Съвет за закупуване на SKODA Octavia Combi 1.6 TDI Ambition 4x4 или само 1.6 TDI

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2013г. до днес
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
ratel

Шкода Новак

Гараж: Škoda Octavia 3 2.0 TDI DSG

Съвет за закупуване на SKODA Octavia Combi 1.6 TDI Ambition 4x4 или само 1.6 TDI

Мнение от ratel »

Здравейте, моля за съвет дали да си струва да се закупи SKODA Octavia Combi 1.6 TDI Ambition 4x4 ( manuell) Kombi от 06.2017 на 139000км. или а не бъде 4х4.
Досега съм карал Fabia 1.9 TDI от 2007 и съм много доволен и определено следващата кола пак ще е Skoda.
Разликата в парите не е особено голяма да кажем около 2000, колата ще я взимам от Швейцария, със сервизен преглед от преди няколко месеца и гаранция 12 месеца .

Мойте въпроси са няколко и не мога да взема решение (а и не разбирам).

1. Заслужава ли си да бъде 4х4 ?

2. Има коли - SKODA Octavia Combi 1.6 TDI Ambition, които са с по ниска стойност, но са да кажем на 165-180 000км, говорим за разлика от 2000.

3. Какво според Вас трябва да гледам и евентуално да сменя след покупката, няма да мога в България да го направя, за момента, но като опция ми е оторизиран сервиз на Skoda в Германия. Тука в Швейцария е безумно скъпо, каквото и да е такова начинание.

4. Колата определено в повечето време ще я ползвам за извънградско да кажем по 100км на ден. Нещо такова за момента се очертава.
5. Дават разход на гориво 4,6л/100 общо и енергиен клас В, което ми се струва малко разкрасено. Дано е вярно, ни Вие ще кажете:)

Моля, да ме извините, ако не съм си изложил въпросите точно.

Благодаря за помоща!
Аватар
lybrator

Cupra

Гараж: '16 Ibiza Cupra 1.8 192 FWD MQ350
'18 Tiguan 1.4 150 4motion DQ250
'19 Leon Cupra ST300 4drive DQ381

Мнение от lybrator »

4.6/100 е постижим разход с 1.6 ТДИ, но при ниска скорост от около 100-110- км/ч грубо.

Моторът е здрав, не мисля, че има с какво да Ви изненада неприятно.

Относно 4х4, на мен понякога ми липсва като трябва да тръгна рязко, понеже ми пребоксуват предните колела, иначе зимата се справям навсякъде и без него, но бих се радвал да го имам все пак. Системата на 4х4 е здрава, проста за поддръжка.

Проверете си сервизната история на колите, които сте харесал. В зависимост от пробега на колата и спрямо историята (кое кога е сменяно последно), можете да се ориентирате какво Ви предстои. Ангренажът е добре да го смените някъде между 150 и 200000км, комплект с водната помпа. Ако е автомат, масло на всеки 50-60000км, за ръчната кутия не помня интервала за смяна, но е по-голям. Масло двигател на 10000км, ако карате само извън града може и на 13-15000км, но не повече. Горе долу е това.
Аватар
Simov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Ex: Seat Ibiza 6l, 1.9 TDI, 101 к.с.
Skoda Octavia III 1.6 TDI, 110 к.с.

Мнение от Simov »

Здравейте,
заслужава ли си 4х4 е строго индивидуално за всеки, най-вече от това къде и как се ползва автомобила. Задвижването на всички колела има своите предимства, както и някои недостатъци. От недостатъците, аз на прима виста се сещам за нуждата да се обслужва още един възел (масла, чистене на цедката на помпата на халдекса), по-голямото/допълнително тегло на автомобила спрямо нормланото задвижване. Всичко останало са все плюсове май, особено ако ще се кара в планински райони, сняг и т.н.
Лично аз, имам такава октавия, без 4х4. Ходя доста често в Родопите, до сега не съм имал проблеми.
Сигурен съм, че ще се включат и колеги, които имат такова задвижване и ще дадат по-пълна и полезна информация!
Успех с покупката!
Изображение
Аватар
stanley

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
Обратна връзка:

Мнение от stanley »

Ако колата се кара предимно магистрално - няма смисъл от 4х4. Ако се кара в планински район или чести се кара по заснежени пътища - има смисъл от 4х4.

4х4 не е полезно само за сняг, но и за стабилността на колата като цял, това обаче води до по-високо тегло на автомобила, съответно малко по-висок разход и до още един агрегат за обслужване, както вече беше споменато.

Във вашия случай аз бих взел автомобила в най-добро общо състояние, с най-предпочитаните екстри, на най-адекватната цена.
ratel

Шкода Новак

Гараж: Škoda Octavia 3 2.0 TDI DSG

Мнение от ratel »

Благодаря, на всички за оказаната помощ!
Насочвам се към 4х4 придържайки се към Вашите съвети. Надявам се скоро да мога да покажа нещо [smilie=pleasantry.gif]
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

Щом ще си джиткате в Швейцария 4х4 си е добра опция. Все пак си е планинска страна, завои, влага, сняг [smilie=pardon.gif] А разхода, при разрешените там 110 км/ч и глобите, които са брутални, със и без 4х4 ще е еднакъв. Както са казали колегите, вземи най "читавата" :)
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

Като човек , който е имал преднячки и 4х4 в еднакви купета и модификации- 4х4 е задължително.
Веднъж да ти потрябва , но да го имаш.
Усещането и контрола върху автомобила нямат нищо общо.
За Швейцария пък да не говорим.
При Халдекса реално си си на предно при пътуване на магистрала.
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia III”