Спирачките са стандартни за модела - предни вентилирани 340 мм дискове и задни плътни такива. Първите няколко години ми се струваха слаби , че колата не спира добре отзад и дори мислех за upgrade с апарати от купра отзад....До момента в който изхвърлих фабричните TRW накладки отзад - фабричните правеха черни следи по диска . Монтирах отзад EBC набраздени дискове USR + жълти накладки .В комплект с армирани маркучи.

И стана "чудо" - колата взе да спира отзад, без да претоварва предния мост. След като се износиха и предните - монтирах същия кит и отпред. Постигнах на 110% търсения ефект - никога не са скърцали, не съм имал проблем с претоварване, преравяне или недостиг на спирачна сила. Накладките работят отлично студени, в работна температура са отлични, аз не съм успял да ги претоваря ( нямам впечатления за писта въпреки че са пригодни). Армираните маркучи правят хода на педала "по-къс" и спирането по директно.
двигател 2.0 TSI
RS230 за разлика от стандартния RS излиза с 230 коня, реално по инфо от нета са дори малко повече. Тази мощност е напълно достатъчна за нормално и дори по "динамично" придвижване. Двигателя работи хармонично ,напаснат е отлично със скоростната кутия - DQ250 .Определено е много по добър вариант от 2.0 Тdi , усещането за динамика е в пъти по добро спрямо дизела. А както се оказа през годините е и много по безпроблемния двигател. Тук отново слагам забележка - зависи от поддръжката - аз съм карал колата си само със Shell V Power , масло се сменя на кратък интервал 10-12к км, свещи се сменят на 45 000 км , колата не се ръчка студена ( нормалната работна темп на маслото на двигателя е 102-106 г). Знам че водната помпа е "консуматив" - моята до 150 000 км се държеше - сменена превантивно при появата на леко оцветяване от антифриза. Самата помпа струва под 200 лв в ЕТ но се сменя комплект със термостат което много оскъпява - цялата процедура минава 1000 лв. На 164 000 имаше леко омасляване на картера - колата бе 3 дни в ЕТ - да проверят за причина -оказа се прост проблем с гарнитурата . Много хора биха си карали така докато протече...но не и аз - беше подменена.
Акумулатор - имайте предвид че умира без предупреждение. Веднъж смених на 4тата година по гаранция, втория път миналата година , ей така превантивно
DSG/VAQ
скоростната кутия е чудесна, смяната става бързо и плавно. Различните режими работят добре. ЕCO режима с пускането по инерция никога не ми допадал. Режим спорт вкючва звуковия генератор който на мен не ми допада - генерацията на RS230 е достатъчно добра. Ползвал съм индивидуалната настройка - позволява настройка на двигател/скорости/диференциал съгласно нуждите и настроението . DSG FART (само при RS230) при смяната на предавки качва удоволствието от шофирането на друго ниво. Механичния диференциал е топ екстра - особено при мокри пътища или динамично шофиране!
Ето и списък със всички обслужвания ( само в Еуратек)
масло+филтри на 10 ,27, 43,54,69,87,99,110,122,133,144,156,164 хил км
масло DSG+VAQ : 54,99,144
свещи: 45 ,87,122,164 хил км
дискове:
предни:100к
задни: 82 к
накладки
предни43 70 99 (EBC YEL) 133 (EBC YEL)
задни 82 (EBC YEL ) 133 (EBC YEL)
спирачна течност на 2 год. 2 пъти смяна на чистачки , 1 комплект ксенон крушки
накратко казано - за 171 000 само консумативи и обслужване навреме.
![thank_you2 [smilie=thank_you2.gif]](./images/smilies/thank_you2.gif)
SKODA!
ЕКСТРИ:
няколко думи за екстрите. RS230 идва с почти всичко качено на колата. Аз добавих проактивна защита на пътниците, теглич,голямата медия , адаптивен темпомат, камера за заден ход. и панорамен покрив. Остана само следенето на лента и разпознаване на знаците които никога не са ми липсвали.
Еуратек
Търгвоска политика: накратко Шкода е толкова добра че се продава въпреки липсата на "атрактивни" предложения отстъпки
Гаранция: не съм имал проблем - смениха предни дефектни лагери , въздушна възглавница на 7та година( акция)
Сервиз: били скъпи , били некадърни и т.н. Аз нямам оплаквания. Когато купуваш нова кола, разхода за обслужване е част от играта. Обслужвах там и след гаранцията -просто ми беше по удобно. Винаги съм получавал качествена услуга , не съм имал проблем и със записване на часове - когато си планирате обслужване а не чакате да правите ремонт по принуда е по лесно.
Проблем - одраскаха ми предна броня при маневриране в сервиза - отстраниха за тяхна сметка .
Доверен сервиз /боя/ Ветек - качествена услуга без забележки. Вили е просто страхотен човек.
Вероятно има още доста да напиша - ако някой се интересува нещо конкретно да пита.
Сега неприятната част за мен... за съжаление децата пораснаха а колата не...и ще трябва да се разделим
![mega_shock [smilie=mega_shock.gif]](./images/smilies/mega_shock.gif)
. Искам ми се да остане в някой който да се грижи за нея и да прекара същите приятни моменти като мен. Вярвам,че този човек е тук във форума.
При интерес - пишете на лично