Октавия 4 / Octavia IV - общо обсъждане на модела

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

Цецо75 написа: 05.07.2022, 13:30:39 Ами критиката всъщност трябва да е точно към концерна Шкода, защото си пробутват RS-ката с гуми за малолитражка.
Къде пише, че са за малолитражка. Тази гума отговаря на всички стандарти щом се продават. Надали от Шкода правят лосов тест когато поръчват гуми.
Моята мисъл беше, че гумите са много важни за безопасноста на колата и не трябва да се прави компромис със тях. Лошото, е че и там започнаха с ЕКО шитните и става голям мазалак.
Защото Бриджстоуна уш е хубава гума, ама как се парзаля не е истина.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Архимандрит Дионисий,

Моята мисъл беше, че виновни в случая за провала в тоя тест са си само Шкода. Гумите са си част от комплектовката на колата и не могат да служат за оправдание... ако някой се опитва да ги оправдава де ;)
Бееееее.....
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Цецо75 написа: 06.07.2022, 15:31:48 Моята мисъл беше, че виновни в случая за провала в тоя тест са си само Шкода. Гумите са си част от комплектовката на колата и не могат да служат за оправдание... ако някой се опитва да ги оправдава де
Съгласен съм ама дали Шкода следят тези тестове и си правят изводи. То тука интересно е и Бриджстоун дали ги гледат и какво е тяхното мнение защото кола окомплектована с тяхните гуми явно няма да е със добро поведение и във завойте.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Ами то в гумите няма кой знае какво ново измислено в последно време.

За да спестят някой грам гориво и да удължат живота на гумата (и двете се налага от еконормите) се намалява триенето, което компроментира сцеплението.

По-доброто сцепление идва със загуба на енергия и означава повишени разходи. Няма как хем така, хем иначе. :)

Основния проблем е, че на бегачка са сложили гуми за икономисване. Бриджстоун си имат гуми и за двата автомобилни профила, просто Шкода са ги омешали... ясно защо.
Бееееее.....
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Ами да намал
Цецо75 написа: 06.07.2022, 15:48:25 сновния проблем е, че на бегачка са сложили гуми за икономисване. Бриджстоун си имат гуми и за двата автомобилни профила, просто Шкода са ги омешали... ясно защо.
Те тези гуми и на 1.0 ТСИ да ги сложиш пак ще е същото на теста. Тука колата няма значение каква е теста е при еднакви условия за всички.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Архимандрит Дионисий,

Да де, ама като купуваш 1.0ТСИ, основната ти идея е в посока икономия и нямаш големи очаквания в пътното поведение, нали така? Затова и Бриджстоун са направили гуми за тях. Защото и обратното не е много удачно - да сложиш на кола в ниския клас - перформънс гума.

Новите еко норми притискат да се икономисва от всичко. Зелени листенца, клас А++++. Тая кола трябва да покрие ненам си там колко грама CO2 на километъра. И как става - по отношение на гумите - по-твърди смеси (вече изцяло синтетични), по-тесни гуми, по-напомпани. Меринджеите и те натискат в тая посока - ниски производствени разходи, максимален марж на печалбата. Ами всичко това води до повече лъзгане.

Пак да кажа, нищо ненормално няма в гумата на Бриджстоун (според мен). Това е гума правена да икономисва. И тя това прави - икономисва от всичко, включително и от сцеплението [smilie=pardon.gif] Същите "прекрасни" чувства аз съм изпитвал към Michelin Energy Saver.Разкарах ги буквално дни след покупката.
Бееееее.....
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Цецо75 написа: 06.07.2022, 16:12:21 Да де, ама като купуваш 1.0ТСИ, основната ти идея е в посока икономия и нямаш големи очаквания в пътното поведение, нали така? Затова и Бриджстоун са направили гуми за тях. Защото и обратното не е много удачно - да сложиш на кола в ниския клас - перформънс гума.
Ами не етака защото тази маневра или да влезеш в завой със скорост над 70 км/ч може да го направиш и със кола 50к.с. Значи ако карам китайски гуми за 50 лв. да ме лъзгат като на лед, но от скъпи гуми мисля, че е недопостимо. Няма значение дали са перформанс. И аз съм го изживявал този проблем една от служебните дойде с някаква зимна Дебика, тя само на дъжд се парзаляше все едно си на лед, а камули и сняг да види. Веднага в кофата. За това и писах по-горе, че общото между всички гуми, е че са кръгли. От там на татък разликите са големи и както някой пишат аз съм спокоен шофьор не карам бързо, съгласен съм, но на пътя някой път се случва екстремна ситуация рязко спиране или заобикаляне на нещо е там тази разлика се усеща и помага от по-големи бели.
spaunov

Шкода Новак

Мнение от spaunov »

Да очакваме и фейстлифт,но най-интересното е че спират ръчните скорости.

https://www.auto-motor-und-sport.de/neu ... -facelift/
mukot

Škoda Фен²

Гараж: Honda ZR-V Advance e:HEV; Toyota Cororlla Cross 2,0L HEV Executive plus

Мнение от mukot »

spaunov написа: 12.07.2022, 10:04:37 Да очакваме и фейстлифт,но най-интересното е че спират ръчните скорости.
И то за цялата група. Потребителите като мнителни хора мислят, че маража на печалбата при механичните трансмисии не е достатъчен. Виж, ако кола с механични скорости се продава достатъчно скъпо - няма проблеми. Например Golf R, който в Европа не се предлата с ръчни скорости, зад океана не е проблем да се поръча с механична трансмисия. Просто там се ценят спортни коли за удоволствие с ръчни скорости, колокото и парадоксално да е това на фона на преобладаващите почти на 100% автоматици за ежедневки. :)
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

mukot, Според мен причината е далеч по-прозаична.

Колата иземва все по-голяма част от управлението за сметка на шофьора. Ръчната кутия не се вписва в тази тенденция.
Бееееее.....
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

Пък и автоматичната кутия по я обичат разните меки, твърди, пълни, празни и не знам още какви хибриди.
Като станат всичките коли електровози и тя ще отпадне.
shpeki

Škoda Ludicrous

Мнение от shpeki »

От години се бута за все повече возене вместо каране, съвсем нормална стъпка.
Аватар
Kikovachev

Шкода Новак

Гараж: O4 Skoda Octavia Edition 1.5 mHev DSG
VW Golf V 2.0 FSI DSG

Мнение от Kikovachev »

Здравейте, знаете ли с каква марка гуми излиза Октавията от завода? За RS разбрах, че са Bridgestone. Поръчаният автомобил е 1.5 TSI mHev, със 17 цолови джанти. В конфигуратора показва Bridgestone, Continental или Michelin, но не ми стана ясно съответният модел с какви точно ще бъде оборудван. :)
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

С каквито има в склада към момента на производство. Няма кой да ти каже, докато не дойде.
Бееееее.....
Аватар
Kikovachev

Шкода Новак

Гараж: O4 Skoda Octavia Edition 1.5 mHev DSG
VW Golf V 2.0 FSI DSG

Мнение от Kikovachev »

Цецо75 написа: 13.07.2022, 11:03:56 С каквито има в склада към момента на производство.
Ясно, значи затова са изброили няколко марки. Благодаря ти!
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”