Поддръжка на автомобила. Препарати за почистване и освежаване на екстериор и интериор

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
градско чедо

Škoda Фен

Гараж: Skoda Superb L&K 2.0 TDI 190к.с. 6DSG, 4x4, 2016г.

Поддръжка на автомобила. Препарати за почистване и освежаване на екстериор и интериор

Мнение от градско чедо »

Здравейте колеги,
Изчетох всичките 67 страници. Споменати са сигурно над 100 продукта + няколко метода на миене. И вместо да ми стане по-ясно, май се обърках още повече. Единственото ясно е, че не мия колата си както трябва [smilie=pardon.gif] Добре, че Шкодата ми е отскоро.
Хайде да се опитаме да направим импровизирана инструкция (в стъпки) като за лаици. Вероятно 2/3 от колегите тук нямат гаражи с течаща вода, специализирани препарати, оборудване и си мият колите на автомивките на самообслужване. Идеята ми е как към "левчето" да добавим няколко съвсем базови продукта за да подобрим качеството на измиване. Ще се опитам да напиша каквото разбрах от тези 67 страници и моля да ме допълните или да задраскате всичко и някой разбиращ да го напише както трябва.
1. Ако колата е много нагрята изпръскваме веднъж само с вода.
2. Ако има мушички по колата пръскаме с наш си bug remover. (някой може да добави 1-2 препарата вършещи работа).
3. За предизмиване пръскаме колата с безконтактния препарат/пяна от мивката. Ако имаме наш препарат и (не запомних как се казва) ръчната бутилка под налягане за препарат, използваме тях.
4. Изплакваме.
5. Основно миене. Тук е хубаво да имаме наш шампоан и "бутилка под налягане". Ако нямаме - вероятно пак използваме препарат/пяна от мивката???
- За самото "търкане" използваме ръкавица за миене или микрофибърни кърпи без да натискаме.
- метода на двете кофи едва ли е много приложим за мивка на самообслужване. Предполагам с 1-2 кърпи, сгънати на 4 и използвайки всичките 8 "страни" ще успеем да измием колата.
6. Изплакваме.
7. С микрофибърна кърпа подсушаваме колата без да натискаме.
8. Следизмиване :D Това не знам как да го кръстя и най-много не ми е ясно. Аз лично си го представям пръскане с някой бърз детайлер, забърсване и полиране с микрофибърна кърпа. (някой може да добави 1-2 препарата вършещи работа).

Като цяло, трябват ни наши си поне 2 кърпи са основното миене и една за подсушаване. Плюс би било: bug remover, шампоан за основното миене и "бутилка под налягане", за финиш - бърз детайлер и отделна кърпа за него.

Нататък може да се добави: Препарат и четка за джантите, третиране на гумите с препарат, чистене с прахосмукачка, чистене на табло и т.н.

PS Моля не ми се смейте много, ако тотално не съм разбрал материята. Идеята ми е по-скоро някой разбиращ да го обясни като for dummies :)
Аватар
pavel31

Škoda Ludicrous

Гараж: Skoda Kodiaq 190 TDI 4x4

Мнение от pavel31 »

Здравей колега,
Ще опиша как мия моите коли:
1. Започвам от джантите. Ако са адски мръсни: Използвам препарат за джанти (стават кърваво червени. Сам си избери препарата). С четката и вода. Ако не са много мръсни. Шампоан и четката. Мия гумите със специален препарат за гуми (за да може после да нанеса препарата, който да им даде блясък и да ги "запечата").
2. Измивам колата само с вода (водоструйката). Това ми е задължително без значение каква е колата много мръсно или малко мръсна.
3. Използвам пяна от мивката. Пръскам и след това измивам.
4. Използвам метода с 2 кофи. Шампоан и ръкавица за миене (микрофибърна). Използвам любимият си шампоан.
5. Подсушавам задължително с мека кърпа за подсушавана и в никакъв случай силиконово перо (такива джазгии оставят, че свят може да ти се завие).
6. На суха кола нанасям препаратите, които искам: детайлър или за гуми, стъкла и прочие.
Поздрави.
Послепис: Може да видиш в тубата: Pan the origanizer или Vermij L (имат много видеа как се мие правилно - с обяснения).
Ride as much or as little, as long or as short as you feel. But ride. - Eddy Merckx
Аватар
Stoyanov

Škoda Фен²

Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.

Мнение от Stoyanov »

@градско чедо, ами според мен много добре си се ориентирал.
Аз съм в твоята ситуация, но държа да спомена, че тая процедура до сега цялата не съм я правил на левче. Все накрая си мия колата я на баща ми на гаража, я като отида на село при баба ми в двора.
Но като цяло изготвил съм си план как да го правя на сегашните мивки. Мисля да правя следното:
1. Не съм сигурен дали ще правят проблем ако им ползвам тяхната вода, затова може би с една туба 10л вода налята от вкъщи. Даже може шампоана директно да си разтворя в нея. Нося и кофа за вода, в която да я изсипя там.
2. На автомивката преди да я вкарам в клетката я напръсквам с моя ръчна бутилка под налягане като пак си забърквам по-висока концентрация от шампоана. Аз използвам Carpro Reset
3. Изтърквам гумите и джантите
4. Минавам с водоструйка на мивката и пак махам колата от клетката ако има хора.
5. Напръсквам пак цялата кола с бутилката, но тоя път я пълня от кофата със шампоана, колкото да има някакъв лубрикант върху колата преди да запозна контактното миене.
6. Ползвам няколко микрофибърни кърпи (метод на едната кофа). Моите са около 40 на 40 размер, та с 5-6 кърпи се оправям. Мисля, че 10 имам от хубавите (и няколко по обикновени), но някои от тях ги ползвам за интериор. Мия пак така без натиск, плъзгам по колата.
7. Влизам пак в клетката за изплакване с вода.
8. Подсушавам с попивателен микрофибър.
9. Това може да се прави и с подсушаването, зависи от продукта, но пръскаш примерно нещо хидрофобно и 1-2 пъти на панел (или според предписанието на опаковката) и бършеш. Аз лично го правя след подсушаването въпреки, че отнема повече време.
10. Мажа гумите

Важно за отбелязване е използваните кърпи в никакъв случай на земята. Изстисквам ги и директно в найлонова торба.

Вътрешно мисля да го правя само отделно от външното, защото не виждам как скоро ще имам време за 2-те едновременно.
Изображение
Аватар
Tuscany

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI, 280hp

Мнение от Tuscany »

Ах, едвам се сдържам да напиша моя план - основно защото е план и не знам какво ще стане :Р

Но, друго исках да кажа - не знам защо винаги като проблем се изтъква липсата на течаща вода в гаража. Според мен по-големия проблем би следвало да е канала ...
Current: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI 280hp - 2024г
Ex: Opel Insignia A Sports Tourer FL 2.0 TDI Automatic 170hp - 2016г
Ex: Opel Vectra C FL 2.2 Direct Automatic 150hp - 2008г
Ex: Audi A6 Avant C4 Quattro 2.5 TDI 140hp - 1996г
Аватар
градско чедо

Škoda Фен

Мнение от градско чедо »

Здравейте. Можете ли да ми препоръчате ръчна бутилка под налягане? Загледах Kwazar Venus Super 2L, ама те са няколко вида: Venus Super 360, Venus Super 360 PRO+, Venus Super Foamer HD Acid line, Venus Super Foamer HD Alka line с цени от 30 лв в Практикер, до 60 в detailingbg?!? Има и китайчета в алито по 20 лв, и IK FOAM PRO 2 за 80лв.
Друго си беше в комунизма. Или няма въобще, или най-много един модел и не се чудиш какво да си купиш :D
Reingar

Škoda Фен²

Мнение от Reingar »

IK FOAM PRO 2 бих препоръчал. Аз изпозлвам големият му събрат, и съм много доволен.

Препоръчайте хубав шампоан за основно измиване.
Аватар
Stoyanov

Škoda Фен²

BMW 3 e92, 400+ к.с.

Мнение от Stoyanov »

@градско чедо, аз съм с IK FAOM PRO 2, но не мога да го сравня с други. По ревюта го дават доста по-добре от обикновени, но не съм сравнявал.
80 лв са много.
Ето ти линк 62 лв от бг:
http://cardetailing.bg/product/245/ik-f ... rayer.html
и 54.51 лв от немския Амазон (аз от тука съм го взимал, върти ми се в главата 52 лв). Това е ако ти се чака и ако го ползваш някоя транспортна фирма.
https://www.amazon.de/-/en/Goizper-Mult ... r=8-3&th=1
Изображение
Аватар
градско чедо

Škoda Фен

Мнение от градско чедо »

@Reingar, четейки темата останах с впечатлението, че Angelwax Superior Shampoo е добър избор.
Reingar

Škoda Фен²

Мнение от Reingar »

градско чедо написа: 29.03.2024, 13:00:53 четейки темата останах с впечатлението, че Angelwax Superior Shampoo е добър избор.
Благодаря. На тази марка имам горчив опит от ANGEL Interior Dressing 500ml, и не искам и да я чуя или видя повече.
Аватар
Tuscany

Škoda Фен²

Мнение от Tuscany »

Stoyanov написа: 29.03.2024, 12:23:24 аз съм с IK FAOM PRO 2,
Успяваш ли да "оправиш" цялата кола с едно пълнене? Колкото допомпваш след първоначалното помпане?
Аз като взимах, взех "простия", защото уж бях на зор, вместо да взема тоя с възможността за компресор.
Reingar

Škoda Фен²

Мнение от Reingar »

Никакъв шанс с една бутилка да минеш цялата кола.
Дори големият стига за Октавия, и то ако не се заигравам много. А той е 6 литра,от които ползваш 4 макс.
Аватар
Stoyanov

Škoda Фен²

BMW 3 e92, 400+ к.с.

Мнение от Stoyanov »

@Tuscany, ползвал съм го само със шампоан до сега, като директно си го наливам от приготвената кофа. Така мисля, че всеки път съм го пълнил общо два пъти, със сигурност не съм стигал до 3. Мисля следващия път да пробвам с голяма концентрация шампоан за да стане пяна, не знам дали това ще ми промени пръскането, но пак мисля, че с 2 ще се оправя. Ако не върви много така, ще си взема специална пяна.
Що се отнася до помпането, ми поне при мен сравнително често си помпя, но някак не ми е толкова проблем, колкото си мислих, че ще е. По скоро донапомпвам често, защото ми харесва под голямо налягане все да пръскам.
Изображение
Аватар
Tuscany

Škoda Фен²

Мнение от Tuscany »

"Тома неверни" трябваше от първа ръка да опита, че малкия спрей (IK Foam Pro 2) не става за цялата кола. Е, поне не и на левчето. Ако съм си в гаража, може би с още 2 презареждания ще стане. Ама така пък пяната ще виси много на колата. Дори самото помпане не е такава драма, колкото малкото течност. Поръчах IK Foam 12 Pro. Имам портативен компресор, та предполагам че нещата ще стана. Все пак, малкия спрей ще се ползва пак при всяко миене. С малкия ще пръскам разреден APC на пяна гумите (и IronX преди това), после ще пръскам колата с големия.

В общи линии направих най-ламерското миение в историята :D
Накляфках колата с рехава пяна, измих я и после от срам я окъпах с мялко дейонизирана вода, поне малко от другата да падне. Оставих я да изсъхне в гаража ...
Reingar

Škoda Фен²

Мнение от Reingar »

С големия казан и портативния компресор ще е 50:50.
Ще видиш голяма разлика като го закачиш на истински компресор който държи дебит.
Като съвет, преди да пуснеш портативния компресор, напомни на ръка до максимум, и пускай компресора тогава. Ще една идея по-добре.
Аватар
Tuscany

Škoda Фен²

Мнение от Tuscany »

Така, още малко за моето миене, което се превърна в някаква брутална драма ...

Та, след като изпръсках криво-ляво колата вчера, изплакнах с водата там (нямаше някаква специална вода за изплакване), се прибрах в гаража и изпръсках колата с дейонизирана вода с IK Spray Pro 2. Реших, че така ще сваля част от водата от мивката. Нямаше как да суша, защото не бях измил хубаво.
Слезнах 2 часа по-късно и изпаднах в ужас - цялата кола беше в засъхнали, бели водни петна. Като се вземе в предвид, че колата е светло сива, се виждаха като на черно ... За 17 години каране, нито един път не съм си сушил колата и винаги съхнат така. Такова нещо никога не е било. Аз ли нещо обърках с дейонизираната, водата на мивката ли е била гадна, не знам.
Но, нещата все още не бяха супер драматични. Драмата стана, когато пръснах с ONR (64:1), изчаках кратко и забърсах. Петната се махнаха, но им останаха очертанията ... второ пръскане, потъркване, не излизат. И цялата кола беше в такива. Каква я мислех, каква стана ...

Та, снощи от 23 до 00:30 мих с ONR, за да мога да махна поне основното. За щастие, остатъчните петна (очертанията на капките), пада с разреден оцет и вода. Така че днес ще продължа процедурата и ще си направя разтвор и ще търкам панел по панел - първо с оцет и после с ONR пак ще мия.
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”