Октавия 4 / Octavia IV Facelift - общо обсъждане на модела

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
to4kata

Шкода Новак

Мнение от to4kata »

При Дачия side assist/blind spot се предлага при автомобили под 40к лв, при Шкода 60 хилки не стигат!!!
alexinchains

Škoda Фен

Гараж: Йоника

Мнение от alexinchains »

Сега разцъках конфигуратора, е няма такъв хаос. Някои опции излизат само като се добавят други, супер зле е направено. Извинявам се, че вкарах объркване в темата [smilie=fool.gif]

И все пак аз бих гонил интереса си ако искам я side assist , я 13 инча , и бих натискал дилъра докрай - това им е работата все пак
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

smoke написа: 30.06.2024, 21:38:13 Това стана ясно още през април 2023 г., когато при О4 орязахa...
Точно така е, с Октавия 4 напрактика се въведоха множество ограничения и рестрикции - в конфигурирането, SFD кодировка, разни асистенти и екологични рестрикции да се самовключват или да се изключват значително по-трудно и т.н. Това си беше нова платформа и там направиха сериозен завой.

Кодиак и Супърб досега бяха пожалени, но с новото поколение и там е така.
Бееееее.....
Манев

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TDI-CR 6M

Мнение от Манев »

alexinchains написа: 01.07.2024, 08:53:11 бих натискал дилъра докрай - това им е работата все пак
Как точно я виждате тази работа?
Конфигуратора е общ за цялата Шкода и не зависи нито от дилъра нито от ЕТ, с изключение на това, че последните са си вкарали два пакета (това което мислят, че ще се търси най-много и са договорили някакви цени за тях) дето представят като нива. В завода отива номера на конфигурацията. Като не можете да конфигурите нещо през конфигуратора, как да го изпълни завода? Ако сложите два пакета дето се припокриват на 50%, конфигураторът смята цената и за двата. Заводът ще си търси образно казано тази цена. Дилърът ви приспада съответната отстъпка от рекламата/ценовата листа, ама тя е "фиксирана" и не зависи от това какво сте цъкали и дублира ли си нещо, и от там нататък следват ключодържателчета, стелки, аварийни комплекти и т.н. Политиката на ЕТ е такава, че обявяват отстъпките, други вносители не ги обявяват и настава едно пазарене.
Та не виждам за какво натискане може да става дума.
Аватар
Пастир

Шкода Новак

Гараж: Octavia 4FL, 1.5mHEV, DSG

Мнение от Пастир »

@Манев,
Моят случай. Исках да избера екстра, която е в ценовата листа. В ценовата листа има и 4 варианта на това екстра с различни цени. Отидох при дилъра и той започна да прави конфигурация. И се оказа, че в конфигуратора има 3 опции за моята екстра, но четвъртата опция, която избрах, я нямаше в конфигуратора.
Продавачът беше изненадан и каза, че ще се обади във Шкода и ще изясни това. И когато има отговор, той ще ми се обади. Надявам се, че ще разрешат проблема ми.

Относно намаленията на други производители. След Шкода отидох във VW за тест драйв на Голфа.
И при цена на колата от 65 хиляди ми предложиха 5 хиляди отстъпка. И за тази цена Golf има всичко, което може да има. И нямат проблеми с конфигуратора. Но няма просторен интериор. И имам какво да мисля.
Манев

Škoda Ентусиаст

Мнение от Манев »

@Пастир, конфигураторът ви филтрира опциите въз основа на преден ваш избор. Примерно като изберете определено ниво излизат едни опции, при друго ниво - други. Тръгнете от ниво Selection защото то си е стандартно ниво(опциите в ценовата листа са описани за него) и вижте дали ще ви излезнат и четирите.
alexinchains

Škoda Фен

Гараж: Йоника

Мнение от alexinchains »

Манев написа: 01.07.2024, 09:18:01 Как точно я виждате тази работа?
Работата на дилъра е клиентът да излезе с усмивка от шоурума, след като е оставил една торба пари, изкарани с труд (все пак за Шкода говорим, ако беше за БМВ или Мерцедес, може и да не са изкарани с труд).

Това се постига като се задоволят всички прищевки на клиента, доколкото е възможно.

При положение, че конфигураторът е зле конфигуриран за България (за сравнение в немския конфигуратор Инфотеймънт пакетът не е скрит (сравнявам Селекшън в ДЕ и БГ)), смятам, че минималното, което трябва да направи дилъра е да изясни какво може и какво не може и на каква цена.

Писано е за множество случаи тук във форума, където се добавят екстри, липсващи и в ценова листа и в конфигуратор.

Разбирам, че customer service-a в ЕТ не е на добро ниво, вероятно за толкова пари - толкова, ама това не значи, че ние като потребители не трябва да си гоним интереса. Може и да се получи същият отговор, ама чак пък от кумова срама да не питаме, не върви.
Манев

Škoda Ентусиаст

Мнение от Манев »

alexinchains написа: 01.07.2024, 10:12:41 за сравнение в немския конфигуратор Инфотеймънт пакетът не е скрит (сравнявам Селекшън в ДЕ и БГ)
На това му викат сегментиране на пазара - явно навигациите (13 инчовите дисплеи) си ги пазят за немско.
NewSkoda

Шкода Новак

Мнение от NewSkoda »

Днес бях в ЕТ и наистина се оказва проблем да се добавят неща като side assist/13" инфотейнмънт без да се доплатят няколко К към edition пакета. Отидох и до Мазда за да видя М3 седан, която е със същата мощност на двигателя и сравними габарити. За съжаление нямаше такава в шоурума, но имат 4К намаление от цената. Не съм сравнявал всички екстри за момента, но за 60К маздата включваше неща като blind spot и head up display. Японското е здраво. Ще трябва да прочета повече за автоматичната им 6-степенна трансмисия, но автомобилът изглежда като добра алтернатива на О4. Ако някой има друго мнение ще съм благодарен да го сподели. :)
to4kata

Шкода Новак

Мнение от to4kata »

Здравейте, сега се връщам от тест-драйва - 1,5 TSI, автоматик. Ами, определено емоциите са положителни. Сравнението ми е и с Форд Фокус МК3,5 2016 хечбек. В Шкодата комфорта е поне една класа отгоре. Шкодата определено е по-добре обезшумена и в купето е доста по-тихо. Освен това нищо по интериора не тракаше /при Фокуса също, но не и в Дачия/. За първи път се качвам на автоматик, но проблеми нямаше никакви. Да, при потегляне на D e мудна, на S пък ми се стори по-нервна колата. Определено с ръчката потеглянето ще е по-гладко и ефективно, но пък във всичко останало ми хареса, особено на натоварените светофари беше много приятно. Кутията работи тихо. Динамиката е прилична, изглежда конете се чувстват най-добре при по-висока скорост. Единственото, което бих казал че ми беше странно е возията. Опасявах да не е прекалено върдо, то взе че се оказа по-меко за моя вкус или това на което съм свикнал. На хубав път е Ок, но на път с неравности има едно заклащане, като в лодка. Забравих да погледна с какви джанти/гуми е колата /бял седан/. Фокусът е по-нисък и директен, стои като залепен на пътя. Изобщо този по-висок просвет на мен лично не ми допада. Не знам с по-висок цолаж на джантите какво е усещането? Почти през цялото време не можах да си намеря оптималната позиция за шофиране. Аз обичам да седя по-ниско и все пробвах да сваля още седалката, но нямаше накъде. Вероятно трябва период на привикване, още повече, че и габаритите са други (едвам я паркирах на тясната алейка в Дружба). Определено в RS-ката ще се чувствам по-добре, ама ...
Sec8200

ŠKODA MASTER

Гараж: под наем

Мнение от Sec8200 »

NewSkoda, M3 седан е по-тесен и по-мрачен като интериор. Автоматикът им е torque convertor - здрав, но е по-бавен от такъв с двойни съединители.
Относно здравината - добре подбрана Шкода е съизмеримо здрава. Японците са ок, но и там си личи пестене.
За вървеж...определено Шкода. Не знам с кой двигател гледал, но не се заблуждавай само от конете. Дори Skyactiv-X 186кс е атмосферен и се държи като такъв. Т.е. спокоен е, не е за резки маневри. На някои това се нрави, другиму - не.
Да кажеш какво си решил.
NewSkoda

Шкода Новак

Мнение от NewSkoda »

Sec8200 написа: 01.07.2024, 15:03:34 NewSkoda, M3 седан е по-тесен и по-мрачен като интериор. Автоматикът им е torque convertor - здрав, но е по-бавен от такъв с двойни съединители.
Относно здравината - добре подбрана Шкода е съизмеримо здрава. Японците са ок, но и там си личи пестене.
За вървеж...определено Шкода. Не знам с кой двигател гледал, но не се заблуждавай само от конете. Дори Skyactiv-X 186кс е атмосферен и се държи като такъв. Т.е. спокоен е, не е за резки маневри. На някои това се нрави, другиму - не.
Да кажеш какво си решил.
Благодаря за мнението. Вероятно ще е Шкода, въпреки че ЕТ не ми улесняват избора с липсата на гъвкавост при добавяне на екстра като side assist примерно, която между другото е стандартна за Karoq. Опитни шофьори ще кажат, че не е от голяма полза вероятно, но аз не съм такъв, а и идеята е колата да се кара и от жена изкарала скоро книжка, така че всякакви системи за сигурност за мен не са излишни. В тази връзка ще се радвам ако някой сподели реални ситуации при които системите за сигурност са били от полза. А това заклащане като в лодка за което to4kata говори подобрява ли се от DCC окачването ? Ще съжалявам ли ако поръчам Edition без него ? В поръчаните модели, които ще се доставят в по-кратък срок не е налично.
to4kata

Шкода Новак

Мнение от to4kata »

Добре де, защо стърчи така купето, чак ми е неестествено. На този клип се вижда ясно разстоянието между гумите и калника. Вероятно това ми създава чувството да търся по-ниска позиция в купето. Може би предвид по-ниската ми кола на която съм свикнал ... И като се заклати ми е леко неестествено! Вероятно белия тестови седан е на 16-ки джанти. Дали с по-голям размер ще се почувства по-добре? Вероятно си иска 18-ки ...

PS. Ааа, разбрах, автомобила от клипа май е с пакет "защита от лоши пътища" и идва малко по-висок, макар че и стандартното шаси според мен е по-високо, в сравнение с други марки.
Последно промяна от to4kata на 01.07.2024, 21:56:13, променено общо 1 път.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Съветските Шкоди са с друго окачване, предвид реалностите там.
Бееееее.....
Аватар
Драгомир

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М

Мнение от Драгомир »

Тази ми изглежда да е с пакет лоши пътища. Нищо чудно да е дори с 20-25 мм увеличен просвет.

Ето за сравнение моята.

Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”