Историята на един "прероден" Superb III Facelift

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1

Мнение от Rangel »

Я ходете в някоя друга тема да си ги мерите.
Яворе, уби ги :)... те се избиха помежду си!
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

Rangel написа: 09.02.2023, 17:18:45 Я ходете в някоя друга тема да си ги мерите.
Изображение
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

Ся……

За 44 Мин - 18 ръна , има дори по два ръна в минута и колата има Средно-Ниски десетки 18/18 ръна.
Абсолютна лудница!
Хардуера и софтуера работят 🔝🔝🔝.
Абсолютен побойник.
Ако някой се чувства припаднал ритуално - да скача нагоре и да го шляпа [smilie=hunter.gif]
Изображение
Stevek

Škoda Фен

Гараж: Superb III 2019

Мнение от Stevek »

Чакам с нетърпение резултатите за 0-100 и 402м.
При тази околна температура (май -7C видях) е нормално да дава близки резултати, при 30C няма да е така.

Интересно ми е защо се фокусирате на 100-200.
Аватар
BlackPearl

Site Admin

Гараж: Octavia mk3 vRS-BlackPearl2

Мнение от BlackPearl »

@shpeki,
Тази тема се "модерира" от автора, да задоволя интереса ти.
А относно- Ауди приказките, че и БМВ дори....знаят се. Еле, из нашия регион са големи Ауди гурута, които ще се повторя за 50ти път- чакат ГОРЕЩ асфалт за сцепление и леден въздух за филтъра на едно ако може, надморска и тн.
Ако не стане се почва: ама аз съм със столчета, със салон, ама ако ги махна, пък имам едни части в гаража- тях ако сложа и се завърши (спрямо предняците): Ама , айде дай от място и до 100! [smilie=beach.gif]

Ти кажи мнение за колата на Явката! Остави другото! [smilie=beach.gif]
Изображение
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

Stevek написа: 09.02.2023, 19:10:52 Интересно ми е защо се фокусирате на 100-200.
Там е кантара за силата на една кола.
Съвременните автомобили 4х4 са доста сходни като показатели на старта .
Доускорението прави разликата.
Особено 80-160 за изпреварване и така нататък.
Аз , например искам колата ми да е силна 60-160 в момента , да развърта брутално като имам нужда да изпреваря и затова върнах стокова ролка на компресора и сложих най-голямата на коляновият вал.
Изображение
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

BlackPearl написа: 09.02.2023, 19:30:08 Ти кажи мнение за колата на Явката! Остави другото!
Аз на Метката му знам мнението.
Ама няма как да не се подразни малко с АУДИторията той.
Свикнал съм му още от 2008г [smilie=kiss3.gif] [smilie=sarcastic.gif]
Изображение
shpeki

Škoda Ludicrous

Мнение от shpeki »

BlackPearl написа: 09.02.2023, 19:30:08 @shpeki,
Тази тема се "модерира" от автора, да задоволя интереса ти.
А относно- Ауди приказките, че и БМВ дори....знаят се. Еле, из нашия регион са големи Ауди гурута, които ще се повторя за 50ти път- чакат ГОРЕЩ асфалт за сцепление и леден въздух за филтъра на едно ако може, надморска и тн.
Ако не стане се почва: ама аз съм със столчета, със салон, ама ако ги махна, пък имам едни части в гаража- тях ако сложа и се завърши (спрямо предняците): Ама , айде дай от място и до 100! [smilie=beach.gif]

Ти кажи мнение за колата на Явката! Остави другото! [smilie=beach.gif]
Сорка ако съм те обвинил неправилно но беше логично след като моя пост беше от твои и на Ники цитати.
Не знаех, че и Явката модерира.
Пак за ауди и оправдания пишеш и очевидно няма смисъл нищо да пиша по тази тема защото пак ще бъде поста изтрит.
Какво има да се казва за колата на Явката? Очевидно платформата (888.4 с контито) има огромен потенциал за сток турбо. Беше ясно, че колата ще е стрела. Само съжалявам, че не станаха нещата с 034 моторспорт защото щеше да може да си слага/сменя софт когато пожелае и няма нужда да обикаля България. Понеже съм сигурен, че ще има ъпдейти и подобрения по софта, това е само първата версия.
Така или иначе е без значение мнението на някой, важно е как той си усеща колата и дали е доволен.
shpeki

Škoda Ludicrous

Мнение от shpeki »

ЦецоNOL написа: 09.02.2023, 19:32:45
BlackPearl написа: 09.02.2023, 19:30:08 Ти кажи мнение за колата на Явката! Остави другото!
Аз на Метката му знам мнението.
Ама няма как да не се подразни малко с АУДИторията той.
Свикнал съм му още от 2008г [smilie=kiss3.gif] [smilie=sarcastic.gif]
Аз не съм се дразнил с никой в конкретния случай, само цитирах постове. [smilie=sarcastic.gif] [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
YYakovliev

Почетен член

Гараж: Superb III Facelift L&K, 2.0 TSI, EA888 Gen.4, TVS Stage-1+, 426 PS, 561 Nm

Мнение от YYakovliev »

Моля това да е последният пост "оффтопик" за деня. Ако ще има дискусия, нека е за колата, а ако не е - да се премести другаде. Мерси.
тема коментари: viewtopic.php?f=37&t=3706 | тема проект: viewtopic.php?t=4340
Аватар
YYakovliev

Почетен член

Гараж: Superb III Facelift L&K, 2.0 TSI, EA888 Gen.4, TVS Stage-1+, 426 PS, 561 Nm

Мнение от YYakovliev »

Stevek написа: 09.02.2023, 19:10:52 Интересно ми е защо се фокусирате на 100-200.
YYakovliev написа: 07.02.2023, 16:54:25 Ще меря само 100-200. Лаунчове в този лед не ми се правят.
YYakovliev написа: 09.02.2023, 10:12:23 Мерих само 100-200, защото не ми се правиха лаунчове на толкова студено.
Аватар
vankissa

Škoda Ентусиаст

Гараж: > VW Golf MK4
> Skoda Superb 3 FL, L&K, 2.0TSI/272HP, Revo PP
> Renault Captur TCe 154

Мнение от vankissa »

Щъ пръсна!
На Дракона [smilie=kiss3.gif]
Аватар
YYakovliev

Почетен член

Мнение от YYakovliev »

Още не съм седнал да напиша в крайна сметка какво стана след втората визита в Съдиево, в началото на седмицата, но нямам време последните дни. Утре ще се опитам да драсна повече подробности. Има още неща за чистене по кутията, но повечето от необходимите корекции са направени.
Аватар
YYakovliev

Почетен член

Мнение от YYakovliev »

На 06.02 сутринта бях в Съдиево, за корекции на кутията. Нещата, които трябваше да се адресират, съм описал подробно тук: viewtopic.php?p=302434&hilit=#p302434

От TVS бяха пратили файл, от предната седмица, на който бяха оправили автоматичната смяната от 4-та към 5-та на ръчен режим. Другите проблеми щяхме да им ги пратим в последствие, като съм в Съдиево. Решихме да започнем с бърза проверка на пратения файл, флашнахме и излязохме на тест. Опънах един тигел, колата сменя точно където и както трябва от 4-та към 5-та. При стокова кутия не беше точно така, там ми тъпчеше 4->5 една идея в червеното повече от необходимото и когато съм мерил, винаги съм оставял да сменя 3-та към 4-та сама, но 4-та към 5-та аз винаги я цъкам една идея по-рано. Така съм давал най-добрите времена. Сега обаче го бяха направили точно както трябва да бъде. До тук добре.

Върнахме се, започна комуникацията с техническо лице в Холандия (друг човек, не този, който беше правил първите файлове), описахме му другия основен проблем с лага при дауншифт на "S" режим. От там върнаха да излизаме да правим логове на 4 определени канала. Понесохме се към магистралата за по-удобно логване и започнахме да ги правим, както поискаха. Репликирах проблемите при кик-даун и дауншифт към 3-та и към 4-та на "S", направихме им и логове и на "D" със същите дауншифтове към 3-та и 4-та, където проблем от този сорт няма или дори и да има, не се усеща въобще. Върнахме се и ги пратихме.

След има няма 10 минути, от там техническото лице върна отговор - "Да, мисля че виждам проблем, има разлика между исканото от турбото налягане и подаденото му такова, точно в момента на дауншифт. Ами за съжаление в момента няма какво да направим, за да го адресираме това..."

Като го чух това "леко" се издразних, чак бях в ступор за минута, очаквах съвсем друг подход от тяхна страна! Дори и човекът отсреща на смяна да е нов / неопитен и да не може да се оправи с по-комлексен (очевидно) проблем, очаквам от него да го адресира към някой по висшестоящ или най-малкото да започне някаква вътрешна дискусия от тяхна страна. Не да бия аз 1100 км и да харча безумни пари за бензин (път и тестове) и от там за 10 минути да ми кажат - ми не можем / не знаем в момента как да го оправим... Поне ме излъжи, че го гледаш 1 час и тогава кажи - "не знам". Това нещо горе им го написах директно, в един дълъг мейл, който им пратих вчера на холандците. Да знаят, че не е ОК така да се работи като цяло, че съм разочарован от подхода конкретно за този проблем и малко да се съобразяват.

След това с Дидо разгледахме логовете и там се вижда, че в момента на дауншифт и искано налягане на турбото от 2.8 атмосферни бара, колата му подава само 1,8 (около). Та от тази голяма разлика между искано/получено налягане, според нас идва и въпросният проблем на "S". Секунда след това, като надуе, колата си изравнява исканото и подаденото налягане и тръгва, както трябва. Но точно тази секунда в началото, където разликата е прекалено голяма, е възможната причина за увисването, преди да почне да наема.

След като бяхме поставени пред свършен факт малко, започнахме да търсим други варианти, в които по-добре да изолираме и анализираме проблема, с каквито средства имахме на разположение. Решихме да сложим Stage 2+ на кутията, да видим дали от по-агресивните настройки на Stage 3 (с който бях), не се получава този лаг на "S". Флашнахме колата със Stage 2+ и излязохме да караме отново към магистралата. Сега искам да напиша основните разлики при Stage 2+ и 3, чисто от към drivability, защото със сигурност не са еднакви софтовете в това отношение:
  • Още с първите метри направих основната разлика и тя е как колата сменя предавките в градска среда на по-ниски обороти. Много по-добре от Stage 3, където самите смени са плавни, но не толкова, колкото на Stage 2+. На 2+-ката е брутално мазно, въобще не се усеща кога сменя, няма придърпване, няма един лек "кик", който го има при 3. С две думи - бях изумен колко по-натурално се усеща колата.
  • При натискане и рязко потегляне, пак колата се усещаше една идея по-плавна и приятна за каране. С две думи, чисто от към drivability Stage 2+ ми хареса генерално доста повече!

Излязохме на магистралата, започнах да тествам колата за лаг, положението беше една идея по-добро, но не перфектно. Започнах да си играя с педала на газта и видях как мога да заобикалям проблема, който е най-ясно изразен, когато удрям директно кик-даун или точно преди него от 0% натиснат педал на газта. Лагът се заобикаля, ако съм подал около 30% междинна газ и тогава забода до долу - тогава колата тръгва брутално без никакво замисляне. Другия начин е преди ускорение, да ритна педала на газта, за да накарам DSG-то да дауншифтне само надолу и точно в този момент отново да натисна педала до долу. Тогава колата отново тръгва рязко и без никакви проблеми. Получава се нещо като камшичен удар с педала. Сами можете да си представите, че в дългосрочен план, това започва да изнервя, когато се шофира... Но пък все пак има начин да накарам колата да прави това, което искам (да тръгва без замисляне като забода на "S").

След като покарах на Stage 2+, казах на Диян на връщане, да ми сложи отново стария файл със Stage 3, защото исках тотално да хвана разликите между двете и да видя на него, как колата се държи, с въпросната игра с педала на газта. Така и направихме, този път сам излязох отново на магистралата да карам. Покарах бая.

Впечатленията ми се затвърдиха за разликите, които описах горе между 2+ и 3. Вече бях на 100% убеден, в това дето усетих първоначално. Отделно и много важно, при Stage 3, играта с педала на газта не помагаше особено за лага, много по-често не можех да заобиколя проблема, дори и като правех всичко както трябва. Определено при Stage 2+ се получаваха много по-добре нещата в това отношение. Това беше и финалната причина, да взема решение да остана със Stage 2+ засега. Просто колата се държеше по-адекватно и беше много по-приятна за каране.

Чух се с Тодор на връщане към гаража, обясних му с 2 думи каква е ситуацията и къде се намирам. Той ми даде съвет да сложим стоков файл на кутията и да изляза да карам така, за да се види, да не би проблема да е във файла на мотора. По метода на изключването, да се елиминира със сигурност тази възможност. Казах "слушам и действам". Върнах се в гаража, резервоара ми вече беше на 2 черти (бях отишъл пълен). Казах на Дидо, давай да слагаме сток кутия и да ходя да карам, за да изключим със сигурност, че проблемът може да е във файла на мотора. Той писа на TVS, от там бяха дали между другото същото предложение по-рано, ама нещо не бях разбрал точно какво искат тогава. Пратиха стоковия файл, флашнахме го и излязох да карам. Отидох до Айтос на Шел, заредих 100 октана до горе и тръгнах отново да тествам. Вече отиваше към края на работния ден за холандците (които са с час назад от нас). Със стоков файл на кутията и Stage 2 на мотор нямаше никакъв лаг. Да, колата беше доста по-мудна и "гумена" като усещане, но лаг нямаше, всичко работеше както трябва. От това вече заключих, че проблемът със сигурност е в TCU файлът. Комуникирахме им го това също като резултат.

Докато тествах, от TVS ми бяха направили вече нов файл със TCU Stage 2+ за кутията, с персоналните ми настройки от преди. Флашнахме го, излязох за пореден път да тествам. Имаше още малко напред-назад с файла, докато се оправят други дреболии. Също така ми върнаха стоковия лаунч на 4 000 оборота. Предния път бях сложил multi-state лаунч, в зависимост колко си натиснал педала на газта, докато държиш спирачката, да стартира от 3500, 4500, 5500. Не ми хареса, много занимавка за нищо и игра с педалите долу. Казах им да ми върнат сток лаунча, където забождаш педала до долу, колата държи 4000 и те чака, пускаш спирачката и отлиташ. Имаше 2-3 опита и нови файлове, докато го направят това да работи коректно, но накрая стана...

Вече се беше стъмнило, Дидо ми върна разликата в парите между Stage 2+ и 3 и си тръгнах към София.

Като обобщение на всичко и след няколко дена каране на Stage 2+ на кутията, мога отново да кажа, че DSG-то се усеща като съвсем друг клас кутия! Колата започна много, ама много да ми харесва как се държи навсякъде, във всякакви ситуации! Карането е удоволствие! Изключвам проблема, който остана на "S" с лага. За него, както писах горе, пратих вчера един огромен мейл към TVS с брутално описание, какво, кога и как го прави, пратих видеа, пратих им feedback за колата, за замерванията резултати, казах че съм много доволен от всичко (най-вече от софта на мотора), понахраних ги, само да ми кажат какво правим от тук нататък с изчистването на това остатъчно нещо. Дали ще го гледат, имат ли план, ако трябва да им помагам още с още дата и тестове, да кажат.

Ясно е, че се получават някакви разминавания между кутия и новата платформа (двигател и турбо), ама се надявам заедно да ги изчистим и да си го донастроят, за да заспи всичко както трябва накрая. Че не малко пари се дадоха за софт... Отделно се видя колата какви резултати дава, тоест нещата са МНОГО добре, ама има още малко да се добутат. Истината е, че започна да ми пука за колата още повече, след като се флашна, защото започна да ми харесва 10 пъти повече от сток (и мотор и кутия) и затова драпам да си до-оправят нещата.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Нормално е да има някакви издънки, нали се сещаш, че сега се учат и те.

Незнам как точно си го представяте мапването, ама то си включва сериозен процент проба-грешка. Това не е писане на софтуер, това е хакване на чужд софтуер, без да си виждал изходния код.

За мен ако само това е проблема, при толкова прясна концепция на железата ... перфектно ще е.
Бееееее.....
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”