Историята на един "прероден" Superb III Facelift

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
redalex

Skoda Electric

Гараж: i3

Мнение от redalex »

Предвид, че някои коли на еко, а дори и на комфорт, при спускане, слагат неутрална предавка дали според теб има технически проблем?! [smilie=pardon.gif]
Казах и преди - нищо няма да и стане на скоростната кутия от това.
Както нищо не става на скоростната кутия, ако се пускаш Х минути на неутрална или с натиснат съединител.

Просто е едно глупаво и ненужно упражнение, от което не печелиш нищо, а само губиш ;)
nmnikolov

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG

Мнение от nmnikolov »

На мен също ми се струва излишно да се слага целенасочено на N. Едно е кутията да го прави и при леко натискане на спирачката или газта да си включва сама на скорост, друго е ти да се налага да мести лоста, за да минеш от N на D. А и за мен това би забавило реакцията при спешна нужда да се подаде газ по някаква причина в случай на някакъв инцидент или нещо друго.
Изображение
Аватар
mariyan

ŠKODA MASTER

Гараж: 2019 Superb Combi 4x4 TDI 190hp 7DSG

Мнение от mariyan »

Който иска да научи повече за техническата страна на функционирането на DSG, може да се зачете ТУК. Аз по-задълбочен технически анализ не съм намирал.

DSG в режим N не означава отворени съединители, според писаниците там, а че не е активирана предавка в скоростната кутия, т.е. също както при механичната кутия.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Казвали са ми, че на N не трябвало да се возиш дълго време, защото кутията прегрявала. Затова и не трябва да се дърпа колата на N. Това било особенно важно за сухите кутии, но имало значение и на мокрите. Дали е вярно - нямам идея.

Иначе в това самостоятелно изключване от скорост "EKO" дето се активира и на D на новите кутии - явно играят и кантарите на осите, защото при стръмно спускане не го прави, там си държи на скорост.

Общо взето не пречи, освен че мига коледната елха. Явно се е появило на последните поколения, защото колеги с 1-2 години по стари коли, пак DQ381 - го имат само докато карат на E, докато при новите го прави и на D. Та едва ли е опасно за кутията, тя ако види нещо нередно в температура или прочие, просто няма да го активира.

А колко гориво пести е друга тема. Едва ли е повече от Старт-Стопа, демек никакво. Вероятно обаче в тестовата постановка за WLTP успяват да скътат някой милиграм за да влезнат в нормите и да извадят красиви данни за диплянката.
Бееееее.....
Dzhelebov

Škoda Фен

Гараж: ..

Мнение от Dzhelebov »

При мен DQ381 от 2018, само на ЕКО ми изключва от скорост, на D не ми го прави при никакви условия освен когато намалям и от трета направо вместо да мине на втора я изключва от скорост.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

Цецо75 написа: 21.03.2022, 15:07:48 Казвали са ми, че на N не трябвало да се возиш дълго време, защото кутията прегрявала.
Има някакви легенди, че при "N" съединителите стоели отделени, заради което двата входни вала в кутията (които са свързани към двата съединителя) спират да се въртят, а към тях била закачена и маслена помпа в кутията. При движение на колата обаче се въртят зъбните колела (понеже те са зацепени към изходните валове, които се въртят заедно с колелата), което предизвиква триене и топлина. Ако маслената помпа не се върти, няма да има добро охлаждане и кутията щяла била да прегрее.

За мен това са легенди - че (1) двата съединителя при "N" са отделени/незацепени и че (2) маслената помпа е вързана към входните валове. Ако е така, маслената помпа и при "N" на място пак няма да върти. Едва ли така са го направили.

Във всеки случай няма ясна информация как е и при кои модели кутии как е. Няма и откъде да се получи достоверна информация.
peyopetrishki

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp

Мнение от peyopetrishki »

@smoke, aз съм чел същото, но го тълкувам по друг начин. Входните валове винаги се въртят, просто е със скоростта на мотора. Сиреч на N без газ си на 800 оборота, помпата работи.
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
Аватар
vankissa

Škoda Ентусиаст

Гараж: > VW Golf MK4
> Skoda Superb 3 FL, L&K, 2.0TSI/272HP, Revo PP
> Renault Captur TCe 154

Мнение от vankissa »

Аз на Еко вклчюих 2-3 пъти в едно от пътуванията ми към Силистра.
Преди Русе има дълги спускания и исках да видя как работи въпросния режим - засилва ли се колата като по инереция, какво се случва..., обаче тя не пожела да вкара на неутрална, но пък със смяната към режим Еко ми включваше деактивирания Start-Stop. И толкоз - никога не съм го виждал да работи това. И след това ремaп, та толкоза с тоя режим - няма го вече :)
Dzhelebov

Škoda Фен

Гараж: ..

Мнение от Dzhelebov »

smoke написа: 21.03.2022, 15:50:05 За мен това са легенди - че (1) двата съединителя при "N" са отделени/незацепени и че (2) маслената помпа е вързана към входните валове. Ако е така, маслената помпа и при "N" на място пак няма да върти. Едва ли така са го направили.
До колкото съм запознат, една от причините да се добави допълнителна ел.помпа при DQ381 е точно заради прегряването на спрял автомобил (например на сфетофарите). Тоест липса на омасляване/смазване/охлаждане на спрял автомобил, или при режим ЕКО или на N си има логика, НО има едно НО - допълнителната ел.помпа когато колата е на място, и охлаждащия поток въздух когато е в движение би трябвало да решават всички тези температурни проблеми.
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До "ВСИЧКИ" - Аз съм с "DQ 250" и имам монтиран "Polar FIS", който показва, че на "N" няма налягане на съединителите.
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

smoke написа: 21.03.2022, 14:18:01 Затова ми беше интересно да чуя какви са аргументите против на @ЦецоNOL, да не би да пропускам нещо, но той след като хвърли категорично твърдение за "погром", не ще да разясни защо. Може би защото твърдението му е било неаргументирано.
Привет....

Имам си достатъчно грижи на главата - болни деца и прочее, да не говорим, че това е виртуално пространство и всеки може да си изразява мнението без да се чувства длъжен да се обяснява.
Написал съм погром заради много фактори, не само кутията.
Мишо ми е казвал, че не трябва.Мишо е номер 1 в Европа за ДСГ и го слушам.
Освен това си пише на много места, че не е препоръчително дори на светофар да се минава на N.Държиш спирачката и колата си е на d/S.
Спускайки на N - няма необходимото мазане вътре.Колата се засилва много и рязкото включване на D води до рязко натоварване , да не говорим неблагоприятният ефект върху спирачките.
Освен това на N колата харчи гориво.
На 7-ма си спуска при мен нормално колата и не ми трябва да я изключвам.

п.п. предполагам щом при Шкода изключва сама на ЕКО, явно е ОК.
Просто при различните поколения и разположението на моторите е различно.
Последно промяна от ЦецоNOL на 21.03.2022, 19:24:13, променено общо 1 път.
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
peyopetrishki

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp

Мнение от peyopetrishki »

Чепеларе - Пловдив с coasting
Изображение
Единственият път когато съм ползвал тая загубена "екстра". Драма със спиране и подаване на газ няма, колата винаги е в точната предавка.

Без газ, на Д, маршрута не може да се мине, понеже колата ще спре. Разхода надолу при нормално спускане е около 6.
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
Аватар
coverdale

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 4 FL-1,5TSI DSG 150PS MHEV, WV T-Rock 2.0TSI 190PS 4x4 DSG,M340I X Drive G21

Мнение от coverdale »

Баси,вече почнах шеста година с моята”стара кутия” и едва преди няколко месеца разбрах,тук от форума,че на Еко по инерция включва на неутрална.
Та взех,че на последното по-дълго пътуване до Италия и обратно/близо 3000км/да пробвам да карам на този режим,както в планината,така и по магистралата и разликата беше около 0,6л/100.
Демек-18 литра- една бутилка средно хубаво уиски или два говежди стека/средно хубави/
Май си заслужава? ;)
Разлика във вървежа на колата времето на пътуване не усетих. [smilie=pardon.gif]
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

peyopetrishki написа: 21.03.2022, 19:01:52 Без газ, на Д, маршрута не може да се мине, понеже колата ще спре.
Ето за това говорим. Не знам защо доста хора не могат да схванат.
Аватар
YYakovliev

Почетен член

Гараж: Superb III Facelift L&K, 2.0 TSI, EA888 Gen.4, TVS Stage-1+, 426 PS, 561 Nm

Мнение от YYakovliev »

Вчера пробвах 1s компресора (новия модел). Помпи много по-бързо от старото, разликата е осезаема. Държи ми и доста по-високо постоянно налягане, докато работи и пръскам с пяно-правяча. Доволен съм, старото беше една идея по-мудно. Та ако някой още не е купил, да се цели към последния модел.

Изображение

Въпрос отново за огледалата имам. На позиция "R" на лостчето на вратата, при включване на задна ми се сваля само дясното огледало, лявото стои, завъртам лоста към него, нищо не се случва. Пробвах да цъкна настройката за синхронизация на огледалата - не помогна. Нещо пропускам ли?
тема коментари: viewtopic.php?f=37&t=3706 | тема проект: viewtopic.php?t=4340
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”