Октавия 4 / Octavia IV - общо обсъждане на модела

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
sdi71

Шкода Новак

Гараж: skoda octavia 4,1,5 tsi,6M -2022g
toyota corolla e12 2.0. 2005g

Мнение от sdi71 »

Моята на 16 цола дойде с KUMHO ECSTA PS71.
Аватар
Kikovachev

Шкода Новак

Гараж: O4 Skoda Octavia Edition 1.5 mHev DSG
VW Golf V 2.0 FSI DSG

Мнение от Kikovachev »

sdi71 написа: 13.07.2022, 11:26:08 Моята на 16 цола дойде с KUMHO ECSTA PS71
На автоизложението в Експо, преди месец, Октавията беше с Michelin 17' или 18'...но резервната в багажника Kumho. Та явно наистина каквото имат, това слагат.
BradurS

Шкода Новак

Мнение от BradurS »

Моята 1.5 тси Октавия Едишън пристигна д Good Year
miraclem

Škoda Фен

Гараж: VW Golf 7 Wagon 2.0 TDI 6DSG Highline
Skoda Octavia 4 Moon White 2.0 TDI 7 DSG Edition +++

Мнение от miraclem »

Доста съм разочарован от Шкода, относно опциите за цвят на автомобила .. Хем го имат като мостра, хем не може да се поръча на О4 . Много исках М3М3(nardo grey) но уви, дори и след допълнително заплащане не искат да я произведат с този цвят ..
Alvin_iv

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Kamiq, 1,5 TSI

Мнение от Alvin_iv »

Това с цветовете и аз не го разбрах! Когато поръчвах моят Камик през 2020 много исках Деним син металик(за мен най-якият цвят на Шкода), но уви въобще не се предлагаше, дори беше спрян и за останалите модели. Ударих го на пазарлък-ще си платя допълнително, но не! В крайна сметка поръчх Титан син металик. И до ден днешен, като мине някоя Октавия 3 по край мен с този цвят и винаги я заглеждам!
Шкода Камик, 1.5 ТСИ, 150 к.с.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

miraclem написа: 08.08.2022, 12:11:24 Доста съм разочарован от Шкода, относно опциите за цвят на автомобила .. Хем го имат като мостра, хем не може да се поръча на О4 . Много исках М3М3(nardo grey) но уви, дори и след допълнително заплащане не искат да я произведат с този цвят ..
Този цвят (Nardo Grey) го имаше при О3, имаше го доскоро и при О4, но от близо година вече го няма, тъй като периодично (на 1-2 години) Шкода променят цветовете. Някои цветове отпадат (като въпросния Nardo Grey и Quartz Grey), а други се добавят (като Graphite Grey). Затова са ти отказали - защото такъв цвят вече няма.

Недей да съжаляваш за този цвят - миналата година го гледах наживо на една нова O4 RS и не стоеше никак добре. На О3 този цвят стоеше добре, но на О4 не, така че не съжалявай.
Аватар
Драгомир

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М

Мнение от Драгомир »

Не знам какъв е този цвят Nardo grey, но Quartz grey определено не ми харесва. Не случайно го смениха с Graphite grey, който е много добър.
Когато избирах цвят, се замислих за Quartz grey, но като го видях на живо... веднага се отказах. Тогава още не бяха пуснали графитеното сиво. Ако го предлагаха, може би щях него да избера.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

Споделям първи впечатления от новата кола - Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG:

Общо впечатление: Колата е впечатляваща - и външно, и вътрешно, и като перформънс, и като возия, и като оборудване, но има и някои негативни неща. Общото с другата ми кола (О2 2.0 TDI-PD) е почти само името. Все пак разликата в моделите е 2 генерации / 16 години.

Първо да започна с негативите на новата:
  • DSG-софтуерът превключва на по-горна предавка на много ниски обороти (още на 1500 оброта). Така на 60 км/ч вече съм на 6-та скорост, а на 70-80 км/ч вече на 7-ма. Поради това когато дам газ за ускоряване и изпреварване на колата ѝ трябват 2-3 секунди докато влезе в по-високи обороти, където вече има необходимия въртящ момент, за да се стрелне напред. Това вероятно си има решение чрез ръчните превключватели (перата) или чрез режим Sport или чрез по-дълбоко натискане на газта, но все още свиквам с колата и не съм експериментирал много с тях;
  • Освен когато е в ръчен режим, на таблото не може да се види на коя предавка е колата. Поне аз не можах да намеря къде и как;
  • Подглавниците на седалките не се регулират напред-назад. Те стоят леко неведени напред, като ми натискат главата напред и надолу, без раменете ми да са опрени добре в седалката. Вероятно мога да заобиколя този проблем като отпусна облегалката малко назад, но съм свикнал да карам с по-изправена облегалка и засега това ми е проблем;
  • Лумбалната опора на седалките ми идва малко по-ниско на кръста отколкото ми трябва. Ако беше с 2-3 см по-нагоре, щеше да ми е по-добре. Ако колата беше взета с комфортни седалки, там можело да се коригира лубалната опора нагоре-надолу. Май и електрическите седалки имали такава възможност. Това обаче никой не ми го каза, когато поръчвах;
  • Бордовете на седалищната част на седалката са тънки и високи ('щото нали уж седалките се водят по-спортни). При качаване човек може да седне директно вътре в седалката, без да сяда и да се търка по борда. Но при слизане, понеже седалката е ниска, трябва да седне върху борда и да се отърка в него при излизане. Така бордът няма да изкара дълго преди да се смачка и протрие;
  • Дясното огледало не се навежда надолу при включване на задна скорост. Навеждане надолу имало само, ако колата е оборудвана с комфортни или електрически-регулируеми седалки. И това никой не ми го каза, когато я поръчвах;
  • Заради това, че за смяна на режимите на DSG вече няма лост, а ниско разположен джойстик, jumbo box-ът е направен 3-4 см по-нисък от този на О2, за да може подпряна на jumbo box-а ръка да стига надолу джойстика. Съответно и подлакътникът на шофьорската врата е по-ниско разположен от този на О2 (за да е наравно с jumbo box-а), виж снимките по-долу. Така когато хвана волана с лявата ръка долу на 8 часа (или с дясната на 4 часа), лакетът ми увисва във въздуха вместо да се подпре на подлакътника на вратата (или на jumbo box-а). Наложи се да коригирам положението на волана надолу, за да не виси лакетът ми, но въпреки това пак не е много добре, тъй като тогава пък воланът отива ниско към краката;
  • Задното стъкло е по-тясно на височина отколкото при О2. Така гледката назад е доста по-ограничена от тази при О2;
  • Когато се отворят предните странични стъкла, дори ненапълно, в движение има по-силен и неравномерен шум отколкото при О2. При О2 се чува равномерно бучене, дори и при 180-200 км/ч, а тук при О4 още при 120-140 км/ч става едно боботене (бу-бу-бу-бу ...) сякаш има отворени задни стъкла. Явно аеродинамиката около прозорците на О4 не е съвсем добре проектирана за отворени прозорци. И хора в Briskoda се оплакват от това;
  • Когато се отворят донякъде предните стъкла, те вибрират леко в движение, въпреки че са трислойните акустични. А може би това се получава точно заради това, че са трислойни акустични (тъй като са от две по-тънки плоскости + слюда между тях), а не монолитни като обикновените?
  • Отделението за очила в тавана е прекалено назад (тъй като пред него има плафони и сензори), поради което е малко неудобно слагането и ваденето на очилата. Много ще ми липсва отделението за малки предмети в центъра на горната част на таблото на О2, което беше идеално за очилата ми;
  • Големи висящи куки за закачане на торбички с неща в багажника има само от едната страна в багажника и те са монтирани много ниско, така че каквато и торба да се закачи на тях, тя няма да стои изправена. Проектантът, който е разположил там куките, заслужава да го положа по врата!
  • Катализаторът не е разположен както на по-малките бензинови двигатели горе чак при двигателя, където е по-трудно да бъде отрязан и откраднат, а е разположен долу под предните седалки, където е най-лесно да бъде откраднат. Вероятно това е така, понеже на този мотор катализаторът е доста голям и тумбест (виж снимката по-долу);
  • Моторът грее като фурна. След шофиране калниците почти парят. Досега съм карал все дизелови коли и там не е било така. Приятели ми обясниха, че бензиновите двигатели отделяли доста повече топлина от дизеловите (бензинът при горене отделял 20% повече топлина, а освен това и консумацията при бензиновите мотори е по-голяма), така че това в моя случай било нормално. Здрава им душица на маркучи, кабели и пластмаси в двигателния отсек тогава!
  • Колата дойде без пластмасова кора над двигателя. Това е заради проблема с топящите се от топлината кори при 2.0 TSI, който все още не бил разрешен и затова Шкода изписва колите от завода без кори. Когато го решели, щяло да има сервизна акция за слагане на кори;
  • Колата идва без кука за теглене! WTF! Има дупки с резби за завиване на кука отпред и отзад, но кука няма в комплекта в багажника! Не можах и да намеря като резервна част. Ще трябва да си купя кука афтърмаркет или second hand;
  • Отопляемото челно стъкло съдържа метален филм, който подтиска сигналите от дистанционните за отваряне на гаражни врати и други такива. Установих го на два различни гаража, с две различни дистанционни. Трябваше да протягам ръка с дистанционното настрани към страничните стъкла, за да отворя. Който възнамерява да ползва радар-детектор, монтиран зад челното стъкло, да го има предвид (че стъклото значително ще подтиска идващия сигнал);
  • Заради перата на волана за ръчно превключване на скорости лостчетата за мигачите и чистачките са около 2 см по-напред отколкото на О2 и по-трудно се достигат, което ми е малко некомфортно, въпреки че съм с много дълги пръсти;

А сега добрите неща:
  • Колата се кара с лекота;
  • Колата върви страхотно;
  • Колата и отвън, и отвътре изглежда много модерна. Видът наживо е по-впечатляващ отколкото на снимки и видеа, които бях гледал;
  • Джантите Comet 18" с кантове залепнаха идеално на белия цвят на колата, Както се казва, "залепнаха като въшка на челó" :) Много съм доволен!
  • Окачването е добро. Имах притеснения, че ще е доста твърдо, затова я взех с DCC, за да компенсирам донякъде чрез неговите настройки. Оказа се, че в режим Normal, а дори и в режим Sport колата вози стегнато, но достатъчно комфортно. Пробвах всичките режими на DCC-то - Normal, Comfort, Sport. Има разлика, но при всички режими е много добре и няма проблеми дори и по ръбестите софийски улици. За тези, които се чудят да поръчват със или без DCC - mисля, че и без DCC колата би била абсолютно адекватна на всякакви настилки. При движение по неравен асфалт на автомагистрала Хемус колата стоеше абсолютно стабилно, обаче там окачването ми идваше малко твърдо - при 140-150 км/ч ставаше леко некомфортно твърдо. За разлика от него старата ми О2 там минава със 180-200 км/ч без грам дискомфорт, като същевременно и тя стои стабилно на пътя;
  • Спирачките спират с лекота. Отпред са големи 340 мм дискове, отзад също са с вентилирани дискове;
  • Колата се движи толкова леко, че на 140 км/ч имам чувството сякаш съм с 80-90 км/ч, а на 80 км/ч сякаш съм с 50 км/ч. Това е нож с две остриета, защото без да се усети се качва скорост доста над ограниченията. (Иначе за такива случаи темпоматът може да се настрои в режим "Ограничител на скоростта", така че колата да не надскача определена зададена скорост);
  • Гумите Bridgestone Turanza T005, с каквито дойде колата от завода, ми се струват адекватни. Качвайки се на тях от 4-годишни Michelin Pilot Sport 3 с по-малък размер (от другата ми кола), тези Bridgestone са ми съвсем добре засега;
  • Гумите са с един размер по-високи (т.е. около 1 см по-висок борд) отколкото при същия цолаж на О2 и О3. Така 18" гуми на О4 са с височина на борда като на 17" на О2/О3 (при О2/О3 18" бяха доста ниски за нашите великолепни пътни и улични настилки). Засега нямах никъде проблем с 18", въпреки че вече ми се наложи да премина през доста ремонтни участъци с изрязани асфалти с остри ръбове;
  • Много лесно се спира Start-Stop системата - със само едно натискане на бутон + един клик;
  • Много лесно се спира Lane Assist - със само две натискания на бутон на волана;
  • Лесно се деактивира безключювото отключване KESSY (чрез настройка в Инфотейнмънта);
  • За един следобед се оправих с цялото разучване на Инфотейнмънта и възможните настройки на автомобила, радиото, свързани мобилни устройства;
  • Таблото може да се конфигурира да показва температурите на маслото на DSG-то, на маслото на мотора и на охладителната течност едновременно;
  • Камерата за заден ход има 2 режима (виж снимките долу):
    1) По-тесноъгълен, който е за паркиране назад, в който чертае линиите за разстояние и жълтата линия за посоката на завой;
    2) Широкоъгълен, за ползване при излизане назад между коли или от гараж, за да се види дали отстрани не идват коли.
  • Звуковият генератор е готин;
  • Истинският звук на колата отвън не е като миксер или прахосмукачка, както казваха хора по разни ревюта, а е стегнато-остър, хубав по мое скромно мнение, в никакъв случай не е като на малолитражка;
  • Матричните LED-фарове са впечатляващи. Покриват цялото пространство отпред с равномерна бяла светлина. С леко притеснение една вечер на извънградско пуснах дългите светлини срещу насрещните коли (притеснен да не ги заслепя), оказа се че динамичните матрични неща работят много добре и изключваха и включваха съответните секции при разминаване с колите, както на рекламното видео!

Честно казано, не очаквах такъв самолет, но след като вече го имам, ще се възползвам от възможностите му :)

---

Ето и няколко набързо направени снимки:

Докато чакам регистрация в КАТ:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

В двора на село:

Изображение
Изображение

Височина на подлакътниците на О2 и на О4. Първата снимка (от O2) е малко отрязана отгоре, но мисля, че все пак се вижда разликата във височините на подлакътниците на двете коли:

Изображение
Изображение

Катализаторът под колата (дано това да е катализаторът, че да не съм се изложил :)

Изображение

Двата режима на камерата за заден ход (режим за паркиране, след което широкоъгълен режим, за излизане назад, за да се види дали не идват коли отстрани), снимани са на едно и също място, със същите коли отзад и встрани:

Изображение
Изображение

Поздрави на всички !
Последно промяна от smoke на 10.08.2022, 21:28:03, променено общо 2 пъти.
Аватар
VALDO

Site Admin

Гараж: Škoda Octavia L&K 1.8TSI DSG
Yamaha Neo's 50 4T
Honda Forza 350
Toyota Corolla 2.0 Hybrid
Honda XL750 Transalp
Обратна връзка:

Мнение от VALDO »

"Колата идва без кука за теглене! WTF! Има дупки с резби за завиване на кука отпред и отзад, но кука няма в комплекта в багажника! Не можах и да намеря като резервна част. Ще трябва да си купя кука афтърмаркет или second hand;" - на Skoda кука и не трябва! [smilie=sarcastic.gif]
Ако много ти трябва ще ти подаря една за Коледа! [smilie=pardon.gif]
Изображение
ИзтрЪпнал

Škoda Фен²

Гараж: kamiq style 1.5tsi evo2 6m my23

Мнение от ИзтрЪпнал »

@smoke, честито и безаварийно. Яката работа. Бял неметалик(candy white) май е това, ако снимките не лъжат ? Лейн асиста и старт стопа , налага ли се да спират отново при излизане и влизане на колата, тоест има ли памет да пази избора да е офф ? Предполагам че , не за тях, докато за кеси помни избора.
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Гараж: FreakOBoost

Мнение от The Hooligan »

smoke написа: 10.08.2022, 20:48:14 Катализаторът не е разположен както на по-малките бензинови двигатели горе чак при двигателя, където е по-трудно да бъде отрязан и откраднат, а е разположен долу под предните седалки, където е най-лесно да бъде откраднат. Вероятно това е така, понеже на този мотор катализаторът е доста голям и тумбест
Това е GPF -а, катализатора е горе към мотора.

Със здраве да се кара 🍺
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
Аватар
Драгомир

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М

Мнение от Драгомир »

Честито! Със здраве да я караш и много хубави моменти да имаш с нея!
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

ИзтрЪпнал написа: 10.08.2022, 21:17:03 Бял неметалик(candy white) май е това, ако снимките не лъжат ?
Колата е с цвят Moon White (металик). Снимките не са много добри и лъжат. Цветът е много добър, впечатлих се, когато я видях за пръв път наживо в Еуратек. Затова казах, че наживо е по-впечатляваща.
ИзтрЪпнал написа: 10.08.2022, 21:17:03 Лейн асиста и старт стопа , налага ли се да спират отново при излизане и влизане на колата, тоест има ли памет да пази избора да е офф ? Предполагам че , не за тях, докато за кеси помни избора.
Точно така - настройките на Start/Stop и Lane Assist не ги помни и трябва след всяко палене на двигателя да се изключват отново. А настройката на безключовото отключване (дали да е активно или неактивно) се запомня, т.е. не трябва всеки път да се прави отново. Иначе за еднократно деактивиране на безключовото отключване (което да важи само до следващото отключване) има проста процедура, описана е в ръководството - беше нещо като "заключва се с ключа, след което веднага в рамките на 2-3 секунди се докосва сензора на дръжката" или нещо подобно.
NRG

Škoda Ентусиаст

Гараж: Октавиа 3 2.0D

Мнение от NRG »

Страхотна е! Направо се почуствах като, това ми е следващата кола.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Честито, със здраве да си я караш.Страхотна е.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”