се използват при шофиране [smilie=search.gif] При мен нагряват по един и същи начин и двете и винаги е било така!Съпротивление и напрежение не съм им мерил!
Dieselgate Team member
Аватар
mitkosoft
Гараж: Skoda Scala 1.5 TSI

Мнение от mitkosoft »

И аз да споделя теста, и аз съм със Скала.

И двете огледала се размразяват/изсушават равномерно, температурата им е еднаква на пипане, няма прекомерно греене никъде.

100% има някъде дефект по веригата, колегата е прав за Закона на Ом. Тормози тези от Шкода да ти го оправят, за да не се налага да им пращаме хора. :)

Поздрави!
aleksapostolov
Гараж: Scala 1.5 TSI 6MT

Мнение от aleksapostolov »

Преди два дни и аз реших да проверя огледалата след тази тема, пусках подгрев за първи път 🤣 Изненада - греят си и двете, а не само едно както си мислех 😁 Температурата е абсолютно еднаква и нормална на двете огледала.
MadAxeman
Гараж: Skoda Scala 1.0TSI, 95hp (2023)

Мнение от MadAxeman »

Вчера се присетих за тази тема и реших да го пробвам. За 2-3 мин работа двете огледала бяха леко топли на пипане.
Публикувай отговор

Обратно към “Škoda Scala”