Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2013г. до днес
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Като не ви изнася бързате да се хванете за буквара, правописния и пунктуационен речник.
Отличен(6) за колегата @tsb - пише грамотно и схваща бързо. Няма да му проверяваме предишните постове за грешки, да не стане фал.
Казвам ви как да разберете дали системата ви е изрядна, за да не си трепете или доутрепете моторите заради нещо, което вече е умряло.
Скоро няма да има кой е за дизел, кой не е. Всички на ток/хибрид. Други опции няма да има.
ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI CFHC 4x4 '15
ŠKODA Superb III FL 2.0TDI 190hp DFHA '19
PSG, няма как една кола да не припушва при регенерация. За Пежо или Ситроен мога да го твърдя, видял съм десетки, самият аз също имам такова с филтър от 6 години насам. Едва ли и при другите марки е по-различен процеса. При тях просто няма Eolys, който слагат в колите на PSA. И който е виновник за затлачени пити... но да не се впускаме в подробности.
По време на регенерация дюзите започват да впръскват повече нафта и зад колата си лети облак от богата на гориво смес. Моето Пежо е на 160к реални и 2023та изчистих филтъра машинно (като преди това той беше свален, огледан на ендоскап и след това се пристъпи към процедурата). Питата беше абсолютно здрава и ако филтъра се регенерира правилно и се поддържа навременно не виждам защо да не изкара 200-300 и повече хиляди километра (естествено при смесен цикъл на шофиране, не само градско).
На служебното ви Пежо защо го смениха, каква беше диагнозата? Свършил брояча на софтуера и заради това е "свършил" и филтъра? Гледана ли е питата на ендоскоп? AdBlue (ако е имал, само Евро 6 при Пежо са оборудване с тази система) и Eolys системите правилно ли са функционирали?
И другото - скоро в България не виждам как всичко ще е на ток и/или хибрид. Не и в следващите поне 10 години... след като все още се продават нови дизели, те ще се препродават на вторичният пазар, ще се изтърбушват екологиите им и цикъла ще се завърти отново.
FaKeR написа: 07.01.2025, 08:51:11
PSG, няма как една кола да не припушва при регенерация
Няма да съм многословен, защото сме в Skoda форум/училище по граматика. Пушеци и Евро 5/6 двигатели са две изключващи се понятия.
Или ето такива неща по време на регенерация не са нормални. Яко екологично.
Понеже имаш опит и се интересуваш от Пежата: Всички автомобили във фирмата ни са Пежо от 15 години насам. Виждал съм всички техни типове системи как работят от нови - тези с активна+AdBlue (DPF) и тези с пасивна регенерация (FAP с Eolys). Нито един авотмобил не е пушел при регенерация, докато всичко му е било изрядно. Същото се отнася за всяка друга марка.
FaKeR написа: 07.01.2025, 08:51:11
На служебното ви Пежо защо го смениха, каква беше диагнозата? Свършил брояча на софтуера и заради това е "свършил" и филтъра? Гледана ли е питата на ендоскоп? AdBlue (ако е имал, само Евро 6 при Пежо са оборудване с тази система) и Eolys системите правилно ли са функционирали?
Няма вече броячи, автомобилът е 5008 от 2020г. 1.5HDi Евро6 с DPF+AdBlue. Какъв ендоскоп в SFA, какво говориш. В оторизиран сервиз се сменя с ново. Ако няма какво да се смени, пак нещо се сменя. Ама нали работим по ISO - има си оторизиран сервиз, да се оправят. За мен е важно да не ми изписва "Проблем с филтър за твърди частици, отказано запалване след 1000км.". Иначе предполагам защо го сменихме (фабрично калпавите вериги при 1.5HDi, които също се наложи да сменим, но поне си ги покриха).
Дизелови мотори при леките автомобили ще спрат да се продават за добро или за лошо. После ще видим кое как ще се завърти.
В този ред на мисли - жалко за 2.0HDi, наистина страхотен двигател.
Последно промяна от PSG на 07.01.2025, 10:19:58, променено общо 1 път.
ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI CFHC 4x4 '15
ŠKODA Superb III FL 2.0TDI 190hp DFHA '19
Не казвам да чади през цялото време, но може да припуши, особено при каране в града по време на регенерация и при по-ниски обороти и последващо сръчкване. Все пак не говорим за чисто нови автомобили, а такива с някакъв пробег.
В пежото ми не съм долял 1 капка масло за 6 години, нивото винаги е било едно и също при сипване на маслото и след това при точенето му. При редовни регенерации и при движение без спиране (по-скоро разбирайте дълго стоене на място) по време на регенерация в 90% от случаите няма да се види нищо отзад. При мен като тръгне регенерацията изпушва веднъж съвсем леко, след което няма нищо, само мирише на нафта зад колата. Имам си Лексия, следя си стойностите на филтъра и бих казал, че имам представа в какво състояние е. Дори и с различна нафта съм усещал различни миризми от ауспуха, та и това влияе.
Много е разтеглива тази материя и е трудно да се сложат всички марки и всички бройки автомобили под общ знаменател.
И да, 2.0 HDI в повечето си версии беше железен двигател, имах щастието да карам 90 коньовият вариант 6 години и това беше безсмъртен и изключително прост двигател.
Два дизела съм имал - Евро 5 френски и Евро 6 сега и двете НИКОГА не са пушили по време на регенерация. Френския беше при мен от нов до 140к километра. Сега при новия собственик на 200к все още не пуши. Пушек от дизел с ДПФ (изправен Евро 5 и нагоре, без чипове от чичо Гошо) се вижда само като е студено от конденз и нищо друго.