Дефекти и повреди по време на гаранционния период на Шкода Карок и Шкода Камик

Модел Yeti от 2009 до 2017
Karoq от 2017
Kamiq от 2019
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

sunflowerv написа: 24.07.2023, 10:46:29 Ако някой отзад си отвори прозореца, налягането в предната част на колата става толкова високо...
Всъщност би трябвало да стане по-ниско. Периодично въздух от вътре излиза през прозореца навън като се понижи налягането в купето под някаква стойност, щото вътре не може са стане вакуум, пък влиза през прозореца въздух към купето. Това циклично се повтаря и когато почне да става със звукова честота се чува като бумтене.
Не е някакъв дефект. Наблюдавам го от години на различни марки и поколения автомобили.
bambinka

Шкода Новак

Мнение от bambinka »

sunflowerv написа: 24.07.2023, 10:46:29 И ние го забелязахме това с резонанса! Ако някой отзад си отвори прозореца, налягането в предната част на колата става толкова високо, че на предните седалки сякаш ще им гръмнат ушите - едно като бумтене в ушите. Не допускахме, че може да е проблем, по-скоро си мислехме, че така се получава, защото автомобилът е много добре уплътнен. Но явно не е обичайно. Наистина е дискомфортно, няма как отзад да си отворят прозореца, ако отпред са със затворени прозорци..
Този ефект е познат като Helmholtz Resonance и се случва при всякакви автомобили. Има значение формата на каросерията, колко и кои прозорци са отворени, дори температурата на въздуха. Решението обикновено е да отвориш единия прозорец повече от другия, а не равномерно.
sunflowerv

Шкода Новак

Мнение от sunflowerv »

blindbard написа: 24.07.2023, 14:12:39 sunflowerv, погледнете тук:

Изображение

Проверете дали е налична при Вас.
Благодаря Ви! Нямаме на това място друг бутон, освен този за Старт-Стоп системата :( Но ще разровя да видя!
baijoro

Škoda Ентусиаст

Мнение от baijoro »

Моето решение е да се кара на климатик при по-високи скорости. Забелязал съм, че над 80 км/ч бумтенето вече става досадно.
Аватар
ss27

Шкода Новак

Гараж: Skoda Kamiq 1.5 TSI DXDB 6MT

Мнение от ss27 »

sunflowerv написа: 24.07.2023, 14:33:05
blindbard написа: 24.07.2023, 14:12:39 sunflowerv, погледнете тук:

Изображение

Проверете дали е налична при Вас.
Благодаря Ви! Нямаме на това място друг бутон, освен този за Старт-Стоп системата :( Но ще разровя да видя!
Ръчната спирачка в Камик е механична, мисля че въпросната Аuto Hold функция работи само с електрическа ръчна. Иначе аз съм нов в семейството на Шкода - сдобих с нов Камик миналата седмица, но моят е 1.5 150к.с. и все още не съм натрупал достатъчно впечатления за да коментирам компетентно. Все още не съм я изкарвал извън града. Това което мога да споделя, е че онзи ден карах за кратко на по-голям наклон и също ми се наложи да превключвам от втора на първа защото нямаше достатъчно мощност. Стори ми се нормално, въпреки, че предишния ми автомобил спокойно си дърпаше на втора предавка със същата скорост, нищо че беше значително по-слаб като мощност. Не ми се е налагало все още да спирам на големи наклони и да потеглям или да изпреварвам, но на лек наклон като че ли се държи нормално за сега - ръчна почти не ползвам за кратко спиране, държа педала на спирачката и потеглям на полусъединител с малко газ. Разбира се, съединителят зацепва доста ниско, тъй като е чист нов и ако като мен сте свикнали да зацепва доста по-високо е възможно да ви загасне при рязко отпускане и опит за бързо тръгване. До момента единствено старт-стоп системата ми прави разни номера - понякога ми изключва двигателя точно когато искам да потегля, а друг път ми се наложи ръчно да запалвам след нейната намеса. Най-вероятно ще започна да я изключвам при всяко потегляне, но реших да и дам шанс първите дни както ме посъветваха в Еуратек.
tahumbata

Škoda Фен

Гараж: Karoq Style 2019 1.5 TSI DSG 4x4 лава син металик

Мнение от tahumbata »

Относно ауто холд това е само ако ръчната спирачка е електромеханична както е примерно при Карок, Кодиак и Супърб. Ауто Хил асист от друга страна може да се поръча като екстра и при ръчките с обикновена ръчна спирачка. Ако ги няма и двете екстри, при ръчни скорости със 115кс двигател не могат да се очакват чудеса. Наклонът от изхода на паркинга на Джъмбо България ще го взимаш на първа и това е.

Относно резонанса при отворени прозорци това го има и при Карока, но аз лично винаги карам на затворени прозорци и с климатроник, та ако толкова някой държи да кара на свалени стъкла и да диша прахоляците и газовите изпарения, проблемът се разрешава като се отвори леко диагонално разположеното стъкло на това, което човек иска да отвори. Примерно ако искаш да е спуснато дясно задно, отваряш леко предно шофьорско и резонансът изчезва. Но пак повтарям, това е само ако по някаква причина човек иска да си причинява това да кара със свалени стъкла. Аз лично го правя това само сред природата да се кефя като си карам по горските пътища, за градско в София или с над 50 извънградско винаги съм със затворени стъкла. Та това нещо никога не ми е било някакъв проблем.
sunflowerv

Шкода Новак

Мнение от sunflowerv »

Да си го карате със здраве! И безаварийно! Вие ни водите с 40 к.с., но и при Вас не е достигнала сякаш мощност при катеренето и се е наложило да включите на 1ва. Той сякаш хем не може да качва на втора (много му е! заивиси от вида на наклона, де, но в случая е било така), но и като включиш да катериш на първа си бръмчи докато катери (все едно иска по-висока предавка, а на по-високата спира [smilie=pardon.gif] ) Странно като усещане!
Тествайте го на някоя по-голяма рампа! (Мол Парадайз или Мол Плаза - ако сте в София/Пловдив).
Да, старт-стопа и аз взях да я изключвам, но тя сама се активира при изключване на колата, трябва да видя дали може генерално да се изключи.
И мен ме стъписа един път като се "задавих" в едно кръстовище и спрях - реално май потеглянето е като натиснеш педала на съединителя.
А забелязали ли сте, че 2-ра държи много малко, т.е. потегляш - колата веднага иска 2-ра и веднага след това иска 3-та!
Да и аз не бих искала да ползвам ръчна на малък наклон, но нямаше как..обичайно не я ползвам!
ss27 написа: 24.07.2023, 15:42:43 Ръчната спирачка в Камик е механична, мисля че въпросната Аuto Hold функция работи само с електрическа ръчна. Иначе аз съм нов в семейството на Шкода - сдобих с нов Камик миналата седмица, но моят е 1.5 150к.с. и все още не съм натрупал достатъчно впечатления за да коментирам компетентно. Все още не съм я изкарвал извън града. Това което мога да споделя, е че онзи ден карах за кратко на по-голям наклон и също ми се наложи да превключвам от втора на първа защото нямаше достатъчно мощност. Стори ми се нормално, въпреки, че предишния ми автомобил спокойно си дърпаше на втора предавка със същата скорост, нищо че беше значително по-слаб като мощност. Не ми се е налагало все още да спирам на големи наклони и да потеглям или да изпреварвам, но на лек наклон като че ли се държи нормално за сега - ръчна почти не ползвам за кратко спиране, държа педала на спирачката и потеглям на полусъединител с малко газ. Разбира се, съединителят зацепва доста ниско, тъй като е чист нов и ако като мен сте свикнали да зацепва доста по-високо е възможно да ви загасне при рязко отпускане и опит за бързо тръгване. До момента единствено старт-стоп системата ми прави разни номера - понякога ми изключва двигателя точно когато искам да потегля, а друг път ми се наложи ръчно да запалвам след нейната намеса. Най-вероятно ще започна да я изключвам при всяко потегляне, но реших да и дам шанс първите дни както ме посъветваха в Еуратек.
baijoro

Škoda Ентусиаст

Мнение от baijoro »

ss27 написа: 24.07.2023, 15:42:43 и също ми се наложи да превключвам от втора на първа защото нямаше достатъчно мощност.
Ей, до къде я докараха с тази пуста екология. 150 к.с. да не стигат?!
Едно време карахме с половината от тази мощност и стигаше.
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Мнение от digitalundgrd »

Абсолютно нормално е за 3 цил. 999 кубика. Аз също съм имал такъв във Фабия. Определено този мотор си иска да се държи "в обороти", за да реагира адекватно при изпреварване. Ако предишната ви кола е била дизелова, може би заради това имате "проблем" и ще изисква малко време да се напаснете с новата машинка [smilie=pardon.gif]
Аватар
ss27

Шкода Новак

Гараж: Skoda Kamiq 1.5 TSI DXDB 6MT

Мнение от ss27 »

sunflowerv написа: 24.07.2023, 16:53:26 Да си го карате със здраве! И безаварийно! Вие ни водите с 40 к.с., но и при Вас не е достигнала сякаш мощност при катеренето и се е наложило да включите на 1ва. Той сякаш хем не може да качва на втора (много му е! заивиси от вида на наклона, де, но в случая е било така), но и като включиш да катериш на първа си бръмчи докато катери (все едно иска по-висока предавка, а на по-високата спира [smilie=pardon.gif] ) Странно като усещане!
Тествайте го на някоя по-голяма рампа! (Мол Парадайз или Мол Плаза - ако сте в София/Пловдив).
Да, старт-стопа и аз взях да я изключвам, но тя сама се активира при изключване на колата, трябва да видя дали може генерално да се изключи.
И мен ме стъписа един път като се "задавих" в едно кръстовище и спрях - реално май потеглянето е като натиснеш педала на съединителя.
А забелязали ли сте, че 2-ра държи много малко, т.е. потегляш - колата веднага иска 2-ра и веднага след това иска 3-та!
Да и аз не бих искала да ползвам ръчна на малък наклон, но нямаше как..обичайно не я ползвам!
ss27 написа: 24.07.2023, 15:42:43 Ръчната спирачка в Камик е механична, мисля че въпросната Аuto Hold функция работи само с електрическа ръчна. Иначе аз съм нов в семейството на Шкода - сдобих с нов Камик миналата седмица, но моят е 1.5 150к.с. и все още не съм натрупал достатъчно впечатления за да коментирам компетентно. Все още не съм я изкарвал извън града. Това което мога да споделя, е че онзи ден карах за кратко на по-голям наклон и също ми се наложи да превключвам от втора на първа защото нямаше достатъчно мощност. Стори ми се нормално, въпреки, че предишния ми автомобил спокойно си дърпаше на втора предавка със същата скорост, нищо че беше значително по-слаб като мощност. Не ми се е налагало все още да спирам на големи наклони и да потеглям или да изпреварвам, но на лек наклон като че ли се държи нормално за сега - ръчна почти не ползвам за кратко спиране, държа педала на спирачката и потеглям на полусъединител с малко газ. Разбира се, съединителят зацепва доста ниско, тъй като е чист нов и ако като мен сте свикнали да зацепва доста по-високо е възможно да ви загасне при рязко отпускане и опит за бързо тръгване. До момента единствено старт-стоп системата ми прави разни номера - понякога ми изключва двигателя точно когато искам да потегля, а друг път ми се наложи ръчно да запалвам след нейната намеса. Най-вероятно ще започна да я изключвам при всяко потегляне, но реших да и дам шанс първите дни както ме посъветваха в Еуратек.
Благодаря! Ще пробвам и на по-голям наклон и ще споделя впечатления. Липсата на мощност за която споменах може и да е била от зад кормилното устройство, тъй като тепърва свиквам с автомобила. Мисля, че в моя случай просто паднаха оборотите и трябваше да се свали предавката - нормално поведение според мен. Споделих понеже на предишния ми автомобил, всякаш нямаше нужда от превключване до първа при изкачване с подобни обороти.
Иначе не се притеснявайте да я карате по наклон с големи обороти, дори да бръмчи повече - нормално е когато мотора е с по-малък обем. Карал съм 60 к.с. автомобил, това беше начина да се катери баир - ниска предавка с по-високи обороти. Това, че е по шумен двигателя, не значи задължително че иска по-висока предавка - би трябвало да е ок да си я карате на тези обороти стига да не го вкарвате в червената зона поне първите 3000, 5000 км.
Също така не знам до колко са адекватни предложенията на компютъра за смяна на предавките на наклон ако съдите по тях, а също и за смяна от втора на трета. На мен ми направи впечатление, че всякаш не са много адекватни, по-скоро са препоръки за икономия на гориво, от която няма смисъл когато искате мощност и/или се катерят наклони.

Старт стоп системата трябва да се изключва ръчно при всяко стартиране. Има някакви методи да се промени това, но аз лично не бих барал нищо докато е в гаранция. Това което все още не съм разбрал е защо понякога иска ръчно запалване на двигателя след намеса на старт стоп системата.
ИзтрЪпнал

Škoda Фен²

Гараж: kamiq style 1.5tsi evo2 6m my23

Мнение от ИзтрЪпнал »

sunflowerv, Или се засилваш преди това изкачване, или ако се наложи за превключване по време на изкачването(ако оборотите паднат под 2300 например), то превключването трябва да се случва с междинна гас и дръж оборотите да са около и над 2500об/мин по време на цялото изкачване.

1.0тси 110кс от известно време е с максимален въртящ момент от 200нм, но само в диапазона от 2000 до 3000 об/мин. Навярно извън този диапазон ще имаш нещо такова: 170нм от 1700об/мин, които ще нарастват. И пак толкова до около 3500об/мин, но ще спадат. Има турбо дупка до около 1500-1600об/мин, след които си понавървява като за 3 цилиндров. Иска обороти да върви, може би 2300-3500 и е доста добре. Карах го на тестовото каране , но на фабия. И 3цилиндровата фабия и 4цилиндровия Камик се случи да ги изгася при маневриране и ниски обороти, на равно.

Тук на около пловдивския баир имам около 500м с 90м денивелация на изкачване. Измерено от google earth pro. Отсечката е с колебаещи проценти 14-23 на моменти и е сравнително спокойна, така че ще пиша дали ще го изгася(до 10тина дни ще подкарам камик 1.5 с механична кутия и без hill hold или auto hold). До сега фиестата, 1.25, 4 цилиндъра 75кс, не съм я гасил там, включително и с низходящо превключване (2->1) на изкачване за експеримента. НО иска обороти , около 2500 об/мин и се случва изкачването. Карал съм на същата отсечка 2.0 атмосферен 150кс и е значително повече върви на катеренето, набира добре от около 1800 об/мин. И двата са бензин/гас с механични кутии и без асистенти.
Аватар
spaldingrs

Škoda Фен²

Гараж: Карок Вижън 1.5 TSI DSG 2024
Ford Focus 3 1.0 ecoboost 125 кс 6M 2017

Мнение от spaldingrs »

Сегашният ми автомобил е фокус 3 с 3 цилиндъра 125кс. Като катеря по стръмно с ниска скорост, не съм го гасил, но си иска ниската предавка. Дори понякога на първа. :)
Отнасяй се с хората така, както искаш те да се отнасят с теб!
Аватар
jorkom

Шкода Новак

Гараж: Kamiq 2021 Edition 1.5TSi
Citigo 2019 1.0 MPI GreenTech

Мнение от jorkom »

Моят е 4-ри цилиндров и си има тяга и при 1300 оборота. Няма наклон на мол (визирам подземни паркинги в Пловдив и София), който да не може да изкачи на втора. Има ли си 1300 оборота - настъпваш и ускорява. Няма турбодупки като при дизелите. Вероятно при три цилиндровите мотори не е така . . .
Оборудването ми е "edition" (юни 2021г.) - 6 степенна механична скоростна кутия и ръчна спирачка. Има асистент при потегляне (не съм го поръчвал отделно, а просто влиза в оборудването) - Можеш да изредиш скоростите от първа до четвърта при тръгване от място без да пипаш газта, защото автоматично повишава оборотите (до около 1100-1200 оборота) при отпускане на съединителя - това е дразнещо при движение в задръстване по светофари, защото тръгва по-рязко отколкото ми се иска. При потегляне при наклон след отпускане на спирачката автоматично задържа още 2 секунди, което е достатъчно за всеки да тръгне лесно напред без да мръдне и сантиметър назад.
Аватар
Sev

Škoda Фен

Гараж: Karoq 2.0 TDI 4х4 DSG
FIAT 500

Мнение от Sev »

[smilie=search.gif]
Sev написа: 11.07.2023, 11:06:13
Sev написа: 27.06.2023, 13:27:26 за трети път един и същ проблем в рамките на 9 месеца и 30 000 км
внезапна загуба на мощност при движение по магистрала

първият път - ново турбо
вторият път не откриха причина
да видим сега, третият път може да е на късмет
като продължение на темата - частите не са пристигнали в обещания срок (който е по процедура за гаранционен ремонт на Шкода)
чакането продължава и няма информация кога колата ще е готова
Звъннаха, че колата е готова
Отне им 30 дни
tahumbata

Škoda Фен

Гараж: Karoq Style 2019 1.5 TSI DSG 4x4 лава син металик

Мнение от tahumbata »

Баси късмета, ти да не караш душманската и/или с някакво гориво от на Марешки примерно? Сипвай от време на време V Power примерно. Ако четеш спецификациите на двигателя пише, че иска минимум 95 premium fuel за 1.5TSI ако говорим, при дизела най-добре се отървавайте които сте на дизел оВрЕмЕ…

Тук от ЕТ ми се кълнат, че поне 200к км със спокойно каране не би трябвало да имам ядове с двигател, турбо и ДСГ…
Публикувай отговор

Обратно към “Škoda Kamiq, Karoq, Yeti”