Въпроси от нов/бъдещ собственик

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

naster написа: 15.02.2024, 08:44:02 В няколко страни съм карал Супърба по магистрала и не съм усетил да се усеща опасна. Шофирам изключително в 90% в режим комфорт.
Е то пък оставаше да я усетиш опасна на чуждоземска магистрала. Вертикалните неравности не са проблем. Проблема идва от страничното лашкане, което се проявава основна при нашенските пътни условия и трафик. Когато трябва по-рязко да се прехвърли тежестта на колата от едната страна към другата.

Тогава се проявява конструктивният недостатък на всички Шкоди - тясна стъпка и простовато окачване, съчетани с едно доста голямо за класа си купе. Другите марки в този размери автомобил са с поне педя по-широка стъпка и многораменно окачване. Тук обаче имаме размери на Ауди А6, съчетани с окачване на Ауди А3. Реципрочно цената е по-близо до А3, разходите за подръжка и гориво - също.

Като цяло за повечето хора това не е проблем. В ежедневието си се справя прекрасно. Просто трябва да си има едно на ум, когато атакува по агресивно завоите. DCC-то определно помага по завоите, но колата не придобива поведение на Ауди А6... Нито даже на А4.
Бееееее.....
Аватар
naster

Škoda Фен²

Гараж: Superb III L&K 2.0TDI 140kW DSG7 4x4 MY19
Suzuki V-Strom DL650 XT MY21

Мнение от naster »

Не мога да споделя подобни наблюдения - това е субективно и от стила на шофиране, но коренно се различава от моите впечатления за комфорта и сигурността. DCC пък със сигурност допринася за комфорта, но А6 не съм карал за пряко сравнение.
Изображение
Аватар
Shake

Шкода Новак

Гараж: Ford Focus II Sedan 2008, 1.6 TDCI, 109 к.с.
Superb III Liftback, L&K, TSI 190 к.с.

Мнение от Shake »

lys, добре дошъл!
lys написа: 14.02.2024, 23:06:02 Няма DCC, но пък от друга страна не съм агресивен шофьор
Колегите изписаха доста, но мога да кажа и моите впечатления от 1 месец каране. DCC-то си заслужава и определено подобрява комфорта. На магистрала, лоши второстепенни пътища или такива за по-бързо шофиране съм на Sport. Дава доста повече стабилност в завоите, но и копките се усещат повече. Всички други случаи съм на Comfort и определено е комфортно.

Но каквито и екстри да има или няма, колата е супер и поне за мен беше 20 стъпки нагоре от Фордалнка. Живот, здраве и пари, караш я 3-4 години, виждаш какво ти липсва, харесва или не харесва и вземаш нещо друго. Аз нямах никаква представа какво ми трябва точно от една кола, но вече почвам да си изграждам картинката.

За кредита, с малка доза наглост и преговаряне може да смъкнат доста. ОББ бяха пуснали 4.15% и не малко хора скочиха, но и без тази промоция имам познати с такива или по-добри лихви в други банки. Просто трябва да си представиш, че си в Истанбул на пазара. :D
Аватар
Stoyanov

Škoda Фен²

Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.

Мнение от Stoyanov »

@RAPTOR_84, мисля, че много добре знам за какво говориш : ) [smilie=pleasantry.gif]
Подобоно чувство имах като правих тест драйв, същото горе долу имам и сега като пристигна моя и го карам.
Ще споделя и моето мнение, защото виждам, че други колеги имат различни предпочитания. А като гледам твоето усещане може да прилича на моето.
За мен Комфорт е тотално безполезен, а го пробвам от време на време точно по неравности. Просто колата се люлее прекалено много, до толкова, че много ме дразни. На нормалния режим доста по добре поема неравностите според мен. Да не говорим, че на комфорт през нещо като заспал полицай цялата се клати, дори при бавно преминаване.
@lys, аз лично много държах на DCC, а сега в практиката разбирам, че най вероятно не ми трябва [smilie=pardon.gif] . Тука е много важно да вметна, че много зависи нормалното окачване на коя степен на DCC отговаря. Ако е на нормал, което ме съмнява, то тогава мога да кажа, че DCC не ми трябва. Обаче ми е останало в главата, че без DDC вози по-меко от DCC на стандартната настройка. Тука ще е добре някой запознат колега ако сподели.
Другото важно е как ще се кара колата. По хубав път с завои наистина спортния режим подобрява нещата. Аз лично идвам от друг тип кола и намирам нещо сбъркано в поведението и в завои дори на спорт като се кара по-бързо. Ама нормално, как и да погледнеш не изглежда като за тоя тип каране да е измислена тази кола.
Нещо, което малко ме дразни, са звуците, които супърба издава при преминаване през неравности. Не съм пробвал аз Kodiaq за да сравня. Много от неравностите дори да не се усещат с тялото, то определено се чуват с ушите. Ако го сравня с БМВ-то ми, което е със спортно окачване и си мислих, че е раздрънкано, то разликата е, че при него този звук започва да се чува при малко по-ниски скорости. Обаче в същото време е доста по слаб и не така дразнещ. Над определена скорост по неравности в Супърба просто започва супер силно да кънти. Все едно има нещо кухо в тая кола и ми побърква ушите :) За сравнение и двете коли са с джанти 18 и двете с 2.5 бара налягане. БМВ-то дори е с по ниска гума.
Това ми е единственото нещо, което не харесвам в Шкодата. Не ми пречи и толкова, приел съм го и просто карам по бавно по такива места.
И като заключение мога да кажа, че на мен DDC-то ми е почти излишна опция, а си мислих, че ми е задължителна. Единствено понякога бих пускал спортен режим.
Изображение
Аватар
naster

Škoda Фен²

Мнение от naster »

Изображение
Имам чувството, че имаме различно конфигурирани автомобили. Или имам ниски критерии, а осъзнавам, напълно, че не съм спортен шофьор. Но и колата не ме подтиква да я газя или предизвиквам, а да се возим лежерно. Пътуваме често из страната и Европа с щерката по състезания - тази кола напълно отговаря на изискванията ми.
Изображение
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

naster написа: 15.02.2024, 09:19:59 DCC пък със сигурност допринася за комфорта
Ами точно тука сме на противоположни мнения [smilie=sarcastic.gif] Начина, по който аз го ползвам е точно обратния - жертвам комфорта за подобря пътното поведение. Според мен на комфорт, колата има инерционно поведение на лодка. Хората дето са карали лодка, ще ме разберат какво имам предвид. Което ми създава сериозен дискомфорт с това, че не ми се подчинява. Т.е. не намирам нищо комфортно в този режим, точно обратното - най ми е комфортно на спорт.

Пак да кажа - карането из магистралите на Европа в общия случай няма нищо общо с карането във България.
Stoyanov написа: 15.02.2024, 09:58:11 че на мен DDC-то ми е почти излишна опция, а си мислих, че ми е задължителна. Единствено понякога бих пускал спортен режим.
Баш. Това се опитвам да кажа, бенефита от DCC-тото не е в режима комфорт, а в режима спорт. Ако човек ще го купува за комфорт - безмислено е.
Последно промяна от Цецо75 на 15.02.2024, 10:24:35, променено общо 1 път.
Бееееее.....
Манев

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TDI-CR 6M

Мнение от Манев »

DCC-то го взех заради комфорта, но го ползвам главно на спорт, при планински пътища с много завои или на магистрала.
Комфорта има смисъл при напукан асфалт или такъв, при който пукнатините за заляти. Тогава обира вибрациите, но ако пътя е на вълни става лодка.
Аватар
tihich

Škoda Фен

Гараж: Superb Scout 2.0 TSI 280

Мнение от tihich »

Вече имам 'няколко' години с въпросното окачване - изобщо не е ОК...Проблема идва от така нареченото "Окачване за лоши пътища'. Реално Скаута си е 1 към 1 със Супърб, който е с окачване за лоши пътища - задигнат с 1.5см... По това което знам и това което съм възприел като поведение на колата според мен - има твърди и високи пружини + меки амортисьори.

Карал съм и на други хора Супърбите. Имам чувството, че при някой хора, пак без DCC, колата им вози доста по-добре. Карал съм по един и същ маршрут и моята беше по-зле. Сравнявал съм парт номера - еднакви са. Нямам идея от къде идва разликата във возията. Даже съм сменил 2-3 комплекта гуми. И това не беше проблема... В крайна сметка има един плюс на окачването без DCC и той е,че може лесно да се смени. Надявам се скоро да се похваля с подобна смяна и аз само да ми остане малко повече време.
Аватар
Tuscany

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI, 280hp

Мнение от Tuscany »

Чета и не знам какво да мисля ... излиза, че вместо да ъпгрейдна моята Insignia ST 2016, то ще е даунгрейд :/
Current: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI 280hp - 2024г
Ex: Opel Insignia A Sports Tourer FL 2.0 TDI Automatic 170hp - 2016г
Ex: Opel Vectra C FL 2.2 Direct Automatic 150hp - 2008г
Ex: Audi A6 Avant C4 Quattro 2.5 TDI 140hp - 1996г
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

gbuyukliev, Незнам бавареца с какво окачване е, но предполагам не е просто макферсон с един носач отпред.
Бееееее.....
style34

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq FL, 190 TSI 4x4

Мнение от style34 »

Аз карах тестово един след друг Кодиак без DCC и Супърб с DDC. Супърба ми се стори неприятно "мек" на стандартната настройка дори.
Но знам ли го в какво състояние е бил, беше на 4 години. Най-много в Шкода ме дразни шумното окачване, както и други колеги казват.
Два дни карам Корола от последните и окачването е много по-тихо. Хем стегнато, хем комфортно и поема много добре неравности.
ИзтрЪпнал

Škoda Фен²

Гараж: kamiq style 1.5tsi evo2 6m my23

Мнение от ИзтрЪпнал »

Tuscany написа: 15.02.2024, 11:36:05 излиза, че вместо да ъпгрейдна моята Insignia ST 2016, то ще е даунгрейд
Всичко е до лични възприятия. Затова са тестовите карания - да усетиш автомобила и на база лични разбирания да направиш избор. Но пък винаги ще има плюсове и минуси. Освен ако бюджета е неограничен, тогава най-доброто [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
naster

Škoda Фен²

Мнение от naster »

tihich написа: 15.02.2024, 10:38:02 Проблема идва от така нареченото "Окачване за лоши пътища'.
Благодаря за мнението - точно това имах предвид! @lys, nota bene!
Изображение
Аватар
tihich

Škoda Фен

Гараж: Superb Scout 2.0 TSI 280

Мнение от tihich »

Проблема при Скаут е, че никога не са имало тестови в Еуратек за да се направи директно сравнение. Отделно имаш дизел и бензин, отделно и едното и другото може да е с DCC или без - гарантирам, че ще имаш 4 вида различни возии :)

Ето примерно, аз съм карал и 2 дизелови Скаута - единя без DCC другия със, И двата ми допаднаха като возия. От там дойдоха и положителните ми нагласи, че бензиновия 280кс без DCC, който бях поръчал ще е ОК, но уви, не е така. Коренна разлика.
Аватар
lys

Škoda Фен

Гараж: Subaru Forester SG 2.5 XT 230hp Stage 2
Superb III L&K Combi 2.0 TSI 280HP Y24

Мнение от lys »

Лелее, май неусетно превърнах темата в за или против DCC, за което се извинявам.

По същество - ходих в ЕТ направих тест драйв на Супърб без DCC, хареса ми, пасва ми на стила на шофиране и т.н. В крайна сметка, спрямо това, което искам за семейството ми, си избрах Скаут (без DCC) то и нямаше как да добавя, защото са последни произведени бройки. Говорих с момчетата в ЕТ и ме увериха, че повдигнатото окачване наистина е различно от това на обикновения Супърб - имали различни пружини със сигурност (поне така казаха), но не си спомням какво още.

И пак да кажа - тази кола я взимам за да си возя семейството и да пътуваме надълго из Европа и да се радваме на живота. Какви ти мятания в завои и т.н. Слизам от Субару Форестър 2005 и тази кола е светлинни години пред Форестъра, като комфорт, усещане, шумоизолация и т.н.

Да не забравяме, че взимам чисто нова кола за малко над 40К Евро. Това са смешни пари за днешната инфлация и автомобила, който получаваш. Ако вземем да сравняваме, кое тропа повече и кое люшка по-малко, да вземем да сравняваме и цените :) Разбира се, че ако сравняваме BMW или Audi с Skoda ще са по-тихи, по стабилни, по-по и накрая обаче цената е двойна. За DCC разбрах, по-добре е с него - еми да ама за тази цена от последните бройки ми се падна без DCC и все пак ще си я взема.

Аз лично съм щастлив, че направих този избор, смятам, че нуждите ми ще бъдат напълно задоволени, а и искам тази кола да си ми остане след гаранция и поддръжката да е поносима.

В края на краищата, днес капарирах колата и я чакам да пристигне живот и здраве края на март / началото на април :) Като дойде параходчето, ще се кача, ще го покарам надълго, ще го покарам планинско и ще се върна и ще ви кажа дали се клати като желе и дали всички пътници повръщат вътре от морска болест [smilie=sarcastic.gif]

П.п. Ще метна и някоя снимка. Избрах си Графитено Сив Металик (иначе много се чудех за Лава Син, но на живо хич не го харесах).
Единствената константа в живота е промяната.
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”