Проблем скоростна кутия FWZ

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2004г. до 2013г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Brinimir

Шкода Новак

Гараж: Шкода Октавия 2 1.9tdi 4x4

Мнение от Brinimir »

От днес сутринта съм в голям филм с моята Октавия 2, 4х4, 1.9 ПД, със скоростна кутия FWZ (шест степенна механична). Изведнъж от нищото, така преди коледа белобрадия направо ме изненада (ама на къс пас в тъмното). Качвам се сутринта давам на задна да изляза, тръгвам натискам съединитела да освободя от скорост и оооо колата продължава да си върви назад. Трудно я изключих тая задна, давам на първа (щот викам така ми се е сторило) и същата работа при натиснат до край съединител колата си върви напред и пак трудно се изключва от скорост. След бърз преглед от Сами, диагнозата е проблемна скоростна кутия и по скоро аксиален луфт във валовете. Лекуването трябва да стане с подмяна на скоростна кутия (втора ръка си е рядкост и със всички други негативи при такава покупка) или ремонт на моята кутия който струвал скъпо или чисто нова ама там цената е колкото колата така че отпада. Та идеята ми е дали има някой преминал това тежко за мен положение и дали е извършвал ремонт и какви са му впечатленията след ремонта (ако има по голям пробег), и предложения кой може да го направи тоя ремонт.
Аватар
VALDO

Site Admin

Гараж: Škoda Octavia L&K 1.8TSI DSG
Yamaha Neo's 50 4T
Honda Forza 350
Toyota Corolla 2.0 Hybrid
Honda XL750 Transalp
Обратна връзка:

Мнение от VALDO »

Това при студено масло и тръгване веднага след запалване ли го направи?
Изображение
Brinimir

Шкода Новак

Мнение от Brinimir »

Винаги го прави.
Аватар
jeniro

Шкода Новак

Гараж: Octavia II 1,9 PD DSG
Polo 4, 1,9 TDI

Мнение от jeniro »

Може да е от прит.диск на съединителя.Най-добре е първо да се дефектова маховика/съединителя.....демпферната пружина и. т.н.В София ги има повече сервизите за ск.кутии.Ама ако е кутията най-добре е да се сложи 2-ра употреба ако се намери.Предполагаемия акс.луфт на валовете в кутията би се получил при заминали лагери, което пък няма как да не е причинило и други поражения.Може да имаш и деформирани вилки.На мен лично ми прилича на проблеми в съединителя, но щом майстор ти е дал диагноза действай за кутия 2-ра употреба.
Успех.
Brinimir

Шкода Новак

Мнение от Brinimir »

Да напиша за интересуващите се как се развиха нещата. Оказа се обичаен проблем за 6 степенните кутии на VW. Свалих кутията с един познат в неговия гараж с канал. Голям зор е да се свали тая кутия заедно с раздатката. Занесох я на ремонт. Първоначално имах намерение да я дам на точно определен човек за ремонта но не се разбрахме нещо с него. И така я занесох на друг майстор. Човека я отвори и проблема се оказа че е точно това което Сами беше казал предварително. Изникна въпроса къде ще я носим за ремонт. Първата възможност която чух от няколко места беше Сергей, оказа се че това е доц. Сергей Киров от ТУ Варна. Свързах се с него, като чу за проблема ми каза че ще стане, но не ми даде гаранция че до коледа ще е готова, а на мен ми трябваше колата. Втората възможност беше Ангел, човека има работилница в квартала срещу КАТ Варна работи със сина си. Много печени се оказаха. Обсъдихме какво трябва да се направи, според мен и майстора ми и според тях. След 2 работни дни беше готова, точно така както говорихме предварително. Затвори кутията майстора и дойде ред за слагане. ЕЕЕЕЕ ей там вече е пълен филм за слагане на тая кутия отново заедно с раздатката. Ама за следващия път ще знаем как става по лесно (ама дано да не е скоро). Оказа се че и съединителя с маховика (който имаше още малко живот) ми е са за смяна. Сменихме и тях заедно с масло на скоростната кутия. И днес отново съм с ОК-ито.
Кратка разбивка за финансовите измерения:
- Ремонт на скоростна кутия (с отварянето, ремонта и затварянето)- 230 лв
- Съединител комплект на LUK – 735 лв
- Шарнир биалетка (неможахме да ги отвием без рязане и късане)- 56 лв.
- Масло скоростна кутия- 135 лв.
- Масло раздатка (някой не можа да разбере че не трябва да се слага с отдушника надолу)- 70 лв
- Труд - голямо благодарско на майстора с който сваляхме и слагахме кутията. Големи мъки бяха.
Аватар
PRO

ŠKODA MASTER

Гараж: VAG PQ46 3T