Поддръжка на автомобила. Препарати за почистване и освежаване на екстериор и интериор
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Stoyanov
- Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.
Поддръжка на автомобила. Препарати за почистване и освежаване на екстериор и интериор
А аз на turtle wax днес пробвах сийлънт, който много го възхваляват. Става въпрос за Seal N Shine. За него даже доста и в ютюб може да се види.
Ще видим колко време ще трае и колко добре ще се справя.
Първи впечатления - колата изглежда страхотно. Тествах да поливам с вода - много добра хидрофобност.
Първи впечатления - колата изглежда страхотно. Тествах да поливам с вода - много добра хидрофобност.
- naster
- Гараж: Superb III L&K 2.0TDI 140kW DSG7 4x4 MY19
Suzuki V-Strom DL650 XT MY21
-
mykacu
- Гараж: 2016 Octavia 3 Combi DSG 2.0 150 (CRMB)
Евала, че се престрашаваш да коментираш марки, които са по-евтини от 10000лв/мл. Аз също съм доволен от някои продукти на костенурката - Clearvue Rain Repellent, Seal N Shine, Graphene Flex Wax и Ceramic + Graphene Inside Job.Stoyanov написа: 24.12.2023, 21:48:26 А аз на turtle wax днес пробвах сийлънт, който много го възхваляват. Става въпрос за Seal N Shine. За него даже доста и в ютюб може да се види.
Много зависи как е подготвена колата и в какво състояние е, но аз постигнах 3+ месеца видим резултат със Seal N Shine. На Петел автомивката не вярваха, че е само със спрейче, а и то беше на 2-3 месеца вече - вика ми "предупреждавай друг път предварително, че си с керамика". :D
Иначе, от около година ползвам Graphene Flex Wax - една идея по-нетраен е и няма такъв блясък, но е по-лесен за нанасяне. Пролетта я измих по-старателно и оттогава само пръскам по 1-2 пъти на детайл преди изплакване. Като цяло не е нещо wow, но предвид времето за нанасяне и това, че ми доставя удоволствие как колата е на стичащи се капки, за мен е супер. Ползвам ги и на колелото - става супер
Graphene Inside Job - доста приятно почиства и мирише, не оставя следи, не стои мазно.
- naster
Който плаща, той/тя поръчва музиката. Все едно не е имало вакси и кожени салони преди някой предприемач да отвори страничка.

- digitalundgrd
- Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo
Айде и кУрееца със същата "диагноза"optimax написа: 09.01.2023, 17:33:08 digitalundgrd, моята теория е следната.Вечер всички са еднакво мокри.Покаже ли се слънце и тъмните се нагряват по-бързо и изсъхват преди оранжадата.Отделно имаш модерно фоЛю и предполагам я държи по-дълго хладна,оттам и конденза остава по-дълго.Може пък и да бъркам нещо.
Явно nanolex химията (керамиката) бая обилно заскрежава

Колегата @smoke, също ми беше писал на ЛС, че наблюдава подобен ефект и на неговата след мазане с хибридна вакса.
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
@digitalundgrd
Ето снимка при моята О2, след нанесена Nanolex Hybrid Wax по ламарините и Nanolex Urban Glass по стъклата:

Това се беше образувало след мъглива немного студена нощ - температури около -2 градуса.
Заради хидрофобността на покритията водата кондензира на капки и те замръзват след това на гранули и остри "елхички".
Ето снимка при моята О2, след нанесена Nanolex Hybrid Wax по ламарините и Nanolex Urban Glass по стъклата:

Това се беше образувало след мъглива немного студена нощ - температури около -2 градуса.
Заради хидрофобността на покритията водата кондензира на капки и те замръзват след това на гранули и остри "елхички".
- skodko
- Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
- Обратна връзка:
Много яко.
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
- 111E8
- Гараж: Superb 2021 2.0 TDI 110 kW
Колеги, къде в София препоръчвате пране на тапицерия? Спомням си, че съм попадал на мнения за читаво място някъде в/около Интерпред.
- naster
Много хвалби ще взема да го пробвам

- Tuscany
- Гараж: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI, 280hp
Имам нЕколко питания, ако е удобно 
1. Видях това видео на Химичните Пичуе където ползват два продукта за чистене на таблото и вратите - Nonsense Invisible Super Cleaner и после Silk Shine Dry To The Touch Sprayable Dressing. Това добър метод ли е за чистене и поддръжка? Струва ми се като нещо, което мога да направя. Предполагам, че става за целия интериор на Superb L&K (без салона, разбира се) - врати, табло, скоростния лост?
2. Ако приемем, че горния метод не е подходящ за климатика и копчетата около скоростния лост, там с какво?
Другото е за отвън - вчера мих колата на новата автомивка на кръговото в Студентски. Май добре се изми, от далече изглежда чиста. Но остава налепената мръсотия. Не мисля, че в момента имам време и възможност за ONR. Та, има ли нещо, с което да я "домивам"? Т.е. някакъв тип цъскало, с което да избърсвам тази мръсотия после. Същия тия, гледам че рекламират някакво HydroGlide Ceramic Waterless Wash, но него още го няма в сайта. Попаднах в друг сайт на него, оценката му не беше върха - 3.9/5. Изобщо, може ли да стане това или си трябва друг метод?
1. Видях това видео на Химичните Пичуе където ползват два продукта за чистене на таблото и вратите - Nonsense Invisible Super Cleaner и после Silk Shine Dry To The Touch Sprayable Dressing. Това добър метод ли е за чистене и поддръжка? Струва ми се като нещо, което мога да направя. Предполагам, че става за целия интериор на Superb L&K (без салона, разбира се) - врати, табло, скоростния лост?
2. Ако приемем, че горния метод не е подходящ за климатика и копчетата около скоростния лост, там с какво?
Другото е за отвън - вчера мих колата на новата автомивка на кръговото в Студентски. Май добре се изми, от далече изглежда чиста. Но остава налепената мръсотия. Не мисля, че в момента имам време и възможност за ONR. Та, има ли нещо, с което да я "домивам"? Т.е. някакъв тип цъскало, с което да избърсвам тази мръсотия после. Същия тия, гледам че рекламират някакво HydroGlide Ceramic Waterless Wash, но него още го няма в сайта. Попаднах в друг сайт на него, оценката му не беше върха - 3.9/5. Изобщо, може ли да стане това или си трябва друг метод?
Current: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI 280hp - 2024г
Ex: Opel Insignia A Sports Tourer FL 2.0 TDI Automatic 170hp - 2016г
Ex: Opel Vectra C FL 2.2 Direct Automatic 150hp - 2008г
Ex: Audi A6 Avant C4 Quattro 2.5 TDI 140hp - 1996г
- smoke
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Сакън! Няма по-сигурен начин да надереш лака от "цъскало" и забърсване на мръсотията после.Tuscany написа: 25.01.2024, 17:11:37 Но остава налепената мръсотия. Не мисля, че в момента имам време и възможност за ONR. Та, има ли нещо, с което да я "домивам"? Т.е. някакъв тип цъскало, с което да избърсвам тази мръсотия после.
Бих пропуснал тези вълшебни продукти.Tuscany написа: 25.01.2024, 17:11:37 гледам че рекламират някакво HydroGlide Ceramic Waterless Wash, но него още го няма в сайта. Попаднах в друг сайт на него, оценката му не беше върха - 3.9/5. Изобщо, може ли да стане това или си трябва друг метод?
Без ръчно измиване с шампоан и микрофибърна гъба или ръкавица, нищо не става. Разбира се, преди това си трябва безконтактно предмиене, накрая си трябва прецизно подсушаване и т.н.
Ако искаш да запазиш лака си, трябва да си я миеш сам. Даването да ти я измият в някоя автомивка е гаранция за надраскан лак.
Важно е да се мие в абсолютно сухо време. Иначе само докато се прибереш от автомивката, вече ще са ти нахвърляли другите коли фини пръски с кал. Разбира се, ако колата нощува на улицата, тогава няма значение, тъй като тогава така или иначе на следващия ден колата вече ще е в слой полепнала пепел.
- Tuscany
- Гараж: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI, 280hp
А, не - не става въпрос изобщо да я давам да ми я мият.
По-скоро се чудя как да я мия в гаража, а не навън. И понеже нямам канал, не ми се иска да правя прекалено много водища. Не, че след дъжд или сняг не става де ...
А другото - за пиене на мивка със собствен шампоан. Предполагам, че трябва да се ходи в малките часове, че да не се карат?
По-скоро се чудя как да я мия в гаража, а не навън. И понеже нямам канал, не ми се иска да правя прекалено много водища. Не, че след дъжд или сняг не става де ...
А другото - за пиене на мивка със собствен шампоан. Предполагам, че трябва да се ходи в малките часове, че да не се карат?
Current: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI 280hp - 2024г
- toraborat
- Гараж: 2023 Skoda Superb 3 FL L&K TSI 190ps
Днес се престраших на кварталната мивка да я преплакна. Така я измих че пак трябва, пяната е доста мощна и не я държах дълго по колата. За собствен шампоан ще ми се сърдят само тези дето чакат да влязат като гледам. Само това за предизмиване където се нанася преди шампоана да надигне мръсотията не знам с какво да го пръскам на кварталката. С някаква измислена микрофибърна кърпа подсуших и май не успях да я паяжинирам. Абе надъхах се да си взема комплект някакъв.

- smoke
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Някои автомивки не позволяват изобщо ползване на твои препарати.Tuscany написа: 25.01.2024, 18:26:31 А другото - за миене на мивка със собствен шампоан. Предполагам, че трябва да се ходи в малките часове, че да не се карат?
Иначе, трябва да си носиш кофа + вода, в която да разтвориш шампоана.
В София ползвам автомивка Adriateh (до Практикер на Цариградско шосе), тъй като пяната им не е много агресивна и програмите им за плакнене са достатъчно дълги. Ползвам тяхната пяна (в ролята на безконтактен препарат за предмиене), но моя шампоан (тъй като е специален шампоан за подхранване на керамично покритие Nanolex).
Бавното нещо е търкането с гъбата, тъй като трябва да се обходи всеки сантиметър и трябва периодично да се изплаква гъбата. Веднъж, когато имаше чакащи автомобили, ме подканиха да действам по-бързо ("че трябва да печелим пари, все пак"). Затова гледам да ходя в по-глухо време (в работен ден следобед или късно вечер). В глухо време там никога не е имало проблем.
- Shake
- Гараж: Ford Focus II Sedan 2008, 1.6 TDCI, 109 к.с.
Superb III Liftback, L&K, TSI 190 к.с.
Ах как обичам така да ме подканват
Аз мисля ей тея глезотии да си взема, да си избера читава автомивка (няма да е толкова лесно), да ѝ удрям една Seal N Shine на Turtle Wax от време на време, и може би твърда вакса веднъж/дваж в годината и толкоз.
https://detailingbg.com/produkt/the-gau ... m-76x91cm/
https://detailingbg.com/produkt/storm-wash-mitt/
https://detailingbg.com/produkt/hurricane-wheel-mitt/
Аз мисля ей тея глезотии да си взема, да си избера читава автомивка (няма да е толкова лесно), да ѝ удрям една Seal N Shine на Turtle Wax от време на време, и може би твърда вакса веднъж/дваж в годината и толкоз.
https://detailingbg.com/produkt/the-gau ... m-76x91cm/
https://detailingbg.com/produkt/storm-wash-mitt/
https://detailingbg.com/produkt/hurricane-wheel-mitt/