Проблем със зареждане на акумулатора

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2013г. до днес
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

Значи Октавия 3FL 2.0 TDI (тия грозните, дето са много бързи) излезе съобщение "12V батерия не се зарежда.... спирай б'ръже!" [smilie=sarcastic.gif]
Естествено нямаше как да спра веднага и продължих. В движение "рестартирах" с гасене и се оправи.
След това го направи седмица по късно, след като бях стигнал на границата с Гърция и бая се притесних, дали няма да изкарам отпуската в стрес. Но си бях взел мултицет, имам ELM2... нещо си и с torque и carista проверих каква е ситуацията. Оказа се, че след показването на грешката, ако я оставя запалена вдига оборотите и вдига напрежението на 14,4..5V, измерено с мултицета във входа на запалката. Но това не се отчита от колата, torque показва, че е 12,...V и очевидно компютъра не знае, че се зарежда и страда. Извадих буксата на power managment-a за минута-две, включих я пак и продължих. Рискувах и нямаше ядове две седмици.
До днес. На прибиране от морето, докато чакам на опашката за влизане и айде пак, лампички, дрънчане, вика спирай! [smilie=sarcastic.gif]
Продължих си. Викам си, тука ще те прибера и само на батерия [smilie=sarcastic.gif] Спрях на една бензиностанция, пак същата процедура с буксата и газ.
Но влизам в София и започна яко да звъни, не се ресетира с гасене, пише "грешка в старт-стоп системата" на самата медия. А па батерията на мултицета ми е паднала и не знам дали зарежда изобщо. Като ти тръгне на батерии... [smilie=sarcastic.gif]
Ще звъня утре в ЕТ, да записвам час за лечение. Забелязвам, че излиза тази грешка след здраво натискане на дълъг път. При кратки и лежерни пътувания нямаше проблем. А и на морето изключвах старт-стопа с тръгването. Днес може и да съм забравил след някое спиране.
Вероятно си е тръгнал акумулатора. Но, ще видим. Ама все пак да питам, някой с подобни ядове?
MrBean

Шкода Новак

Мнение от MrBean »

Четки (реле). Играят ли ти светлините при подаване на газ, или горят ли крушки?
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

Taratajki написа: 31.08.2022, 21:37:30 буксата на power managment-a
Това па кво е?
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Мнение от Taratajki »

stefan L написа: 31.08.2022, 21:44:20кво е?
На едната клема на акумулатора има една букса с два кабела. Те са за тая система със старт-стоп, зареждане, кога с колко.... power managment [smilie=pardon.gif]
Имам приятел в сервиза на Audi, той ми го каза.
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

Мнение от zar »

Taratajki написа: 31.08.2022, 21:49:19 На едната клема на акумулатора има една букса с два кабела.
Човек се учи цял живот ;) На фабиана не е ли същият акумулатора?Идеята ми е да развъртиш друг акумулатор за да разбереш ,дали е от него или от колата.
P.S:Тея "грозните" много вървят наистина :)
Dieselgate Team member
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

Не е ли признак на заминаващ акумулатор? На мен на това ми прилича...
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1

Мнение от Rangel »

99% купуваш нов, втора и газ.
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Мнение от Taratajki »

Rangel написа: 01.09.2022, 08:48:25 99% купуваш нов
Уж е още в гаранция, па ще видим [smilie=sarcastic.gif]
zar написа: 31.08.2022, 23:52:29не е ли същият
Нейния е малък, нея мога да я запаля с 9V батерийка, 1.2 TSI. Октавията е дизел и акумулатора и е колкото целия мотор на фабията [smilie=sarcastic.gif]
zloQQ написа: 01.09.2022, 08:42:20ми прилича...
И аз така усещам нещата, но да кажат от Еуратек, ако въобще се прояви проблема при тях.
MrBean

Шкода Новак

Мнение от MrBean »

zloQQ написа: 01.09.2022, 08:42:20 Не е ли признак на заминаващ акумулатор? На мен на това ми прилича...
Когато заминат четките и не се зарежда акумулатора, излиза същата грешка. Защото ако е релето, ще си купи нов акумулатор и ще го съсипе и него.
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Мнение от Taratajki »

MrBean написа: 01.09.2022, 08:56:49 и не се зарежда акумулатора,
Алтернатора зарежда, мерих го, но компютъра не го отчита.
Утре ще я видят. Не мога да повярвам, че ми записаха толкова бързо час [smilie=yahoo.gif]
Въпреки, че съм наясно, че няма да мина само с едно посещение [smilie=sarcastic.gif]
MapTo_D

Škoda Фен

Гараж: Vw golf VII 1.6 tdi
Обратна връзка:

Мнение от MapTo_D »

Имах подобен проблем преди време с един фокус, алтернатора зареждаше, когато автомобила беше на място, но щом тръгнеше и заряда постепенно падаше и след някоя и друга минута ламБите светваха, с подмяна на четки и не знам още какво и всичко се оправи.
MrBean

Шкода Новак

Мнение от MrBean »

Taratajki написа: 01.09.2022, 09:40:37 Алтернатора зарежда, мерих го, но компютъра не го отчита.
Когато заминат четките, той си зарежда като го мериш, но като тръгнеш на дълъг път не правят постоянно добър контакт и започва да прекъсва зареждането, спира-почва и така докато спре. Ако е над 100к км колата, по-добре си смени релето. Двама приятели ядоха дървото с релета, единия с Ауди дизел, а другия с Туран дизел, и двамата в Австрия закъсаха. А аз с едно БМВ бензин, при мен поне няколко пъти удряне с чука успяваше да ги отлепи явно и успях да се прибера. Като си взех шкодата, беше на 93к и превантивно го смених релето, едната четка беше на 70-75% изядена, а другата на 50-60%.
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Мнение от Taratajki »

Вчера се диагностицира проблем с умния алтернатор. ОглупЕл е [smilie=sarcastic.gif]
Смяна след най рано 2 седмици. До тогава.... бокс-бокс-бокс! Препоръчаха да не я карам, особено на далечни дистанции, защото гаранцията за мобилност, демек безплатна пътна помощ по гаранция, нямало да важи, след като е вече констатиран проблема. Логично е.
Акумулатора си бил ОК.
MrBean

Шкода Новак

Мнение от MrBean »

Taratajki написа: 03.09.2022, 08:46:35 Вчера се диагностицира проблем с умния алтернатор.
На колко км е колата? Да не е само релето за смяна, а да те карат да смениш целия алтернатор?
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Мнение от Taratajki »

MrBean написа: 03.09.2022, 09:28:02На колко км
На 79 хил. е. И не ме карат, те така са решили, тя е още в гаранция. И не съм сигурен, че в момента управлението е с реле. По скоро си има електронен блок за управление на зареждането. За това му казват "умен алтернатор", постоянно променя напрежението и тока според нуждите и моментния заряд на акумулатора. Това пак моя приятел от сервиза на Audi ми го разказа [smilie=pardon.gif]
И най често дефектират от прегряване. А аз май се сещам, кога се опече моя [smilie=sorry2.gif]
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia III”