Смяна задни тампони на предните носачи на Октавия 2

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2004г. до 2013г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
SeVo

Škoda Фен²

Гараж: Octavia II 1.9tdi
Sandero II FL stepway 0.9tce

Мнение от SeVo »

Ако някой има желание сам да си смени задните тампони на предните носачи, може би ще намери полезни насоки.

Желателно е първо да се снабдите с конзола-тампон за двете страни. Така ще можете да си смените тампоните на конзолите, а после само да ги размените на колата. За целта намирате приятел с автосервиз и си ги просите. Другият вариант е от морги/обяви, но така натоварвате бюджета излишно.

Купувате си следните части:
Тампони – Lemforder 2713401 х 2бр. (плътни)
Болтеве – N10579701 x 4 бр. и N91039801 x 2 бр.

Изображение

Следва демонтаж на старите тампони. Аз използвах по-яко менгеме, за да не се моля за свободно време на преса в сервиз. На преса ще е по-лесно и по-добре.

Изображение

Пак на менгемето запресовате новите, като внимавате за ориентацията на шестостена и правилното подвеждане в началото!
За улеснение на монтажа, нагрейте конзолата.
За натисканията си намерете подходящи по размер дорници (пръстени, гривни или друго).

Изображение

Изображение

Така, готови сте:

Изображение
Аватар
SeVo

Škoda Фен²

Мнение от SeVo »

Намирате време и вдигате колата. Аз използвах подемника на един приятел, че не ми се лежеше под колата. Покрай щерката хич няма време за гаражни удоволствия…

Демонтирате носача като го освобождавате от шарнира, от предния и от задния тампон.

Изображение

В повечето случай проблемът на задните тампони не е самия тампон на връзката му с носача. С времето и с навлизането на вода, пясък и какво ли не, хлабината м/у двете се увеличава и се получава движение на носача спрямо тампона. Това движение се усеща като трополене при преминаване на малки неравност. Поради този дразнещ шум аз предприех тази операция.

С цел да не се появи пак хлабина, аз набих на шестостена гилза от ловен патрон 12-ти калибър. Може да се направи и с термо шлаух (по идея от руските форуми).

Следва монтажът. Навивате всички болтове, стягате по предписание. Задължително преди да стегнете болтовете на предните тампони повдигате шенкела в работно положение, т.е. натоварвате окачването! Така тампонът ще бъде фиксиран в работно положение.

Изображение

Ако сте мераклии можете да направите и лек тунинг, повишаващ коравината на подрамата на предницата на Ок2.

Купувате си следните детайли:
Специални шайби – 7M3499349A x 2 бр.
Болтове – N90823503 х 2 бр.

Изображение
(шайбите са в средата на снимката, болтовете са големите, с шайби)

Преди да монтирате тампоните на носачите, освобождавате и махате тези болтове и подпъхвате специалните шайби между купето и елементите на рамата. При мен си личеше, че е имало движение около 1mm.

Изображение

Стягате по предписание.

В този линк можете да намерите повече информация (абстахирайте се от прическата на пича):

Надявам се да е полезно на някой…
Аватар
DoH_KuXoT

Škoda Ентусиаст

Гараж: Passat B8 2.0tdi - 190hp

Мнение от DoH_KuXoT »

Много добре синтезирана информация, браво. Аз трудно намерих гилзи , защото повечето ловни 12 калибър са пластмасови и само 5-6мм е месинговата част. Подготвил съм същия сетъп и ми е интересно дали с плътните тампони не се губи известна част от комфорта? Дали не става по-"дървена" предницата?
Аватар
SeVo

Škoda Фен²

Мнение от SeVo »

Пластмасови са гилзите. Само задната част е метална (където е капсата). Набивам и отрязвам излишното.

Определено стана по-"дървена"!
Аватар
zzankov

ŠKODA MASTER

Гараж: Шкода Октавиа 2001
AQY
85kW/116 hp

Мнение от zzankov »

DoH_KuXoT,
Явно като при Голф 3 и 4.
По-дървена,но и по-стабилна.
Което за мен е търсеният ефект.
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
Обратна връзка:

Мнение от skodko »

И аз на фабията съм такива плътни, волана ми е директен като на картинг.
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Много гадно започва да вози с твърди.
Има едни за фабия с 2 пера.
Има с 4 за Октавия.
Има плътни с 2 кухини.
Има и ИЗЦЯЛО плътни.
Това са степените им на твърдост.
Смятани са според масата и нуждите на автомобила.
С термошлаух, става определено по-лесно и по-добре според мен. Сед нагряване заема формата на шестостена на носача и прилепва, стяга се около него. Като към края му се свива плавно повече и помага на влизането на шестостена на тампона. :)
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
SeVo

Škoda Фен²

Мнение от SeVo »

bega4kata написа: 19.04.2019, 08:42:58 Има плътни с 2 кухини.
ОЕМ номерът е 1k0407183G, но не ножах да поръчам от ЕТ. Мисля че са от S3.
Изображение,
bega4kata написа: 19.04.2019, 08:42:58 С термошлаух, става определено по-лесно и по-добре според мен.
Ако ще ползвате термо шлаух, вземете 20mm. Иначе и гилзата може да се свие в края за да навлезе лесно. Просто я отрежете така, че да стърчи малко. И не забравяте да ползвате "лубрикант"! Масло и грес в никакъв случай. Веро е достатъчно.
Аватар
SeVo

Škoda Фен²

Мнение от SeVo »

Така...
Покарах малко извън града сам... Разбирайте Варна - Несебър, няколко пъти.
Страхотно поведение с новите задни тампони на предните носачи. Въобще забравяте че подрусва повечко!
А то, друсането, ми направи лошо впечатление първия ден по "равните" варненски улици...
Аватар
DoH_KuXoT

Škoda Ентусиаст

Гараж: Passat B8 2.0tdi - 190hp

Мнение от DoH_KuXoT »

Аз преди малко сложих новия тампон, возя го в багажника от половин година. Заложих на същия като оригиналния, плътен не посмях да набия. Сменя се за 30минути на крик пред блока.
Аватар
Favorit

Шкода Новак

Гараж: Octavia 2 vrs stage 2+

Мнение от Favorit »

Незнам как забравяте че вози по твърдо но аз грам не мога да ги изтърпя тези тампони! Такива бих сложил само ако колата ми има нужда разбирайте станала е 500-600 коня... С 2 ръце за тези с 4 опорни точки каквито са оригиналните. На фабиите с 2 и возят супер с тях.
mischoka

Škoda Фен²

Гараж: в търсене

Мнение от mischoka »

Аз пък съм си доволен от плътните, преди при тръгване и спиране окачването на октавията спираше и тръгваше когато си иска, като на москвич алеко [smilie=sarcastic.gif] Когато се кара по хубави пътища, извън БГ, и не друса в дупките, имат само плюсове плътните тампони.
Аватар
SeVo

Škoda Фен²

Мнение от SeVo »

Аз карам колата само извън града. Да, на кофти път, кофти се усеща... Воланът, обаче, стана много директен...
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia II”