T-Roc - спукан преден прозорец

Всички други марки автомобили, мотори, камиони и т.н.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
krasimirpetrov
Гараж: VW T-Roc R

Мнение от krasimirpetrov »

Здравейте, колеги.

Пак съм аз. Пиша във форума за шкода, защото тук получавам супер адекватни отговори и помощ за което съм много благодарен.

За жалост първата сериозна щета по моя нов T-Roc е факт. Вчера при шофиране от един камион излетя камък, който пукна предния прозорец. Няма да описвам как го преживях, но в крайна сметка няма какво да направя и се случват подобно неща. Вчера се свързах със застрахователите, който са Порше застраховане и утре ще ходя за оглед.

Като цяло ме притеснява как ще се справят при смяната - например да няма бъдещи течове, щети по интериора и екстериора, как ще се справят с калибрацията на всички сензори и т.н. В тази връзка искам да попитам на какво да обърна внимание утре и като цяло след смяната, всякакви съвети за ситуацията ще ми бъдат полезни, за да бъда подготвен. За сега съм решил да настоявам ремонта да се случи в официалния сервиз с идеята, че ще монтират оригинално стъкло - това дали ще е така - не знам. Колата е на лизинг, ако това има значение.

Пс. Имах монтирано фолио на предният прозорец, което буквално има само една точка, а под него огромна пукнатина. Живот и здраве след ремонта мисля да не слагам отново, защото просто не виждам смисъл от него, освен да предпази от малко драскотини.
nik0lay

Škoda Фен

Гараж: Служебна Skoda Octavia 1.5 Mhev Edition

Мнение от nik0lay »

Здравей, колега!
2 пъти ми е сменяно предното стъкло в ЕТ.
Проблем няма.
Неудобството при мен беше, че нямаха налични стъкла и се наложи да оставя “на трупчета” автомобила, защото пукнатината тръгна по цялото стъкло.
Другият казус за мен е стикера за технически преглед - от разлепяне и залепяне почти не си личи какво е.
Аватар
krasimirpetrov

Може ли да споделиш колко време чака за стъкло?
И те ли те накараха да не ползваш автомобила или ти предвид пукнатината? Питам, защото колега с Хюндай при подобен инцидент са го накарали да остави колата докато бъде ремонтирана, което е включвало и чакане на стъкло.
Последно промяна от krasimirpetrov на 07.01.2024, 09:07:47, променено общо 1 път.
nik0lay

Škoda Фен

Мнение от nik0lay »

Между 2 и 3 месеца беше чакането за стъкло.
Не са ме карали да спра шофирането на автомобила, но при пукнатина обхващаща цялото предно стъкло има риск от самото стъкло, както и угроза за глоба от Кат.
Аватар
krasimirpetrov

Ужас.

Дано не се случва да чакам толкова дълго, защото със сигурност няма да си позволя да карам и със спукано стъкло, което пък автоматично означава, че колата ще е на трупчета доста дълго време. Като цяло в момента имам подобен проблем със спирачните апарати - чакам да доставят нови вече повече от 6 месеца, но хубавото в случая е, че проблема не касае сигурността на колата и мога да я шофирам.

И само за протокола - това нормално стъкло или някакво по-специално - например с подгред, акустично такова или някакво друго?
nik0lay

Škoda Фен

Мнение от nik0lay »

Стъклото е нормално.
Надявам се при теб да се случи доста по-бързо.
kolyo b8

Škoda Фен²

Гараж: Passat Variant B8.5 2.0 TDI DTSB/ DSG7

Мнение от kolyo b8 »

krasimirpetrov написа: 07.01.2024, 08:35:37
Като цяло ме притеснява как ще се справят при смяната
Няма нищо притеснително. Ще се справят. На предишния В8 имам смяна на челно стъкло 4 пъти за 5 години. След огледа ,като имаш възлагателно писмо отиваш до Порше, за да те запишат за смяна и да поръчат стъклото (ако го нямат). Всичко става бързо.
Ако не си доволен - "пак те удря камъче" и наново.
Аватар
krasimirpetrov

Мен ме викат в Порше за оглед. Доколкото разбирам, твоето са го сменяли там нали? Колко време трае цялата процедура, ако е налично стъклото? Предполагам ден-два?
kolyo b8

Škoda Фен²

Мнение от kolyo b8 »

Смяната става в рамките на един ден. Към 3 -4 следобед се обаждат, че е готово. Аз отивам на другия ден сутринта, за да има повече време да "стегне"
Аватар
krasimirpetrov

Здравейте колеги.

Днес минах да заведа щетата и чакам удобрение.

С приемчика в Порше си поговорихме и каза, че трябва да поръчат стъкло, но каза, че обикновено идва за 2-3 дни. В края на седмицата ще се чуем, за да запазим час за смяната. Увериме, че не би трябвало да има някакъв проблем със смяната и че доста често им се налага да го правят.

Ще споделя впечатление след като всичко приключи.
ShaMana

Мнение от ShaMana »

С нашите пътища всеки е сменял такова, аз включително. Макар и не VW group, драма няма. Оправи се със застрахователите, час и така. Успех.
Аватар
jorkom
Гараж: Kamiq 2021 Edition 1.5TSi
Citigo 2019 1.0 MPI GreenTech

Мнение от jorkom »

Още 6 месеца след получаването на колата 2021г. камък изхвърлен от задната гума на мотоциклет ми пукна стъклото. След завеждането на щетата (моето Каско е в Алианц) - питах до кога съм длъжен да го сменя. Челното ми стъкло е с подгряване (вградени реотани) и имах същите притеснения - дали ще сложат същото стъкло, всичко ли ще работи (камери сензори, датчици).
След завеждането на щетата имаш право да изчакаш (ако искаш) до 3 години. След изтичането на тези 3 години отстраняването на щетата (смяната на стъклото и самото стъкло) няма да се поеме от застрахователя. Обясниха ми, че винаги слагат стъкло което отговаря на рамата на двигателя.
Първоначално бях решил да изчакам поне 2 години или докато се цепне хубаво (може друг камък да хвръкне, а и не беше някаква голяма пукнатина, а малка снежинка). След месец реших, че е възможно да се цепне в неподходящ момент (миене на автомивка от топло-студено) преди някое пътуване за почивка например и се обадих в Еуратек и заявих, че искам смяна на предно стъкло. Казах им само номерчето от застрахователя. След седмица се обадиха, че стъклото е при тях и се разбрахме в удобен за мен ден и час да им закарам колата. Оставяш колата, сменят стъклото същия ден, взимаш си я на следващия за да изсъхне силикона.
За щастие още първата събота след като си я взех, заваля проливен дъжд (колата не беше в движение, а на паркинг) и се оказах с пълна стелка с вода от пасажерската страна (моите са тип леген). Още първият работен ден пак при тях - бяха пропуснали 1 участък около 2см по вертикалата от пасажерската страна - всичката вода от тавана се стича точно там . Търсят го като с оцветен въздух надуват вътре в купето. На следващия ден си я взех вече без никакви проблеми - всички датчици, камера, сензори и подгрявания си работят.
Моят съвет е след смяна на стъкло, което се лепи (няма значение челно или задно) - поливайте обилно колата с вода поне 4-5 минути и проверете за течове, но с маркуч защото на автомивка с водоструйка не е достатъчно. В противен случай може да получите неприятна изненада след дъжд, който през някои сезони отсъства дълго време.
Аватар
krasimirpetrov

Здравейте, колеги.

Благодаря за споделените коментари.

При мен пукнатото е доста голямо и няма как да отлагам смяната. Хубаво е, че е в черната част, където е огледалото и не се забелязва толкова лесно. Имам запис час за смяна на стъклото на 25 Януари - другата седмица. Обещаха, че за един ден ще го сменят, дано да е така, че през почивните дни автомобила ще ми трябва. Иначе, като цяло ме увериха, че няма да има и това го правят доста често. След като я взема ще видя какъв тест ще направя - това с маркуча ми е невъзможно, но така или иначе все ще завали :D.

След като всичко приключи ще драсна впечатления.

П.с. няколко пъти споменавах из темите си, че имам и драма с предните спирачни апарати - оказаха се дефектни. Повече от 6 месеца чакам доставка на нови, но вече има светлина в тунела и имам записан час за смяна на 30 Януари [smilie=search.gif] .
Аватар
krasimirpetrov

Здравейте колеги.

Както бях обещал - пиша.

Стъклото беше подменено в Порше София Изток и за момента не съм забелязал никакви проблеми, доволен съм. Всички асистиращи системи изглежда да работят и също така ме валя дъжд - за момента няма течове. Единствено не са успели да прехвърлят стикерите за преглед и гражданска - за гражданска си изкарах нов, но за преглед (този от Кат с валидност 3 години) разбрах, че не може да се преиздаде - ще карам с талончето + документ, че стъклото е подмнено в случай, че ме спрат.

Благодаря Ви за споделените мнения!
kolyo b8

Škoda Фен²

Мнение от kolyo b8 »

Айде и от мен актуална информация за смяна на стъкло в Армеец (около 2-3 години нямах щети).
При Армеец процедурата е следната:
1.Обаждаш се в кол центъра, за да запишат щетата
2. В срок от 5 работни дни отиваш в ликвидационен център, за да заведат щетата и да вземеш възлагателно писмо.
(За автомобили, които не са на лизинг, завеждането на щетата може да стане и онлайн без да се ходи до ликвидационен център.)
3.Отиваш в ликвидационен център. Аз отидох в петък. Заведоха щетата и веднага ми дадоха възлагателното писмо (и предишните пъти даваха писмото в същия ден)
4. В понеделник отидох до Порше Изток и записахме час за ремонт. Стъклото не беше налично (моето е с подгряване, UV филтър и камера). Доставка 2 дни.
5. Записах час за следващия вторник (от Порше предложиха четвъртък същата седмица, но имах пътувания). Сряда около обяд се обадиха, че е готово.
В общи линии 1 седмица с чакане и работа.
Пукнатината се движеше горе-долу с 2 пръста на ден. Два -три дни нямаше движение, а на следвашите наваксваше [smilie=sarcastic.gif]
Публикувай отговор

Обратно към “Други марки МПС”