Skoda Octavia 04 Combi VRS 2.0 TSI - Mystique

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
neshtoZabavno

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Octavia VRS Estate 2.0 TSI 2023

Мнение от neshtoZabavno »

Да съживя темата и на Октавията.

На 25.11.2025г смених за втори път ( иначе за 4-ти ) маслото в Еуратек на 39022км с Ravenol OW-20, маслото на предния диференциал, спирачната течност с RacingLine RBF312 Racing Dot4 и всички филтри + проверихме магнитната пробка на RacingLine дали има нещо. Нямаше абсолютно нищо метално залепено по нея, никакви стружки или каквото и да е. Това може да се третира по два начина: или не върши работа или с правилна подръжка няма какво толкова да залепва по него. Аз лично ще си го използвам, защото не е кой знае какви пари и да си го наблюдавам ако евентуално някога видя нещо лепнато по него.

След като взех колата от Еуратек след смяната, вечерта когато пътувах обратно към вкъщи не ми изгасна check engine лампата. Едно бързо сканиране с OBD11 видях,че ми е набило грешка: P006800 - MAP/MAF - Throttle Position Correlation. Направи ми впечатление,че грешката е била записана докато все още колата беше в Еуратек, но никаква лампа не светеше тогава. Веднага скокнах до вуйчо ми и проверихме MAF сензора, капачката за маслото, щеката и т.н. дали всичко е затегнато. Изтрихме грешката и се прибрах до Пловдив без светеща лампа. На следващия ден покарах колата отново едни 20-30км и към края пак светна check engine със същата грешка, само че този път датата беше логната от предната вечер когато бяхме откачили MAF сензора и дадох контакт да проверим дали ще даде същата грешка. На следващия ден закарах колата в Еуратек и им обясних за какво иде реч. Всичко точно, оставих си колата, приемчика се качва да я вкара в сервиза и лампата не свети [smilie=sarcastic.gif]. И направо си се качих в нея без да я оставям в сервиза и оттогава досега 200+км нищо не свети и колата си върви нормално ( не че при check engine не работеше нормално ).

От има няма 500+ км колата е в trifoam филтъра на RacingLine, преди бях с памучния. Като разлика мога да кажа,че единствената разлика, която аз лично усещам е,че при памучния се чува много повече съскащич звук отколкото при този от пяна. Засега мисля да си седя с този от пяна, като ще ги редувам на всеки 10000км.

От около 1000+ км колата е със задна стабилизираща щанга на 034 Motorsport. Определено има разлика и задницата се усеща по стегната и повече ми харесва как седи колата по завои. След като продадох и зимните джанти, новите които взех са по-леки дори и от тези на RacingLine - 8.5кг на джанта. Не съм ги мерил с гумите колко са, но се усети разлика след като сложих зимните. По-леките джанти и задната стаб щанга определено се усещат като положителен ъпгрейд за мен.

Изображение

Изображение

Изображение

Какво следва от тук нататък?

Остава да сменим и интеркулера. За това чакам вуйчо ми да му се освободи малко време от всички други, коли които има да оправя.
Поръчал съм Oil Catch Can на RacingLine за ЕА888.4, така че като дойде ще сложа и това задължително да го изпробвам и него.
И засега мисля е това.
Изображение

RACINGLINE ▪️ 034MOTORSPORT ▪️ SCORPION EXHAUSTS ▪️ MILLTEK SPORT ▪️ RAMAIR ▪️ APR ▪️ KW SUSPENSION ▪️ CTS TURBO ▪️ DO88 PERFORMANCE ▪️ FORGE MOTORSPORT ▪️ WAGNER TUNING ▪️ EVENTURI▪️ EIBACH
Аватар
neshtoZabavno

Škoda Фен²

Пореден ъпдейт по темата с колата.
Този уикенд отделих малко време да я измия отвътре с препарати за кожа, алкантара, пластмаси и всичко останало преди лятото.
Смених и зимния с летния сет и да споделя малко относно самите гуми. Откакто минах на JR SL03, които са с по-голям отвор и трябваше да слагам втулки, за да паснат усещах една вибражия по волана само на определена настилка и когато се движа с около 40-50км в час. При по-висока скорост няма никаква вибрация и не е навсякъде, само на определени места. Сменях втулки, играх си с налягането на гумите, проверяваха на различни места дали джантите не са балансирани както трябва - никакъв проблем. Уикенда сложих джантите на RacingLine, минах по същите места, за които знам,че всеки път я има вибрацията - няма нищо такова. Засега още не съм хванал от какво точно се получава и защо е само на определени места, а не постоянно.
Иначе класическия японски моторспорт стил джанти адски много ми харесват, но SL03 конкретно не са моите. Цвета им е прекалено убит и не са това, което се виждаше на снимките.

Изображение

В момента, в който сложих летния сет и паркирах до детската площадка в квартала да изчистя докато малката си играе, старите шкодажии, дядовците в квартала се събраха наоколо и почна един мухабет кой каква Шкода имал на времето и къде обикалял с нея.

Общо взето не е имало човек, който в някой момент в живота си да не е карал Шкода.

Изображение
Изображение

RACINGLINE ▪️ 034MOTORSPORT ▪️ SCORPION EXHAUSTS ▪️ MILLTEK SPORT ▪️ RAMAIR ▪️ APR ▪️ KW SUSPENSION ▪️ CTS TURBO ▪️ DO88 PERFORMANCE ▪️ FORGE MOTORSPORT ▪️ WAGNER TUNING ▪️ EVENTURI▪️ EIBACH
Audirulzz

Škoda Racer

Гараж: Skoda Octavia 3 estate 1.8tsi 4x4 stage 4 - depresses Georgi Milev
Обратна връзка:

Мнение от Audirulzz »

neshtoZabavno написа: 16.03.2026, 21:05:26SL03
Тая джанта за да впечатли трябва да е поне 19-ка.Иначе седи несериозно.И друг цвят определено.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Може да минеш 1 цолаж нагоре.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
neshtoZabavno

Škoda Фен²

bega4kata написа: 16.03.2026, 21:26:40 Може да минеш 1 цолаж нагоре.
Приключих с 19-ките аз в момента, в който продадох ОЕМ-ките.
Други са ми плановете.
Изображение

Аватар
smoke

Škoda Ludicrous

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

neshtoZabavno написа: 03.12.2025, 21:24:22 Едно бързо сканиране с OBD11 видях,че ми е набило грешка: P006800 - MAP/MAF - Throttle Position Correlation.
И при мен имаше проблем с грешка P006800. Бях първият в Еуратек с този мотор с този проблем. Върху мен се учиха. След мен в Еуратек чакаха и други със същия мотор и същия проблем, за да види Еуратек как ще се реши проблема при мен. Доколкото ми стана ясно, проблемът беше локализиран в сепаратора на картерните газове:
https://www.skoda-bg.com/forum/viewtopi ... 91#p358591
https://www.skoda-bg.com/forum/viewtopi ... 21#p360621
Аватар
neshtoZabavno

Škoda Фен²

smoke написа: 17.03.2026, 00:24:05 И при мен имаше проблем с грешка P006800
При мен откакто изгасна check engine лампата пред Еуратек, след това не се е появявала. Имам изминати над 3000+ км след това и всичко си изглежда нормално.
Изображение

Аватар
neshtoZabavno

Škoda Фен²

От едно известно време чаках вуйчо ми, за да смених интеркулера с този на RacingLine, но откакто не работи в Еуратек не му остава много време от клиентите. Това ме накара да реша да потърся в Google за ПСЕВДО-ТУНИНГАР в Пловдив и първият, който ми изкочи в търсачката беше @SilverBullet . Чухме се, разбрахме се и този понеделник на 11-ти той се захвана да разглобява всичко, а аз седях и цъках отстрани.
Общо взето за Октавията не е точно plug & play, изисква си малко рязане на пластмаси и след това нагаждане на климатичния радиатор, за да пасне както си трябва, но не бих казал, че за човек който седеше отстрани и гледаше беше много сложно [smilie=sarcastic.gif] .
Колата е на 45 000км и като видях какви боклуци се бяха насъбрали межди интеркулера и радиатора ... По принцип не е карана много по баири, 80% магистрално и околовръстно и 20% градски условия бих казал и седи в гараж. И въпреки това, резултата за тези километра е този:

Изображение

Разбира се беше почистен!

Изображение

В сравнение с оригиналния кулер този на RacingLine е доста голям. В началото като се чухме със Стефан по спомени карах, че този на Wagner за EA888 Gen 4 е по-голям от този на RacingLine, но се оказа точно обратното. На Wagner e 62мм, а този на RacingLine е 70мм, което си е бонус - 8мм са си 8мм.

Изображение

И накрая преди да затворим всичко отворихме още една дупка за интейка, да влиза повече въздух, тъй като R600 има два входа в предната част за въздух и при Golf МК8 GTI / R излизат с два входа отпред от завода, само че при Октавия е само един. Така че и тук игра ножката и си стана като ОЕМ или както е по-модерно: OEM+

Изображение

След като приключи всичко, запалих колата и излезнах на магистралата да направя няколко логове на прибиране дали всичко е наред. Всичко изглежда пушка.
Сега остава да дойде кабела за отключване на кутията, за да мога да я флашвам и нея, след което следва Stage 1 на кутията и Stage 1+ на двигател и тестване.

П.С. Да е ЖИВ и ЗДРАВ псевдо-тунингаря!

И както Конфуций е казал: Тунинга е зло!
Изображение

Аватар
neshtoZabavno

Škoda Фен²

След интеркулера днеска реших, че е време да добавя още нещо към Октавията.
Още миналата година когато RacingLine обявиха,че пускат маслоуловител ( oil catch can ) за EA888 Gen 4 бях поръчал няколко и единия реших да си го запазя за мен. И днеска тъй като пътуването към Стара Загора отпадна, запалихме сутринта семейно към Куклен.
Преди всичко, трябваше да се снабдя и с ОЕМ гарнитура, която пасва идеално на маслоуловителя. За EA888 Gen 4 е с код: 06K 103 484F, а за Gen 3 е: 06Q 103 484A.

Изображение

Филтъра, през който преминава всичко е от същата пяна, от която е направен и Trifoam филтъра на всмукателната система на RacingLine.

Изображение

Цялото инсталиране отне около 30-40мин с разкачане на едната бобина, за да може да изкаране стоковата система, разкачане на сензови и тръби и закачане на всичко. Като цяло нямаше никакъв проблем, всичко си пасва идеално като ОЕМ.

Изображение

Изображение

Изображение

След като затегнахме и последното болтче покарах колата около 100-тина километра, за да видя дали ще има някакъв проблем - засега няма. Харесва ми самата изработка, как всичко е измислено и няма чуденка, това къде ще се закачи и как трябва да стане и всичко става ясно и без да гледаш инструкции за инсталиране ( каквито по принцип няма ).
И общо взето за днеска беше това. Надявам се скоро да ми остане пак свободно време и да продължим и с другите неща.
Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”