Октавия 4 / Octavia IV - общо обсъждане на модела

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Вероломния Кръчмар

Почетен член

Мнения: 1582
Регистриран на: 24.02.2015, 23:10:51
Репутация: 221
Местоположение: гр. София
Гараж: Octavia 3 PF Vision+ 1.4 TSI - Victoria
Обратна връзка:

Октавия 4 / Octavia IV

Мнение от Вероломния Кръчмар »

Верно ще е първо комбито представено, няколко седмици след него и лифтбека на Октавия 4.

Шкода посочват като основни пазари за Октавия Комби държави като Чехия, Австрия, Швейцария, Финландия, Унгария, Полша, Сърбия и Беларус. Комбито има водеща позиция при продажбите на модела и близо две трети от поръчките са точно за този вариант на каросерията.
Октавия е най-продаваното комби в Европа и най-популярната вносна кола в Германия.
Затова на 11.11.19 Шкода ще ни представи своята по-обемиста :) най-нова версия на най-продавания си модел, няколко седмици по-късно ще видим и лифтбека.

Двигатели.

Два plug-in хибрида ще има за Октавия 4, със сумарна мощност от 204 к.с. и от 245 к.с., състоящи се от 1.4 TSI, 6 степенно DSG и електромотор.

Метановите версии ще се предлагат и за комби, и за лифтбек, с ръчна и DSG кутия. Задвижването, както и при Октавия 3 FL, е поверено на 1.5 TSI със 130 к.с. Трите метанови резервоара са с обща вместимост 17.7 кг, към тях има и 9 литров бензинов такъв. По избор може да бъдат поръчвани 6 степенна ръчна и 7 степенна DSG скоростни кутии.

Както при новото ГоУфче, големия лост за DSG кутията бива заменен от малко селекторче. Отпада механичната връзка между лоста и скоростната кутия, командите за избраната позиция стават напълно електронни, с познатите означения R, N, D/S и бутон за ръчната спирачка [smilie=sarcastic.gif] - P.

За двигателите 1.0TSI и 1.5TSI, с непроменена мощност спрямо досегашните варианти, когато са оборудвани със 7 степенно DSG, ще се предлагат 48 волтов ремъчен стартер и 48 волтова литиево-йонна батерия, така наречените меки хибриди, позволяващи движение с напълно изключен ДВГ (реене) и рекуперация и съхранение на енергия при прилагане на спирачно усилие.
Същите ще подпомагат двигателя с електронен буст и ще позволяват за намаляването на шума и вибрациите при стартирането му.

За 1.5 TSI двигателят с 6 степенна ръчна скоростна кутия ще се предлага ново разработена такава, създадена специално да издръжа на по-висок въртящ момент и използвана също и в комбинация със дизеловите агрегати на модела.

Двулитровия TSI със 190 к.с. ще се предлага само във вариант 4х4 и със 7 степенна DSG, както досега. Всички бензинови двигатели са оборудввани с филтър за твърди частици.

Дизеловите двигатели ще са от новото EVO поколение и ще отделят с 80% по-малко азотни окиси. Двойна каталитична система SCR в добавка към филтъра за твърди частици отговаря за намаляването на количествата отделяни вредни емисии и е съобразена с изискванията, заложени в стандарта EURO 6d. Три варианта на мощност ще бъдат налични - 115 к.с, 150 к.с и 200 к.с.. Двулитровите двигатели с мощност 150 к.с. и 200 к.с. ще бъдат предлагани както с предно, така и във вариант със задвижване на всички колела.

Окачване.

Освен със стандартното, новата Октавия 4 ще се предлага със Спортно окачване, снижаващо колата с 15 мм и Окачване за лоши пътища, което се характеризира с 15 мм увеличен пътен просвет. Както и досега, като опция ще може да се поръчва DCC, предлагащ постоянно адаптиране към пътната настилка и избор на начина на шофиране, чрез бутон за превключване между няколко режима. Когато колата е поръчана с DCC, при plug-in хибридите пътния просвет остава непроменен, а при останалите двигатели се снижава с 10 мм.

Иновативни технологии.

Два 10 инчови дисплея и прожектиране на информация върху предното стъкло.
Познатата от други марки технология за предоставяне на водача на автомобила информация за скоростта на движение и данни от навигационната система за пръв път ще бъде внедрена в Новата Октавия 4. Шофьорът ще има възможност да получава необходимата му информация, без да му се налага да отмества погледа си от пътя пред него. Развлекателно-информационните системи на Октавия 4 опционално ще бъдат оборудвани с възможност за приемане на поточни радио и ТВ сигнали, както и с пълна безжична смартфон интеграция, чрез използването на SmartLink+. За възпроизвеждане на мултимедийна информация и за зареждане, общо 5 USB-C порта ще бъдат разположени в колата, два отпред, опционално един в конзолата над предното стъкло и още два опционални, заедно със 230 V конектор за задните места.

Още много интересна, задълбочена и подробна информация има, ама прекрасната ми благоверна днес е рожденичка и отивам да я ухажвам и забавлявам, после ще преведа и допиша останалото. ;)

Поздрави.
Последно промяна от Вероломния Кръчмар на 09.11.2019, 12:58:42, променено общо 4 пъти.
ТТодоров "Гестапото" - Следвай 11-тата Божа заповед, момче. Тя гласи "Ни съ пръй!"

Stuci - Калпазани има при всяка марка, ама такива изтърбушеняци като нас, дет' ядем боб в подземията - НЯМА !!!

konstantin80

Škoda Фен

Мнения: 146
Регистриран на: 05.07.2018, 13:48:48
Репутация: 15
Местоположение: София
Гараж: Megane III 1.9 dci

Октавия 4 / Octavia IV

Мнение от konstantin80 »

Значи няма да има 190 коне само на предно....
Дай линк, ние ще си го преведем :)

Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Мнения: 5037
Регистриран на: 26.08.2015, 16:16:57
Репутация: 1011
Местоположение: София
Гараж: BKC+, CFGB, ALH

Октавия 4 / Octavia IV

Мнение от Цецо75 »

Бе то пак като се смилиха да оставят въобще двулитровия мотор, че с тия малолитражки вече взе да става....

Май 200 коня дизела, ще е най-оптималното за всекидневна динамична колица.
Бееееее.....

Аватар
VALDO

Site Admin

Мнения: 2900
Регистриран на: 13.02.2015, 14:18:52
Репутация: 120
Местоположение: Bayern
Гараж: Škoda Octavia L&K 1.8TSI DSG
Yamaha Neo's 4
Обратна връзка:

Октавия 4 / Octavia IV

Мнение от VALDO »

Цецо75 написа:
09.11.2019, 13:51:33
Май 200 коня дизела, ще е най-оптималното за всекидневна динамична колица.
ммм, чи как

mischoka

Škoda Фен²

Мнения: 652
Регистриран на: 24.06.2015, 21:43:36
Репутация: 23
Гараж: VW

Октавия 4 / Octavia IV

Мнение от mischoka »

Надяваме се да пуснат и един ВРС с ръчна кутия, че с тия копчета много лоша работа. Тъкмо свикнахме с ДСГто с лоста, айде сега пак промяна.

Аватар
Вероломния Кръчмар

Почетен член

Мнения: 1582
Регистриран на: 24.02.2015, 23:10:51
Репутация: 221
Местоположение: гр. София
Гараж: Octavia 3 PF Vision+ 1.4 TSI - Victoria
Обратна връзка:

Октавия 4 / Octavia IV

Мнение от Вероломния Кръчмар »

Иновативни технологии, продължение:

Шкода са се постарали да подобрят в акустично отношение интериорът на новата Октавия 4. Предлаганата като опция Озвучителна система на Кантон обещава на пътниците в колата наслада от един наистина качествен звук.

Допълнителни подобрения от Шкода ще има и при Дигиталното табло на новата Октавия 4. Последното поколение на този цифров и с възможности за напълно индивидуализиране инструментален панел идва с 10 инчов екран, с лесен за боравене и изцяло ориентиран към клиента интерфейс. Шофьорът има на свое разположение избор от четири изгледа на Дигиталното табло - Основен, Класически, Навигационен и Подпомагащи Шофьора Системи, като възможностите за изобразяване на определено съдържание са изцяло според желанията му и могат да бъдат извиквани и контролирани от бутоните на мултифункционалния волан. Картите от Навигационната система също могат да бъдат визуализирани на Дигиталното табло и на централния дисплей, със два различни варианта на приближение и раздалечаване. Чрез нова капацитивна лента, чувствителна на допир и разположена в долната част на основния екран на инфотейнмент системата, звукът може да бъде регулиран само с един пръст, а промяната в размера на навигационната карта ще може да се извършва само с два пръста.

Премиера на Иновативните системи за асистенция, включващи Асистент за избягване на удар и Система за предупреждение при напускане на автомобила.

Четвъртото поколение на Шкода Октавия идва с няколко напълно нови и авангардни системи за подпомагане на водача, като някои от тях за пръв път ще бъдат вграждани в модел на Чешкия автомобилен производител. Новата асистираща Система за предотвратяване на удар подпомага водача чрез упражняване на допълнително завиване на волана, в случай на засечена опасност от сблъсък с пешеходец, колоездач или друго МПС, като в идеалния случай се избягва пътен инцидент чрез предприемане на обходна маневра.
При отварянето на вратите на колата, Системата за предупреждение при напускане на автомобила информира водача за наличието на приближаващ зад него автомобил или колоездач.
Използвайки сензори за допир, колата може да прецени дали ръцете на водача постоянно са върху волана или той вече не упражнява контрол върху автомобила вследствие на здравословна причина. Ако подобна ситуация възникне на пътя, Асистентът за Спешни Случаи може напълно да спре автомобила.

Дизайн.

Екстериор.
Емоционален външен дизайн и увеличени габарити.

Новата престилка и изтеглените предни светлини са основните визуални акценти при Октавия 4.
Представителят в компактния клас автомобили е с увеличени размери в дължина и ширина. Със 4689мм, четвъртото поколение на Шкода Октавия Комби е с 22 мм. по-дълго от своя предшественик, а на ширина е пораснала с 15мм, достигайки 1829 мм. Лифтбека ще бъде със същите размери като комбито. Междуосието е 2686 мм. Новият дизайн на надлъжните рейки на покрива допълнително подчертава елегантния силует на автомобила, а 19" инчовите алуминиеви джанти му придават мощно излъчване.

Новата Октавия се нарежда сред най-аеродинамичните автомобили в света.

Външният дизайн на новата Шкода Октавия и придава още по-ОСТРООО!!! [smilie=sarcastic.gif] (динамично) излъчване, осигурявайки и отлична аеродинамичност. Лифтбека е с коефициент на челно съпротивление от 0.24, а за комбито той е 0.26. Тези цифри нареждат колата сред най-аеродинамичните купета в целия свят. Подобрената аеродинамика води до намален разход на гориво и понижени нива на отделяни вредни емисии.

Първата Октавия с изцяло Матрични LED светлини.

Издължените предни светлини и стоповете използват модерна LED технология. Във най-високите нива на оборудване Октавия 4 ще разполага с най-иновативните и модерни светлини - Изцяло LED матрични фарове. Авангардната система генерира светлинен поток, състоящ се от няколко индивидуално контролирани лъча. По този начин е възможно непрекъснато силно осветяване на пътя пред автомобила, без това да заслепява водачите на насрещно движещите се коли. Чрез информация от камерата, монтирана на предното стъкло, интелигентната технология засича приближаващите се или застигани превозни средства, както и хора и обекти, които отразяват светлината на фаровете. Предните светлини също така имат функция за посрещане и изпращане на шофьора с анимирани сигнали, част от функцията Coming/Leaving Home. Задните, изцяло LED стопове също са част от това светлинно представление и те, за първи път при Шкода Октавия, разполагат с функцията Динамични мигачи.

Интериор.
Нови идеи и интериорни решения, съчетани с още по-просторно вътрешно пространство.

Впечатляващите размери на интериора, познати ни за модела, сега са нараснали дори повече. Пътниците на задните седалки вече могат да се насладят на цели 78 мм пространство между колената и гърба на предната седалка. Обемът на багажника, най-големия в този клас, също е увеличен - 640 литра за Октавия Комби и 600 литра за Октавия Лифтбек. Дизайнерите от Шкода са променили изцяло вътрешното оформление на колата. Воланът вече е само с два лъча и с алуминиева вложка, а при мултифункционалното си изпълнение, той е снабден с 14 различни функции, които могат да бъдат достигани, променяни и управлявани посредством натискането или завъртането на хромирани бутони.

Промените са настъпили и при оформлението на централната конзола, араматурното табло и облицовката на вратите. Най-голямата новост е централния, свободно стоящ мултифункцонален дисплей, под който, на модулен принцип, са подредени различните зони на управление на арматурното табло, като цяло наподобяващо предната решетка на колата и открояващо се във контрастен цветови аспект. Отделно, за първи път при този модел, се предлагат ергономични седалки с ясно изразени лумбални опори, които освен с отопление, вече ще разполагат и с функциите масаж и охлаждане/вентилация. Предлаганите като опция спортни седалки ще бъдат със специална дишаща ThermoFlux тапицерия. Друго нововъведение, отново предлагано като опция, ще бъде тризоновият климатроник. Когато Новата Шкода Октавия е поръчана със система за безключово отваряне, има възможност за избор коя от четирите врати да бъде отворена първа.

При първоначалния си пазарен дебют, Новата Шкода Октавия ще се предлага във варианти на оборудване Актив, Амбишън и Стайл. По късно през 2020 година подсилената Октавия Скаут и спортната Октавия RS също ще се присъединят към моделното портфолио.

Simply Clever - Традицията на Шкода продължава.
Пакет за сън, Удобна тръба с филтър за AdBlue и UCB-C порт в централната конзола на тавана.

Вярна последователка на Основния принцип на Шкода за постоянното използване на Умни Решения, Новата Октавия предлага най-високото ниво на функционалност и удобство. Водачът и пътниците са заобиколени от няколко напълно нови Simply Clever решения, които да ги улеснят и подпомагат при ежедневната употреба на автомобила. За първи път за Октавия, като опция ще се предлага Пакет Сън, включващ две по-големи опори за главите на задните седалки на автомобила, както и одеяло. За Комби версията е предвидена нова система от мрежи, улесняваща разпределението и фиксирането на предметите в багажния отсек, както и автоматично прибираща се щора на нивото на задните облегалки.

Системата за защита на деца вече ще е с електронно управление, а на гърбовете на предните седалки ще бъдат поставени две отделения за смартфоните на седящите отзад пътници. Два USB-C порта ще има в предната част на колата, опционално още два ще бъдат на разположение на пасажерите на задните седалки, голямата новост е USB-C портът над огледалото за обратно виждане. Вече познатия чадър, поставян в удобно отделение във шофьорската врата идва заедно с възможността освен него, там да бъде съхранявана и малка почистваща четка. Капачката на казанчето за течността на чистачките удобно се превръща във фуния, а предлагания като опция теглич може да бъде отключен и позициониран само с натискане на съответния бутон в багажника. За финал, колата идва с нова филтърна тръба за зареждане на AdBlue, чието разширение в единия край позволява да се използват дори накрайниците на пистолетите, предвидени за употреба при камионите.
ТТодоров "Гестапото" - Следвай 11-тата Божа заповед, момче. Тя гласи "Ни съ пръй!"

Stuci - Калпазани има при всяка марка, ама такива изтърбушеняци като нас, дет' ядем боб в подземията - НЯМА !!!

Аватар
bega4kata

Škoda Мод

Мнения: 8585
Регистриран на: 24.02.2015, 18:49:14
Репутация: 1326
Местоположение: Варна
Гараж: Оctavia 3 RS TSI
Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Октавия 4 / Octavia IV

Мнение от bega4kata »

Уж нали писаха, че ще свалят качеството, а каква готина ще е. браво
Revo stg3

Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Мнения: 5037
Регистриран на: 26.08.2015, 16:16:57
Репутация: 1011
Местоположение: София
Гараж: BKC+, CFGB, ALH

Октавия 4 / Octavia IV

Мнение от Цецо75 »

Чекай сега, електронните франтифлюшки и шаренийки не са качество, а количество. Тамън повече неща да се чупят

Реално за производителя те са супер далавера, защото производствената цена им е ниска, а добавената стойност при продажбата голяма. За разлика от една качествена тапицерия или изолация на купето, които и за производство са скъпи, а маржа на печалба по-нисък.
Бееееее.....

ToYaGa

Škoda Фен

Мнения: 143
Регистриран на: 07.02.2019, 10:15:15
Репутация: 34
Местоположение: София
Гараж: Octavia 3 Combi 4x4 2.0 TDI CR 150

Октавия 4 / Octavia IV

Мнение от ToYaGa »

Вероломния Кръчмар написа:
11.11.2019, 06:23:39
Със 4689мм, четвъртото поколение на Шкода Октавия Комби е с 22 мм. по-дълго от своя предшественик

Е****, ако реша да се обзаведа с такава, ще трябва да удължавам гаража

Аватар
Вероломния Кръчмар

Почетен член

Мнения: 1582
Регистриран на: 24.02.2015, 23:10:51
Репутация: 221
Местоположение: гр. София
Гараж: Octavia 3 PF Vision+ 1.4 TSI - Victoria
Обратна връзка:

Октавия 4 / Octavia IV

Мнение от Вероломния Кръчмар »

ToYaGa, Тя и сегашната е толкова, не знам защо я пишат четворката, че ще е по-дълга от тройката, ама аз просто преведох нещата от официалната презентация.

Аз, като смених О1 с О3, за едно точно 200 мм. или дваесе санта [smilie=sarcastic.gif] се оказах с неизползваемо нотариално заверено подземно парко място. [smilie=pardon.gif]

Поздрави.
ТТодоров "Гестапото" - Следвай 11-тата Божа заповед, момче. Тя гласи "Ни съ пръй!"

Stuci - Калпазани има при всяка марка, ама такива изтърбушеняци като нас, дет' ядем боб в подземията - НЯМА !!!

Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”