Та, лятото, уви, отмина и се задава времето да се купуват зимни гуми (колата я взех с летни в началото на април). За моя Карок са предвидени гуми с размер 215/60 R16. Наред с многото плюсове обаче, моделът не може да се похвали с много висок просвет, та затова ми се иска да го обуя с комплект гуми с един размер по-високи - 215/65 R16. Освен на просвета, се надявам по-високата гума да се отрази положително и на возията, въпреки че с 16-те и сега е много добре. Звънях в сервизния отдел на ЕТ с това питане. Отговориха ми, че калниците са достатъчно високи и широки да поемат два-три сантиметра разлика без проблем, но въпреки това да ползвам онлайн калкулаторите и да се съобразя с тях. Според калкулаторите обаче, разликата е голяма и размера е несъвместим (което ме навежда на мисълта, че при евентуален проблем с окачването мога да очаквам и проблеми с гаранцията).
От друга страна, в другоезични форуми четох, че колата безпроблемно поема гуми с такъв размер и се държи отлично на пътя. Ясно ми е, че и тук нещата се свеждат до плюсове и минуси. Ще бъде полезно да видя мнения от колеги с повече опит - във форума и на пътя