И моята е така. Само че с 95 на Еко и Лукойл е ОК, 95 на Круиз не го харесва.
Иначе градско сипвам 95, магистрално 99/100 и т.н
И моята е така. Само че с 95 на Еко и Лукойл е ОК, 95 на Круиз не го харесва.
И най-вероятно по-малкото харчене е било не заради нафтата, а заради дългият преход по празни пътища.Us3rnam3d написа: 08.12.2025, 12:15:52 Единственото, което съм забелязал е, че когато правих дългия преход до Турция и слагах турска нафта на Шкодата харчеше с около 0.5л по- малко, иначе вървежа беше същия.

1. DPF-a има същият живот, защото DPF-а регенерира (поне на VAG) на база сметки и му е през уя дали слагаш добавки и какво точно гориво си сипал. Оно си знае и си бае по негови си там измислици.bega4kata написа: 08.12.2025, 12:50:25 Дпфа има по дълъг живот. Мислете че тези коли ще се карат и след вас и ще продължат да тровят вашите деца и вас!

1. Начи - това дето остава в клетките е НЕГОРИМО. Сулфатната пепел. Каквито и добавки да му сложиш - няма да изгори. Вервай ми. Едиственият вариант да изгори е много по-висока температура. Съпоставимо е с това да се опитваш да изпариш стъкло. Ама с никакви добавки няма как да я постигнеш, а ако успееш, ще стопиш системата.
То това е на хАртия. Всичко е стандарти ама в БГ или ще намери шано път или друго. Относно швейцарците и немците, те не си купуват 20 годишни дръгели.Цецо75 написа: 08.12.2025, 12:55:03 . Горивата са евро стандартизирани. Колите са евростандартизирани. И би трябвало да отговарят на еко нормите без да са нужни добавки. Можеш да пробваш да накараш някой швейцарец или немец да сипе добавка на колата си. Доста странно ще те изгледа, като почнеш да му обясняваш, че колата му ще стане по-екологична.А и в крайна сметка колкото и добавки да му налеем, все си е кюне
+1Цецо75 написа: 08.12.2025, 12:55:03 Реално ти дали ще сипеш добавка, няма никакво значение, защото съседа ти си е махнал филтъра и бълва сажди 10000 пъти повече,
А на 20 годишния дизел ако разчиташ да му оправиш екологията с добавки ... успех.krachunov написа: 08.12.2025, 13:18:46 Относно швейцарците и немците, те не си купуват 20 годишни дръгели.
Е 'щото да сипеш добавка веднъж на 5-10к км има повече смисълЦецо75 написа: 08.12.2025, 11:44:51 Те тая "спа" процедура е меко казана безмислена. Или си караш с премиум дизел или не. Това не е някакво чудодейно лекарство да прави вълшебства с едно сипване. Ако от "обикновенната" нафта има някакви негативи, то със сигурност няма да ги оправи едно сипване на "качествена".
Като цяло да - 90% от добавките са безмислени в дългосрочен план на употреба на автомобила. А най-хубавото е, че и да има някакъв ефект, то той ще има отражение след 100-200 хиляди километра и дажи и тогава, никой няма да знае, дали е било заради добавката или заради нещо друго. Това е малко като с шампоана по телевизора - с ДО 30% по малко пърхут. Ама колко точно по-малко - не питай.градско чедо написа: 08.12.2025, 13:54:48 Е 'щото да сипеш добавка веднъж на 5-10к км има повече смисъл
Ти май не разбираш или се правиш. По малко сажди=на по малко пепел негорима. Никой не казва че с присадки ще изгориш остатъчния продукт от изгарянето на саждите. Именно пепелта е тази която задръства необратимо дпф-а. От саждите се чисти.Цецо75 написа: 08.12.2025, 13:15:411. Начи - това дето остава в клетките е НЕГОРИМО. Сулфатната пепел. Каквито и добавки да му сложиш - няма да изгори. Вервай ми. Едиственият вариант да изгори е много по-висока температура. Съпоставимо е с това да се опитваш да изпариш стъкло. Ама с никакви добавки няма как да я постигнеш, а ако успееш, ще стопиш системата.
2. Моя скромен опит с дизели не включва изрязване на филтри включително на по-дърти коли(а ти на Тигуана имаш ли?). И съм наблюдавал доста как се държи малоумният алгоритъм. Значи ако колата е наред (няма пикаещи дюзи), показанието за пепел си се пълни само на база сметки. Диференциалното налягане, аз на мои коли никога не съм го виждал да дава по-високи стойности от сметките. Винаги показанието по измерване е под половината по сметка. И винаги регенерира по сметка. Което значи, че алгоритъма е много консервативен и се задейства бая по-рано с регенерациите. Та колкото и добавки да сипеш - на кола под 200-250к и изправен мотор - все тая за живота на филтъра. Сега ако мотора е пътник и бълва сажди на въже - ще регенерира по диференциално, ама тогава за чии са ти добавки, вече не е ясно.
Пак да кажа - аз пиша за 4 цилиндрови дизели на VAG. Които като цяло имат доста глупава реализация на DPF регенерациите на дизела. Може при Мерцедес, БМВ нещата да са мислени от инженери, не от меринджеи.

Няма такава зависимост! Ако изгориш X количество нафта, от нея ще отделиш X/10000 негорима пепел при тази температура. Все тая колко добавки ще сипеш. Числото е примерно за илюстрация! Можеш да намалиш фракциите, които изгарят при по-ниски температури (т.е. саждите), но не и тези, които така или иначе не горят. Те просто си се отлагат и толкоз. Единственото, което можеш да направиш е просто да не ги слагаш да горят, т.е. да ползваш горива/масла с по-малко такива фракции.