Всичко за маслата
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- lys
- Гараж: Subaru Forester SG 2.5 XT 230hp Stage 2
Superb III L&K Combi 2.0 TSI 280HP Y24
Всичко за маслата
ЦецоNOL, привет,
понеже темата е твоя и спрямо прочетеното (не всичко разбира се, малко хора имат време за четене на 25 страници във форум) ще си позволя да задам малко въпроси. Извинявам се предварително, ако подобни неща са обсъждани, просто трудно се намира и синтезира всичко, което ме интересува. Разбира се, това до някъде означава, че ще трябва да използваш своето време за това (или поне за нещата, с които може да помогнеш), за което ще бъда адски благодарен!
Накратко - вчера капарирах Супърб Скаут 2.0 TSI 280 к.с. в ЕТ Пловдив и го очаквам края на март. Това трябва да е с агрегат - EA888 evo4 (до колкото четох).
От масла разбирам до толкова, до колкото знам какво означават цифрите от ляво и дясно на W и че в момента карам Субару Форестър 2.5 турбо 230+ к.с., Stage 1 + сменени биели, основни и сегменти (абе основен ремонт). Разработвал съм го със смени на масло на 1000, 3000, 5000 км. В момента карам с масло Amsoil 10W40, разбира се по препоръка на хората, които ми поддържат колата и сменям масло на не повече от 9-10 000 км.
С новата ми покупка, за която ще оставя не малко пари, не знам какво да правя! Нещо във вътрешностите ми ми казва, че изобщо не искам да се доверявам на ЕТ. Колата няма да е на лизинг и ще си е моя собственост. Интересуват ме силно следните неща.
1. Маслото с което идва този мотор до колкото знам е 0W20, не знам да ли бъркам, но все тая. Казаха ми че разработването е 3000км. - да го хвърля ли това масло след 3000 км? В ЕТ ми казаха - абе карай си спокойно, само вика може да ти светне лампата за ниско ниво на маслото по някое време и трябва да долееш - е да де, ама мене са ме учили, че не е много добре да ти пада нивото на маслото, не знам сега тези модерни коли, може да е друго.
2. Пари от масло не искам да пестя, ще карам макс 10-15К км. годишно и нямам проблеми да си глезя колата с нещо хубаво.
3. Желанието ми е да сменям масло на не повече от 9-10 000 км, както при Субаруто.
4. До колкото знам, докато колата е в гаранция, трябва да сменям при ЕТ (или най-малкото там ми се води официалната история)
5. Също така, до колкото четох, тази кола ще има филтър за твърди частици (GPF) и съответно предполагам това също трябва да е съобразено с маслото.
6. И най-важното - какво масло да слагам на този двигател? Да се доверявам ли на това, което ще ми предложат от ЕТ. Мога ли да искам да ми слагат точно определено масло?
Във всяка инженерна сфера има море от информация и може да се чете много теория ... но ще съм адски благодарен ако може да ми помогнете с горните въпроси, предвид опита и вече прекараното време за проучване на темата.
Отново, благодаря предварително.
понеже темата е твоя и спрямо прочетеното (не всичко разбира се, малко хора имат време за четене на 25 страници във форум) ще си позволя да задам малко въпроси. Извинявам се предварително, ако подобни неща са обсъждани, просто трудно се намира и синтезира всичко, което ме интересува. Разбира се, това до някъде означава, че ще трябва да използваш своето време за това (или поне за нещата, с които може да помогнеш), за което ще бъда адски благодарен!
Накратко - вчера капарирах Супърб Скаут 2.0 TSI 280 к.с. в ЕТ Пловдив и го очаквам края на март. Това трябва да е с агрегат - EA888 evo4 (до колкото четох).
От масла разбирам до толкова, до колкото знам какво означават цифрите от ляво и дясно на W и че в момента карам Субару Форестър 2.5 турбо 230+ к.с., Stage 1 + сменени биели, основни и сегменти (абе основен ремонт). Разработвал съм го със смени на масло на 1000, 3000, 5000 км. В момента карам с масло Amsoil 10W40, разбира се по препоръка на хората, които ми поддържат колата и сменям масло на не повече от 9-10 000 км.
С новата ми покупка, за която ще оставя не малко пари, не знам какво да правя! Нещо във вътрешностите ми ми казва, че изобщо не искам да се доверявам на ЕТ. Колата няма да е на лизинг и ще си е моя собственост. Интересуват ме силно следните неща.
1. Маслото с което идва този мотор до колкото знам е 0W20, не знам да ли бъркам, но все тая. Казаха ми че разработването е 3000км. - да го хвърля ли това масло след 3000 км? В ЕТ ми казаха - абе карай си спокойно, само вика може да ти светне лампата за ниско ниво на маслото по някое време и трябва да долееш - е да де, ама мене са ме учили, че не е много добре да ти пада нивото на маслото, не знам сега тези модерни коли, може да е друго.
2. Пари от масло не искам да пестя, ще карам макс 10-15К км. годишно и нямам проблеми да си глезя колата с нещо хубаво.
3. Желанието ми е да сменям масло на не повече от 9-10 000 км, както при Субаруто.
4. До колкото знам, докато колата е в гаранция, трябва да сменям при ЕТ (или най-малкото там ми се води официалната история)
5. Също така, до колкото четох, тази кола ще има филтър за твърди частици (GPF) и съответно предполагам това също трябва да е съобразено с маслото.
6. И най-важното - какво масло да слагам на този двигател? Да се доверявам ли на това, което ще ми предложат от ЕТ. Мога ли да искам да ми слагат точно определено масло?
Във всяка инженерна сфера има море от информация и може да се чете много теория ... но ще съм адски благодарен ако може да ми помогнете с горните въпроси, предвид опита и вече прекараното време за проучване на темата.
Отново, благодаря предварително.
Единствената константа в живота е промяната.
-
5rar
Всичко за маслата
Повечето въпроси са реторични или констатация. Последният, на кого да имаш доверие за нов автомобил, ако не на официален сервиз!?
Относно марката масло си избери, стига да не е менте и да е по спецификация, в случая - 0w20. Примерно на ВАГ и Равенол са читави.
Относно марката масло си избери, стига да не е менте и да е по спецификация, в случая - 0w20. Примерно на ВАГ и Равенол са читави.
- naster
- Гараж: Superb III L&K 2.0TDI 140kW DSG7 4x4 MY19
Suzuki V-Strom DL650 XT MY21
Всичко за маслата
Доколкото чух, ОЕМ VW-то на Castrol ли е не знам, не било толкова добро, колкото RAVENOL. Ако се навият в ЕТ на врътката да го сменят с “купешко”, както правя аз. Помолих ги и да ми сменят интервала на фиксиран 15к/година, вместо 30к/2години. Пък аз си го сменям на 10-12 или на година. Филтрите в ЕТ също били по-скъпи. Моята все пак е извън гаранция от септември.

-
Spunk
- Гараж: Skoda Octavia Octavia II Combi 1.9 TDI 4X4 (105 Hp) 2006
- naster
Всичко за маслата
Май споменаха нещо такова в ЕТ. На мен защото ми пише Castrol на капачката. Благодарско.

- i_popov
- Гараж: Superb III L&K, 2.0 TSI, EA888.4
Всичко за маслата
Здравей, колега,lys написа: 16.02.2024, 16:03:09 ЦецоNOL, привет,
понеже темата е твоя и спрямо прочетеното (не всичко разбира се, малко хора имат време за четене на 25 страници във форум)
Не съм цитирания, но ще дам моите 2 стотинки по темата (аз, за разлика от теб съм изчел всички 25 страници по темата + още 20 теми
Маслото е 0-30, като се отвори предния капак има етикет със спецификация. Лично за мен си съм приел, че маслото трябва да се смени след първите 3к км. Смятам да си карам колата доста време след изтичане на гаранцията, съответно разхода за самото масло е малък.
До скоро се двоумях дали има нужда от толкова ранна смяна, но открих нещо интересно. Преди няколко дни, когато колата чукна 1500 км, ми се активира режим "coasting" при каране на "D". Т.е. един вид в софта е заложено, че колата трябва да има някакви си километри, за да влиза в режим idle (много непрепоръчителен за нови двигатели) по време на шофиране. Та някак си, щом от завода са заложили някакъв санитарен минимум, защо аз да не го увелича и да си разработя двигателя както трябва.
Плана ми е след още 1000 км да си взема 5 литра Ravenol (+ филтър, разбира се), да ходя в "неофициален" сервиз и да действам.
Пак казвам, това си е мое мнение, изградено след доста четене на теми и стойностни мнения.
Извинявам се, не отговарям вместо @ЦецоNOL, напротив, чакам с нетърпение и неговото мнение по този въпрос.
- Stoyanov
- Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.
Всичко за маслата
Искам само да вметна, че според мен е много вероятно или сега да си го забелязал или сега да си започнал да правиш нещата, които го предизвикват. Казвам го защото моята кола от самото начало го прави това, от първите километри още.i_popov написа: 16.02.2024, 22:05:20 До скоро се двоумях дали има нужда от толкова ранна смяна, но открих нещо интересно. Преди няколко дни, когато колата чукна 1500 км, ми се активира режим "coasting" при каране на "D". Т.е. един вид в софта е заложено, че колата трябва да има някакви си километри, за да влиза в режим idle (много непрепоръчителен за нови двигатели) по време на шофиране. Та някак си, щом от завода са заложили някакъв санитарен минимум, защо аз да не го увелича и да си разработя двигателя както трябва.
На мен дори по странно ми е, че не мога да разбера каква е точната причина, която провокира това поведение. Някой път в надолнище е на неутрална, някой път задържа на скорост.
Май като цяло винаги като пуснеш газта моята предпочита да мине на неутрална.
Ако си в надолнище също си е на неутрална обаче ако докосна спирачката, включва на скорост и държи тази скорост.
Като цяло това съм забелязал ама не мисля, че напълно консистентно го прави. Аз наближавам 1000 км, та нямам много опит и с това дори.
А тоя режим idle ми се струва, че е доста преувеличено, че не е препоръчителен. Особено ако сметнеш какъв процент от времето реално може да го поддържа въобще. Аз нищо против нямам и целия път да го карам така ако можеше
- i_popov
- Гараж: Superb III L&K, 2.0 TSI, EA888.4
Всичко за маслата
Темата не е за това, но си познавам вече колата. Преди това 8 години бях с автомат и усещам кога е "зацепен". А и доста често гледам в какъв режим е, на коя предавка е, в какви обороти съм - все пак "разработвам". Повярвай ми, преди 1500 км нямаше изключване от скорост, сега в подземния паркинг докато тръгна към рампата и вече съм на coasting.
Според мен това има основна връзка с разработването - лично мнение!
Според мен това има основна връзка с разработването - лично мнение!
- Stoyanov
- Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.
Всичко за маслата
Ами софтуерно със сигурност и е заложено да смени някакви режими на някакви километри, но не съм се замислял дали може да е вързано и с кутията.
Аз също винаги усещам и винаги си гледам и таблото. Моята това по начало го прави и много често като вдигна газта включва неутрална, което дори не ми харесва. Свикнал съм да ми държи на скорост.
Може би между двете ни коли по скоро халдекса е разликата, не толкова двигателя. Някой друг може да сподели дали и кога неговата е започнала да го прави това.
Аз също винаги усещам и винаги си гледам и таблото. Моята това по начало го прави и много често като вдигна газта включва неутрална, което дори не ми харесва. Свикнал съм да ми държи на скорост.
Може би между двете ни коли по скоро халдекса е разликата, не толкова двигателя. Някой друг може да сподели дали и кога неговата е започнала да го прави това.
- ЦецоNOL
- Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА - Обратна връзка:
Всичко за маслата

ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
- ЦецоNOL
Всичко за маслата
O,i_popov написа: 16.02.2024, 22:05:20 Извинявам се, не отговарям вместо @ЦецоNOL, напротив, чакам с нетърпение и неговото мнение по този въпрос.
Аз ти благодаря за отговора.
И ще се въздържа от коментар за другото

- lys
Всичко за маслата
i_popov, Привет!
Благодаря много за отговора! Не мисля, че има нужда да се извиняваш, всяко мнение подплатено с опит и/или теория е ценно. Аз също се чудя за разработването и смяна на 3К. Според ЕТ не е нужно, ще чакам още мнения
Причината да подходя с леко недоверие към ЕТ е защото имам 3-ма колеги с нови Шкоди и от тримата съм чувал, че са имали неприятен опит с техния сервиз. Другото което е, като ходих на тест драйв и да капарирам колата ме убеждаваха, че АЕ888 е с ремък а не с верига. Не успях да открия дали EVO4 е с ремък вместо верига, но ми се струва малко вероятни да е.
Както и да е, благодаря отново
Благодаря много за отговора! Не мисля, че има нужда да се извиняваш, всяко мнение подплатено с опит и/или теория е ценно. Аз също се чудя за разработването и смяна на 3К. Според ЕТ не е нужно, ще чакам още мнения
Какво се случва с гаранцията в такъв случай? А в ЕТ не слагат ли достатъчно читави масла? Кое прави Ravenol толкова желано масло?i_popov написа: 16.02.2024, 22:05:20 да си взема 5 литра Ravenol (+ филтър, разбира се), да ходя в "неофициален" сервиз и да действам
Причината да подходя с леко недоверие към ЕТ е защото имам 3-ма колеги с нови Шкоди и от тримата съм чувал, че са имали неприятен опит с техния сервиз. Другото което е, като ходих на тест драйв и да капарирам колата ме убеждаваха, че АЕ888 е с ремък а не с верига. Не успях да открия дали EVO4 е с ремък вместо верига, но ми се струва малко вероятни да е.
Както и да е, благодаря отново
- naster
Всичко за маслата
ABBC3_OFFTOPIC
И по-старите коустваме на Eco mode, а на Comfort даже и туъркваме по неравности и завои, както пише в другите теми.

- ЦецоNOL
Всичко за маслата
Здравейте!
Да Ви кажа честно, виждам и в друга тема същият увод и за мен е, меко казано, обидно.
А и за другите колеги и приятели развиващи темите и форума.
На мен ми е отнело дни да синтезирам информацията, да изложа максимално разбираемо всичко и така нататък .
Разбирам, че всеки иска сдъвкано, изплюто и готово , но не стават така нещата .
Не намирате време за четене, но пък ферманите с въпроси са доста обемни.
Всичките Ви въпроси са дискутирани многократно и има теми+търсачка и така имате възможност да се запознаете със спецификата на форума .
Дъвкано е до безобразие за масла, горива и пред/след гаранционни обслужвания.
Поздрави от мен.

- lys
Всичко за маслата
ЦецоNOL,
Привет. Ще си взема бележка. Разбирам, че е по-добре дадена тема да се проучи лично вместо да искаш някой да ти го сдъвче и изплюе. Опитах се да получа дaдена информация по "краткия път", надявайки се, че няма да обидя никого. Все пак писах, че осъзнавам цената на личното време. Също се извинявам, че Ви писах на Ти. Но някак, такъв неформален приятелски тон усетих във форума. Екзалтиран съм от новата си покупка и просто хиляди въпроси изкачат в главата ми. Аз виждам много коментари, които също търсят бърз отгоре и получават съответно такъв. Това също ме окуражи да си питам директно.
Без лоши чувства! Темата Ви е хубава и с добра информация. Отново, взимам си бележка и ще го карам повече на "read only".
Поздрави!
Привет. Ще си взема бележка. Разбирам, че е по-добре дадена тема да се проучи лично вместо да искаш някой да ти го сдъвче и изплюе. Опитах се да получа дaдена информация по "краткия път", надявайки се, че няма да обидя никого. Все пак писах, че осъзнавам цената на личното време. Също се извинявам, че Ви писах на Ти. Но някак, такъв неформален приятелски тон усетих във форума. Екзалтиран съм от новата си покупка и просто хиляди въпроси изкачат в главата ми. Аз виждам много коментари, които също търсят бърз отгоре и получават съответно такъв. Това също ме окуражи да си питам директно.
Без лоши чувства! Темата Ви е хубава и с добра информация. Отново, взимам си бележка и ще го карам повече на "read only".
Поздрави!