Октавия 4 / Octavia IV Facelift - общо обсъждане на модела

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
FaKeR

Škoda Фен²

Гараж: Kamiq Vision 1.0 TSI 95HP MY23; Peugeot 208 1.4 HDI 2012;

Мнение от FaKeR »

За обективизъм вероятно си обективен - карал си ги и си казваш това, което си видял. Да, от една страна финансово ако една оферта е супер изгодна я прави много примамлива, но от друга - даваш немалко пари и би било тъпо да съжалиш за него, което си направил... и да се натягаш, че ти харесва.

Зависи и колко голям автомобил ти трябва - дали ще се кара в града, дали извън, колко багаж ще караш с него, с малки деца ли си и т.н.
И трите модела си имат +ове и -уси, които сам си видял. Ще ми се да ти дам адекватен съвет, но каквото и да напиша ще е колкото вярно толкова и грешно.
Аватар
oggie

Škoda Ентусиаст

Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI

Мнение от oggie »

С въздуховода в коляното няма свикване [smilie=sarcastic.gif] това е положението. Или го приемаш или го затваряш завинаги от твоята страна и си караш така. Наистина много тъпо решение. Иначе аз съм карал служебни Корса и две различни Астри и лична Вектра Ц. Наистина в началото ще усещаш Октавията мека, лека и люшкаща се на фона на Опелите. С това се свиква бързо просто Октавия се води много по-леко и се усеща като по-малка кола отколкото е в действителност. Сравнения с 12 годишен дизелов трактор Опел просто не могат да съществуват това е кола от друга ера. По-скоро ако ще сравняваш нещо иди и покарай съвременна Астра, която всъщност е Пежо. Не казвам, че е лоша французойката с немска премяна ама съм убеден, че ще се върнеш в Еуратек да погледнеш още веднъж [smilie=sarcastic.gif] М/у другото Опел дават също много добри оферти но въпреки това продажбите нямат нищо общо с Шкода. В тази статия можеш да видиш долу/горе как вървят продажбите и да намериш сам логиката https://automedia.investor.bg/a/2-novin ... le-gallery
Аватар
Пастир

Шкода Новак

Гараж: Octavia 4FL, 1.5mHEV, DSG

Мнение от Пастир »

Сегашната ми Astra хечбек е малко по-малка от Octavia. Вътре в купето колите са приблизително еднакви по ширина, но в Octavia има много повече място отзад, а в Astra висок пътник няма да се побере отзад. И ние имаме 2 +1 възрастни и дете. Малко е тясно за всички в Opel, тъй като семейството ни е високо. Въпреки че пътуваме предимно във формат 2 възрастни + дете. А в Октавия всичко ни е супер. Специално събрах семейството си за тест драйв, за да видим как можем да се наместим в купето
Гледах новата Астра, тази дето е клонинг на Пежото, отзад има много малко място. И не виждам смисъл да сменям една тясна кола със същата но нова. Да, 12-годишена "трошка" [smilie=pleasantry.gif] и модерна кола не могат да се сравняват. Може би съм свикнал, но ми е хубаво да карам 12 годишна астра. Може би ще свикна с по-меката Октавия. Надявам се.
Аватар
Stoyanov

Škoda Фен²

Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.

Мнение от Stoyanov »

@Пастир, аз мога да кажа, че съм в подобна ситуация, с моето 14 годишно БМВ, което дори предполагам е доста по твърдо от твоята Астра. Отгоре на всичко минах на Супърб аз, което предполагам пък е дори по меко от Октавията (тука няма как да знам понеже не съм карал Октавия 4).
Да ти кажа в началото много ми правеше негативно впечатление, но взех да свиквам с времето.
За жалост все още мисля, че 14-годишното Бмв със спортно окачване е доста по добро за каране от Супърб дори, някак по различен начин стои на пътя. И макар да е много по твърдо, някак по добре се справя с неравности и всичко.
Но мисълта ми е, че ако се притесняваш за свикването - определено ще свикнеш с това :)
Изображение
Аватар
oggie

Škoda Ентусиаст

Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI

Мнение от oggie »

Аватар
fryeruk

Škoda Фен

Гараж: Octavia MK4 Edition 1.5 TSI M

Мнение от fryeruk »

Пастир написа: 19.06.2024, 13:22:21 Възможно ли е да свикнете с Octavia? Или не съм обективен?
Нямам много време за мислене, исках да се възползвам от текущата промоция, където Octavia Edition е на добра цена и в добра конфигурация
Възможно е да се свикне с по-меката возия на Октавия. И аз идвам от семейството на Опел, имам опит и с Форд с ST line пакет с по-ниско окачване. На дълъг път, Октавията определено си е комфортен автомобил, предлагаща съвсем не малко пространство и товарен отсек, особено комби. И все пак е въпрос на личен избор. С централните въздуховоди няма решение на проблема, затварят се лятото, за да не се ходи после на физиотерапия. Хромираните лайсни на вратите аз лично ги фолирах с черно фолио, не отразява пък и стана като при спортлайн [smilie=sarcastic.gif]
И аз тествах новата Астра преди да се спра на Октавия и въпреки, че дизайна наистина е добър, липсата тогава на комби, по-малкото пространство на задния ред и бензинов двигател с 3 цилиндъра тотално ме отказаха от нея.
Другия вариант е Октавия Sportline, но дали има налични на оферта трябва да се пита.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

oggie написа: 19.06.2024, 13:53:46 С въздуховода в коляното няма свикване, това е положението
Тези ниско разположени централни духалки са изключителна дизайнерска глупост. Не стига, че духат изотникъде наникъде; не стига, че духат в коляното; ами и коляното ми опира в ръба на духалката! Наложи се да си дръпна седалката назад (заради което трябваше да дръпна и волана назад) - т.е. да похарча място, за да не се ръби коляното ми в духалката. Представям си какъв проблем е пък за по-високи хора!

А всъщност е имало достатъчно място, за да позиционират духалките и мултимедията над тях с поне 5-6 сантиметра по-нагоре. Дисплеят на мултимедията сега е доволно ниско, има мегдан да се вдигне доста нагоре преди линията на погледа да стигне до челното стъкло.
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

Пастир написа: 19.06.2024, 13:22:21 Октавия е кола за спокойно, плавно, не бързащо каране.
Аз смятам, че си се объркал [smilie=sarcastic.gif]
Ако имаш нужда и пари за Октавия, не знам защо изобщо гледаш Камик и Скала [smilie=pardon.gif]
Моите Октавия и Фабия са от предишната генерация, да различни са, но чак па едната да е за бавно, другата за динамично.... [smilie=pardon.gif] Като се налага и с октавията свирят гуми по завоите [smilie=sarcastic.gif]
Ако покараш повече , ще свикнеш.
За другите дреболии....сам си преценяваш.
Аватар
Пастир

Шкода Новак

Гараж: Octavia 4FL, 1.5mHEV, DSG

Мнение от Пастир »

Все още клоня към Октавия. Сега проучвам оборудването и необходимите екстри. Дилърът ми предлага да купя пакет от лоши пътища. Това е увеличение на просвета с 1,5 сантиметра и защита на двигателното отделение. За мен Октавията вече е мека кола и ще трябва да свиквам с нея. Този пакет ще влоши ли общото управление?
Някой сравнявал ли е как това се отразява на колата? Щастливи собственици, моля, отговорете и ми помогнете да взема решение! [smilie=thank_you2.gif]

P.S. А за лифтбек задължителна ли е задна чистачка? Кои екстри смятате за задължителни и кои ненужни?
Няма нужда да обсъждаме наличието на матрични фарове или адаптивен круиз контрол. Очевидно е [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
neshtoZabavno

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Octavia VRS Estate 2.0 TSI 2023

Мнение от neshtoZabavno »

Пастир написа: 24.06.2024, 18:27:02 адаптивен круиз контрол
Това е доста субективно според мен. Като човек, който е фен на всякакви джаджи (tech guy) като я поръчвах моята гледах да добавя всички асистенти, които можеха да се поръчват тогава чисто от мерак. Адаптивния круиз контрол съм го пускал точно два пъти, взех си мерака и това беше. От всички глезотийки според мен Side Assist-a е това, което на мен лично най-много ми харесва и го "ползвам" постоянно. Матричните фарове са си супер и ако караш нощно време повече също си заслужават. След година ползване ако в момента поръчвах колата задължително щях да добавя: Side Assist, Странични въздушни възглавници отпред и отзад, задна камера за паркиране + парктроник, DCC задължително (!!!), прогресивно управление, Crew protect Assist, задни щори и електрическите седалки са малко 50/50. Комфортния достъп е ок, но тъй като само аз я карам колата и нормални седалки също ще свършат работа според мен.
Има го и това къде ще нощува колата. Ако е навън може би има смисъл и от подгрев на предното стъкло и на дюзите. Аз го имам като екстра, но не ми се е налагало да го ползвам по спомен досега.

Надявам се да съм бил полезен!
Изображение

RACINGLINE ▪️ 034MOTORSPORT ▪️ SCORPION EXHAUSTS ▪️ MILLTEK SPORT ▪️ RAMAIR ▪️ APR ▪️ KW SUSPENSION ▪️ CTS TURBO ▪️ DO88 PERFORMANCE ▪️ FORGE MOTORSPORT ▪️ WAGNER TUNING ▪️ EVENTURI
Аватар
R Dynamic LR5

Škoda Фен²

Гараж: 6M

Мнение от R Dynamic LR5 »

Пакет лоши пътища, задна чистачка на лифтбек и Избор режим на шофиране - аз съм с тези екстри на Октавия 3 1.4TSI 6M от Януари 2017 и за 7 години и малко над 100 000 километри изминати определено съм една много щастлива собственичка на Октавия.

При мен Пакет лоши пътища е с кори, предпазващи колата отстрани, отпред и отзад и с пружини, които са различни от стандартните.

Адаптивниият круиз контрол също го има при мен, но за толкова години е пускан има-няма 5 пъти - за проба, или когато някой друг шофира вместо мен, много рядко е това, след като чуя въпроса:
- А това лостче за какво е?
Предпочитам аз да решавам кога да ускорявам или намалявам, дългите пътувания не ме натоварват или изморяват.
Аватар
atanashh

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 RS TDI 4x4 7DSG

Мнение от atanashh »

Адаптивен круиз контрол - такова животно нарочно не поръчах и не съжалявам. На старата кола съм пускал обикновения 2 пъти и единия път си пропуснах отбивката за Пловдив. То бива бива мързелива работа ама чак толкова...
Чистачка на задното стъкло - много грози и се оказа, че грам не ми липсва.
Line Assist-а го държа от мързел на магистрала, иначе е спрян.

За мен най-важните са:
Хубави/удобни седалки
Автоматик
Матричните фарове
DCC
Мъртвата точка в огледалата
Акустични стъкла
Парктроници/Камера

Най-добре си помислете на вас какво ви трябва, какво бихте ползвал ако го има и какво - не.
Макар, че с тези новите пакети май няма чак такъв избор и трябва да се вземат 2-3-4 пакета [smilie=pardon.gif]
Последно промяна от atanashh на 24.06.2024, 19:43:48, променено общо 1 път.
Аватар
neshtoZabavno

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Octavia VRS Estate 2.0 TSI 2023

Мнение от neshtoZabavno »

@atanashh, Side Assist-a не се ли води точно мъртвата точка в страничните огледала? Аз това имам предвид.
atanashh написа: 24.06.2024, 19:17:15 Side Assist-а го държа от мързел на магистрала, иначе е спрян.
Да не си се объркал и да имаш предвид Lane Assist?
Изображение

RACINGLINE ▪️ 034MOTORSPORT ▪️ SCORPION EXHAUSTS ▪️ MILLTEK SPORT ▪️ RAMAIR ▪️ APR ▪️ KW SUSPENSION ▪️ CTS TURBO ▪️ DO88 PERFORMANCE ▪️ FORGE MOTORSPORT ▪️ WAGNER TUNING ▪️ EVENTURI
Аватар
atanashh

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 RS TDI 4x4 7DSG

Мнение от atanashh »

neshtoZabavno написа: 24.06.2024, 19:23:52 Да не си се объркал и да имаш предвид Lane Assist?
Абосолютно - за Line assist-a говоря. Side assist-a си е Топ :)
Аватар
lybrator

Cupra

Гараж: '16 Ibiza Cupra 1.8 192 FWD MQ350
'18 Tiguan 1.4 150 4motion DQ250
'19 Leon Cupra ST300 4drive DQ381

Мнение от lybrator »

Пастир написа: 24.06.2024, 18:27:02 Дилърът ми предлага да купя пакет от лоши пътища
Аз имам опит с тоя пакет на октавия 3. Вози ужасно гадно, в посока твърдо. Не е много твърдо тип спортно и стегнато, ами тип каруца. Не знам как да го обясня.

Ако ти е мека октавията след астра ти препоръчвам 2 варианта. Или фабрично спортно окачване, то е -15мм и е по-стегнато или поръчваш DCC - dynamic chassis control. Там получаваш електронно регулиране на твърдостта. Имам такова окачване в моя Леон и е много готино, с 3 различни режима на твърдост е.
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”