Изчетох всичките 67 страници. Споменати са сигурно над 100 продукта + няколко метода на миене. И вместо да ми стане по-ясно, май се обърках още повече. Единственото ясно е, че не мия колата си както трябва
Хайде да се опитаме да направим импровизирана инструкция (в стъпки) като за лаици. Вероятно 2/3 от колегите тук нямат гаражи с течаща вода, специализирани препарати, оборудване и си мият колите на автомивките на самообслужване. Идеята ми е как към "левчето" да добавим няколко съвсем базови продукта за да подобрим качеството на измиване. Ще се опитам да напиша каквото разбрах от тези 67 страници и моля да ме допълните или да задраскате всичко и някой разбиращ да го напише както трябва.
1. Ако колата е много нагрята изпръскваме веднъж само с вода.
2. Ако има мушички по колата пръскаме с наш си bug remover. (някой може да добави 1-2 препарата вършещи работа).
3. За предизмиване пръскаме колата с безконтактния препарат/пяна от мивката. Ако имаме наш препарат и (не запомних как се казва) ръчната бутилка под налягане за препарат, използваме тях.
4. Изплакваме.
5. Основно миене. Тук е хубаво да имаме наш шампоан и "бутилка под налягане". Ако нямаме - вероятно пак използваме препарат/пяна от мивката???
- За самото "търкане" използваме ръкавица за миене или микрофибърни кърпи без да натискаме.
- метода на двете кофи едва ли е много приложим за мивка на самообслужване. Предполагам с 1-2 кърпи, сгънати на 4 и използвайки всичките 8 "страни" ще успеем да измием колата.
6. Изплакваме.
7. С микрофибърна кърпа подсушаваме колата без да натискаме.
8. Следизмиване
Като цяло, трябват ни наши си поне 2 кърпи са основното миене и една за подсушаване. Плюс би било: bug remover, шампоан за основното миене и "бутилка под налягане", за финиш - бърз детайлер и отделна кърпа за него.
Нататък може да се добави: Препарат и четка за джантите, третиране на гумите с препарат, чистене с прахосмукачка, чистене на табло и т.н.
PS Моля не ми се смейте много, ако тотално не съм разбрал материята. Идеята ми е по-скоро някой разбиращ да го обясни като for dummies