Без да съм закупил кола, дойде момента да създам собствена тема, в която с малко ваша помощ, скоро да намеря моя автомобил. Знам, че такива неща не се питат във форума ама ние българите ... всеки да си мине по реда.
Един прекрасен ден (преди 1-2 месеца), обаче, получавам информация, че мои познати (ръководители на фирма) ще си продават текущите автомобили - Skoda Superb II FL 2015г. Тук ще ми трябва вашата помощ, защото автомобилите са много различни и трябва да реша дали да заложа на практичността/сигурността/спокойствието или да се поддам на емоцията и да закупя това, което в съзнанието ми представлява перфектния семеен автомобил. Автомобилите:
1) Skoda Superb II FL Combi - 2.0TDI, 170ps, DSG, 4x4. Оборудване: много високо ниво - всичко без навигация и подгрев на задните седалки (няма баджове L&K, но е набутано с доста неща). Панорамен покрив. 17" джанти на Шкода. Салон: черен, полу-кожен. Болеро. KESSY. Самопаркиране. 3-спицов мултиволан с управление на DSG. Изминати километри - 180 000км. предимно извънградско и доста от тях в чужбина. Поддържана безкомпромисно, без сериозни удари.
2) Skoda Superb II FL Sedan - 2.0TDI, 170ps, DSG. Оборудване: първо или второ ниво + добавени: климатроник, ксенонови фарове с лед дневни светлини, подгрев на всички седалки, соларен шибидах, подгрев на предно стъкло. 18" джанти на Шкода. Салон: бежов, от плат? (не съм сигурен 100%). Болеро. Изминати километри - 60 000км, отново предимно извънградско. Поддръжката и тук няма място за съмнение. Няма удари.
Знам цената на първата и почти се вписва в бюджета. На втората цената не я знам, но знам, че ще е малко по-висока. Ще имам опция за разсрочено плащане с нисък или без лихвен %. Да кажем, че си заслужава да се напънем и да дадем повече пари, защото колите са на мои познати, които са много запознати с устройството на автомобила, карат съвсем нормално и няма от какво скрито да се притеснявам и при двата.
Въпросът е към кой да се ориентирам ?
Разбирате, че първият с всички тези екстри и това 4х4 е просто мечта за едно семейство. Всичко, което съм си мислил някога го има + прилична мощност и нисък разход.
Вторият пък ... чисто нова кола. Тя почти не е карана, защото човека имаше малко дете и не са искали да пътуват, после пък му предложиха да работи 1г. извън страната т.н. Екстри отново има доволно .. няма какво да кажа, че може да ме отрече от нея .. освен пустия бежов салон, който ще иска голямо пазене. Аз мога ама жената и децата ....
Ще се радвам на всякакви съвети, включително и на технически запознати хора като @bega4kata, и @skodko, . Не искам никой да обидя, просто не знам кой друг има познания по двигателите.
За мен и двата автомобила са супер ... смятайки, че минавам по 20 000км. средно на година, след 10г. единия ще е на 400 000, а другия на 260 000, което си е драстична разлика и засега накланя везните на там.
Предварително благодаря на всички за отделеното време и помощ!
![yahoo [smilie=yahoo.gif]](./images/smilies/yahoo.gif)